90’lı yılların ses getiren oyunu System Shock için yeniden yapım sonunda çıktı. Kendisi, bir dizi erteleme haberinden sonra yenilenmiş ve içeriğine birçok şey katmış gibi görünüyor. Oyunun geliştirici stüdyosu Nightdive, oyunu güzel bir şekilde günümüze uyarlamış gibi görünse de, oyun içinde bazı olumsuzluklar da bulunuyor ne yazık ki. Citadel Station içerisinde her şey tıpkı ilk oyundaki gibi görünse de, elbette modernize edilen şeyler oldukça fazla. Bilim kurgu ve gerilim türünde olan oyun yine ilk oyunda olduğu gibi Citadel Station’un kötü yapay zekası SHODAN isimli sistem ile savaşımızı anlatıyor. Kahramanımız uyanıyor ve etrafı araştırmaya başlıyor.
Bu kısımda tabii ki ilk ilgi çeken şeyler renkler. Renkler o kadar canlı ki bazen gözünüzü bile alabiliyor. Oldukça da fazla renk var. Güzel bir siber dünya temasının yansıtıldığını söyleyebilirim. Ayarlar ekranının tasarımını beğendim, oldukça sade ve oyundaki o bilgisayar teması, ayarlar menüsünde hoş durmuş. Ayarlar kısmında renk temasını da seçebiliyorsunuz bu arada, farklı farklı renkler ile oyun arayüzündeki eşya kısmı ve atış işaretinin de rengi aynı şekilde değişiyor. Oyunun geliştiricisi Nightdive, gerçekten de oyuna güzel bir derinlik vermeyi başarmış.
System Shock için çarpıcı renklerinden ve görselliğinden yeterince söz ettim. Ana hikayesi yine aynı şekilde ilerliyor. Ana karakterimiz uykudayken SHODAN istasyonu ele geçirmek için harekete geçmiş. Burayı kontrol altında tutmak için Rebecca Lansing isimli danışmanımızdan da yardımlar alıyoruz. Önümüze çıkan bir dizi korkunç düşmanı yenerek artık geminin CPU’suna ulaşmamız gerekiyor. Bu noktadan sonra gerilim hızla artıyor ve yolumuz karmaşıklaşıyor. Tıpkı labirent gibi her kapıdan bir yere çıkıyoruz ve bu noktada benim kafam çok karıştı. Artık aynı yerlere girip çıkmak bile sıktı diyebilirim.
System Shock bize bu noktada elbette ki çeşitli silahlar ve eşyalar veriyor. Öncelikle uyandığımız odada oldukça fazla sağlık paketi ve bir yakın dövüş silahı buluyoruz. Cephaneler de fazlasıyla karşımıza çıkıyor ama aniden çıkan düşmanlar sizi panik yapıyor. Zaten oyunun atmosferi yeterince gergin, bir de sinirli ve bizi öldürmek isteyen mutantlarla savaşıyoruz. İlerleyen bölümlerde bulduğumuz elektro şok cihazı ve tüfek beni çok güvende hissettirdi. Neyse ki oyun eşya konusunda gayet çeşitliydi ve beni tek sinir eden şey sürekli ölmem ve labirent gibi yerde kaybolmam oldu. Gerçekten yönlendirecek hiçbir şeyin olmaması bence oyunun eksisiydi. Yönlendirmelerini zayıf buldum.
System Shock, zorluk seviyelerini güzel ayarlamış
System Shock ilk açtığımızda bize güzel bir zorluk ayarlama ekranı sunuyor. Her konu için zorluk seviyelerini seçebiliyoruz. Bunlar savaş, görev, bulmaca ve siber zorluklar olarak ayrılmış. Bu zorlukları ayrı ayrı ayarlamak bence gayet güzel olmuş. Tamamen bir oyunun zorluğunu ayarlamaktan daha ayrıntılı ancak bu zorluklar hikayeyi de etkileyebiliyor. Bulmacalar kolay seviyeye alsanız da sizi biraz zorlayabiliyor. İlk olarak bu kısımda baya bir deneme yanılma yaptığımı söyleyebilirim ancak henüz hangi kombinasyonun iyi olduğunu bilemiyorum. Bunun için bir süre oyunu oynamak gerekecek. Düşman zorluğu ise oldukça dengeli ve zaten çeşitli mutantlar olduğu için oyun içinde de her birinin özelliği farklı oluyor.
Oyunda kullanılan ışık ve renk temalarıyla karanlık atmosferi daha da hissedebiliyorsunuz. Bu nedenle tam olarak günümüze harika bir şekilde adapte edilmiş. Grafikleri oldukça güzel ve canlı, oyun sizi gerçekten içine çekiyor. Labirent gibi dolaştığınız istasyonda yeterince klostrofobik hissetmiyorsunuz gibi, bir de aniden gelen düşmanlar, yerlerde yatan cesetler, duvarlara kanla yazılmış notlar ile gerçekten gerilim teması oyunda çok güzel işlenmişti. Bilirsiniz ki gerilimin en önemli parçası da müziklerdir, System Shock bu anlamda biraz zayıf kalmıştı. Gerilim dolu bir tonlama yerine sanki daracık alanda değiliz de bir savaş alanındayız gibi aksiyon müziği vardı.
