Street Fighter serisini bilmeyen yoktur. 1987 senesinde hayatımıza girmiş olan bu markaya ait sayısız oyun gördük bugüne kadar ve bu oyunların en sonuncusu da 2 Haziran 2023 tarihinde piyasaya sürülecek olan Street Fighter 6 olacak. Yan oyunları filan saymayacak olursak bu altıncı yapıt, 2016 senesinde piyasaya sürülen Street Fighter V oyununun devamı niteliğini taşıyor. Capcom ve Bandai Namco Studios tarafından geliştirilen ve yine Capcom tarafından piyasaya sürülen bu yapıt; PC, PlayStation 4/5, Xbox One ve Xbox Series X/S için geliyor ve bir kere daha dövüş oyunu dünyasını zenginleştiriyor.
Street Fighter 6 oyununda elde edebileceğiniz deneyim her şeyden önce üçe ayrılıyor. World Tour modunda kendi karakterinizi oluşturuyorsunuz ve en güçlü dövüşçü olma yolunda unutulmaz bir maceraya çıkıyorsunuz. Ardından gelen Battle Hub içerisinde de yaratmış olduğunuz kendi karakterinizi çevrim içi maçlara götürüyorsunuz, gerçek oyunculara karşı bir mücadele veriyorsunuz. Battle Hub içerisinde turnuva gibi özellikler filan da mevcut. En sonunda ise Fighting Ground karşımıza çıkıyor. Burada da kendi karakterimizi değil, oyundaki dövüşçü kadrosunu kullanarak tek oyunculu ve çok oyunculu dövüşlerde kendimizi gösterebiliyoruz.
Her şeyden önce Street Fighter 6 oyununun Fighting Ground modundan bahsetmek istiyorum. Bu mod, kendi içerisinde beş farklı alt moda sahip. İlk mod, Arcade olarak geçiyor ve içerisinde de Story opsiyonu var. Bu alt oyun modunda seçtiğimiz karakterin hikayesini deneyimliyoruz. Yalnız, bu hikayeler daha çok çizgi roman tarzında, beş veya on iki savaşın toplamının başında ve sonunda gösteriliyor. Daha sonra da hikayesini tamamladığınız karaktere ait özel görsel tasarımların kilidini açıyorsunuz. Bu modda skorlar aylık olarak sıfırlanıyor ama tüm zamanların en yüksek skoru her zaman tutuluyor. Yani, kendi skorunuzu yenmek için dövüşebilirsiniz.
Street Fighter 6 oyunundaki her karakterin arka plan hikayesini basit bir şekilde öğrendikten sonra teke tek veya takım temelli dövüşler yapabileceğiniz Versus moduna geçebilirsiniz, farklı efektleri ve güçlendirmeleri/güçsüzleştirmeleri aktif edebileceğiniz Special Match – Extreme Battle modunu keşfedebilirsiniz ve daha sonra da Online kategorisi altından hem dereceli maçlar, hem de günlük maçlar yapabilirsiniz. Ayrıca burada kendi lobinizi oluşturup, arkadaşlarınızı davet edip, onları da dövebilirsiniz. Practice kısmında ise Training, Tutorials, Character Guides ve Combo Trials yer alıyor. Tüm bunlar da seriye yeni olan oyunculara hitap ediyor, oyunu güzelce öğretiyor.
Street Fighter 6 oyunundaki mod sayısı sizi yanıltmasın
Street Fighter 6 oyununda sadece Fighting Ground moduna odaklandığınız zaman bile karşınıza 11 farklı opsiyon çıkıyor ama bunlar sizi yanıltmasın. Yani, Story modunda sunulan hikayeler öyle çok ilgi çekici değil ve gerçek bir hikaye modu gibi de sunulmuyorlar zaten. Practice kısmı zaten yeni bir oyuncu olsanız bile pek işinize yaramayacaktır; oyunu direkt olarak oynayarak öğrenmek bence daha kolay. Versus ve Special Match kısımları da uzun vadeli bir oyun deneyimi sunmuyor. Sadece, Online kısmındaki Ranked Match uzun vadede oynanabilir ama bunun için de çevrim içi olarak diğer oyuncularla rekabet etmeyi seven bir yapıya sahip olmanız gerekiyor.
