The Binding of Isaac: Rebirth aslında oldukça basit gözükse de her oyuna girdiğinizde sanki yeniden başlıyormuş hissi veren bir rogue-like aksiyon oyunu. Oyun aslında 2011’de çıkmış olsa da, ilgiyi 2014’de çıkardığı yeniden yapım ile üzerine çekmeyi başardı. Oyunun yaratıcıları Edmund McMillen aynı zamanda 2010 yılında çıkan Super Meat Boy oyununun da yaratıcısı. Tatlı ama biraz da rahatsızlık verici çizimlerle gördüğümüz bir tasarıma sahip oyunlar yapmakta gayet başarılı diyebiliriz. Oyuna gelen ek paketler ile de eşyalar ve karakterler arttı ve bize neredeyse sınırsız bir oyun sunmayı başardı. Sınırsız diyorum; gerçekten oyun her seferinde yepyeni şeyler yapmanızı sağlıyor. Oyun ilk başta kolay gibi dursa da, ilerleyen zamanlarda öyle olmadığını da görüyoruz.
Oyunun hikayesi oyun kadar eğlenceli değil ne yazık ki. Minik Isaac annesiyle mutlu mesut yaşarken, annesi Tanrıdan oğlunun günahlar içinde olduğunu duyuyor ve Isaac’in elindeki her şeyi alıyor. Ancak bu da yetmiyor; Tanrı, annesinden oğlunu kurban etmesini istiyor. Annesi Isaac’i yakalamaya çalışıyor ve minik Isaac kaçmayı başarıyor ama kendisini iğrenç yaratıklarla dolu odalarda buluyor.
Oyuna en etkili silahımız olan gözyaşlarımızla başlıyoruz. Gözyaşlarımızı güçlendirerek düşmanlarımızla savaşıyoruz. The Binding of Isaac: Rebirth her katta farklı odalar, farklı eşyalar ve farklı bölüm sonu canavarları sunuyor bize. Eşyaları toplayıp güçleniyoruz ve her seferinde farklı kombinasyonlar yapabiliyoruz. Bu kombinasyonlar bizi çok güçlü yapsa da, bazı eşyalar canımızı azaltabiliyor, hasarımızı düşürebiliyor. Dikkat edin: Aynı zamanda oyunumuzun birden farklı sonu da oluyor. Yani, bu sonları da görmek için tekrar tekrar oynayacağınız bir oyun olacak.
Oyunun hikayesinde ve temasında oynarken fark edeceğiniz gibi, İncil’den çok fazla alıntı var. Karakter isimleri, odalarda karşımıza çıkan mini bölüm sonu canavarları hep İncil’den alıntılanmış. Zaten oyunda İncil adında bir eşya bile mevcut. Oyunda aynı zamanda Tarot kartı eşyaları da var, bu aktif eşyalar ve oyun içinde kullanabiliyorsunuz. Her kart size farklı bir etki veriyor, bazen yanınıza bir dost ışınlıyor, hatta bazen anneyi bile çağırıp yardım isteyebiliyorsunuz. Anne yukardan ayağıyla düşmanları eziyor. Aktif eşyaları da dikkatli kullanarak zorlandığınız bölümü hızlıca geçebilirsiniz.
Yeni ek paketler eğlenceyi ve hırsı ikiye katladı
Oyunda farklı odalara girerek ve her seferinde farklı kombinasyonlar yaparak, bir yandan da yeni eşyaları keşfedebiliyorsunuz. Bu yüzden oyun hakkında neyi nasıl yapacağınızı kendiniz deneyimlemeniz en önemlisi. Bir başkasının yaptığı kombinasyonu sizin yapmanız oldukça zor çünkü gelen eşyalar her seferinde farklı olacak. Güçlendiren eşyaların yanında bir de gücümüzü düşüren, yavaşlatan eşyalar da var. Ayrıca oyunda “Pills” denilen eşyalar var. Özellikle bu eşyalarda bunu çok sık yaşadım diyebilirim; hap renkleri, farklı etkileri temsil ediyor. Örneğin, mavi beyaz renkteki hap, ya vuruş hızınızı düşürüyor ya da arttırıyor. Beyaz kırmızı noktalı ve kırmızı renkteki hap, sağlığınızın hepsini tamamlayabilir ya da bir kısmını düşürebilir. Bir kalbinizi alabilir hatta, kullanırken dikkat etmelisiniz.
Tabii eşyalarımızın yanında The Binding of Isaac: Rebirth oyununda karakterlerimiz de bulunuyor. Toplam 7 karakter var ve bunları oyun içinde belli başarımları alarak açabiliyorsunuz. Her karakterin kendine özgü canı, vuruş hasarı ve başlangıç eşyası bulunuyor. Bu karakterlerin hepsini açmak kolay değil elbette, yine tekrar tekrar oynamanız ve doğru şeyleri yapmanız gerekecek. Oyunun çoğu yerinde İncil göndermeleri var. Örneğin 7 ölümcül günahı hepiniz bilirsiniz. Oyunda bazı odalara girdiğimizde bu 7 ölümcül günahtan bir karakterle de savaşıyoruz. İncil göndermeleri karakterlere de yansımış, Isaac ana karakterimiz yani İbrahim’in oğlu. Magdalene karakteri, Mary yani İsa’nın onu kötü ruhlarından arındırdığı söylenir. Cain, Kabil’i temsil ediyor, Eve ise Havva’yı, Judas da Yehuda’yı. Bu karakterleri açmak için değişik görevler yapmanız gerekiyor.
