Super Mario oyunlarının dünya üzerinde milyonlarca hayranı olduğu gibi video oyunu tasarımı yapmak için hayaller kuran pek çok insanın olduğunu tahmin edebiliriz. Sağ olsun Nintendo, bu iki grup insanın hayallerini bir oyunda birleştirmişti ve 2015 senesinde Super Mario Maker, Nintendo Wii U konsolu için çıkışını gerçekleştirmişti. Sonrasında Nintendo 3DS ve Nintendo 2DS için gelen bu yapımın hatırı sayılır bir hayran kitlesi vardı. Birazdan, beraberce Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştiren Super Mario Maker 2 oyununun neler vaat ettiğini, içeriklerini tüm detaylarıyla masaya yatırırken bir yandan da serinin ilk oyununa göre ne gibi yenilikler getirdiğine göz atacağız.

Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2 ile herkes bölüm tasarımcısı oluyor

Super Mario Wii U. Deluxe, Mario Kart 8 Deluxe gibi yapımlar yenilenmiş haliyle Nintendo Switch konsolu için çıkışını gerçekleştirince, ilk Super Mario Maker oyununun bu yeni Nintendo konsolu için yeniden geleceğini beklemeye başlamıştım. Sürpriz bir biçimde Super Mario Maker 2 oyunu duyurulunca açıkçası şaşırdım hem de sevindim. Şahsen, Nintendo Switch konsolunun en ünlü Nintendo Wii U. oyunlarını yeniden 60 Dolar fiyat etiketiyle yeniden pişirip önümüze sermesinden biraz sıkılmış durumdaydım.

Neyse ki Super Mario Maker 2, tam da mevcut duruma serzenişte bulunduğum zamanlarda duyuruldu ve birkaç aylık bekleyişin ardından piyasaya sürüldü. Bu durum benimle birlikte serinin ilk oyununa belki yüzlerce saat ayıran oğlumu ziyadesiyle memnun etti. Bu inceleme yazısında onun engin deneyimlerinden faydalanarak iki oyun arasındaki farkları karşılaştıracağımı en baştan söyleyeyim. Bir başka deyişle siz Mavi Kol okurları için işin uzmanlarıyla çalıştığımı şakayla karışık belirteyim.

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun neler sunduğunu bilmeyen okurlarımız için genel bir bakış atacağım. Ayrıca, üst kısımda belirttiğim gibi serinin ilk oyununu deneyimleyen ve ne gibi değişiklikler içerdiğini merak edenler için de gayet tatmin edici bilgiler sunacağımı şimdiden söyleyeyim. Öyleyse nedir Super Mario Maker 2 diye soran okurlarımızın sorusuna öncelikle yanıt vereyim: Bu yapım hem bir platform oyunu hem de bir platform oyunu tasarlama uygulaması.

Bu yanıtı verdikten sonra, kardeşim 80’li yıllardan beri Super Mario oyunu çıkıyor, hangisini tasarlayacağız diye soranlar veya yeni bir Mario oyunu mu yapacağız diyenler de çıkabilir. Aslında her ikisini de bir nevi yaptığımızı söyleyebilirim. Hangi Super Mario oyunu sorusu, serinin ilk oyunu için sorulsaydı, çıkışını gerçekleştiren 4 farklı Super Mario oyununun teması üzerine bölümler kurduğumuzu söyleyebilirdim. Super Mario Maker 2 ise bu yapımlara ekstra bir oyun daha ekliyor ve orijinal oyunlarda olmayan özellikleri seriye dahil ediyor.

Super Mario Maker 2

Super Mario 3D World ile 2 boyutlu dünya ve fazlası geliyor

Hemen üst kısmın sonunda zihninizi biraz bulandırmış olabilirim. Bu ihtimale karşı inceleme yazısını adım adım devam ettirirsem daha anlaşılır olacak diye düşünüyorum. Şöyle ki; Super Mario Maker 2, bir platform oyunu oynama ve dilediğimiz gibi bölüm tasarlama olarak iki ana bölüme ayrılıyor. Serinin ilk oyunu büyük oranda bölüm tasarlanması üzerine kuruluydu. Oyunun adından da bu anlaşılıyordu. Bazı meydan okuma bölümlerinin sonunda yapı malzemeleri hediye edilmesinin dışında, genel anlamda ilk Super Mario Maker bir platform oyunu tasarlama uygulaması gibiydi.

