Her şeyin bir simülasyon oyununun olduğu ve bugün o oyunlardan bir tanesini incelediğimiz yazıma hoş geldiniz. Bugünün konusu ise taverna işleteceğiniz Tavern Manager Simulator. İlk oyunu olan One More Time tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bu yapıt, temel olarak bir taverna yönetimini deneyimini alıyor ve bunu oyunculara simülasyon, inşa elementleri, ekonomi sistemleri ve rahatlatıcı his ile sunuyor. En azından durumlar kağıt üzerinde böyle.

Tavern Manager Simulator, harap içerisindeki mekanınıza girmeye çalışmanız ile başlıyor. Arka kapıdaki çakılı tahtaları çıkartıyorsunuz, içeri giriyorsunuz ve temizlik yapıyorsunuz. Bunların hepsi, fare tıklamaları basılı tutarak yapılıyor. Evet, o tip oyunlardan bir yapıt var karşımızda. Temizliğinizi yaptıktan sonra mekanınız için stoklar alıyorsunuz, tabelanızı yapıyorsunuz ve müşterileri beklemeye başlıyorsunuz. Bundan sonra geriye kalan tek şey genişlemek.

Mekanınıza gelen kişilere yemek veya içecek servis edeceğiniz zaman çok ufak bir mini oyun oynuyorsunuz final ürünün kalitesini belirlemek için. Bu sırada, müşterilerinizin çoğu zaman anlamsız olan tek cümlelik sözleri oluyor, “Aman çok açım.” filan diyorlar işte. Bu noktada seslendirme performanslarının basit ve az olduğunu fark ediyorsunuz. Ayrıca, oyunun sanat tasarımı, çevre detayları filan güzel ama karakter modelleri kalitesiz göründü gözüme.

Aynı zamanda, müşterilerle konuşabiliyorsunuz. Mekandan çıkmalarını isteyebiliyorsunuz veya “İyi ki geldiniz!” diyebiliyorsunuz. Yalnız, bunun karşılığında aldığınız cevap, “:)” olunca işler biraz garip oluyor. Müşteri, yemeğini veya içeceğini bitirdiği zaman parasını ve bulaşığını bırakıyor. Parayı alına otomatik olarak cebinize gidiyor, bulaşıkları ise daha sonra yıkayabileceğiniz bir noktaya bırakmak gerekiyor. Bu arada, iyi çalışmalar gerçekleştirmeniz, seviyenizi yükseltiyor.

Tavern Manager Simulator

Tavern Manager Simulator, kendi tarzındaki sayısız video oyununun yaptığı çok büyük bir hatayı yapıyor; oyunun öğretici bölümü inanılmaz yavaş ve sıkıcı. Yani, bir kısımda üç müşteriyi beklememiz gerekiyor ve bunlar teker teker gelip, yavaş yavaş hareket ediyorlar. Sabrınız sınanıyor gerçekten ve öğretici bölümde daha henüz doğru düzgün hiçbir şey açık olmadığı için müşterileri beklerken yapabileceğiniz bir şey de pek olmuyor açıkçası.

Aynı zamanda Tavern Manager Simulator, kendi türündeki diğer oyunlara kıyasla bir tık daha özenli ve titiz hissettiriyor. Titiz hissettirmesi aslında kötü bir yorum. Şöyle ki titizlik, yapılan aksiyonların birbirini anında tekrar etmesi ve bunları çok fazla yapmanız gerektiği. Mesela, bulaşık yıkamak için bardağı suyun içinde gezdiriyorsunuz. Bu, birkaç kere yapınca zevkli ama 30-40 kere yapınca artık bıkıyorsunuz. Su her ne kadar tatlı görünürse görünsün, çok titiz yönleri var oyunun.

