Şöyle doğru düzgün bir Pokémon oyununu bir türlü PC platformunda göremedik. Nedendir, bilemiyorum ama senelerdir de Pokémon markasının PC tarafında oluşturduğu bu boşluğu hiçbir oyun dolduramadı. Geçtiğimiz günlerde ise o boşluğu doldurmayı hedefleyen, bağımsız bir video oyunu piyasaya sürüldü. Erken erişim sürecinde çıkışını gerçekleştirilen Temtem isimli bu video oyunu, bizlerin eline de ulaştı ve sizler için bir ön inceleme yazmak istedik. Ön incelemenin sebebiyse, oyunun final sürüm olmaması.

Temtem

Temtem, bir yaratık toplama oyunu olarak karşımıza çıkıyor

Ön inceleme yazımın en başında da belirttiğim gibi Temtem, Pokémon markasına benziyor. Zaten oyunun geliştiricileri de Pokémon markasından ilham aldıklarını her fırsatta belirtiyor. Temelinde, çevrim içi yapıya sahip olan ve haritasında bolca oyuncu bulunduran bir yaratık toplama/koleksiyonu oluşturma oyunu olan bu yapıt, içerisinde birbirinden sevimli yaratıkları içerisinde bulunduruyor. Bu yaratıklar ise Airborne Archipelago isimli bir bölgede bulunuyor; oyun orada geçiyor.

Airborne Archipelago, adından da anlayabileceğiniz gibi havada uçuşan adalardan oluşan bir bölge. Oyunda şimdilik toplamda altı adet ada bulunuyor. Bu adalarda toplayabileceğiniz bolca Temtem isimli yaratıklar bulunuyor. Bu yaratıkları toplayarak, savaşarak ve güçlendirerek oyundaki Dojo liderlerini yenmeye çalışıyorsunuz. Şu an için oyunda sekiz adet Dojo lideri bulunuyor ve hepsini yendiğiniz zaman bölgenin nihai Temtem terbiyecisi olabiliyorsunuz. Ayrıca bu oyunda bir hikaye de yer alıyor.

Farklı adalarda farklı Temtem yakalarken, oyuncularla savaşabiliyorsunuz ama aynı zamanda yapay zekaya karşı da savaş vermeniz gerekiyor. Bu noktada da işin içerisine bir hikaye giriyor. Oyunun hikayesinde Clan Belsoto isimli bir taraf bulunuyor ve bu taraf, kötü emellerine alet olabilmesi için Airborne Archipelago bölgesini ele geçirmeye çalışıyor. Siz ve diğer oyuncular ise Clan Belsoto tarafını durdurmaya, adaları güvenli bölgeler yapmaya ve oyuncularla adil savaşlar yapmayı hedefliyorsunuz.

Bu hikaye içerikleri, bahsi geçen oyunun tüm adalarını ve neredeyse tüm özelliklerini kapsıyor. Yani, diğer oyuncularla etkileşime geçmek istemezseniz bile bu uzun hikaye modu sayesinde oyunun tamamını deneyimlemiş gibi hissediyorsunuz. Tabii bu oyun çevrim içi temelli olduğu için diğer oyuncular ile etkileşime geçmeniz aktif olarak destekleniyor ve isteniyor da. Yani, bu oyundan çok da fazla çevrim dışı deneyim beklememeniz gerekiyor efendim; içerikler genelde çevrim içi.

Temtem

Tamamen çevrim içi bir dünya sunuluyor oyunculara

Daha önce adından bahsetmiş olduğumuz Pokémon oyunları, genelde çevrim dışı olarak oynanabiliyor. Tabii çevrim içi veya eşli oyuncu destek veren oyunlar da var seriye ait ama yine de çoğunluk çevrim dışı desteklerden yana. Temtem ise öyle bir video oyunu değil. Bu video oyununda çevrim içi olma şartları, gerçek oyuncuların doldurduğu sunucular ve dünyalar yer alıyor. Bu oyuncuları gerçek zamanlı olarak görebiliyorsunuz ve farklı şekillerde onlarla etkileşime geçebiliyorsunuz.

Bu oyun, bizlere diğer oyuncular ile canlı bir dünya sunuyor. Canlı dünyalar, eşli oyun desteği ile de güzel bir hal alıyor. Eğer arkadaşınızda da bu video oyunu varsa, onunla grup oluşturabiliyorsunuz ve maceralara atılabiliyorsunuz. Yanınızda illa arkadaşınızın olmasına gerek de yok; yabancılar ile anlaşarak da gruplar oluşturabiliyorsunuz. Arkadaşınız ile oynarken, bu oyundaki savaşlar düello tadı veriyor ve yeterince eğlenceli oluyor. Ayrıca, tek başınıza da gayet güzel bir şekilde eğlenebiliyorsunuz.

