Mobil platformlar için erken erişim sürecine başlayan The Elder Scrolls: Blades için bir ön inceleme yazısını 9 Nisan 2019 tarihinde kaleme almıştık. Şimdi ise bu yapım hem erken erişim sürecini sonlandırdı, hem de tam sürüm olarak Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştirdi. Bu kez bir tam sürüm incelemesiyle bahsi geçen oyunun Nintendo Switch sürümünü sizler için değerlendireceğiz. Oynaması ücretsiz bir yapım olan bu oyunun son halinde karşımıza nelerin çıktığını merak ediyorsanız, sizleri daha fazla bekletmeden alt satırlara alabiliriz.

The Elder Scrolls: Blades

The Elder Scrolls: Blades ile neler yapabiliyoruz?

Üst kısımda bahsettiğim gibi bu oyunun erken erişim sürecine başladığında kaleme aldığım ön inceleme yazısında, The Elder Scrolls: Blades oyununda nasıl bir yapıyla karşılaştığımızı anlatmıştım. Bu oyunun tam sürümü için de kısaca karşımızda nasıl bir oyunun bulunduğunu açıklamaya çalışayım. Öncelikle, The Elder Scrolls: Blades bir rol yapma ve aksiyon oyunu fakat bazı yapılandırma işlemleriyle mobil platformlar için daha uygun hale gelmiş bir video oyunuyla karşı karşıyayız.

Bu yapımın temelini zindanlarda yaptığımız mücadeleler oluşturuyor. Oyunun ana ve yan görevleri bizleri zindanlardan oluşturan kısa bölümlere atıyor. Buradaki mücadelelerden kazandıklarımızın karşılığında ise hem şehrimizi, hem de karakterimizi ve eşyalarımızı geliştirebiliyoruz. Görevlere gittiğimizde ve şehirde gezdiğimiz sıralarda birinci kişi kamera açısından bu yapımı oynuyoruz. Ön inceleme yazısında da belirttiğim gibi The Elder Scrolls markasının aksiyon türündeki oyunlara benzer bir ilerleyişimiz var.

Tabii, bir açık dünyada dolaşarak hareket ettiğimizi söyleyemem. Bölümlerde dolaşırken gerçek zamanlı bir hareket sistemi bulunuyor. Savaş kısımlarında ise küçük düşmanların haricindekiler tek tek karşımıza geliyor ve bu yapıma özgü bir savaş sistemiyle bizi buluşturuyor. Haliyle bu savaş sistemi yakın dövüş odaklı gerçekleşiyor. Uzak menzilli silahlarla rakiplere darbe vuramıyoruz ama büyü kullanma yeteneğine sahibiz.

Zaman içerisinde geliştirdiğimiz silahlarla, güçlenen zırhımızla birlikte daha zorlu görevlerde ilerlerken, şehrimizi geliştirdikçe geliştirme unsurlarıyla daha fazla karşılaşıyoruz. Adım adım ilerleyen bir oynanış yapısına sahip The Elder Scrolls: Blades. Bununla birlikte karşımızdakinin oynaması ücretsiz bir video oyunu olduğunu unutmamamız gerekiyor. Oyunda, cüzdanlarımıza göz diken bir dükkan bölümü de yer alıyor.

Detaylara birazdan geçeceğim ama biz bu oyunda ne bulacağız diyenler için tekrar etmek istiyorum. The Elder Scrolls: Blades, açık dünya temasına sahip olayan bir aksiyon ve rol yapma oyunu. Ücretsiz olması sayesinde mobil platformlarda ve Nintendo Switch konsolunda oynanabilir durumda. Bu platformlara sahip olan ve dileyen herkes bu yapımı indirip deneyebilir. Dilerseniz, karşımıza hangi seçeneklerin çıktığına göz atarak inceleme yazımızda ilerleyelim.

The Elder Scrolls: Blades

Ana menüdeki seçenekler fazla işlev görmüyor

The Elder Scrolls: Blades oyununun ana menüsünde 5 seçenekle karşılaşıyoruz. Bu seçenekler oyundaki isimleriyle; Town, Abyss, Arena, Guild ve Store olarak sıralanıyorlar. Store seçeneği, oynaması ücretsiz bir oyunun olmazsa olmazı hükmündeki dükkan kısmı oluyor. Buraya girdiğinizde gerçek parayla veya oyundaki para birimlerinden bir tanesi olan değerli taşları kullanarak alış veriş yapabiliyoruz. Satın alınabilen eşyalar oynanışı etkiliyor mu diye sorarsanız, maalesef etkiliyor.

