Aslında son birkaç günüm oldukça güzel geçiyordu. Çok uzun bir aradan sonra Destiny 2 oynamaya tekrar başlamıştım. Hatta daha dün Forza Horizon 4 oyununun inceleme kopyası elime ulaştı ve onu oynamaya başladım. Yani, aslında düne kadar bu dünya üzerinde benden daha mutlusu yoktu. Tabii bu mutluluk çok uzun sürmedi; dün akşam, kendilerini ve oyunlarını inanılmaz sevdiğim, kalbimde çok önemli bir yere sahip olan Telltale Games stüdyosunun kapanacağını öğrendim.
Telltale Games stüdyolarının kapatıldığını öğrendikten sonra ise keyfim hiçbir şekilde yerine gelmedi. Bunun tabii ki birkaç farklı sebebi var. Öncelikle, stüdyoda daha önceden çalışan yüzlerce kişinin bir anda işsiz kalmasına üzüldüm. Ardından da her bir video oyununa aşık olduğum bu stüdyonun, hayatımdan çıkacağına, belki de artık bu tip video oyunları göremeyeceğime üzüldüm. Bundan sonra da, aslında bu stüdyonun kapatılmış olmasının sebebine üzüldüm; Telltale Games’in kapanacak olması, sektörün önemli bir sorununu gösteriyor ve bu sorun birçok kişinin umurunda bile değil.
Aslında her şeyin temelinde para yatıyor
Öncelikle söyleyeyim, Telltale Games stüdyosunun kapatılma sebebi, şirketin para kazanamıyor olması. Şirket, yeterli seviyede para kazanamadığı için aylardır küçülmeye gittiği halde dayanamadı ve kapandı. Birçok oyuncu tarafından sevilen video oyunlarını geliştiren bu ekip, nasıl para kazanamamış olabilir ki? Aslında bu sorunun cevabı çok basit: Günümüzün video oyunu trendleri.
Günümüzde, birer çevrim içi servis olarak sunulan video oyunları sıkça tercih ediliyor dağıtımcı şirketler tarafından. Bu tip video oyunları, dağıtımcı şirketlere maksimum seviyede para kazandırabiliyor. Şimdi, bu tipi örneklendirip, daha fazla yazımı uzatmak istemiyorum ama Telltale Games tarafından geliştirilen video oyunlarının, bu modele inanılmaz uzak olduğunu söyleyerek, size yeterli bilgiyi verebileceğimi düşünüyorum.
Telltale Games tarafından geliştirilen Minecraft: Story Mode, The Walking Dead, Batman ve çok daha fazla seri, içerisinde hiçbir şekilde çevrim içi servis modelini bulundurabilecek video oyunları değildi. Yani, bu şirketin en baştan başarısız olacağı aslında çok açıktı. Günümüzde, çevrim içi olmayan video oyunlarına, oyunculara yüzlerce saat içerik sunulmayan video oyunlarına ne yazık ki para verilmiyor. En azından, çok az bir kitle bu tip video oyunlarını satın alıyor. Bu yüzden de ekiplerin para kazanması ciddi anlamda zorlaşıyor.
Bu noktada sorun ise öncelikle oyuncularda. Ülkemizde veya yurt dışında olsun, eğer bir video oyunununda çevrim içi bir mod bulunmuyorsa, “Ya ben bu oyunu korsan olarak indiririm. Çevrim içi mod olmayan oyuna bu kadar para mı vereceğim?” şeklinde yorumlar ortaya çıkıyor. Öncelikle, bu tamamen bir hırsızlık ve ardından da emeğe saygısızlıktır. Telltale Games de bana soracak olursanız, en çok bu yönden kaybediyor. Evet, bu video oyunlarını satın alan oyuncular bulunuyor ama korsan kullanan oyuncu sayısı da ciddi anlamda yüksek.
Tales from the Borderlands, The Walking Dead: The Final Season gibi video oyunları, çevrim içi servis modeline uydurulamadığı için, artık bu modele alıştırılmış olan oyuncular, ne yazık ki bu oyunları tercih etmiyor. Şimdi, “O modele alışan oyuncular zaten bu tip video oyunlarını ne yapsın?” diyebilirsiniz ama geliştiriciler ve dağıtımcılar, genelde günlük kesime oyunu satmaya çalışıyoruz. Oyun tipinin asıl, çekirdek kitlesi zaten gelir-gider tablosunda halihazırda, garanti olarak yer alıyor.
