Çinli oyun devi Tencent şirketinin satın alma stratejisini değiştirdiği ve denizaşırı oyun şirketlerinde çoğunluk veya kontrol hissesine sahip olmak için “agresif bir şekilde” satın alacak şirket aradığı bildiriliyor. Bu bilgi, Reuters platformunun Çin’deki yavaşlayan büyümeyi dengelemeye çalışırken yıllarca azınlık hisselerine yatırım yaptıktan sonra şirketleri doğrudan satın almaya daha fazla odaklandığını iddia eden yeni bir raporunda veriliyor. Gelir bakımından dünyanın en büyük video oyunları şirketi olan Tencent, şimdiden 800’den fazla şirkete yatırım yaptı; Epic Games şirketinde %40 hisse dahildir ve Activision Blizzard, Ubisoft, Krafton, PlatinumGames, FromSoftware ve Marvelous Inc. şirketlerinde de hisseler mevcuttur.
Bununla birlikte, Tencent daha az sayıda tam satın alma gerçekleştirdi. Şu anda Funcom, Riot Games, Sumo, Turtle Rock, Digital Extremes ve Splash Damage gibi geliştiricilerin %100’üne sahiptir. Reuters platformunun kaynaklarına göre, teknoloji devi şimdi agresif bir şekilde “özellikle Avrupa içerisinde” olmak üzere denizaşırı hedeflerde çoğunluk veya kontrol hissesine sahip olmak istiyor. Stratejideki değişimin, Çin’in ülke içindeki düzenlemeleri güçlendirmesiyle birlikte, şirketin gelecekteki büyüme için küresel pazarlara yeni güven duymasından kaynaklandığı bildiriliyor. Tencent, Reuters ekibine göre şirketin Çin’de “herhangi bir yeni düzenlemeden çok önce” uzun süredir yurtdışında yatırım yapıyor. Şirket, “yetenekli yönetim ekiplerine sahip yenilikçi şirketler” aradığını ve onlara bağımsız olarak büyümeleri için alan sağladığını da söyledi.
Tencent, Ağustos 2022 içerisinde yaptığı bir kazanç çağrısı sırasında denizaşırı oyun stüdyoları satın almada aktif kalacağını doğruladı. Bu konu hakkında ise, “Oyun işi açısından stratejimiz, özellikle uluslararası pazarda yeteneklerimizi geliştirmeye odaklanmak. Çin dışında yeni oyun stüdyoları edinme konusunda çok aktif olmaya devam edeceğiz.” dendi. Oyun endüstrisindeki birleşme ve satın alma faaliyetleri, 2021 senesinde 85 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı ve Microsoft şirketinin Activision Blizzard tarafını satın alması ve Take-Two Interactive şirketinin de Zynga cephesini satın alması gibi büyük anlaşmalarla birlikte bu yıl 150 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu haftanın başlarında, Suudi Arabistan devlet yatırım fonu, oyun endüstrisi satın alımlarına 37,8 milyar dolar daha yatırım yapacağını ve bunun 13 milyar doları “önde gelen bir oyun yayıncısını” satın almak için yapacağını da duyurdu.