Temtem, birkaç sene önce erken erişim seviyesinde oyunculara sunulmuştu. O günden beri oyun için bolca güncelleme yayımlandı, bu güncellemeler ile yeni içerikler sunuldu ve şimdi de oyunun tam sürümü ile karşımıza çıkma vakti geldi. Evet, bu yapıt sonunda erken erişim sürümünü gerisinde bıraktı ve 1.0 sürümü ile sunuldu. Peki, bu sürüm ile neler geldi? Erken erişim ile karşılaştırıldığı zaman tam sürümde sunulan değişiklikler ve yenilikler neydi? Çıkış yaptığı dönemde bir Pokémon klonu olarak görünen bu oyun, eklenen bolca farklı içerik sonucunda bir klon olmaktan kurtulabildi mi?
Temtem, aslında herhangi bir Pokémon oyunu olarak başlıyor. Yani, bir sabah uyanıyoruz ve artık Temtem Tamer olabileceğimizi öğreniyoruz. Daha sonra Professor Konstantinos ile tanışıyoruz, kendisi bize ilk evcil hayvanımızı veriyor ve daha sonra doğaya çıkıp, hem evcilleştirilebilecek yeni hayvanları arıyoruz, hem de diğer insanlara karşı bir savaş veriyoruz. Bu noktada aslında geliştirici ekibin hikayeye ve diyaloglara verdiği önemi de görebiliyorsunuz. Bu yapıt, rakiplerinin aksine anlatılan ana ve yan hikayelere, diyaloglara ve karakterlere oldukça önem veriyor; oyun kendisini çok ciddiye almadığı için her şey komik bir şekilde sunuluyor.
Bu arada, belki profesörün adından da tahmin etmiş olabilirsiniz ama oyunun içerisinde bizim dilimize yakın, hatta direkt Türkçe olan bazı isimler de yer alıyor. Zeynep isimli bir karakter, Deniz isimli bir bölge ve çok daha fazlası derken, ilginç bir tema kullanılıyor oyunda. Bu arada, böyle söyledim diye oyunu Türkçe sanmayın; sadece yer yer yerel isimler görüyoruz. Sanırım oyunun oluşturmuş olduğu coğrafi yapı, bizim bu çevrelerden besleniyor ama açıkçası oyun içerisinde bu çok odak noktasında bulunmadığı için ben de ekstra olarak araştırma gereği hissetmedim. Zaten bu durum, isimlerden ileri pek gitmiyor.
Temtem yine de hikaye tarafında net olarak kusursuz değil. Bu oyundaki hikayenin en büyük olumsuz noktası, ilk anından, son anına kadar bayat olması. Yani, tamam yazılan diyaloglar hoş ve işin içine hafif bir komedi de girince hikaye kesinlikle katlanılabilir oluyor ama yine de o bayatlığı hissediyorsunuz. Özellikle de daha önceki Pokémon oyunlarını oynadıysanız, hatta o oyunlarda anlatılan hikayeleri de bayat bulduysanız, bu video oyununun içerisinde sizi heyecanlandırabilecek pek bir şey bulunmuyor ne yazık ki. Buna, oyunun tam sürümü ile eklenen final hikaye bölümü de dahil efendim.
Temtem, tahmin ettiğinizden daha derin bir oynanış sunuyor
Temtem, oynanış tarafında aslında sadece keşif ve savaş arasında geçiş yapıyor. Keşif tarafı oldukça basit sistemlere sahip; sadece bazı bölgelere erkenden erişmenizi engelleyen bazı mekanikler var ve kendilerini oyunda ilerledikçe kullanabiliyorsunuz. Keşif, bunlardan ibaret kalıyor. Türün benzer oyunlarında olduğu gibi keşif yaparken ganimet kutuları bulabiliyorsunuz, görevlere rastlayabiliyorsunuz, diğer karakterler ile savaşabiliyorsunuz ve çalıların arasında evcilleştirilecek hayvanlara rastlayabiliyorsunuz. Keşif ardından işin içine savaş mekanikleri girdiği zaman oyun kendisini biraz daha derinleştirmeyi başarıyor.
Temtem oyununa ilk başladığınız zaman aslında keşif gibi savaş ögelerinin de inanılmaz basit olduğunu sanabilirsiniz ama durum kesinlikle öyle değil; ilerleme sağladıkça işler çok daha derinleşiyor. Temele baktığınız zaman aslında sıra tabanlı bir savaş mevcut ve hayvanlarınızın farklı hareketlerini seçip, saldırı yapabiliyorsunuz. Her saldırının farklı bir dayanıklılık harcama değeri bulunuyor ve ayrıca bazı saldırılar da saldırıdan ziyade, sizi güçlendirmek veya rakibi güçsüzleştirmek için kullanılabiliyor. Hayvanlarınız seviye atladıkça da hem değerleri güçleniyor, hem de yeni saldırı tiplerinin kilidini açabiliyorsunuz.