Super Mario Maker 2 oyunundaysa ana bölümler net anlamda ikiye ayrılıyor. Yazının ilerleyen kısımlarında anlatacağım bir senaryo modumuz var oyunda. Tabii ki oyunun güçlü tarafı yine bölüm tasarlamak üzerine kurulu vaziyette. Yukarıda sorduğum sorunun yanıtının zihninizi bulandırabilir diye uyarmıştım hatırlarsanız. Bölüm tasarlarken, serinin ilk oyununda 4 tane Super Mario oyununun; Super Mario Bros., Super Mario Bros 3, Super Mario World ve New Super Mario Bros. U oyunlarının bölümlerini, o oyuna ait malzemeleri kullanarak oluşturabiliyorduk.

Serinin yeni oyunundaysa bu yapımlara Super Mario 3D World oyunu ekleniyor. Gönül isterdi ki bu son saydığım oyunla birlikte 3 boyutlu bölümler tasarlayabiliyoruz diyebileyim ama Super Mario 3D World oyununun 3 boyut kısmı yalnızca adında kalıyor. Yepyeni bir oyun tasarlamak diye tabir ettiğim kısım da burada ortaya çıkıyor. Mario abimizi kedi şekline sokabildiğimiz bu yapımı, 2 boyutlu olarak yeniden tasarlayabiliyoruz. Farklı bölüm yapılarını dilediğimiz gibi dünyamıza aktarabiliyoruz.

Bölümler demişken bu saydığım oyunların farklı temalarını içeren bölümleri tasarlayabildiğimizi söylemeden geçmeyeyim. Adım adım gideceğime dair sözümü tutarak anlatayım. Her bir Super Mario oyununda farklı mekanlar mevcuttur bileceğiniz üzere. İlk Super Mario Maker oyununda bu bölümlerde olan yapıları kullanarak tasarımlar yapabiliyorduk. Örneğin; NES sisteminden hatırlayacağınız Super Mario Bros. oyununda olmayan fakat diğer saydığım oyunlarda kullanılan platform unsurlarından bazıları bu ilk oyuna ait bölümlerde kullanılabiliyor. Dilerseniz konuyu biraz daha örneklendirerek devam edeyim.  

Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2 oyunundaki bölüm yapıları neler?

Özellikle yaşı biraz ilerlemiş okurlarımızın hatırlayacağı üzere Super Mario Bros. ve serinin pek çok oyunu açık havalı bir mekanda başlar, yer altı, su altı gibi farklı yapıdaki bölümlerle devam eder. Super Mario Maker 2 oyununda bölüm tasarımı yapılırken hem yukarıda saydığım 5 tane farklı oyundan bir tanesini seçiyoruz hem de 10 tane temadan dilediğimizi tercih ediyoruz. Bahsettiğim bu temalar; yeryüzü, yeraltı, su altı, çöl, karlı bölge, bulutlar, orman, hayaletli ev, uçan gemi ve lavlı kale şeklinde oyunda bulunuyor.

Ayrıca bu 10 adet temanın bir gündüz bir de gece sürümü oyunda bulunuyor. Yalnız Super Mario 3D World oyununa ait bir bölüm tasarlamak isterseniz yalnızca gündüz temasını seçebiliyorsunuz. Bölümünü tasarlayacağımız oyunu ve bölümün temasını seçtikten sonrası bizim hayal gücümüze bırakılıyor. Tabii ki hayal gücümüzle bölümler oluşturmamız için yeteri kadar malzemeyi de Nintendo önümüze seriyor.

