Bazı oyunlar vardır, pek çok kriterden önce sundukları eğlence oranıyla ön plana çıkarlar. Kart yarışı ya da karting oyunları diye tabir edilen video oyunları da bu yapımlar arasında yer alabilir. Yıllardır Nintendo tarafı, Mario Kart serisiyle egemenlik kurdu bu oyun türünde. Zamanla birbirine benzer pek çok yeni oyun boy gösterdi ama kalıcı etki bırakmadılar. Sega firması tarafından bizlere sunulan Team Sonic Racing de bu oyunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bakalım, fiyatı ve sunduğu eğlenceyle bu yeni video oyunu, Mario Kart serisi karşısında ne kadar kendini gösterebilir, beraberce bir göz atalım.

Team Sonic Racing

Team Sonic Racing ile takım olmanın farklılığını keşfedebilirsiniz

Lafı fazla dolandırmadan doğrudan bir konuya değinmek istiyorum. Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştiren Mario Kart serisinin son oyunu Mario Kart 8 Deluxe, Metacritic internet sitesinde yüz üzerinden 92 puan ortalaması tutturduğu görülüyor. 60 Dolar fiyat etiketiyle 28 Nisan 2017 tarihinde çıkışını gerçekleştiren bu oyunun fiyatında henüz bir indirim görülmedi. Bir de Mario Kart 8 Deluxe oyununun yeni bir yapım olmadığı, Nintendo Wii U için 2014 senesinde çıkışını gerçekleştiren Mario Kart 8 isimli yapımın tüm içerikleriyle birlikte gelen bir sürümü olduğu gerçeğini bir kenara yazalım.

Hal böyleyken, bu yapımın 60 Dolar fiyat etiketiyle çok satanlar listesinde bulunması tabii ki pek çok video oyunu geliştiricisinin iştahını kabartıyor. Ne var ki benzer türde çıkan yapımlar, 92 ortalama puanın yakınına bile yaklaşmadığını görüyoruz. Team Sonic Racing de muhtemelen bu puan ortalamasına yaklaşmayacak ama ne gibi eksiklikleri var, nerelerde gerekli eğlenceyi sunmayı başarıyor gibi sorulara beraberce bakmak istiyorum.

İncelemesini gerçekleştirdiğim Team Sonic Racing oyununun; PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için rakibine göre daha uygun fiyatla çıkışını gerçekleştirdiğini söyleyeyim. Team Sonic Racing adında da anlaşılacağı üzere takım temelli bir yapı üzerine kurulu bir oyun. Rakiplerine göre bu oyunun en büyük farkı da burada ortaya çıkıyor. 3 kişilik takımlarla oynanan oyunda kişisel oynayıştan çok takım oyununa önem verilmesi gerekiyor. Takım arkadaşlarıyla yardımlaşmanın başarı kazanmak için gerekli görüldüğü oyunun pek çok yarış türünde de takım üyelerinin puanlarının toplanması sonucunda sonuçlar ortaya çıkıyor.

Takım oyunu demişken Team Sonic Racing oyunundaki takım arkadaşlarıyla yardımlaşmanın oynanışa etkisini de bir kenara yazayım. Kart oyunlarından aşina olunan bir mekanik malumunuzdur: Yolda bilinmeyen soru işaretli kutular alınır ve bunlardan yarışta kullanılabilecek bazı ögeler çıkar. Benzer bir mekanik, Team Sonic Racing oyununda da bulunuyor fakat bu oyunda takım arkadaşlarıyla ihtiyaca göre kazanımlar değiştirilebiliyor. Yeri geldiğinde takım arkadaşınızın kazanması, yarışı kazanmak anlamına geldiğinden bu stratejik hamleler, incelemesini gerçekleştirdiğim oyunu rakiplerinden farklı kılıyor.

Team Sonic Racing

Oyunun içerikleri, oynama isteğini arttırıyor

Bir oyunu sürükleyici kılan etmenlerin başında, malumunuz olduğu üzere oyun modları gelmektedir. Team Sonic Racing oyununda pek derin olmayan tek kişilik bir hikaye modu bulunduğu gibi eşli oyunculu ve çevrim içi oyun modları da yer alıyor. Tek kişilik oyun modu, üst kısımda da belirttiğim üzere takım mekaniklerine göre ayarlanmış durumda. Müsabakaları kazanmak için takım halinde başarılı olunması gerekiyor. Tabii bazı meydan okuma türündeki etkinliklerin olduğunu da söylemeden geçmeyeyim.

