The Elder Scrolls Online, son birkaç yıldır oldukça büyük, senelik içeriklerle oyuncuların karşısına çıkıyor. Bu içerikler her zaman başarılı olamıyor; bazıları çok zayıf hissettiriyor, bazıları oyunculara daha derin ve anlamlı içerikler sunuyor. Necrom da 2023 senesinin büyük genişletme paketi ve oyunda yepyeni bir bölüm başlatıyor. Ben de yeni bölgeleri ve bölüm hikayesini tamamladım. Bunun üzerine gelen yeni karakter sınıfı olan Arcanist hakkındaki düşüncelerimi de tamamladım. Geliştirici ekip, bu yeni bölümü ilgi çekici kılmak için yeterince şey yaptı mı, yoksa bir başka zayıf içerik olarak mı hissettiriyor? İnceleme yazımda bunun için bir cevap vermeyi deneyeceğim.
Necrom, The Elder Scrolls Online oyununa iki yeni bölgeyi tanıtıyor. Bunlardan ilki olan Telvanni Peninsula, dünyaca ünlü arcane uygulayıcıları olan Telvanni Dark Elf tarafının evidir. Bölge, mantarların ve neredeyse yabancı bitki yaşamının tipik Dark Elf Tamriel temalarını sürdürüyor. Dünya patronları ve halka açık olan zindandaki savaş karşılaşmalarından gerçekten keyif aldım. Daha yeni bölüm sürümlerine aşina olanlar için söyleyebilirim ki geliştiriciler, bu yeni bölüm içerisindeki bazı patron savaşlarında dönen zemin AoE saldırıları gibi özel aksiyonları iyi bir şekilde kullanıyorlar. Savaşlar zaman zaman farklı hissettirebiliyor.
Telvanni Peninsula, daha önce benzer bölgeleri görmüşüm gibi hissettirse de Dunmer anavatanının iyi işlenmiş bir uzantısı gibi duruyordu. Aslında başlangıçta Necrom içeriğinin ana şehrinin sıkıcı bir deneyim olacağından endişelenmiştim ama ana hikayede ilerledikçe ve Necropolis’e girdikçe, yerel halk daha fazla renk ve canlılık kazandı. Ne yazık ki, Necropolis’i keşfetmek için harcanan zaman istediğimden daha kısa sürdü. Oyun sanki bu alanı yeterince fazla keşfetmedi içerikleri ile. Bölümün ana hikayesini bitirdiğimde, Hermaeus Mora’nın Apocrypha diyarında geçirdiğim zamandan gerçekten keyif almıştım. Bu da aslında şehrin zayıflığını bir tık kapattı.
The Elder Scrolls Online: Necrom içerisindeki manzaralar boyunca kullanılan yeşil miktarı konusunda endişeliydim. Neyse ki delveler, halka açık zindanlar ve iç hikaye mekanları renk paletini zaman zaman değiştirmeyi başardı. Geliştirici ekibin yetenekli sanat ekibi, uzaylı manzarasından kitaplarla dolu kıvrımlı iç mekanlara kadar Apocrypha’nın harika bir tasvirini yaratmış. Birkaç mekân, akıl almaz yollardan oluşan bir Escher tablosunu keşfediyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir ve bu da genişletme paketini aslında güzelce, bambaşka bir seviyeye taşıyor. Konu, sunum olduğu zaman bu yeni içerik gerçekten ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor.
The Elder Scrolls Online: Necrom ile birbirinden farklı dostlar ediniyoruz
The Elder Scrolls Online: Necrom yapıtının seslendirmesini de başarılı buldum. Kendisini özellikle de son birkaç yıllık içeriğe göre bir gelişme olarak gördüm. Ancak ileriye doğru çok büyük bir sıçrama da yoktu. Yani, belli bir ilerleme var ama yeteri seviyede değil. Yine de çoğu karakter inandırıcı ve ilgi çekici seslendirme performanslarına sahipti. Hikaye ilerledikçe yol arkadaşlarıma daha çok bağlandım. Leramil the Wise ile Curate Gadayn arasındaki ilişki inandırıcıydı. Telvanni Magister ve Meln the Mouthless ile olan etkileşimler keyifliydi. Geliştirici ekip, hikayenin bir noktasında küçük karamsar Watchling dostum Scruut’a bile bağlanmamı sağladı.