Serinin ilk oyunu Nintendo 2DS platformundaki kalem yardımıyla çift ekran özelliğinden yararlanılarak oynanabiliyordu. Bu ikinci oyun da Nintendo Switch konsolunun dokunmatik ekranının nimetlerinden faydalanıyor. Bu konuda Nintendo tarafını tebrik etmek isterim. En kolay oynanışı sunmak için çözüm üretme yöntemlerine bayılıyorum bu adamların. Zaten firmanın en büyük özelliği de basit gibi görünen detaylı yapımları başarıyla bizlerle buluşturmasında yatıyor. Merak eden okurlarımız, Nintendo Switch için çıkan birinci parti oyunların listesine bakabilir.

Konuyu dağıtmadan devam edeyim, Super Mario Maker 2, belirttiğim gibi Nintendo Switch için kullanışlı bir biçimde tasarlanmış durumda. Bölüm tasarlarken kullanılan parçalar sınıflandırılarak kolay bir arayüze eklenmiş vaziyetteler. Oyunda bulunmasını istediğimiz unsurlar sınırlandırılarak; zeminler, toplanabilir nesneler, düşmanlar ve hareket mekaniğine sahip yapı malzemeleri olarak karşımıza çıkıyorlar. Her bir ana bölümün kendine has dairesel seçim ekranından istenen unsur seçilerek bölüme kolaylıkla aktarılabiliyor.

Super Mario Maker 2

Bölüm yapma ekranı, tasarımcıların işlerini çok kolaylaştırıyor

Super Mario Maker 2 ile derli toplu bir bölüm oluşturma sisteminin varlığından bahsetmişken izin verirseniz ekranda karşımıza çıkan seçeneklerle devam edeyim. Böylelikle oyunu merak eden okurlarımız için daha açıklayıcı olacaktır. Dileyen okurlarımız da bir sonraki resme bakarak anlatmak istediklerimi rahatlıkla görebilirler, diyorum ve üst kısımda anlattıklarımdan alarak devam ediyorum. Biraz önce bahsettiğim bölümde kullanılan unsurlar, ekranımızın sağ üst köşesindeki büyüteç işareti seçildiğinde ortaya çıkıyor.

Aşağıdaki resme baktığınızda büyüteç işaretinin sol tarafından devam eden ikonlar göreceksiniz. Bu kısım sakın kafanızı karıştırmasın. Son kullanılan 12 tane ögeyi ekranımızın üst kenarına uzanmış şekilde görüyoruz. Tasarım tercihine göre buraya kullanmak istediğiniz parçaları ekleyip hızlıca devam edebilirsiniz. Bahsettiğim 12 tane kısayol seçeneğinin en solunda, bir diğer deyişle ekranın sol üst köşesinde bulunan blok karikatürü ve kurbağa kafasının yan yana durduğu kutucuk ise bölümlerdeki müziği ayarlamanızı sağlıyor.

Sol taraftan devam edersek; müzik ayarının hemen altından hangi Super Mario oyununa ait bölümü tasarlayacağımızı seçiyoruz. Onun hemen altında yine üst kısımlarda bahsettiğim 10 adet temanın ve gece-gündüz seçeneklerinin yapıldığı kutucuk karşımıza çıkıyor. Tema sekmesinin altında bölümün otomatik ya da oyuncuya göre akışı ve zaman seçenekleri yer almakta. Zaman sekmesinin altındaysa bölüme eklenebilecek meydan okuma unsurları görünürken, onun da altındaki iki kafalı sekmede bölümün kaç kişi oynanabileceği seçeneği bulunuyor.

Bölümün kurulduğu ekranın sol alt köşesindeki Play seçeneği de bölümün oynanıp denenmesine imkân veriyor. Ekranın sağ kenarındaysa kayıt ve yapılanların silinebilme sekmeleri yer alıyor. Üç çizgili kısım bizi menülere taşırken altındaki robot sekmesi kaydetmeyi sağlıyor. Sağ alt köşedeki sekmelerden; en üstteki mavili dilediğimiz yapıyı silmeye, altındaki köpek son yaptığımızı silmeye, en alttaki füze de tüm bölümü baştan sona silmeye yarıyor. Oyunu henüz oynamayanlar için bu son kısmın aydınlatıcı olacağını umut ederek resme bir kez daha bakmanızı öneriyorum.