Basit bir biçimde, oyunu bitirmek için izlenecek yolu gösteren bir yol haritamız bulunuyor oyunda. Pek çok Sonic ve Super Mario serisi oyunundan aşina olunan bu mini haritalarda gösterilen yarışlarda mücadele ediyoruz. Yarışlardan kazanılan başarılarla elde edilen yıldızların toplamıyla bir diğer dünyanın kilidi açılıyor. Belirttiğim gibi eski platform oyunları serilerinden aşina olunan bu mini haritaları mobil oyunlardaki sürüyle örneğinden de hatırlayacaksınız. Hal böyle olunca ilerlemesi eğlenceli, bir sonraki yarış için oyuncuları kendisine bağlayan bir yapıyla karşılaşılıyor.

Bu kısımdaki yarışların pek çoğunda rakiplerle kıyasıya mücadele içine giriliyor. Üst kısımda kısmen anlattığım gibi süratli olmak, takım arkadaşlarıyla yardımlaşmak ve doğru hamleleri yapmak önem arz etmekte. Team Sonic Racing oyununun ana özelliği olan takım yarışlarında, pistteki her aracın yarış sırasına göre puanlar aldığını fakat alınan bu puanların takım arkadaşlarının puanlarıyla toplanarak hesaplamaların yapıldığını yineleyeyim. Yani, siz birinci oldunuz diyelim ve 15 puan aldınız. Yarışın ikincisi ve üçüncüsü aynı rakip takım üyeleri olduysa aldıkları puanlarla sizin üzerinize çıkabiliyorlar.

Eğer takım arkadaşlarıyla birlikte üst sıralarda yarış tamamlanabiliyorsa o zaman sıkıntı olmuyor. Toplam puan olarak genelde üst sırada kalan takımlar müsabakayı ya da turnuvayı da kazanabiliyorlar. Turnuva demişken, yarış dünyasında Grand Prix diye adlandırılan ve birkaç yarış sürerek toplam kazanılan puanlara göre değerlendirilmenin yapıldığı yarış türleri Team Sonic Racing oyununda da bulunuyor. Ayrıca tek kişilik yıldız toplama, doğru noktadan geçme gibi yarış türleriyle oyuna çeşitlilik kazandırıldığını söyleyebilirim.

Team Sonic Racing

Eğlenceli pistler eğlenceli yarışları beraberinde getiriyor

Team Sonic Racing oyununda yeterli derecede yarış türünün bulunduğu yorumunu yaparak devam edeyim dilerseniz. Bu oyundaki pistler için de yeterli tanımlamasını yapabilirim. Aslında, bu oyunun en büyük rakibi olan Mario Kart 8 Deluxe oyunundaki pist sayısına göre geride kalındığı gerçeği göze çarpıyor ama büyük sıkıntı oluşturmuyor. Pistlerin eğlenceli biçimde tasarlandığını ve kafa karıştırmayan yapılara sahip olduğunu belirteyim.

Birbirinden eğlenceli olan bu pistlerde, anlaşılacağı üzere müsabakalarımız gerçekleştiriliyor. Yarış türlerinden üst kısımda dilim döndüğünce bahsettim. Bazen yarışı en önde tamamlamak için ter dökerken bazense drift yaparak altın halka toplamaya çalışılan meydan okumalarda başarılı olmaya çabalanıyor. Takım arkadaşlarıyla yardımlaşmanın önemli olduğunu da söyledim ama önemli olan bir noktanın araç seçiminden kaynaklandığını belirtmedim.

Oyuna başlarken 3 farklı araç seçme imkanına sahip olunuyor. Team Sonic Racing oyununun hikaye modunda geçilen her bir yeni dünyayla birlikte 3 yeni karakter daha seçilebilir hale geliyor. Toplamda 12 karakterin bulunuyor oluşunu bir eksi olarak yazabilirim. Zira, bahsettiğim rakip oyunda bu karakter sayısı kat kat daha fazla. Karakter demişken, her bir karakterin kendine has araçlarının olduğunu söylemeden geçmeyeyim çünkü önemli. Bu araçların hızlanma, sürat, yol tutuşu, dayanıklılık gibi farklı özellikleri bulunmakta. Her oyuncu, kendi yarış tarzına göre seçimler yapabiliyor bu oyunda.