Seslendirme ile ilgili tek kişisel eleştirim Hermaeus Mora’nın seslendirmesi oldu. Ses genel olarak harikaydı. Ancak, bir ölümlü ile net bir şekilde iletişim kurmak için kelimeleri oluşturmakta zorlanacak kadar çok bilgiyle uğraşan her şeyi bilen bir varlıkla konuşuyormuşum gibi hissetmedim, Prince ile daha önceki The Elder Scrolls Online içeriklerinde olduğu gibi… Bunun yerine, çoğu zaman Mora ile konuşuyordum. Etkileşimler neredeyse sıradan hissettiriyordu. Hikaye ilerledikçe, bu anlaşılmaz zekanın neredeyse ses oyunculuğunda ortaya çıktığı bir noktaya ulaştı. Hermaeus Mora, iyi adam rutinini bir kenara bırakıp gücünü ve Apocrypha üzerindeki kontrolünü sergiliyor.
İki yeni Companion iyi eklentiler gibi görünüyordu. Her ikisinin de hikayesinin iyi olduğunu hissettim. The Elder Scrolls Online içerisindeki diğer yardımcı karakterler ile iyi uyum sağladılar. Arcanist Azadar al-Cybiades’i kullanıyorum ve devam eden yoldaş görevleri gerçekten ilginçti. Sesli repliklerinden birkaçı beni hazırlıksız yakaladı ve gülmeme bile neden oldu zaman zaman. Sanırım beni en çok etkileyen yaşlı olmakla ilgili yorumları oldu. Bence geliştirici ekip, Necrom bölümünün hikayesinin sonunda ana NPC tipi karakterlerden bir veya daha fazlasının potansiyel yoldaş olarak açılabilir olmaması konusunda biraz eksik kaldı.
Oyuncular hikayeye kendilerini kaptırıyor ve bu karakterlerden bazılarına bağlanıyor. Örneğin, Scruut gibi bir karakterle daha fazla maceraya atılmayı çok isterdim. Ayrıca çeşitli bölümlerden birkaç karakter daha düşünebilirim Companion olabilmesi için. Diğer yoldaşlarla aynı sınıfları/becerileri kullanmak, ancak farklı görünümlere ve ses hatlarına sahip olmak, maceralarda onlarla birlikte olma fantezisini yine de yerine getirecektir diye tahmin ediyorum. Bir diğer yandan The Elder Scrolls Online: Necrom içerisindeki yan görevler de oyuncuların alışık olduğu türden. Gelin, şimdi biraz da onlardan bahsedelim efendim.
Yeni aktiviteler ilgi çekici olsa bile görevler biraz arka planda kalabiliyor
The Elder Scrolls Online: Necrom içerisindeki yan görevler, farklı yerleri keşfetmemizi sağlarken, birkaç tanesi özel olarak iyi hikayeler anlatıyor. Birkaç görev sanki bunu daha önce yapmışım gibi hissettiriyordu ama sanki eski deneyimlerin üzerine yeni bir kat boya çekilmiş gibiydi. Daha önce karşılaştığımız karakterleri kullanmış olsalardı, önceki karşılaşmalar nedeniyle bazı görev başlıklarını daha ilgi çekici bulabilirdim. Ayrıca görev yaparken çözülmesi gereken gerçek bir zorluk veya bulmaca da görmedim. Bunun yerine, genellikle öldürme ve getirme-götürme görevlerinden oluşuyordu yan içeriklerin tamamı.
Bazen, görünmez korumaları kırmak veya korunan bir düşmana zarar vermek için bir hayalet görüş yeteneğini etkinleştirmem gerekti ki oyun bunu tekrar tekrar yapmanızı istiyor. Ayrıca, yan görevlerin bir sonraki adımda ne yapmam gerektiği konusunda kendilerini tekrar etme eğiliminde olduğunu da gördüm. Örneğin, başlangıçta Fathoms Drift’in hikayesinden keyif alıyordum. Ancak son adımı teslim etmek için bölgeden çıktıktan sonra, ki bu görevin başlangıcından bitişine kadar sadece kısa bir süre vardı, NPC aniden yüzüme bir açıklama ile vurdu. Az önce yaptığım her şeyi ve bundan sonra ne yapmam gerektiğini özetledi. Bu beni birkaç alanda hikayeye dalmaktan alıkoydu.