Super Mario Maker 2

Yeni hikâye modu ile 5 farklı oyundan ödüller toplanıyor

İnceleme yazısı boyunca Super Mario Maker 2 oyununda bir de hikâye modu olduğundan bahsettim. Bu oyun modu sayesinde yalnızca bölüm tasarlamakla sınırlı kalmak istemeyenler için oldukça kapsamlı bir macera sunuluyor. Yalnızca hikâye modu olarak çıksa bile uzun süre oyuncuları etkileyecek bir içerikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Yalnız bu kez Prenses’i kurtarmak yerine onun kalesini yeniden inşa etmek için altın toplamaya çalıştığımız bir yol var önümüzde.

Şöyle ki oyunun hemen başında kahramanımız Mario ve mantar dostları, Prenses için yapılan kaleyi bitirmek üzerelerken sevimli bir köpeğin yanlış düğmenin üzerine oturmasıyla her şey yerle bir oluyor. Tasarım yaparken kullanılan her şeyi silme tuşunun gazabına maruz kalan kahramanımız, sevdiceği için inşa ettiği kaleyi yeniden yapmak için harekete geçiyor. Tabii bu inşa işleri de gerçek hayattaki gibi parayla yapılabiliyor. Bizim paramız da bölümleri bitirince kazanacağımız altınlar oluyor. Super Mario Maker 2 oyununun hikâye moduna bir çeşit seçenek sisteminin getirildiğini söyleyebilirim.

Serinin son oyunlarındaki gibi bir oyun haritasında ilerlemiyoruz ya da serinin ilk oyunlarındaki gibi peşi sıra bölümler karşımıza çıkmıyorlar. İlk bölümü geçerek verilen altını topladıktan sonra görev listesinden istenen bölüm seçilerek oynanabiliyor. Burada bölümlerin hangi oyuna ait oldukları, ne kadar ödül kazandırdıkları ve zorluk seviyeleri belirtiliyor. Toplanan altınlarla mantarlara direktifler vererek kale inşasına devam ediyoruz. İncelediğim oyundaki hikâye modunun bana göre en güzel tarafıysa, oyunun bütünü gibi tek bir Super Mario oyunuyla sınırlı kalmaması.

Üst kısımlarda bahsettiğim gibi tam 5 tane farklı zamanlarda çıkan Super Mario oyununa ait, farklı temalarda bölümlerin karşımıza çıkması oyundaki çeşitliliği üst seviyeye taşıyor. Aynı zamanda oyuncuların oyundan sıkılmasını engelleyen bu sistemle birlikte nostaljik anlar yaşayabilir ya da daha önce oynamadığınız Super Mario oyunlarının mekaniklerini keyifle deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca yine belirttiğim gibi orijinal oyunlarda bulunmayan bazı eşyaların bu bölümlerde olmasıyla birlikte oldukça sürükleyici bir yapıyı karşımızda bulduğumuzu söylemek isterim.

Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2 ile azımsanamayacak yenilikler geliyor

Serinin bu ikinci oyunu belki 3 boyutlu bölüm tasarımına izin vermiyor ama kesinlikle ilk oyunun üzerine koyarak çıkışını gerçekleştirmiş vaziyette. Yeniliklerin hangi birisini bu inceleme yazısına sığdırabilirim bilmiyorum ama ilk etapta göze çarpanları sizlere aktarmak niyetindeyim. Mesela, oyunun duyurusuyla birlikte gösterilen eğimli zeminler yeni oyunla birlikte inşa edilebiliyor. Farklı açılardaki parçalarla dikine değil kaydırak misali yüzeyler yapma imkanına erişebiliyoruz.