Fighting Ground kısmından bahsediyorken, Street Fighter 6 oyununun kadrosuna da değinmek istiyorum. Bu oyunun içinde şu anda kontrol edilebilir dövüşçü olarak Luke, Jamie, Manon, Kimberly, Marisa, Lily, JP, Juri, Dee Jay, Cammy, Ryu, E. Honda, Blanka, Guile, Ken, Chun-Li, Zangief ve Dhalsim mevcut. Tüm bu karakterler, kendilerine ait özel hareketler ve kombolara sahip tabii ki. Bu yüzden de her karakter üzerinde ustalaşmak oldukça zaman alacaktır. Ayrıca oyundaki her karakterin alternatif kostümleri ve bu kostümler için farklı renk seçenekleri var ama bunları, o karakterlerle zaman geçirdikçe elde edebiliyorsunuz.
Street Fighter 6 oyununda Fighting Ground ile alakalı olarak bahsetmek istediğim bir diğer şey ise aslında Commentary özelliği. Evet, bu video oyununda artık girdiğiniz karşılaşmalarda arka planda iki yorumcunun olmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu noktada hem Play by Play, hem de Color tipi yorumcu seçmeniz gerekiyor. İlk dediğim yorumcu daha çok ön plana çıkıyor ve maçı anlatmaya odaklanıyor; Color ise adından da tahmin edebileceğiniz gibi yorumlara renk katıyor. Her iki tip yorumcu için de dört kişi arasından seçim yapıyorsunuz ve eğer dilerseniz, bu yorumların sizin tarafınızda olmasını veya tarafsız yorumlar yapmasını sağlayabiliyorsunuz.
Street Fighter 6 oyununun bu yorumcu özelliği başlarda biraz tartışılmıştı ama bence oyuna güzel bir şekilde renk katmış. Ayrıca bu özellik tamamen opsiyonel ve eğer isterseniz kapalı tutabiliyorsunuz. Sistem bence güzel çalışıyor ama buradaki tek sıkıntı karşılaşmaların, bu tip bir yorum sistemi için kısa sürüyor olması. Yani, 99 saniyelik sınıra kadar dövüşsek bile yorumlar daha başlamadan bitmiş gibi hissettiriyor. Yani, düşünce güzel ve böyle bir sistemi, böyle bir oyuna yedirebilmek de bence çok zor. Buna rağmen belli bir başarı elde edilmiş ama yine de mekaniğin eksikliğini hissedebiliyorsunuz. Umuyorum ki uzun vadede bu olay desteklenir.
Kendi karakteriniz ile güç kazanmaya hazır olun
Street Fighter serisinde genellikle bu serinin ikonik karakterlerini kullanırdık ama Street Fighter 6 içerisinde büyük bir değişiklik yapılıyor ve ön plana kendi karakterimiz çıkıyor. Oyuna girdiğimiz zaman kendi karakterimizi kullanabileceğimiz hem tek oyunculu olan World Tour, hem de çok oyunculu olan Battle Hub modu var. World Tour, sinematik sahnelerle bile anlatılan bir hikaye sunuyor ve hikayedeki amacımız ise tamamen yeni bir dövüşçü olarak en güçlü kişi olabilmek. Tabii bu bizler gücün peşinde koşarken, birçok alt hikaye yaşanıyor ama hedefimiz değişmiyor. Bu sırada da oyunun kadrosundaki her karakter birer usta olarak sunuluyor.
Street Fighter 6 oyununda karakterimiz, temel dövüş hareketleri, stilini seçtiği ustadan alıyor. Stil seçebilmek için de o ustaları bulmamız gerekiyor. Kendileri, dünyanın dört bir yanına dağılmış ve hikayede ilerledikçe zaten hepsiyle tanışıyoruz. Stil haricinde karakterimizin kıyafetlerini de özelleştirebiliyoruz ki bunlar da can, güç ve defans gibi istatistikleri etkileyebiliyor. Daha sonra da tanıştığımız ustalardan öğrendiğimiz özel hareketleri, repertuvarımıza ekleyebiliyoruz. İşte bu kısım sayesinde kendi karakterimiz, ustasının bir kopyası olmaktan çıkıyor ve birden fazla ustanın ikonik hareketlerini yapabilir hale geliyor.
