Super Monkey Ball serisi yıllar boyunca bazen çok yüksek noktalara ulaştı, bazen de çok alçak noktalara vurdu. İlk iki GameCube oyunu, bağımlılık yaratan labirent benzeri ana aşamalardan inanılmaz mini oyunlara kadar çok sayıda içerik sağlayarak parkın dışına çıktı ama o zamandan beri seri, ya bir adım ileri ve iki adım geri gitmekten memnun olarak ya da topu tamamen beceriksizce oynayarak aynı yüksekliklere ulaşamıyor gibi görünüyor.

Super Monkey Ball Banana Mania oyununun Super Monkey Ball ve Super Monkey Ball 2 yapıtlarının övgüye değer restorasyonuyla bir nebze güven aşılamasının ardından SEGA, Super Monkey Ball Banana Rumble şeklinde yepyeni bir girişle geri döndü. Bununla birlikte marka, geleneğine uygun olarak, sağlam bir tek oyunculu deneyimi, açıkçası giriş fiyatına veya zaman yatırımına değmeyen bir dizi çok oyunculu modla birleştiren, tam olarak hedefe ulaşamayan bir başka oyun.

Olumlu yönlerinden başlayacak olursak, tek oyunculu senaryo baştan sona çok eğlenceli. Bu noktada Super Monkey Ball serisinden beklediğiniz şey tam olarak budur ve 10 benzersiz dünyaya bölünmüş 100 seviye içerir. Bunları tamamladıktan sonra, en deneyimli seri hayranlarını bile zorlayan, muazzam karmaşıklıktaki bir dizi bonus seviyesiyle bu sayıyı ikiye katlayabilirsiniz. Kabul edelim ki burada yaratıcılık veya benzersizlik açısından bizi uçuran bir şey yoktu.

Yine de elimizde iyi tasarlanmış, eğlenceli seviyelerden oluşan sağlıklı bir seçim var. Çoğu insanın umduğu şeyin bu olduğunu umuyoruz. Güçlü seviye seçimine ek olarak, gerçek oyun da oldukça iyi hissettiriyor. Fizikler, GameCube konsollarındaki oyunlarıyla tam olarak aynı seviyede değil ama serinin son yıllarda elde ettiği kadar yakın. Çılgın atlayışlar veya absürt hız becerileriyle seviyeleri “kırmak” için bolca fırsat var ve bu özellikle “speedrun” için heyecan verici.

Super Monkey Ball Banana Rumble

Oynanışı daha da geliştirmek için Super Monkey Ball Banana Rumble, Sonic the Hedgehog serisinden bir ipucu alıyor ve yeni bir Spin Dash yeteneği sunuyor. Herhangi bir noktada B tuşuna basılı tutarak, atılmanızı şarj edebilir ve kısa bir hız patlamasının keyfini çıkarabilirsiniz. Bu sadece seviyeleri daha hızlı tamamlamak için yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda belirli platformlardan atlamanıza, rampalardan atlamanıza ve çok daha fazlasına olanak tanır.

İlerleyen seviyelerin bazılarında bu yeteneğin ne kadar hayati olduğuna şaşırdım. Bunun işe yaramaz bir hile olabileceğinden korkanlar rahatlayabilir; uygulaması, temel Super Monkey Ball serisinin oynanışının basit ama etkili bir şekilde geliştirilmesiyle sonuçlanır. O zaman sorunumuz ne? Çok oyunculu mod biraz kötü… Oyunun adından yola çıkarak, burada yer alan beş modun tüm deneyimin en büyük çekiciliği olduğu iddia edilebilir ama durum öyle değil.

Dürüst olmak gerekirse, Monkey Target ve Monkey Bowling gibi mini oyunlara sahip olmayı tercih ederdim. Bu nostalji konuşması da değil – Super Monkey Ball Banana Rumble içerisinde sunulanlardan gerçekten çok daha iyiler. Oyundaki beş mod Race, Banana Hunt, Ba-BOOM, Goal Rush ve Robot Smash ve bunların hepsindeki sorun ya maksimum oyuncu sayısıyla (16) çok kaotik olmaları ya da sadece bir avuç kişiyken çok sıkıcı olmaları.

Modların oynaması eğlenceli hissettirdiği bir orta nokta yok ve bu sinir bozucu. Örneğin, Race modundaki parkurlar, güzel bir ivme kazanabileceğiniz uzun düzlükler ve daha hassas hareket gerektiren karmaşık bulmaca alanlarının bir karışımını içeriyor. İkinci bölümlere ulaştığınızda, bir grup diğer oyuncu da aynı alana ulaşırken size çarparsa şaşırmayın. Bu da maymun denizi arasında kendi karakterinizi seçmekte zorlanacağınız bir karmaşaya yol açıyor ve hiç de eğlenceli değil.