Oyunun kayıt sistemi ne yazık ki çok kötüydü. Otomatik kayıt sistemi çok nadir olduğu için düzenli kaydedilmediği takdirde öldüğümüz zaman çok geriden başlanıyor. Bu sebepten dolayı sürekli öldüğünüz için de bu kısım biraz zorluyor. Daha düzenli bir kayıt sistemi olmasını beklerdim. Onun dışında dediğim gibi, düşman zorluklarını ve diğer zorlukları kendimize göre ayarlayabildiğimiz için oyunun bizi ne kadar zorlayacağına biz karar veriyoruz. Düşman zorluğunu arttırdığımızda sayılarını arttırmış oluyoruz. Bir anda üzerimize 15-20 tane mutant gelebiliyor. Yeterli ekipman yoksa tabii ki çok zor oluyor ancak düşmanlarımızı basit yöntemlerle de alt edebiliyoruz.
System Shock, ekipman olayını gerçekten güzel ayarlamış. Yalnız ekipmanları da dikkatli kullanmak gerekiyor çünkü kolay bulunmuyorlar. Onları iyi bir şekilde toplayıp, para elde etmemiz ve satın almamız gerekiyor. Düşmanlardan da birçok malzeme toplayabiliyoruz ve bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yoksa elimizde tek bir silahla kalabiliyoruz. Bu sebeple eşyaları güzel değerlendirmek ve iyi bir şekilde toplamak gerekiyor. Ayrıca düşman çeşitliliği de oldukça fazla olduğu için her biriyle nasıl savaşacağımı, nasıl tepki vereceğimiz de farklı oluyor. Harita içindeki yerleştirilmeleri de oldukça güzel, aniden karşınıza çıkabiliyorlar, arkanızda belirebiliyorlar ve hızlı bir karşılık vermeniz gerekiyor.
System Shock günümüze en iyi şekilde uyarlanmış
System Shock, 90’lı yılların ikonik oyunu olmasının yanı sıra, çoğu bilim kurgu ve gerilim kategorisinde de ilham kaynağı olmuş bir oyun. Günümüze uyarlanmasıyla birlikte gerçekten başarılı bir iş de ortaya konmuş. Oyun içindeki bulmacalar ve zorluk seviyelerinin oldukça dengeli olmasının yanı sıra çeşitliliği ile de tatmin edici olmuş. Shodan ile olan etkileşimimiz oldukça etkileyici ve çok zeki hamleleri de var. İşimizi zorlaştırmak için elinden geleni yapıyor ve karşımızda oldukça zor bir düşman olduğunu gerçekten fark ediyoruz. Zaten ilk oyundan da kendisini tanıyoruz.
System Shock aynı zamanda Türkçe arayüz ve altyazı desteği ile çıktı. Başarılı bir oyunun böyle çıkması da Türk oyuncular için oldukça sevindirici olmuştur diye düşünüyorum. Bununla beraber oyun içi diyaloglardan söz etmek gerekirse, oldukça yerinde ve atmosfere uygun buldum. Shodan ile olan etkileşimimiz gerçekten güzeldi ve kendisini yavaş yavaş etkisiz hale getirdiğimizi görmek de tatmin ediciydi. Bulmacaları çözerken bile o gerilimi ve kendisinin dibimizde olduğunu hissedebiliyoruz. Mantık bulmacalarını çözerken oyun içinde çok dikkatli oynamak ve odaklanmamız gerekiyor.
Kısacası, System Shock gerçekten çok başarılı bir yeniden yapım olmuş. Gerek atmosferi ve gerek sesleri olsun gerçekten çok başarılıydı. Savaştığımız bölümler ve düşmanlar yeterliydi. Bulmacalar güzeldi. Siber bölümler daha çok oyunun bu gerilim dolu ve savaştığımız atmosferinden biraz kaçmak ve rahatlamak için tasarlanmış gibiydi ve sürükleyici değildi. Dinlenme amaçlı yapılmış gibiydi. Oyun güzel bir şekilde akıp gidiyor. Yüksek ayarlarda oynamanızı tavsiye ederim. Ben herhangi bir donma sorunu ya da başka bir şey yaşamadım. Başarılı bir şekilde optimize edilmişti.
Özetlemek gerekirse System Shock çok başarılı bir yeniden yapım olmuş. Bilim kurgu ve gerilim kategorisini en iyi şekilde yaşatan oyunlardan biri. Oyunun zorluklarını ayarlayarak kendinize güzel de bir yol çizebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi 4 farklı kategoride zorluk ayarlamak oyunu tamamen bize bırakıyor. Steam sayfasından da oyunu inceleyebilirsiniz. Fiyatı oldukça fazla olduğu için indirimi beklemenizi öneririm, yine de oyunun oynanış süresi oldukça uzun olabildiğinden de fiyatına değeceğini düşünüyorum.