Street Fighter 6 oyununda bir de karakterimizin yetenek ağacı var. Bu ağaç, sürekli olarak iki farklı yetenek arasından seçim yaptırarak ilerliyor. Bu yetenekler bazen daha önce bahsetmiş olduğum istatistikleri geliştiriyor, bazen daha fazla özel hareket bulundurmanızı sağlıyor, bazen de yeni oyun mekanikleri açıyor. Yeni mekanik açan yetenekler genellikle tek başına sunulduğu için onları kaçırmanız imkansız oluyor. Ayrıca oyundaki her usta ile aranızda bir ilişki seviyesi ve onların genel seviyesi var. Genel seviye, onların stilini kullanarak savaştıkça artıyor; ilişki seviyesi ise elde ettiğiniz hediyeleri, onlara hediye olarak verdiğiniz zaman artıyor.
Street Fighter 6, bu noktada bayağı derin bir rol yapma oyununa dönebiliyor. Ana görev serileri, yan görev serileri, karakter özelleştirme, yetenekler, ilişkiler, performans arttıran yemekler ve hatta birden fazla açık dünya işin içine girince, kendinizi bambaşka bir oyun oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Evet, World Tour içerisinde gerçekten de bir dünya turu atıyorsunuz ve bu tur dahilinde karşınıza çıkan bazı ülkeler (bölümler) açık dünya tarzına sahip. Bazı bölümler ise çok daha küçük, hatta bazen tek sahnelik alanlara sahip. Açık dünyada yemek alabileceğiniz, kıyafet alabileceğiniz yerler ve daha fazlası bulunuyor.
Street Fighter 6 içerisindeki bu mod kusursuz değil
Street Fighter 6 oyunundaki World Tour modunda içinde NPC dolu açık dünyalar mevcut ve bu karakterlerin büyük bir kısmıyla da spontane bir şekilde dövüşebiliyoruz. İşte beni hayal kırıklığına uğratan ilk şey de bu oldu. Tamam, dünyadaki çoğu karakter bildiğiniz sivil insanlar ve onlarla dövüşmek basit hissettirebilir, bu normaldir ama zaman zaman benzersiz karakterler görüyorsunuz. Mesela, bir çatıda süper kahraman var, sokağın birinde pandomimci filan var ve bunların benzersiz karakterler olduğu çok açık. Seviyemi yükselteyim de onlarla bir savaşayım diyorsunuz ama savaş başladığı zaman onlar, diğer sivil insanlardan farklı olan pek bir şey yapmıyor.
Street Fighter 6 oyunundaki bu mod aynı zamanda çok “grind” isteyen bir yapıya da sahip olabiliyor. Özellikle de savaşlar bu kadar fazla sıkıcıyken, modu oynamak biraz zor oluyor. Aynı şekilde ana görevler ve yan görevler de öyle benzersiz deneyimler sunmuyor; görevlerin çoğu getir-götür veya şunu döv, bunu döv işlerinden oluşuyor. Hikaye, güzel ve sinematik bir şekilde anlatılırken, oynanış biraz yüzeysel kalıyor yani. Ayrıca, oyunun dünyasında sizi görür görmez saldıracak çok fazla karakter var ve kendileriyle dövüşmek her zaman bir şey kazandırmadığı için açık dünyada sürekli onlardan uzakta durmaya çalışmak veya onlardan kaçmak da can sıkıyor uzun vadede.