Yine serinin ikinci oyununda bölüm tasarlarken, meydan okuma ve çeşitli görevleri verme gibi seçeneklerimiz bulunuyor. Örneğin, herhangi bir düşman çeşidinden 10 tane öldürmek gerekiyor gibi direktif verebiliyoruz. Bu vazifeler yapılmadan bayrağa ulaşılsa bile görev sonlandırılmıyor. Sonra, karakter seçme ve eşli oyunculu olarak oynama imkânımız Super Mario Maker 2 ile birlikte gelen yenilikler arasında. Dileyen oyuncular, bölümlerde; Mario, Luigi, mantar Toad ve kız mantar Toadette’den bir tanesini seçebilir.

Hareket eden platform unsurlarına ve uzayabilen düşmanların izleyeceği yörüngelerin tayin edilmesi de oyunun yenilikleri arasında. Ayrıca On/Off kutucukları oyunda mevcut. Bu tuşlara dokunulduğunda görünmez kutular görünüp olup, görünenler görünmez olabiliyor. Böylece bölüm tasarımlarına çeşitlendirme geliyor. Bununla birlikte serinin yeni oyununa kanca mekaniği eklenmiş vaziyette. Sallanarak, istenen tarafa atlanabiliyor ve bu malzemeler bölümlere konulabiliyor.

Tüm bunlarla birlikte ilk oyunda olan fakat küçük boyut olan bazı parçalar ve düşmanlar dev boyutta bölümlere eklenebiliyor.  İlk oyundaki gibi nesneleri veya düşmanları sallamak yerine, üzerine basılı tutarak büyütme seçeneklerine ulaşabiliyoruz. Eski oyundaki gibi mantarla eşleştirince de büyüme sağlanıyor ama seçenek sunulmuyor. Ayrıca, bazı bölümlerde su ve alev boyutu yükseltilebiliyor ya da ayarlanarak aşağı ya da yukarı hareket edebiliyor.

Super Mario Maker 2

Bölümleri tasarlıyoruz, dünya ile paylaşıyoruz

Yukarıda saydığım yenilikler gözlemlediklerimin yalnızca bir kısmıydı. Dilerseniz notlarımdan birkaç yenilikten daha bahsedeyim ki serinin 2. oyuna geçerken işin hakkını verdiği daha iyi anlaşılsın. Örneğin; yeni oyunda hareketli platform mekanikleri çeşitlendirilmiş vaziyetteler. Hareketli basamakları uzatma imkanına ve çizgisel olarak hareket yönünü belirleme yeteneğine artık sahibiz. Bunlarla birlikte dikenli büyük blokların hareket yönü de tayin edilebiliyor. Detaylara baktığımda, oyundaki boru renklerinin değiştirilebildiğini gördüm.

Üzerine bastığınızda boru renginin ne olacağını verilen seçenekler arasından seçebiliyoruz. Bu arada düşmanların kullanabildiği paraşüt benzeri bir mekanik oyuna eklenmiş. Artık düşmanlarımız havadan süzülerek gelebiliyorlar. Sevimli arkadaşımız Yoshi için kırmızı ve ateş atan yeni bir sürümünün oyunda var olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Bu arada pek çok inceleme yazısında olduğu oyunun grafiklerinden, seslerinden ve performansından ayrı bir bölümde bahsetmeyi biraz gereksiz buluyorum.

Nihayetinde yalnızca Nintendo Switch için çıkan bir yapım var karşımızda ve Nintendo tarafının özel oyunlarında sıklıkla gördüğümüz gibi kusursuza yakın bir performansın sunulduğunu söyleyebilirim. Her bir oyuna ait grafikler ve sesler oyuna başarıyla aktarılmış durumda. 1980’li yıllardan günümüze doğru eğlenceli bir grafik ve ses yolculuğu yapma imkanını Super Mario Maker 2 bulacaksınız. Bir de oyunun paylaşım kısmı var ki burası oldukça önemli ve eğlenceli. Dilediğiniz bölümü tasarladıktan sonra dünyadaki diğer Super Mario Maker 2 oyuncularıyla paylaşabiliyorsunuz.