YouTube ve Twitch gibi platformlar da işin içinde
Telltale Games; çevrim dışı, hikaye anlatımı temelli video oyunları geliştirdiği için para kazanması oldukça zordu. Bu konunun kişisel bir görüş olarak adlandırılacağını zannetmiyorum. Dediğim gibi, korsan mevzusu ve çok daha fazla sebep… Fakat işin içerisinde bir de YouTube ve Twitch gibi platformlar bulunuyor. Şimdi, öncelikle şunu söyleyeyim: YouTube ve Twitch gibi platformlarda içerik üreten insanların çoğu, bu konuda suçsuz. Sonuçta onlar da geçimlerini sağlamak için bahsedeceğim şeyleri yapıyor ama yine de bu durum da Telltale Games cephesinin kapatılmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi.
Bahsetmiş olduğum şey ise YouTube ve Twitch gibi platformlardan, bu tip video oyunlarının her türlü yolunun oynanıyor olması. Biraz önce bahsetmiştim, hırsızlık ve emeğe saygısızlık ile korsan oyun oynayan oyuncular vardı. Burada ise o hırsızlığı ve emeğe saygısızlığı yapmak istemeyen oyuncular var.
Bu oyuncular, herhangi bir Telltale Games oyununu satın almak istemiyor; bütçesi yok. Bu yüzden de YouTube ve Twitch gibi platformlara yöneliyor. Çünkü bu platformlarda, oyunların %100’ünü ayrı ayrı gösteren içerik üreticileri bulunuyor. Oyuncu, oyunun tamamını izledikten sonra da satın almak hiç istemiyor.
Tekrarlamak istiyorum, bu maddede hiçbir suçlu yok. Bu içeriği üreten insanlar da suçsuz, üretilen içeriği izleyen insanlar da suçsuz. Fakat herkesin suçsuz olması, Telltale Games cephesine zarar verilmediği anlamına gelmiyor. Ayrıca, bu sadece belli bir stüdyo için de geçerli değil. Bu ekibe benzer şekilde çalışan stüdyolar da bu tip konulardan rahatsızdır.
Üretilen oyunların tipinden mi dersiniz, insanların imkanlarından mı dersiniz veya başka bir neden mi ortaya atarsınız, bilemiyorum ama YouTube gibi platformlar ne yazık ki büyük bir rol oynuyor bahsetmiş olduğumuz konuda. Burada herkes suçsuz olsa da ne yazık ki suçsuzluk, bazı şeyleri düzeltmeye yetmiyor.
Çözüm olarak ne yapılmalı?
Bahsetmiş olduğum bu iki problem, Telltale Games ve benzeri stüdyoların mezarlarını kazan problemlerin başını çekiyor. Özellikle bu tip video oyunlarının korsan olarak oynanması, çevrim içi servis modeline uyamaması ve tabii ki video/canlı yayın platformlarının verdiği hasar, ciddi anlamda can yakan seviyede. Çözüm olarak ise yapılması gereken tek bir şey var: Duyarlı olmak.
Şimdi, herkesin durumu olmayabilir. Herkes, bu tip video oyunlarına sınırsız bütçe ayırmak istemiyor olabilir. Bunlar gayet anlaşılır şeyler ama oyuncuların, bu tip stüdyolara da bir şekilde destek olması gerekiyor. Tabii, o stüdyoyu seviyorlarsa, oyun tipini seviyorlarsa destek olmalılar. Mesela, bir oyuncu çevrim içi-açık dünya oyunlardan hoşlanıyorsa, bahsettiğimiz tipte oyunları da sevmiyorsa, destek için bir zorunluluğu yok. Yanlış anlaşılmayalım. Eğer stüdyoyu ve/veya oyun tipini beğeniyorsanız, görmezden gelmemelisiniz.