Neyse, diyelim ki Street Fighter 6 oyunundaki World Tour modu ile işiniz bitti, gücü buldunuz ve karakteriniz tam istediğiniz gibi bir yapıya sahip. Şimdi de sırada Battle Hub var. Burası aslında kendi karakteriniz ile ziyaret edebileceğiniz çevrim içi bir lobi. Bu lobide hem lobiye özel içeriklerle karşılaşıyorsunuz, hem de Fighting Ground içerisindeki çok oyunculu modlara erişim sağlayabiliyorsunuz. Lobide hem diğer oyunculara karşı kendi karakteriniz ile savaşabiliyorsunuz, hem Capcom şirketinin klasik arcade oyunlarını oynayabiliyorsunuz, hem de karakterinizi daha fazla kozmetik olarak özelleştirebiliyorsunuz. Özel etkinlikler de gelecekte gerçekleştirilecek.
Street Fighter 6 oyununun Battle Hub kısmındaki her lobi, 100 oyuncu alabiliyor ve bu oyuncular birlikte turnuva bile hazırlayabiliyor. Ayrıca aktif olarak savaşan diğer oyuncuları da izleyebiliyorsunuz; savaşlar aslında arcade makineleri içerisinde oynanıyor ve karakterlerin oynadıklarını da görebiliyorsunuz. Aynı zamanda bir tip klan sistemi olan CFN de bir önceki oyundan geri dönüyor ve böylece Battle Hub bitiyor. Tahmin ediyorum ki Battle Hub, Capcom şirketi için bu video oyununun ana modu olacak. Çevrim içi servis tipi bir hizmet sunulacak burada ve ben pek de bir sıkıntı göremiyorum. Şimdi, sırada oynanış var.
Dövüş oyunlarının en efsanesi geri döndü
Street Fighter 6, kendi serisinin en ulaşılabilir oyunlarından bir tanesi. Oynanış kısmını en basit şekilde anlatmak gerekirse, bu oyun hem serinin en kıdemli oyuncularına, en iyi şekilde hitap ediyor, hem de dövüş oyunlarına tamamen yeni olan oyuncuları unutmuyor. Oyunun temelinde üç farklı kontrol tipi var. Bunlardan ilki Dynamic ve kendisi daha çok dövüş oyunlarına tamamen yeni olan oyunculara hitap ediyor; sadece kare, çarpı ve daire tuşlarını kullanarak havalı bir şekilde dövüşebiliyorsunuz. Diğer iki kontrol tipi olan Modern ve Classic ise geri kalan herkes için iki farklı opsiyon olarak sunuluyor. Classic, serinin geçmiş oyunlarındaki gibi bir şema ile geliyor.
Street Fighter 6 oyununda Classic ile ağır saldırıları R1 ve R2 ile yapıyoruz. Yüz butonları ise hafif ve orta saldırılar için kullanılıyor. Bu şemayı zaten biliyorsunuzdur eğer serinin diğer oyunlarını oynadıysanız. Modern ise 2023 senesine daha yakın bir şema sunuyor; kare ile hafif, çarpı ile orta, daire ile ağır, üçgen ile de özel saldırılar yapıyoruz. R1 ve L1, özel yetenekler için kullanılırken, eğer kombo yapma konusunda yardıma ihtiyaç duyarsanız, R2 tuşuna basılı tutarak, diğer saldırı tuşlarını kullanabilirsiniz. Böylece karakteriniz, uygun komboları sizin için yapacaktır. Normalde, bu komboları bilmeniz ve saldırırken de yön tuşunu göz önünde bulundurmanız gerekirdi.
Street Fighter 6, bir Drive System ile geliyor. Oyundaki her karakterin bir Drive barı var ve bu bar, özel saldırılar için harcanabiliyor ve kendi kendisine, otomatik olarak doluyor. Drive System; Drive Impact, Drive Parry, Overdrive, Drive Rush ve Drive Reverse olarak beşe ayrılıyor. Yani, Drive barını kullanarak güçlü saldırlar yapabiliyor, bize gelen saldırıları savuşturabiliyor, serinin eski oyunlarından hatırlayabileceğiniz EX Special Move yapabiliyor, düşmanla olan aramızı hızlıca kapatabiliyoruz ve gelen saldırıları bloke edebiliyoruz. İşte tüm bu sistemler birlikte çalıştığı zaman gerçekten dinamik ve heyecan verici karşılaşmalar yaşayabiliyoruz.