Ayrıca Team Sonic Racing oyununda bulunan araçlar kişiselleştirilebiliyorlar. Buradaki kişiselleştirme seçenekleri açıkçası bana fazla tatminkâr gelmedi. Oyundaki araçlar, görsel olarak farklılaştırıldığı gibi bazı parça eklemeleriyle araçların yarış performansları da değiştirilebiliyor. Bu kısımda en çok boya seçenekleri dikkatimi çekti dersem yadırgamazsınız umarım. Basit mekanikler barındıran bir yarış oyununda metalik boyanın işlenişini görmek eğlenceliydi diyerek oyunun grafiklerine ve seslerine de değinelim.

Team Sonic Racing

Aynı ekrana bakan dört kişinin mücadelesine buyurun

Biraz hızlı gidiyorum malum ne kadar farklı türde olsa da bir Sonic oyunu incelemesi yapıyoruz, haliyle hız kendiliğinden geliyor. Metalik boyayla parıldayan araçlardan ve grafiklerden bahsetmeden önce yarışların yapısına kısaca değineyim. Yazının başından beri Mario Kart serisinden örnekler vermiştim. Aynı yöntemle devam edeyim izninizle: Team Sonic Racing oyunundaki karting oyunu etkenlerinin çok fazla yarışı etkilemediklerini gördüm.

Bir başka deyişle, Mario Kart serisinde sürekli olarak diken üstünde hareket edilirken, Team Sonic Racing biraz daha fazla rahat bir oynanış sunuyor. Her an kafamızda patlayacak bir bombanın beklentisiyle yarışlar geçmiyor. Hal böyle olunca yarışların enerjisi düşüyor mu diye sormayın sakın çünkü şahsen ben pek etkilenmedim. Tabii ki birinci olunduğunda artık kazandım hissi bir rehavet sağlıyor insanda ama abartılacak kadar bir fark olmadığını belirteyim.

Bu arada oyunun en eğlenceli noktasını az kalsın atlıyordum. Aynı bilgisayar veya oyun konsolu üzerinden ekran bölme yöntemiyle yarışlara girilebiliyor. Bu sayede ister iki kişi olun isterseniz de dört kişi, oldukça eğlenceli anlar yaşıyorsunuz. Bu eğlenceli anları sosyal medya üzerinden paylaşmasanız dahi uzun yıllar boyunca hatırlayacağınıza bahse girebilirim. Team Sonic Racing oyununun genel yapısının da bu durumu desteklediğini rahatlıkla söyleyeyim.

Öte yandan oyunu incelediğim PlayStation 4 konsolu aracılığıyla, bu oyunun çoklu oyunculu modlarını açamadığımı itiraf etmeliyim. Gerçi sorun benden kaynaklanmıyordu, uzun süre beklememe rağmen bir türlü sunucuya bağlanılamadı. Oyuncu sayısı ya da sunucu ile ilgili sıkıntılardan ötürü böyle bir durumla yüz yüze gelmiş olabilirim. Eğer yanınızda bir arkadaşınız, eşiniz, dostunuz hatta benim deneyimlediğim gibi bir çocuğunuz varsa, aldığınız eğlence hissiyle başla oyuncuları düşünmeyeceksiniz.

Team Sonic Racing

Basit çizimlerle güzel görüntüler elde etmek hala mümkün

Yazının başından beri Mario Kart serisine atıfta bulundum, durdum. Yine aynısını yapmak istiyorum fakat bu kez bir yol gösterici olarak sıfatlandırarak. Nintendo tarafının oyunlarının bu denli yüksek puan ortalamaları tutturması, önemli hayran kitleleri edinmelerinin önemli bir nedeni bulunuyor. Bu neden de basit ve düzenli mekanikleri, önemli eğlence unsurlarına dönüştürebiliyor oluşlarıdır. Team Sonic Racing oyununda benzer bir durumu görüyoruz.

Gerçi neredeyse çıkan her kart yarışı oyununda benzer bir sistem uygulanıyor ama incelediğimiz oyunda başarılı bir örneğini görebildiğimi söyleyebilirim. Oyunun grafikleri hem çizgi film tadında duruyor hem de karmaşık görünmüyor. Yol çizimleri için de aynı durum söz konusu. Oyunu deneyimlediğim standart PlayStation 4 konsolunda performans anlamında hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadığımı da sözlerime ekleyeyim. Tabii gözümden kaçan ufak aksaklıklar olmuş mudur, bilemiyorum.

Team Sonic Racing oyununun seslerinin ve müziklerinin oldukça başarılı olduğunu da yeri gelmişken söylemek istiyorum. Her piste göre yarışın eğlencesini arttıran müzikler bizlere oyun boyunca eşlik ediyor. Özenli bir çalışmanın sunulduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Platform türüyle özdeşleşen Sonic serisinin oyunlarından alınan ses efektlerinin yerleştirilmesi ve kullanılmasını da ayrıca başarılı buldum.