Oyun için çıkan Afterbirth ve Afterbirth+ içerikleri ile oyuna yeni eşyalar ve bölüm sonu canavarları da ekleniyor. Bana göre en iyi ve eğlenceli Greed Mode da bu ek paketler ile geliyor. Bu modda ortadaki tuşa basıp belli bir süre içerisinde dalga dalga gelen yaratıkları öldürmelisiniz. Tuşa tekrar bastığınızda süre duruyor ve odada bulunan hazine odasından topladığınız paralarla eşya alabiliyorsunuz. Bu şekilde güçleniyorsunuz. Tabii bu yenilik dışında oyunda halihazırda var olan şeylerden de bahsetmek istiyorum. Örneğin elinizdeki anahtar, ya da topladığınız jetonları, ya da canınızı önünüze çıkan bir dilenciye vererek size eşya düşürmesini de sağlayabiliyorsunuz. Yani oyunda eşya toplamak için çok fazla ve güzel seçenekler mevcut diyebiliriz.
Aynı zamanda Challenge kısmında bulunan oyunları da oynayabilirsiniz. Bu oyunlarda farklı eşyalarla donatılmış karakterler var ve bu karakterlerle başlayıp yine kendinizi güçlendirip Challenge’ı tamamlıyorsunuz. Bu eşyalar başta da söylediğim gibi çok güçlü de olabiliyor güçsüz de. Benim sen sevdiğim Pride Day görevi oldu ve bunu tekrar tekrar da oynadım. Oyunun en güzel yanı da eğer Steam üzerinde benim gibi başarım kazanmayı seven bir oyuncuysanız 600’den fazla başarımı bulunuyor. Bir de hatırlatalım, Challenge modunda hazine odası yok, yalnızca odaları bitirdiğinizde bölüm sonu canavarını yenerseniz aldığınız eşyalar ile güçlenebiliyorsunuz. Oyun odalardan odalara geçtiğimizde yeterince zorlaşmıyormuş gibi, bir de zor modu da bulunuyor. Bu mod hemen girişmeniz gereken bir mod değil kesinlikle. Oyundaki eşyaların yarısından çoğunu toplayıp bunu denemenizi öneririm.
Müzikleri de The Binding of Isaac: Rebirth oyununun temasına göre yapılmış
Rogue-like türünün hayranları bu oyun hakkında fazlasıyla olumlu yorumlar yaptılar. Elbette ki oyunun görsellerini Edmund McMillen hazırlamış. Kendisi de zaten rahatsız edici bir tarzı olduğunu kabul ediyor. The Binding of Isaac: Rebirth oyununu çıkarmadan önce müzikleri ve çizimleri dahil neredeyse her şeyi Tumblr hesabından paylaşmış.
Oyun, 16-bit grafiklere sahip ve renkler de tema ile gayet uyumlu halde. Son kısımlarda temanın aşırı kırmızı olmasının dışında, hiçbir şey gözünüzü yormuyor. Müziklerini ise Matthias Bossi ve Jon Evans bestelemiş. Odaları geçtikçe, kısacası daha derine indikçe müzik de derinleşiyor. Bunu hissettirmeleri de oyunun temasını desteklemiş. İlk başlarda enerjik başlayan müzik, katman katman zorlaştıkça müzik de sizi geriyor.
Oyunu oynarken zamanın nasıl geçtiğini de anlamıyorsunuz. Belki oyunun çizimleri ilk başta gözünüze harika gelmeyebilir ama oynayışa kendinizi kaptırdıktan sonra buna dikkat etmiyorsunuz. The Binding of Isaac: Rebirth hakkında fazlasıyla teori de mevcut, oyunun yapımcısı bunun hakkında pek bir şey söylemese de, hayranları Isaac’in suistimale uğradığını, oyunda karşımıza çıkan her yaratığın aslında bu suistimalin bir sonucu olduğuna dair teoriler üretiyor.
Edmund McMcmillen, yeni bir oyun çıkarır mı, ya da The Binding of Isaac oyunlarının devamı gelir mi, bilinmez ama bu oyun indirim zamanında almanızı tavsiye edeceğim bir oyundur. Ancak ek paketleri de kesinlikle almalısınız. Kendisini asla tekrarlamayan, sürekli hırslanıp yeni eşyalar açıp farklı kombinasyonlar denemenizi sağlıyor. Oyun ayrıca Remote Play özelliğine de sahip. Yani, Isaac’i (ve diğer karakterleri tabii) anneden kurtarmak için arkadaşlarınızla bir olabilirsiniz.