Super Monkey Ball Banana Rumble

SEGA şirketinin bu oyunla bir Fall Guys havası yaratmaya çalıştığı açık ama işe yaramıyor. Bu durum kare hızıyla daha da kötüleşiyor. Tek oyunculu görevler sırasında, oyun hoş bir 60 FPS ile çalışıyor ve harika hissettiriyor. Çok oyunculu modlara geçtiğinizde ya da senaryoya bir oyuncu daha eklediğinizde kare hızınız yarı yarıya düşerek 30’a iniyor. Bu, kesinlikle oynanamaz olmasa da tek oyunculu aşamalarda yolunuzu bulmak için çok zaman harcadıktan sonra yutulması zor bir hap.

Modlardan birkaçı, belki SEGA daha fazla aşama veya karakter eklerse, yolun ilerleyen kısımlarında keyifli olma potansiyeline sahip. Şu haliyle, şu anda tavsiye edebileceğimiz tek mod Ba-BOOM; bu modda zaman dolmadan önce bombaları yuvarlayarak rakiplerinize aktarıyorsunuz. Diğer taraftan, Goal Rush kesinlikle berbat ve puan kazanmak için bir grup kale direğine çarpmanızı gerektiriyor. Çok oyunculu içeriklerde gerçekten büyük bir hayal kırıklığına uğradım.

Ana modların yanı sıra, Super Monkey Ball Banana Rumble sağlıklı miktarda bonus koleksiyon ve eğlenceli küçük ekstralara sahiptir. İlk olarak, toplam yedi oynanabilir karakterin yanı sıra ilerledikçe oyun içi mağazadan erişilebilen bazı açılabilir karakterlere sahipsiniz. Tüm bunlar daha sonra kıyafetler, yeni top renkleri ve benzersiz efektler de dahil olmak üzere kozmetik öğelerle yükseltilebilir. Özelleştirme açısından çok şey var ve her şeyin kilidini açmak zamanınızı alacak.

Ayrıca kilidi açılmış sahneleri görüntüleyebileceğiniz, müzik parçalarını dinleyebileceğiniz ve kaydedilmiş tekrarları yeniden izleyebileceğiniz bir “Anılar” bölümünüz de var. Görevler, takip etmek ve bonus puanlar kazanmak için bir dizi benzersiz “başarı” içerirken, ilgi çekici bir küresel liderlik tablosu işlevi, bir palmiye ağacı yetiştirmek için birikmiş puanlarınızı harcamanızı gerektirir. Oldukça rastgele olduğu kesin ama rekabete karşı nasıl sıralandığınızı görmek için iyi bir yol.

Super Monkey Ball Banana Rumble

Son olarak, oyun oldukça basit olsa da eğlenceli bir fotoğraf modu içeriyor. Oyun içi mağaza aracılığıyla yeni pozların kilidini açabilirsiniz, bu yüzden bir süre oynamak için güzel bir özellik. Yeni bir Super Monkey Ball oyununda aradığınız tek şey mücadele etmek için yeni tek oyunculu seviyelerden oluşan bir seçki ise, o zaman şanslısınız; Super Monkey Ball Banana Rumble son zamanlarda gördüğümüz en iyi aşamalardan bazılarına sahip.

Yeni olarak eklenen Spin Dash yeteneği, oyunun dünyasında hareket etmeyi çok daha eğlenceli hale getiriyor ve fizik, serinin uzun zamandır sahip olduğu klasik seriye en yakın hissi veriyor. Ne yazık ki çok oyunculu modları dört gözle bekliyorsanız, beklentilerinizi azaltın. Bu taraftaki içerikler çoğunlukla çok iyi değiller ve kare hızındaki düşüş nedeniyle önemli ölçüde engelleniyorlar. Bu haliyle karşımızda karışık bir oyun var ama tek oyunculu içerikler şahane.

Yani, oyunun iyi yönlerini özetlemek gerekirse; tek oyunculu senaryo çok eğlenceli ve ana aşamalar bir süredir gördüğümüz en iyi aşamalardan bazılarını sunuyor. Bir diğer yandan da inceleme yazımda bahsettiğim gibi fizik sistemi çok iyi hissettiriyor ve yeni Spin Dash yeteneği çok kullanışlı bir şekilde sunuluyor. Çok sayıda açılabilir ve bonus özellik de cabası.

Olumsuz elementler de ne yazık ki çok oyunculu içeriklerle başlıyor. Çok oyunculu mod ne çok iyi değil ve ek oyuncular, tehlikeye atılmış kare hızıyla geliyor Ayrıca, oyun biraz fazla kısa sürüyor, özellikle de çok oyunculu içeriklere odaklanmayacak olursanız. Bu noktada, oyunun fiyatının 50 USD olduğunu da belirtmem gerekiyor ve bence en fazla 40 USD fiyatına uygun bir uzunluk sunuyor.

Super Monkey Ball Banana Rumble
Olumlu
Tek oyunculu içerikler şahane.
Yeni fizikler başarılı ve Spin Dash yeteneği çok güzel düşünülmüş.
Ana bölümlerin tasarımı oldukça akıllıca ve eğlenceli.
Olumsuz
Çok oyunculu içerikler berbat.
Tek bir ek oyuncu bile performansı düşürüyor; 30 FPS oluyor.
Benzersiz içerik açısından çok kısa süren bir oyun.
6