Kendi üzerimden örnek vereyim. Dediğim gibi, Telltale Games benim için ciddi anlamda özel bir stüdyo. Nedenlerini şimdi anlatmaya başlasam, yazım iki katına çıkacak. Bu yüzden detaya gerek yok. Her neyse, bu stüdyo benim için önemli olduğu için elimden geldiğince video oyunlarını almaya çalışırım. Bana, o oyunların inceleme kopyası geldiği halde oyunları kendim satın almaya çalışırım. Mesela direkt olarak The Walking Dead: The Final Season oyununu örnek vereyim. Bu oyun, ön siparişe açıldığı an gittim ve ön sipariş verdim.
Ben zaten korsana karşıyım, o oyunu korsan oynarım diye düşünmedim. Oyununun oynanışını YouTube üzerinden takip ederim, o yüzden para vermeyeyim demedim. Ne de olsa inceleme kopyası gelecek, oyuna neden para vereyim ki demedim. Aynı şey daha önce Telltale Games harici, Life is Strange ve Life is Strange 2 ile de yaşandı.
Günümüz şartlarından ötürü bu tip video oyunlarının ve böyle geliştirici ekiplerinin, daha fazla desteğe ihtiyacı oluyor. Günümüz şartlarını ise zaten sizlere anlattım. Evet, mesela hikaye temelli veya tekli oyuncu temelli video oyunları başarılı da olabiliyor. Mesela Marvel’s Spider-Man, 3 günde 3.3 milyon adet sattı ama o video oyunu için dev gibi reklam çalışmalarının yapıldığını da unutmayalım.
Birçok kişi, tüm bunları birer sorun olarak görmüyor
Şimdi, yazımızın ana noktasına gelelim. Bahsetmiş olduğum problemler, aslında çok ciddi problemler ama bunlar birçok oyuncunun umurunda bile değil; birçok oyuncu, video oyunu geliştiren insanların, birer insan olduğunu unutuyor. Zaten aslında bu nedenden ötürü de korsan sürekli büyüyor.
Direkt Telltale Games olayı üzerinden örnek vereyim. Şimdi, bu stüdyonun kapatılacak olması ile birlikte, son 1 senede 400’den fazla kişi, stüdyodan ayrıldı. Özellikle yeni ayrılan kişiler şu an işsiz ve insanların bir anda bu şekilde işsiz olması gerçekten üzücü bir durum. İnsanlar bu durumdayken bile internet aleminde bu durumun dalgasını geçen insanlar var. Yahu, “İyi ki The Walking Dead: The Final Season’ı korsan indirmişim. Şimdi paramı kaybedecektim.” diyor kişi. Bunu 20 Dolar değerindeki bir video oyunu için söylüyorlar. Oyun, 100 Dolar olsa bile kişi haklı değil ama 20 Dolar da farklı bir durum.
İnsanların genel anlamda bilinçli olarak hareket edebilmesi gerekiyor. Korsan oyun oynamanın bir marifet olarak görülmemesi gerekiyor. Stüdyoların hem maddi anlamda, hem de manevi anlamda desteklenmesi gerekiyor. Bu şekilde oyuncular, her zaman istediklerini elde edebilirler çünkü oyun geliştiricileri halihazırda istediklerini elde edebilmiş olacaklar.
Video oyunu geliştiren kişiler de birer insan. Şimdi, Telltale Games, bir şirket olarak başarısız oldu ve yüzlerce insan işsiz kaldı. Birçok insan, belki de severek üzerinde çalıştığı projeleri terk etmek zorunda kaldı. Kreatif açıdan bu, insana verilebilecek en büyük yaralardan bir tanesi. İnsanlar, belki de yıllarca bir oyun üzerinde çalıştı ama o oyun artık oyuncuların karşısına hiç çıkamayacak.
Evet, Telltale Games son zamanlarda başarısız yapıtlar ile karşımıza çıkmış olabilir ki, ben buna kesinlikle katılmıyorum. Buna rağmen ekip, kendi geleceği için olumlu adımlar atmaya çalışıyordu. The Walking Dead: The Final Season oyunundan belliydi, Stranger Things ve The Wolf Among Us: Season 2, birçok yenilik ile karşımıza çıkacaktı. Oyun motoru bile tamamen değişecekti. Şimdi ise ne yazık ki bunların hiçbirini göremeyecek olmamız, Telltale Games diye bir şeyin kalmayacak olması, tahmin edemeyeceğiniz kadar canımı yakmakta.