Yönetim ve strateji oyunları birçok küçük oyun geliştirme stüdyolarının ilk tercihi değildir. Bu oyun türünün doğasında var olan karmaşıklık ve türün liderleriyle yapılan ürkütücü rekabet, bu tip oyunlar geliştirmenin kolay bir girişim olmadığı anlamına geliyor. Buna rağmen, bazı stüdyolar hala deniyor ve bu konudaki en son örnek Asteroid Lab ekibinden Terraformers. Daha önce PC için çıkmış olan bu yapıt, şimdi de kendisini PlayStation 5 konsolunda gösterdi. Bu sıra tabanlı uzay kolonisi yönetimi oyunu, benzersiz bir bakış açlarına sahip olan çeşitli mekanikler içeriyor olsa da bunların hepsi başarılı değil ama en azından orijinal yapısı ile bazı oyuncuları etkileyecektir.
Terraformers içerisinde oyuncular, Mars’ta yeni kurulan bir koloninin lideri rolünü üstleniyor. Amacınız sadece yeni şehirlere genişleyerek, kaynak toplayarak ve yerel halkın ihtiyaçlarını karşılayarak gezegeni kolonileştirmek değil; aynı zamanda bakteri üretimi, atmosfer değişiklikleri ve nihayetinde hayvan habitatları yaratarak bu yeni dünyaya yaşamı yaymaktır. Dikkatinizi çekmek için yarışan pek çok şey var ve oyunun sıra tabanlı yapısı bunaltıcı hale gelmemesine yardımcı olsa da, tüm deneyim yine de oldukça hantal hissettiriyor. Çeşitli menülerde beliren yararlı ama büyük ipuçlarını gördüğünüzde, aynı anda bu kadar kavramla başa çıkmaya çalışmak büyük bir yük.
Terraformers oyununda her şey temelde başlıyor. Bu temel de ilk koloninizi yönetmek. Oyuncular yaklaşık her 10 turda bir rastgele oluşturulan ve iki becerinin yanı sıra pasif bir bonus sunan birkaç liderden birini seçiyor. Lidere bağlı olarak, beceriler yararlı olabiliyor. Mesela, Mars’taki sıcaklığı yükseltmek için Dünya’dan kirlilik ithal etmek veya ücretsiz kaynaklar elde etmek gibi şeyler karşınıza çıkabiliyor. Yalnız, bunu yapmak için uygun bölgeleriniz olmadığında bakterilerin yayılmasını hızlandırmak gibi daha az çok yönlü şeyler de olabilir. Karakter ekranları dışında, bu liderleri oyun dünyasında gözlemlemiyorsunuz.
Mars’ın bölümlere ayrılmış ve keşfedilebilecek rastgele oluşturulmuş arazilerden oluşan bir üç boyutlu görüntüsü sunuluyor. Görünümü serbestçe döndürebilirsiniz ama keşif yalnızca sektör sektör yapılabiliyor. Bir kara parçasını keşfetmek, orada bulunabilecek kaynakları topluyor, bu da inşaat için onlara ihtiyacınız olduğu göz önüne alındığında yararlı hissettiriyor. Her turda yalnızca bir kez keşif yapabilir, ardından dikkatinizi elinizdeki diğer görevlere verebilirsiniz. Her turun başında, size birkaç rastgele bina planı dağıtılır ve bunlardan saklamak istediklerinizi seçebilirsiniz. Bunlar daha sonra, yeterli kaynağınız varsa, karakola yerleştirebileceğiniz yapılar haline gelir.
Terraformers, oldukça farklı oyun türlerini birleştiriyor
Terraformers oyununda bir seferde yalnızca belirli miktarda bina planına sahip olabilirsiniz ve bir sınıra ulaştığınızda, bilim şeklindeki para birimi için önceki kartları satmanız gerekir. Bu rastgele oluşturulan bina mekaniği oyuna bir “roguelike” veya kart tabanlı bir oyun havası veriyor; bazı kötü seçenekler kesinlikle ilerlemeyi engelleyebilir ve sorunlar yaratabilir. Herkesin hoşuna gitmeyecektir bu sistem ama özellikle de daha geleneksel şehir kurucularının hayranları için ama yine de benim gözümde kesinlikle ilginç bir konsept. Ayrıca kolonileriniz, önceden belirlenmiş yuvalara binalar yerleştirebileceğiniz kendi üç boyutlu ekranlarına sahiptir.