Daha fazla oynama fırsatı bulamadığım yeni bir etkinlik de bir World Event olan Bastion Nymic idi. Günlük görev için Herald’s Seekers’ı öldürerek ichor toplamayı ve küçük bir grup için tasarlanmış içeriğe girmeyi başardım. Üç bölgenin her biri için alt patron iyi bir deneyim sunuyor ve son patron da diğer çoğu ana kara içeriğine kıyasla oldukça zorlu görünütor. Ancak ilk düşman gruplarını geçmek için bir grubu bir araya getirmem veya tek başıma bir girişimde bulunmak için uygun bir teçhizat seti ve yapı ile 50. seviyeye ulaşmanız gerekecek. Ayrıca geliştiriciler her bölgeye bir çeşit bulmaca yerleştirmiş gibi de görünüyor.
Tüm bunların dezavantajı, dünya etkinliklerini günde yalnızca bir kez tamamlayabiliyor olmanız. Yine de geliştiricilerin, topluluk tarafından talep edilen şey olmasa bile, bir tür daha zorlu dünya üstü içerik isteyen oyuncuların endişelerini ele alması hoş. Oyunculara en azından ek bir içerik sunulmuş oldu ve bu içerik de öyle hafife alınabilecek seviyede değildi daha önce de dediğim gibi. Yeni karakter sınıfı olan Arcanist de oldukça keyifli ve 50. seviyeye ulaşmak için açıkçası oldukça sabırsızlanıyorum. Her bir yeteneğin görsel efektleri harika görünüyor. Silahlarınızın ve zırhınızın etrafından parlak neon yeşili enerji akarken düşmanlara rünler fırlatmak muhteşem duruyor.
The Elder Scrolls Online: Necrom, yedinci karakter sınıfı ile karşımıza çıkıyor
Arcanist sınıfındaki Crux isimli puan sistemi, doğru yönetilirse hasarı ve iyileştirmeyi önemli ölçüde arttırabiliyor. Birçok yetenek maliyetlidir ve en yüksek kaynak havuzunuzdan hasar/iyileştirme olarak ölçeklenir, bu da daha fazla yapı esnekliği sağlar. Bu sayede aslında karakteri oldukça özgür bir şekilde kullanabilirsiniz. Pasif yeteneklerin de bazı harika bonusları var. İlerledikçe, Arcanist sınıfının aktif ve pasif yeteneklerinin nasıl bir araya geldiğini rahatlıkla anlayabiliyorsunuz ve sınıf, daha yüksek seviyelere çıktıkça sürekli olarak daha iyi hissettiriyor. Oyun sonu seviyesindeki Necromancer karakterim ile karşılaştırabildiğimde, muhtemelen Arcanist ana karakterim olacak.
Arcanist yine de savaşta yönetmek için ekstra bir sistem istemiyorsanız veya yeşilin hayranı değilseniz, size göre olmayabilir. Bunun haricinde, Necrom boyunca karşılaştığım teknik sorunlar çok azdı. Boyutu küçük olan hatalar oldukça nadirdi ve içerikte ilerledikçe çoğunlukla ortadan kayboldular. Uzun süredir devam eden, her savaş bittiğinde savaştan çıkamama sorunu, hala devam ettiğini fark ettiğim tek ana hata. Dikkatimi çeken diğer tek sorun aslında teknik bir sorun bile değil, bir tasarım sorunu. Herald’s Seekers’ın yerdeki AoE tipi saldırısı, savaşta olmayan oyuncuları uzun mesafeden vurabiliyor. Sürekli bir sorun olmasa da, hazırlıksız oyuncuları öldürebilir.