Dükkan kısmından, silahlar ve zırhlarla dolu paketler satın alınabiliyor. Ayrıca, değerli taşları gerçek parayla satın alarak bu bölümde kullanabildiğimiz gibi gerçek parayla farklı seviyelerdeki ganimet kutularını da satın alabiliyoruz. Kısacası, bu oyuna para vermedim diye üzülenler için oldukça geniş bir seçenek havuzu karşımıza çıkıyor. Neyse ki oyunu oynadıkça da pek çok eşyayı ve oyun içi paraları kazanabiliyoruz ki oyunu bu hediyeler bir süre de olsa ayakta tutuyor.

Arena kısmı, bu yapımda seviye atlayınca açılan bir bölüm. Burada, diğer oyuncularla müsabakalar yapılarak ödüller kazanılmaya çalışılıyor. Guild bölümü bu yapımdaki bir çeşit sosyal platform görevini üstleniyor. Burada oluşturulan odalarda eşya takası yapabilme ve çeşitli alış veriş etkinliklerine erişim sağlanabiliyor. Diğer oyuncularla içli dışlı olmak isteyenlerin tercih edeceği bir bölüm olarak Guild kısmını nitelendirebiliriz.

Abyss kısmındaysa birbiriyle bitişik olan bölümlerde, ölene kadar ilerlediğimiz bir oyun yapısı karşımıza çıkıyor. Karakterimizi güçlendirdikçe burada daha fazla bölüm ilerleyebiliyoruz ve verilen ödülleri kazanmaya çalışıyoruz. Town bölümü ise oyunun ana ilerleyiş noktası olan kasabamıza erişin imkanı sağlıyor. Buraya girdiğimizde, yıkık bir kasabayı ayağa kaldırıyor ve bir rol yapma oyununda olması gereken unsurları bu kasabaya taşıyoruz.

The Elder Scrolls: Blades oyununun ilerleyişi de bu kısımdan sağlanıyor. Mobil oyunlarda görmeye alıştığımız şehir kurma sisteminin bir benzerini, 3 boyutlu grafikler ve birinci kişi kamera açısı eşliğinde kasaba kısmında görebiliyoruz. Dilerseniz kasaba bölümünde nelerle karşılaşacağımıza alt kısımda biraz daha detaylıca bakalım. Bu yapımın en belirleyici kısmı burası oluyor ve bu kısım biraz daha detaylıca anlatılmayı hak ediyor.

The Elder Scrolls: Blades

Yıkıntılarla dolu bir şehri küllerinden oluşturuyoruz

İncelemesini gerçekleştirdiğim yapımda serbestçe gezme imkanına sahip olduğumuz bir kasaba bulunuyor üst kısımda söylediğim üzere. Bu kasaba, The Elder Scrolls: Blades oyununun bir nevi açık dünyası oluyor diyeceğim ama alan bakımından oldukça sınırlı. Etrafta yıkık halde çok sayıda bina bulunuyor ve oyunun ilerleyişini sağlayan yapay zekanın yönettiği karakterler kasabaya yayılmış halde bizleri bekliyor. Mobil bir oyun için gayet uygun olan bu yapı, Nintendo Switch konsolu için biraz yavan kalıyor.

Kasabadaki amacımızın; yapay zeka karakterlerle konuşmak, onlardan görevler almak, çeşitli geliştirme işlemlerini yapmak ve bunlarla birlikte kasabayı yeniden inşa etmek olduğunu söyleyebilirim. Yapay zeka olan karakterlerle konuşmakta bir sıkıntı yok çünkü oldukça sınırlı büyüklükteki kasabanın içerisine yayılmış vaziyetteler. Aynı zamanda, oyunun ilerleyişine katkı sağlayacak olan karakterlerde ünlem işareti bulunuyor. Oyunun görevleri anlamındaki ilerleyişi bu diyalogların vasıtasıyla halledebiliyoruz.