Bu yuvalar birbirleriyle bağlantılıdır ve bina yerleşiminin genellikle etkileri vardır; konutların yanına bir rafineri koymak mutluluk seviyelerini düşürecektir. Bazı yuvaların kendileri de kaynak çıktılarını ve diğer faktörleri artırabilecek özel değerlere sahip olabilir. Her şehirdeki alanlar oldukça sınırlıdır, bu nedenle her zaman keşfetmek ve genişletmek için çalışmalısınız. Oyunun uygun bulduğu sektörlerde yeni şehirler kurulabilir ve üretimi, mutluluğu artırmak ve belki de gezegeni etkilemek için bölgeyi binalarla doldururken süreç yeniden başlar. Bir koloninin nüfusu yeterince arttığında, gezegen haritasındaki yakın sektörleri ele geçirebilir.
Tüm bu inşaatların tek bir temel amacı vardır: Kolonilerinizi mutlu etmek. Destek ölçeri, halkınızın memnuniyetidir ve bina seçiminizden, yerleşimine ve sel veya fırtına gibi felaketler gibi rastgele faktörlere kadar çeşitli faktörlerden etkilenir. Benzer oyunlardaki mutluluğu yönetmek gibi doğru dengeyi bulsanız bile, bu nihai çözüm değildir; Destek ölçer nüfusunuzla birlikte büyüyecektir, bu nedenle toplam sayı gereksinimi oyun boyunca daha da yükselecektir. Zaman zaman anlamlı bir ilerleme kaydetmek zor olduğundan, sonsuz bir savaş verdiğiniz anlamına gelebilir. Bunu bina plan kartı sistemiyle birleştirdiğinizde bazı kolonilerinizin hayatta kalması mümkün değildir.
Yine de kolonizasyonunuzu devam ettirmek bulmacanın sadece bir parçası. Diğer ana hedef, gezegeni yaşanabilir hale getirmeyi amaçlayan bütün bir mekanik sistemidir. Bu, özel binalar yerleştirerek ve belirli eylemleri gerçekleştirerek sıcaklığını artırmayı, solunabilir havaya sahip bir atmosfer yaratmayı, su kütlelerini ve daha fazlasını içerir. Dünya’dan ne tür bakteri getireceğiniz ve gezegenin hangi kısmına yerleştireceğiniz konusunda seçimler yapmanız gerekir. Bakteri yayıcılar yapabilir, ormanlar kurabilir, hayvanlar ve bitkiler getirebilirsiniz. Tüm bunlar birçok tur sürer ve yürütülmesi oldukça karmaşık olsa da, en azından gezegenin değiştiğini görmek çok güzel.
Fiyatına kıyasla tahmin edilebilir bir deneyim
Terraformers içerisinde tüm bunlar için gereken kaynakları elde etmek için oldukça basit ama sezgisel bir sistem aracılığıyla Dünya ile ticaret yapabilirsiniz. Oyundaki kaynaklara 1’e 1 değerinde muamele ediliyor. Bu sistem biraz garip ve ihtiyacınız olmayan her şeyi gönderebilmeniz ve karşılığında çok daha nadir bir şey alabilmeniz bana biraz hile gibi geldi. Her turda bir ticaretle sınırlısınız ve bu artırılabilir olsa da zafere giden kolay bir bilet de değil. Endişelenmeniz gereken toplamda yaklaşık 8 farklı kaynak var, buna yiyecek ve su da dahil. Temel kaynaklarla kendi kendinize yetmeniz ve sadece bunları takas etmeniz mümkün.
Terraformers içerisinde ayrıca, kaynakları gezegen dışına göndererek Mars için destek uyduları inşa etmek gibi özel projelerin üstesinden gelebilirsiniz. Bu da tamamlandığında size güzel ödüller kazandırır ve yine de oyunda daha fazlası var; prestij sistemi, araştırma kaynakları ve benzeri gibi dikkate alınması gereken daha fazla mekanik var. Yine de tüm bunlar olumlu bir yorum olarak her zaman görülmemeli. Bu video oyunu, büyük hedefleri olan bir oyun, ancak birçok mekaniği genellikle kafa karıştırıcı hissettiriyor ve çok sayıda simge ve araç ipucu içeren işlevsel ancak çok meşgul kullanıcı olan arayüzü, oyunu daha kullanıcı dostu yapmıyor.