Tahmin edebileceğiniz üzere Temtem içerisinde hayvanların elementleri de bulunuyor ve bunlar, taş-kağıt-makas tarzında bir etki ile sunuluyor. Mesela; su, ateşe karşı güçlüyken, ateş de doğaya karşı güçlü oluyor. Bunun gibi farklı elementler yer alıyor oyunda ve başlarda olmasa bile ileriki seviyelerde bu elementlere ve sinerjilere dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, bu video oyunu tam olarak hangi açıdan Pokémon ile arasındaki farkı açıyor? Tabii ki MMO yapısı ile. Evet, yanlış okumadınız; bu video oyunu aslında bir MMO olarak oynanıyor. Oyunun açık dünyasında diğer oyuncuları görebiliyorsunuz ve onlarla etkileşime geçebiliyorsunuz.
Temtem, çapraz platform desteği sunduğu için her platformdan oyuncu, haritanın her yerinde kendisini gösteriyor ve kendileri, nadir hayvanları ile etrafta koşarken, siz başlangıç seviyesindeki hayvanınıza bakıp, üzülüyorsunuz. Bunun haricinde, diğer oyuncularla takas yapabiliyorsunuz, onları savaşa davet edebiliyorsunuz veya basit bir şekilde sadece muhabbet edebiliyorsunuz. Bu sayede oyunun açık dünyası inanılmaz canlı hissettiriyor. Bu arada, açık dünya derken de oyunda 1’den fazla keşfedilebilir dünyanın olduğunu belirtmek istiyorum. Her dünyanın kendisine ait biyomları, hayvanları ve daha fazlası yer alıyor.
Sunum tarafında oldukça renkli bir deneyim karşımıza çıkıyor
Temtem, temel içerik olarak yeterince memnun edici ve oyunun tam sürümü ile de oyuncuların karşısına oldukça alışık olduğumuz bir sezon sistemi çıkıyor. Evet, bu video oyununda artık üç ay süren sezonlar, bu sezonlara eşlik eden ücretli ve ücretsiz savaş biletleri ve son olarak da mikro ödeme temelli bir mağaza bulunuyor. Bu mağaza, günlük ve haftalık olarak güncelleniyor. Yani, çevrim içi servis tarafına baktığınız zaman bu yapıt, diğer birçok oyuna benziyor. Birçok oyuncu savaş bileti yüzünden bu oyuna olumsuz bakmaya başladı ama ben kendi deneyimimde savaş biletlerini ve mikro ödeme mağazasını öyle çok olumsuz bulmadım.
Temtem, sunum tarafında da gayet hoş bir kalite sunuluyor. Ben bu oyunun PlayStation 5 versiyonunu deneyimledim ve elde ettiğim görsellik, karakter tasarımları haricinde gayet güzeldi. Karakter tasarımlarını beğenmemiş olmamın sebebi de oyunun kendisiyle alakalı; PlayStation 5 sürümü ile değil. Oyun, her açıdan oldukça renkli ve evcilleştirebileceğiniz hayvanlar da birbirinden tatlı ve havalı bir şekilde tasarlanmış. Ziyaret edeceğiniz köyler, tanışacağınız karakterler ve çok daha fazlası çok güzel görünüyor bu yapıtın içerisinde. Bu güzelliği, inceleme yazıma eklediğim görsellerden de görebilirsiniz.
Temtem, performans tarafında birazcık hayal kırıklığı yaşatıyor. Aslında oyun, keşif ve savaş anları sırasında gayet stabil bir 60 FPS değeri ile oynanabiliyor. Yalnız, diğer karakterler ile diyaloğa girdiğiniz zaman garip bir şekilde oyunun FPS değeri oldukça düşüyor. Bu da uzun vadede, karşınıza çıkan karakterlerle konuşma hevesinizi alıp, götürüyor. Sesler ve müzikler ise gayet başarılı. Zaten oyunda öyle pek de bir seslendirme bulunmuyor ama en azından diğer ses efektleri gayet kaliteli. Müzikler ise gayet kabul edilebilir bir seviyede; sadece akılda kalıcı pek bir ses/müzik ögesi yok bu oyunun içerisinde; bu beni hayal kırıklığına uğrattı biraz.
Durumu özetlemek gerekirse Temtem, Pokémon tarzı bir deneyim arayan oyuncular için en ideal video oyunu. Bu yapıtın MMO tarzında olması da aslında kendisini arkadaşlarınız ile deneyimlemeniz konusunda büyük bir pozitif nokta sunuyor. Bu oyunun tek problemi, Steam üzerinde 410 TL, PlayStation 5 üzerinde de 450 TL olması. Yine de Pokémon oyunlarının Nintendo Switch üzerinde 60 USD olması, bunun da ülkemizde 1000 TL gibi bir değere sahip olmasını göz önünde bulundurursak, Temtem oyununun fiyat etiketi pek de kötü görünmüyor. Eğer bu türe ilgi duyuyorsanız, bu oyuna bir şans verebilirsiniz.