Bu arada oyunu deneyimlerken AOC AG273QCG model monitörü kullandığımı belirteyim. Standart bir PlayStation 4 konsolu kullandığım için bu harika monitörün donanımlarından tam manasıyla faydalanamadım ama oyundan aldığım keyfin tadını arttırdığı gerçeğini saklayamam. Oyunlarda size eşlik eden görüntü ve ses donanımlarının öneminin hissedilir olduğunu hatırlatayım ve dilerseniz artık son sözler için yerimizi alalım.

Team Sonic Racing

Team Sonic Racing, Mario Kart serisinin karşısındaki en güçlü alternatif

İnceleme yazısı boyunca nedenleriyle pek çok konuda sizleri aydınlatmaya çalıştım. Neticede, Team Sonic Racing türünün başarılı temsilcilerinden birisi gibi görünüyor. Nintendo tarafına ait herhangi bir oyun konsolu bulunmayan ve yıllardır karting oyunlarını merakla takip edenler için biçilmiş kaftan bu oyun. PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için çıkarak günümüzdeki nesil bilgisayar ve oyun konsollarının tamamına hitap etmesi önemli bir etken.

Bir diğer önemli etkense Team Sonic Racing oyununun fiyatı. Yazı boyunca da bahsettiğim gibi Mario Kart 8 Deluxe oyunu, Nintendo Switch için 60 Dolar etiketiyle satılmaya devam ediyor. Team Sonic Racing ise tüm platformlarda daha uygun bir fiyatla oyuncuların karşısına çıktı. Tabii ki bir AAA oyun kadar pahalı olması normal değil ama Nintendo Switch dışındaki platformlar için bu oyunun kabul edilebilir bir fiyat etiketi taşıdığını söylemek isterim.

İster tek başınıza isterseniz de arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirmek isterseniz, Team Sonic Racing eğlenceli bir seçenek olacaktır. Tabii ne istediğinizi ve neyle karşılaşacağınızı baştan kabullenmeniz gerekiyor. Tek oyunculu olarak aylarca sürecek bir deneyim beklemeyin. Çevrim içi olarak da ne kadar ayakta kalır bilemem ki ben hiç giremediğimi söylemiştim. Öte yandan arkadaşınız, kardeşiniz yani oyunu birlikte oynayıp kapışabileceğiniz birileri varsa ödediğiniz paranın daha fazla karşılığını alacaksınız.

Tüm bunlarla birlikte, eğlence unsurunu çok fazla ön plana çıkarmadığımız takdirde Team Sonic Racing oyununun ortalamanın biraz üstünde bir yapım olduğunu belirtmek isterim. Hiç sıkılmadan uzun süreler başından kalkılmayacak bir oyun değil bu bana göre. Tek kişilik oyun modu sürükleyici fakat bir hayli kısa sürüyor. Araç geliştirme seçeneklerinin de yine vasat seviyesinde olduğunu söylemezsem yazılanlardan yılın oyunu incelediğim sanılabilir. Tabii eğlence unsurunu hiç göz önüne almazsak söylüyorum bunları. Kardeşim ben eğlenmek, arkadaşlarımla güzel vakit geçirmek istiyorum diyenler oyunu satın almak için beklemesin.

Team Sonic Racing
Team Sonic Racing, Nintendo tekelindeki Karting oyunlarına farklı bir açıyla yaklaşıyor. Takım oyunu mekaniğiyle birlikte, farklı yarış türleri ve karakterleriyle oldukça eğlenceli bir yapım elde edilmiş durumda. Özellikle eşli oyunculu olarak arkadaşlarıyla birlikte eğlenmek isteyenler, Nintendo konsolu sahibi olmak zorunda kalmayacaklar. Piyasadaki diğer karting oyunlarından da daha kaliteli bir yapım Team Sonic Racing.
Olumlu
Eğlenceyi ön plana çıkaran mekanikleri.
Rakiplerine göre uygun fiyatı.
Günümüzün tüm oyun konsolları için çıkması.
Takım oyunu mekaniğini başarıyla uygulaması.
Olumsuz
Çok fazla içerik sunamıyor.
Tek kişilik modu kısa.
Çevrim içi müsabakalarda rakip sıkıntısı var.
Araç ve karakter çeşitliliği yetersiz.
8