Bir diğer yandan Terraformers, fiyat aralığına göre hoş bir deneyim sunuyor aslında. Mars’ın üç boyutlu görüntüsü ne yazık ki çok fazla detaya sahip değil, ancak daha önce de söylediğim gibi gezegenin zamanla değiştiğini görmek güzel. Şehirlerdeki yapılar basit ve mobil oyunların tasarımlarına benziyor, ancak yine de dikkat dağıtmıyor. Minimalist animasyonlar ve müzikler, çok daha fazlası olmasa da kullanışlı bir deneyim yaratıyor. Menüler kesinlikle akıcı ve temiz, ancak yine de her zaman kullanıcı dostu değil ve ticaret sisteminde olduğu gibi bazı öğeler çok küçük olabiliyor. Oyunun bu yönde önemli iyileştirmelere ihtiyacı var gibi hissediyorum.
Sorunlara rağmen, oyun 190 liralık düşük fiyatıyla büyük bir değer sunuyor bu video oyunu. Oyunu oynamayı seçerseniz, sadece bir ton mekanik deneyimlemekle kalmazsınız, aynı zamanda sürekli artan zorluklarla hedefleyebileceğiniz çok sayıda zafer koşulu da görürsünüz. Düşman yok, bu yüzden çoğunlukla bina kartı sistemi ve yapılarınızı yok edebilecek ve halkın mutsuzluğu üzerinde kartopu etkisine neden olabilecek rastgele olaylarla şansınıza karşı savaşıyorsunuz. Özel bir oyun yapma sistemi, haftalık mücadeleler, farklı etkinlik değiştiricileri ve diğer seçenekler bile var. Bu yüzden tekrar oynanabilirlik de bir noktaya kadar idare edebiliyor.
Terraformers içerisindeki sıkıntıları görmemek zor
Terraformers en azından esnekliği açısından kesinlikle etkileyici ve 4X türünün liderleriyle olumlu bir şekilde karşılaştırılabilir. Oynadıkça ve profil seviyenizi yükselttikçe, gelecekteki deneyimlerinizde kullanılmak üzere daha fazla lider, bina ve biyoçeşitliliğin kilidini açabilirsiniz. Bu da oyun içerisinde sizlere hoş bir ilerleme sistemi olarak sunuluyor ve benim gibi oyunculara, oyunu oynamak için bir sebep veriyor. Bu noktadan da oyunu tebrik etmek lazım.
Terraformers kesinlikle ilginç bir sıra tabanlı bir uzay kolonisi oyunu. Hiç değilse 4X, roguelike ve kart oyunu unsurlarının karışımı kesinlikle benzersiz hissettiriyor oyunun içerisinde. Yalnız, bu unsurlar her zaman iyi uygulanmamış, açıklanmamış veya her zaman bir araya gelmemiş olsa da, çok da yüksek olmayan fiyat etiketi bu eksiklikleri gidermeye yardımcı oluyor. Bu üç türden herhangi birinin hayranıysanız ve tamamen farklı bir şey arıyorsanız, bu oyuna bir şans verebilirsiniz.
Terraformers kesinlikle bir göz atmaya değer olabilir; sadece deneyin sizin için diğer oyuncular için olduğu kadar eğlenceli olmayabileceği konusunda uyarmak istiyorum sizleri. Oyun, parçalarının toplamından daha büyük olmayabilir, ancak benzersiz mekanik karışımı ve düşük fiyatı, strateji oyunları ve kart tabanlı roguelike tipi oyunların hayranlarında merak uyandırmaya yardımcı olacaktır. Bu yüzden de kendisi ilginç bir video oyunu.
Terraformers oyununun en büyük problemi, ne yazık ki bütçesi. Bütçe düşük olduğu için oyunun görselliği pek de etkileyici noktalara ulaşamıyor. Oyun mekanikleri de potansiyeline ulaşamıyor; her şey yarım yamalak hissettiriyor. Ayrıca, kullanıcı arayüzüne biraz da önem verilmesi gerekiyordu kesinlikle. Şaşırtıcı bir şekilde oyunda aslında konsol sürümüne özel olan herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Yani, problemler az çok PC sürümü ile aynı.