Geliştirme unsurları için ise önce inşa etmek ve gerekli birimlere ulaşmak gerekiyor. Bir de kasabamızın seviyesi bulunuyor ki bu seviye arttıkça yeni birimleri inşa edebiliyor veya geliştirebiliyoruz. Kasabayı hem süsleyebilir, hem bazı yapılarını tamir edebilir, hem de yeni birimleri zaman içerisinde ekleyebiliriz. Görevleri yaptıkça eklenen yeni karakterlerle bir nevi The Elder Scrolls evreniyle karşılaşıyoruz ama ilerleyiş zamanla kendisini çok fazla tekrar ediyor.

Belirttiğim gibi zindanlara girme temelli bir yapım var karşımızda ki burada bir sorun bulunmuyor. Yalnız, zindanlarla uğraştıkça ve oyunda seviye atladıkça iş biraz zorlaşıyor ve oyuncular mikro ödeme kullanmaya mahkum bırakılıyor. Çok fazla yan görev de oynanışa ekleniyor fakat yine de belirli bir seviyeden sonra ham madde açısından ve elimizdekilerin bölümleri geçmek için yeterli olmadıklarını görüyoruz.

Bu arada, şehirdeki yapıların sayesinde büyüleri geliştirme, yeni iksirler üretme, ekipmanlarımızı tamir ettirme gibi çok sayıda kullanabileceğimizi oluştursak da The Elder Scrolls: Blades oyunu bir yerden sonra bizlere aynı şeyleri yapıyormuşuz gibi hissettiriyor ki öyle de oluyor. Birbirinin aynısı olan bölümlerde, birbirinin aynısı olan düşmanlarla geçen uzunca bir süreden sonra elde eğlenceyi destekleyecek pek bir unsur kalmıyor.

The Elder Scrolls: Blades

The Elder Scrolls: Blades, Nintendo Switch konsolunda nasıl duruyor?

Tam sürümünü Nintendo Switch konsolundan deneyimledim bu oyunun mobil sürümüyle arasında öyle büyük farkların bulunmadığını gördüm. Şahsi görüşlerime göre bu yapımı kontrolcü yardımıyla oynamak biraz daha rahat hissettiriyor. Bununla birlikte Nintendo Switch konsolunda yer alan pek çok yapımda bu oyunla sunulanın çok ötesine gidilebildiğini görmüştük.

Bunların başında The Elder Scrolls V: Skyrim oyunu geliyor ki böylesine kapsamlı bir yapımda bulunan grafikleri ne yazık ki The Elder Scrolls: Blades ile bulamıyoruz. Dilerseniz ben karşılaştırma yapmayı bırakıp, sizlere incelemekte olduğum yapımın Nintendo Switch konsolundaki kontrol özelliklerinden biraz bahsedeyim. Analog olan yön tuşları, pek çok FPS kamera açısına sahip olan yapımda olduğu gibi hareket ve bakış yönünü değiştiriyor.

Nintendo Switch konsolundaki RT ve LT tuşları ise vuruş işlevini görüyor. Aynı oyunun mobil sürümünde ekrana basılı tutarak yapılan kritik vuruşları, Nintendo Switch konsolundaki RT ve LT tuşlarına basılı tutarak yapıyoruz. RT tuşu sağ taraftan atak yaptırırken, benzer şekilde LT tuşuyla sol taraftan atak yapabiliyoruz. Sağ analog tuşla da vuruşların açısı ayarlanabiliyor. Sol analog tuşu hareket ettirmek ise blok yapmaya yarıyor.

Nintendo Switch konsolundaki tuş sayısının fazla olmasının, The Elder Scrolls: Blades oyununun mobil sürümlerinde yaşanan ekran karmaşasını büyük ölçüde giderdiğini gördüm. Analog olmayan yön tuşları, oyunun her alanında işlev görüyor ve bunların kullanım şekli basit uyarılarla gözlenebiliyor. Benzer şekilde, bu oyun konsolunda bulunan A, B, X ve Y tuşları da oynanış kolaylığı açısından kullanışlı bir biçimde işlev görüyor.

Örneğin, can barımızı dolduran iksiri kullanmak için dokunmatik ekranda elimizi götürmek gerekiyorken, Nintendo Switch konsolunda B tuşuna hızlıca basarak yapabiliyoruz. Benzer şekilde Y tuşuyla özel yetenek vuruşlarını kullanabilirken, analog olmayan sol yön tuşuyla hızlıca büyü kullanabiliyoruz. Kontrol anlamında Nintendo Switch tarafının belirgin bir kullanım rahatlığı varken aynı farklılık oyunun grafiklerinde ne yazık ki görünmüyor. Açıkçası, bu oyunun grafiklerinin Nintendo Switch tarafından iOS sürümünden daha iddiasız olduğunu söylemek isterim.