Street Fighter 6 oyununun temel oynanışında bence hiçbir problem bulunmuyor. Drive System üzerinde şekillenen dövüş, gerçekten taktiksel hissettirebiliyor ve gerçek oyunculara karşı oynarken gerçekten yeteneğinizi konuşturmanız gerekiyor. Kombo yaptığınız zaman gerçekten tatmin edici sonuçlar elde edebiliyorsunuz ve Drive System dahilindeki hareketler de doğru şekilde kullanıldığı zaman karşılaşmanın gidişatını bir anda değiştirebiliyor. Oyunun karakter kadrosunun tamamı da öğrenmesi kolay ama ustalaşması zor olduğu için hem serinin severlerini, hem de yeni oyuncuları oldukça kaliteli bir deneyimin beklendiğini tahmin ediyorum.
Street Fighter 6, markasının görsel yönünü değiştiriyor
Street Fighter 6, daha çok böyle sokak graffitisi tarzı renkli yapısıyla kendi serisinin görsel yönünü oldukça değiştirdi. Mesela, inceleme yazıma eklediğim üçüncü görselde bunu en iyi şekilde görebiliyorsunuz; Drive System dahilinde bir saldırı gerçekleştirince bu şekilde renkli anlar yaşanabiliyor, birisi sanki ekrana 5-6 farklı içi renk dolu kova atmış gibi hissediyorsunuz. Yenilenen görsel tasarım yönünün haricinde genel doku kalitesi, animasyonlar ve görsellikte aklınıza gelebilecek diğer her şey oyunda muhteşem duruyor. Yani, oyun göze hitap etmesini çok iyi biliyor. Karakter modelleri de birbirinden ikonik duruyor hala.
Street Fighter 6 oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve teknik açıdan da hiçbir problem ile karşılaşmadım. Oyunun yükleme ekranları oldukça kısa, hiçbir oyun içi hata bulundurmuyor ve optimizasyonu da kusursuz. Sadece, oyundaki modlardan biri için dövüş anlarında grafik modu seçili, bu yüzden oyun 30 FPS oluyor. Oyuna başlamadan önce ayarlardan bunu değiştirmenizi ve performans moduna geçmenizi öneriyorum; böyle bir oyunu 60 FPS olarak oynamanız gerekiyor. Ayrıca eğer isterseniz dövüş anlarındaki arka planı da daha sakin bir hale getirebiliyorsunuz ama bu, performansı etkilemiyor.
Sesler ve müzikler de Street Fighter 6 oyununda oldukça başarılı. Oyundaki müzikler bana hiç hitap etmiyor ama en azından oyunun sokak dövüşü temasına güzelce uyuyor. World Tour modundaki seslendirme performansları da oldukça başarılı. Bunun haricinde, dövüş anlarında duyduğunuz tepki sesleri ve daha da önemlisi, ses efektleri oldukça tatmin edici. Oyunun ulaşılabilirlik ayarlarında sesleri temel alan bolca ayar da bulunuyor. Yani, eğer ulaşılabilirlik ayarlarına ihtiyaç duyan bir oyuncuysanız, bu oyun en azından ses kategorisinde sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Yalnız, aynı ayar detay seviyesi diğer kategorilerde bulunmuyor.
Street Fighter serisi geri döndü ve her türlü oyuncuya hitap edebilecek içeriklerle karşımıza çıktı. Hikaye isteyenler için World Tour, klasik Street Fighter deneyimi için Fighting Ground ve rekabet isteyenler için de Battle Hub, ideal modlar gibi görünüyor. Oyunda herkese yetecek kadar içerik var ve kontroller de aynı şekilde hem yeni, hem de kıdemli oyunculara müthiş bir şekilde hitap ediyor. Oynanış da içerisinde göze batan hiçbir kusur bulundurmuyor. Eğer bu seriyi seviyorsanız veya türe uzaksanız ama kaliteli bir dövüş oyunu deneyimlemek istiyorsanız, bilgi seviyeniz ne olursa olsun Street Fighter 6 oyununa mutlaka bir göz atmanızı öneriyorum.