Oyun size bir kod veriyor ve o kodu girdiğinizde tasarladığınız bölümün kaç kere oynandığını, kaç kişi tarafından bitirildiğini ve kaç beğeni aldığını görebiliyorsunuz. Aynı menüden başka oyuncuların oyunlarını oynayabilir, Course kısmındaki ilerleme bölümlerini dünyadaki diğer oyuncuların bölümlerini oynayarak ilerleyebilirsiniz. Kendisiniz test etmek ve diğer oyuncuların yapıtlarını görmek için kusursuza yakın bir ortamın sağlandığını belirtmek isterim. Yalnız bölümleri tasarladıktan sonra oyun, bu bölümü bitirmemizi istiyor ki gerçekten oynanabilir bir bölüm yapıp yapmadığımız anlaşılsın. Oldukça eğlenceli bir uygulama olduğunu söyleyebilirim.

Super Mario Maker 2

Rakipsiz ve şirin bir video oyunu hayallerinizi ele geçirebilir

Son sözlere gelecek olduğumuzda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Super Mario Maker 2, 7’den 70’e tüm oyuncuların hayal güçlerini harekete geçiren bir yapım. Basit ama oldukça detaylı içerikler sunuyor. 5 farklı Super Mario oyununu farklı şekilde tasarlamayı ve paylaşabilmeyi oyunculara sunuyor. Özellikle yaşı küçük oyuncuların hayal güçlerini, üretebilme kabiliyetlerini geliştirmesi açısından ebeveynlerin böylesine bir oyunu çocuklarına kesinlikle oynatmasını öneririm.

Tasarlanan bölümlerin paylaşılabilme özelliği sayesinde her Super Mario Maker 2 oyuncusu dünya çapında bir oyun geliştiricisi konumuna gelebilir. Bu oyun sayesinde elde edilen deneyimler, çocukların belki de ilerideki yollarını belirleyecektir. Tabii yaşı büyük olan oyuncularda mutlak keyifle bu yapımı oynayacaktır. Özellikle en eski Super Mario oyunlarını yeniden görmek ve bunları tasarlayabilmek, geçmişe bir yolculuk olarak nitelendirilebilir. Eğlenmek, hayal gücüyle güzel şeyler üretmek isteyenler için Super Mario Maker 2 oldukça güçlü bir video oyunu.

Super Mario Maker 2
Super Mario Maker 2, her yaştan oyuncuyu bir bölüm tasarımcısı yapmak için geldi. Bünyesinde 5 farklı oyuna ait içerikler barındıran bu yapımla farklı farklı Super Mario bölümleri tasarlamak, onları dünyadaki diğer oyuncularla paylaşmak ve diğer oyuncuların bölümlerini deneyimleme imkanı sunuluyor. Ayrıca yenilenen hikaye moduyla bu oyunda uzun süre vakit geçirilebilir. Her yaştan oyuncu için eğlenceli olan bu yapım, özellikle çocukların hayal gücü ve üretim kabiliyetlerini geliştirmesi açısından yararlı bir uygulama olacaktır.
Olumlu
Hayal gücünü geliştiren eğlenceli yapısı.
Yenilenen ve tatmin edici hikaye modu.
İlk oyunun üzerine koyarak, çeşitlendirmesini arttırarak yola devam edebilmesi.
Dünyadaki diğer oyuncularla kolay bölüm paylaşımı yapabilmek ve onların bölümlerini oynayabilme özelliği.
Oynanış süresinin, gerçek oyuncuların bölümleriyle birlikte sınırsız süreye ulaşabilmesi.
Olumsuz
Sanki 3 boyuta geçilmek istenmiş ama vazgeçilmiş gibi.
Bu eğlencenin yalnızca Nintendo Switch ile sınırlı kalması.
Kendi tasarladığımız ve paylaştığımız bölümlere ulaşmak için kod görme zorunluluğu.
9.5