The Elder Scrolls: Blades

Bir mobil oyun, Nintendo Switch kullanıcılarını tatmin edebilir mi?

İnceleme yazısını kaleme aldığım The Elder Scrolls: Blades oyununun ilk 5 ile 10 saatini değerlendirdiğimde gayet iyi bir yapımın karşımızda olduğunu söyleyebilirim. Pek çok mobil oyunda olduğu gibi bu oyunun da ilk kısımlarında eğlenceli bir serüvenin içerisinde buluyoruz kendimizi. Bununla birlikte, yine pek çok mobil oyunda olduğu gibi bir süre sonra işin içine belirli derecede bir zorluk seviyesi giriyor ve oyuncular mikro ödemelere yönlendiriliyor.

Oynaması ücretsiz bir yapım olmasına karşın Nintendo Switch için bu oyuna biraz daha özen gösterebilirdi diye düşünüyorum. Karakter oluşturmadan tutun da çeşitli geliştirme unsurlarına sahip olması, The Elder Scrolls: Blades oyununu uzun vadede eğlenceli bir video oyun haline gelmesini sağlayamıyor. Söylediğim gibi ilk etapta eğlenceli bir video oyunu bu yapım. Sonrasındaysa fazlaca tekrara düşüyor ve oyuncuları köşeye sıkıştırmanın yollarını arıyor.

Tabii ki oyunun erken erişim döneminden itibaren pek çok iyileştirme yapıldı. Bu iyileştirmeler sayesinde oynaması daha rahat bir yapım haline geldi The Elder Scrolls: Blades. Nintendo Switch konsolunda da kontrolcü desteğiyle birlikte ilk etapta eğlenceli bir yapıyı sunabiliyor. Öte yandan, bu yapıyı sunarken The Elder Scrolls serisinin o büyülü havasını oyunculara pek aktaramıyor.

Bununla birlikte, özensiz yapısı ve yaklaşık bir yıllık bir erken erişim süreci geçirmesine karşın Nintendo Switch konsolundaki teknik aksaklıkları da göz ardı edemiyorum. Deneyimlerim sırasında oyunun donması ve ana ekrana dönmesi gibi sorunlarla sıklıkla karşılaştım. Ayrıca, performans olarak da hiç başarılı bir iş çıkarıldığını söyleyemiyorum. Eğer bir Nintendo Switch sahibiyseniz bu oyunu ücretsiz olarak indirip deneyimleyebilirsiniz ama bir oyunun ücretsiz olması ne yazık ki iyi bir oyun olduğu anlamını taşımıyor.

The Elder Scrolls: Blades
The Elder Scrolls: Blades
Mobil platformlardaki yaklaşık bir yıllık erken erişim sürecinin ardından tam sürüme geçen ve Nintendo Switch konsolu için de çıkışını gerçekleştiren The Elder Scrolls: Blades, beklentileri karşılayamıyor. Nintendo Switch konsolunda çok daha iyi grafikli yapımlar sorunsuz bir performansla oyunculara sunulurken, bu yapımın teknik sıkıntıları gözden kaçmıyor. Bununla birlikte ilk saatlerinde eğlenceli bir yapı sunulurken zamanlar oyuncuların mikro ödemelere yönlendirilmesi ve ilerlemek için bu unsurların gerekli olması çok hoş karşılanan bir durum değil.
Olumlu
İlk 10 saatinde eğlenceli bir yapı sunabiliyor.
Karakter oluşturma ve geliştirme seçenekleri çeşitlilik anlamında tatmin edebiliyor.
The Elder Scrolls evrenini kısmen de olsa yansıtabiliyor.
Kontrolcü ile oynaması daha kolay ve kullanışlı.
Olumsuz
Bir akıllı telefon oyunundan çok fazlasını sunamıyor.
Bir süre sonra oyun kendisini çok fazla tekrar ediyor ve sıkıcı hale geliyor.
Mikro ödemelere çok fazla bağımlı bırakıyor ve ilerlemek için para harcamaya itiyor.
Nintendo Switch konsoluna göre oldukça kalitesiz grafikler sunuyor.
Vasatın altındaki grafiklerine karşın çok sayıda teknik hatayı barındırıyor.
4.8