Eğer eşli oyuncu tipi sizin hoşunuza gitmiyorsa, siz direkt olarak insanlarla rekabet etmek istiyorsanız, Temtem isimli yapıt bu ihtiyacınıza da cevap veriyor. Şöyle ki bu video oyununda gerçek oyuncularla yapabileceğiniz rekabetçi düellolar bulunuyor. Bu düellolar, belli Temtem yaratıklarına izin verme veya yasaklama gibi klasik rekabetçi oyun kurallarını da içerisinde bulunduruyor. Bu tip düellolar, 5v5 şeklinde oynanabiliyor. Toplam 10 adet Temtem arasından 5 tanesini sırayla seçebiliyorsunuz.

Tüm bu içeriklere baktığımız zaman, bir erken erişim oyununun ilk haftası için yeterince içerik olduğunu görebiliyoruz. İsterseniz tek başınıza bir macera oyunu deneyimlemek isteyin, isterseniz eşli oyuncu deneyimi yaşamak isteyin, isterseniz de rekabetçi bir oyun oynamak isteyin; Temtem isimli bu yapıt, birçok farklı oynanış türünü destekliyor. Bu da kesinlikle güzel bir şey. Zaten ben bu oyunu tek başıma, rekabet olmadan oynamak isterdim ve bunu çıkış gününden beri güzel bir şekilde yapabiliyorum.

Temtem

Temtem oyununda ev bile kurabiliyorsunuz kendinize

Ön incelemesini yazmakta olduğum bu video oyununda çevrim içi özelliklerin ön planda olduğunu belirtmiştim. Bu yönden tahmin edersiniz ki oyunda kendi karakterinizi de oluşturabiliyorsunuz ve oyun ilerledikçe zengin bir özelleştirme sistemi ile de karşılaşabiliyorsunuz. Öncelikle, oyunun en başında karşınıza çıkan karakter yaratma ekranı yeterince detaylı değil gibi görünüyor ama oyun ilerledikçe yeni kozmetik ögeleri açabiliyorsunuz. Ayrıca, güncellemeler ile bu konuda yeni ögeler de gelecektir.

Temtem oyunundaki bahsedilebilecek son büyük özellik ise evler. Bu video oyunundaki adalardan bir tanesinde kendinize ev yapabiliyorsunuz. Bu evi birçok farklı yönden dekore edebiliyorsunuz. Üzerine bir de yeni ev eşyaları alabiliyorsunuz. En sonda ise arkadaşlarınızı, evinize davet edebiliyorsunuz. Bu sayede, sadece Pokémon tarzında bir deneyim yaşamıyorsunuz; sosyal bir oyun da karşınıza çıkıyor. Tabii bu sosyal ögeleri herkes bu oyuna yakıştırmayacaktır diye düşünüyorum. Ben sorun görmedim.

Günümüzde birçok video oyunu, çevrim içi servis olarak karşımıza çıkıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Temtem de bir çevrim içi servis. Bu yapı sayesinde oyuna düzenli olarak yeni güncellemeler geliyor ve bu güncellemeler ile oyunculara yeni görevler, yeni kozmetik ögeler, yeni yaratık tipleri ve yeni etkinlikler ekleniyor. Bu durumu, ön inceleme yazımızdaki değerlendirmeye katamayacağım; bu tip güncellemeler henüz oyuna gelmedi ama bu oyun, düzenli oynanmayı da destekliyor gibi görünüyor.

Ön inceleme yazım boyunca bahsettiğim özelliklere şöyle bir geri dönüp, baktığım zaman oyunun yeterince özellik sunduğunu da düşünüyorum. Oyunun şu andaki Steam üzerindeki fiyatı 80 TL. Eğer bu tip video oyunlarından hoşlanıyorsanız, Temtem oyununa vereceğiniz 80 TL; hem güzel bir yatırım olabilir gibi görünüyor, hem de bolca içeriği bizce uygun bir fiyata satın almış oluyorsunuz. Zaten PC tarafında bu oyun için çok fazla alternatif ürün de bulunmuyor.

Temtem

Peki, bu oyun nasıl işliyor?

Bu video oyunu, birçok Pokémon oyunu gibi ailemizin evinde başlıyor. Kısa bir süre sonra bir profesör ile tanışıyoruz ve ilk yaratığımızı seçiyoruz. Tahmin edebileceğiniz gibi o seçim, 3 farklı yaratık arasından yapılıyor ve her yaratığın kendisine has özellikleri oluyor. İlk yaratığımızı seçtiğimiz zaman öğretici seviyesinde bir dizi görev yapmamız gerekiyor. Görevden göreve giderken farklı karşılaşmalara da giriyoruz ve dövüş/savaş sistemi ile ilk defa o anlarda karşılaşıyoruz. Bu sistem de yabancı değil.