Özenli olan kısımları da aslında detaylara verilen önem. Tavernayı adım adım yükseltmek, yeni özelliklerin ve mekaniklerin kilitlerini açmak çok güzel hissettiriyor; geliştirici ekibin bu oyunu sevgi ile yaptığını hemen anlıyorsunuz. Kendisi, piyasadaki “eurojank” tarzı oyunlara benzemiyor. Tavernanız seviye atladıkça yeni tarzda müşteriler bile kazanıyorsunuz ki kendileri farklı zorluklar ile geliyor. Sadece seviye atlama zamanla biraz fazla zorlaşıyor gibi hissettim.

Oyunun temelinde tavernanızda yemek ve içecek satabilmeniz için kaynak satın almak, böylece geliştirmeler yapmak, tavernanın yeni alanlarını açmak, bu alanlara yeni oturma ve eğlence alanları kurmak ve son olarak mekanı dekore etmek yatıyor. Oyunda ilerledikçe kendinize peri olarak yardımcı bile tutabiliyorsunuz ki bunlar da kendi içlerinde ayrı mekanikler ve sistemler bulunduruyor. Buna rağmen oyunun içerikleri bir tık sınırlı hissettiriyor.

Tavern Manager Simulator

Tavern Manager Simulator oyununu tebrik etmem gereken ufak tefek detaylar da var. Mesela, oyun size ses efektleri ile uyarı vermeyi çok iyi biliyor. Yeni biri mi geldi, birisi mi gitti, teslimat mı geldi, başka bir şey mi oldu, temiz ses efektleri ile hemen anlayabiliyorsunuz. Oyun ayrıca ekranın sol alt tarafında “Kirli bir masa var.” gibi uyarılar da barındırıyor ki bu da işler karıştığı zaman çok işe yarıyor. Bunlar çok ufak şeyler gibi görünebilir ama bu tip çoğu oyun, böyle şeyleri atlıyor.

Bu arada, Tavern Manager Simulator oyunu Türkçe olarak oynanabiliyor ama çeviri kısmında özel bir şey yok. Ufak tefek hatalar var ama onlar da çok ciddiye alınabilecek şeyler değil. Eğer bilginiz varsa oyunu İngilizce olarak oynayın bence ama yabancı dil bilmeyenler için de Türkçe opsiyonunun olması bence gayet şahane. Bu arada, seslendirmeler sadece İngilizce. Türkçe veya başka herhangi bir dilde seslendirme mevcut değil ki İngilizce olan seslendirme sayısı da gayet az.

Beni üzen bir şey, oyunun yol haritasının Steam üzerinde görünmemesi. Mağaza sayfasında gelecekte bizi nelerin beklediği yazmıyor. Tabii ki bu tip bir tek oyunculu oyununun zamanla yeni içerik almasının bir anlamı yok. Oyun geliştirilir, piyasaya sürülür ve biter. Yine de temel oyundaki içeriklere baktıktan sonra geliştirici ekibin yapabileceği çok daha fazla şeylerin olduğunu düşündüm. Umuyorum ki bu video oyunu zamanla yeni içerikler almaya devam eder.

Oyun aynı zamanda yapay zeka ile üretilen içeriklerle dolu. Çeviriler tahmin ediyorum ki o şekilde yapıldı; oyunun anahtar resmindeki kadın da yapay zeka. Ayrıca, oyunun içindeki resimler ve seslendirmeler de yapay zeka ile yapılmış. Eğer bunlar açıkça belirtilseydi, problem olmazdı ama geliştirici ekip bunları gizlemeyi tercih etti, bildirim vermedi. Ayrıca bu oyunun Tale & Ale Tavern ile çok benzediğini, hızlıca yapılmış bir kopyası olduğunu da öğrendim ki bu beni üzdü.

Tavern Manager Simulator
Olumlu
Oldukça basit, oynaması kolay ve rahat bir deneyim.
İlerleme sistemi ve hissi de basit ama tatmin edici.
Olumsuz
Göründüğü kadar orijinal bir fikir değil.
Yapay zeka kullanımı konusunda aldatıcı.
5