Ön incelemesini yazdığım bu oyunun dövüş/savaş sistemi, Pokémon oyunları ile yeterince benzer seviyede. Yalnız bu sistemin tek farkı, ikili şekilde karşılaşmaların gerçekleşiyor olması. Eğer bilmiyorsanız söylemek isteriz ki oyunun kendisi sıra tabanlı bir oynanışa sahip. Yani, gerçek zamanlı bir oynanış yok. Kendisi daha stratejik, daha yavaş ve tabii ki sıra tabanlı bir yapı ile karşımıza çıkıyor. Mesela, önce hangi darbeyi, hangi düşmana vuracağımızı seçiyoruz ve uyguluyoruz.

Düellolar sırasındaki karşı takımlar da benzer şekilde karşılık veriyor. Düelloları kazandığınız zaman ise yetenek puanları ve bir miktar oyun içi para kazanıyoruz. Kayıp yaşandığı zaman da oyun bizi başlangıç noktasına gönderiyor. Bu durumda, o kadar yürünen yolu baştan gitmek durumunda kalıyoruz fakat yendiğimiz kişilerle maç yapma zorunluluğumuz ortadan kalkıyor. Yani, oyun sizi hem cezalandırıyor, hem de ödüllendiriyor kayıp anında. Tabii bu durum herkesin hoşuna gitmeyebilir de.

Bu şekilde bahsettiğimiz zaman oyunun oynanış kısmı çok basit gibi görünse de uzun vadede tatmin edici bir sistemin oyunculara sunulduğunu düşünüyorum. Belki oyundaki yaratıkların daha fazla fark oluşturabilmesi çok daha iyi olacaktı ama henüz erken erişimde olan bir oyun için de bu eleştiriyi çok güçlü ve yüksek bir şekilde yapamayacağım. Oyunun çıkış tarihi olarak 2021 senesi planlanıyor ve eminim ki bir sene içerisinde bu yapıtın birçok farklı yönü geliştiricilecek ve iyileştirilecektir.

Temtem

Temtem oyununu oynamalı mıyız?

Ön inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunumuna da değinmek isterim. Oyun, öncelikle öyle çok düşük sistem isteyen bir ürün değil. Eğer yüksek bir görsellik almak istiyorsanız, kısmen güçlü bir sisteme ihtiyacınız var ve oyunun en yüksek görselliği de bence yeterince kaliteli. Grafikler, çizgi film tadında sunulurken büyük ölçüde detay da sunuluyor oyunculara. Tabii düşük grafik ayarlarında da oyun, o güzelliğini kaybetmiyor ve her şekilde gözünüze hitap ediliyor.

Görsellik gibi performans da rahatsız edici değil. Oyun, henüz erken erişim sürecinde ama optimizasyon işlemlerinin başarılı olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bu demek değil ki donanımı kötü olan bilgisayarlar, bu oyunu yüksek grafiklerde oynatabilecek. Hayır, durum bu değil ama sistem gereksinimleri karşılandığı sürece söz verilen görselliği ve performansı alabiliyorsunuz. Fakat müzikler ve sesler için aynısını söyleyemeyeceğim. Bu oyun, müzik ve ses konusunda ne yazık ki ön plana çıkamıyor.

Söylemek istediğim şey şudur ki Temtem, sunum konusunda çok az sıkıntı bulunduruyor. Görsellik ve performans gayet güzel olsa da müzik ve ses kategorilerinde ileri gidilememesi beni ne yazık ki rahatsız ediyor. Yine de bu durum, birçok oyuncuyu etkilemeyecektir. Zaten bu oyun da oynanışı ve içeriği ile gayet başarılı. Zaten PC tarafında oynanabilecek bir Pokémon oyunu olmadığı için bile bu oyun direkt olarak birçok insanın satın alma listesine girecektir diye düşünüyorum.

Söylemek istediğim şudur ki bu yapıt, bir erken erişim oyununa göre yeterince başarılı; hatta fazla başarılı. Bu seviyede bir kalite bulunduran bir oyunu bence 80 TL gibi bir fiyata kaçırmamanız gerekiyor. Zaten erken erişim süreci 2021 senesinde bittiği zaman bu oyunun duruma göre 180 TL gibi bir fiyat etiketine zıplayacağını da tahmin ediyorum. Bu yüzden, Pokémon tarzındaki video oyunlarından hoşlanıyorsanız, gönül rahatlığı ile PC üzerinde bu oyunu deneyimleyebileceğinizi düşünüyorum.

Etiketler:

,