The Elder Scrolls Online: Necrom içeriğinin ana hikayesi yavaş bir şekilde başlıyor ama buna karşılık olarak zamanla oldukça ilgi çekici bir şeye dönüşüyor. Ayrıca potansiyel olarak tipik dünya sonu hikaye planının ötesine de geçebilir bir halde sunuluyor. Hikayeyi bitirdiğimde, sırada ne olduğunu hemen bilmek istedim. Hikaye bu şekilde heyecanlandırıyor sizi. Geliştiricilerin bu yıl içinde yeni sonsuz zindan piyasaya sürüldüğünde olay örgüsünü bağlayıp, bağlamayacağını veya oyunun 10. yıldönümü için gelecek yıla taşınıp taşınmayacağını görmeyi çok istiyorum. Eğer gelecek yıla sarkarsa, 2024 içerisinde bu oyuna gelecek bazı önemli değişikliklerin sinyalini verebilir.
Geliştiriciler ayrıca 38. güncellemenin notlarında, büyük değişiklikleri bölüm güncellemesinin dışında tuttuklarını, böylece oyuncuların yeni içeriğe daha fazla odaklanabileceğini ve Arcanist, 7. oynanabilir karakter sınıfı olarak oyuna katıldığından beri daha iyi bir deneyimin hedeflendiğini belirtti. Bu yüzden yılın geri kalanının neler getireceğini de açıkçası görmek istiyorum. Başlangıçta endişeli olsam da, bu bölüm ile geçirdiğim zamandan gerçekten keyif aldım. Sanat ekibi, bölüm tasarımları ile harika bir iş çıkarmış. Bu yıl eklenenler geçen bölüme göre bir adım daha ileride. Yine de Necrom zaman zaman tipi bölüm ve görev kalıbına bağlı kaldığını hissettiriyor.
Öne çıkan genişletme paketlerinden bir tanesi şimdi karşımızda bulunuyor
Ana oyun, High Isle, Blackwood, Greymoor, Elsweyr, Summerset ve Morrowind derken şimdi de sıra Necrom içeriğine geldi. Bu içeriğin en önemli noktalarından biri kesinlikle Arcanist ve geliştirici ekibin bu sınıfa çok önem verdiğini hissedebiliyorsunuz. Arcanist, öyle bir karakter sınıfı ki kendisini her türlü şekle sokabiliyorsunuz. Mesela, tamamen DPS odaklı, başarılı bir sınıf olabiliyor kendisi. Ayrıca bu sınıf, başlarda kontrol etmesi biraz zor olabiliyor ama farklı yapılar ile bu karakteri ciddi anlamda kolay bir hale de sokabiliyorsunuz. PvE içeriklere odaklanan, PvP tipi karşılaşmalara önem veren ve çok daha fazladaki yapılarda bu karakteri rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
The Elder Scrolls Online: Necrom içerisinde karşımıza çıkan düşmanlar da oldukça ilgi çekici. Seekers, Lurkers, Hushed, Mind Terrors ve çok daha fazlası bu yapıttaki deneyimimizi oldukça renkli bir hale getirebiliyor. Bu düşmanlarla karşılaşabileceğiniz içerikler ve bu içeriklerin yer aldığı bölümler de mükemmel. Tüm bu içerikleri deneyimlerip, manzaralara bakarken, şahitlik ettiğiniz hikayenin de kesinlikle ayrı bir ilgi çekiciliği var. Sadece birkaç hata, hikayenin yavaş başlaması ve görev tiplerinin biraz benzer hissettirmesi can sıkabiliyor. Yalnız, bu problemlerin önemli bir kısmını rahatlıkla görmezden gelebiliyorsunuz bence.
The Elder Scrolls Online: Necrom yapıtının eskileri bir yana, artıları daha fazla ön plana çıkıyor. Daha önce de belirttiğim gibi bu yeni bölümün en büyük özelliği, yedinci karakter sınıfı. Oyuna uzun zamandır böyle büyük bir yenilik eklenmiyordu ve Arcanist, mükemmel hissettiriyor. Bu sınıfı deneyimlediğimiz Apocrypha da ayrı bir güzelliğe sahip. Bu yeni bölgenin hem görsel tasarımı muhteşem, hem de bölüm tasarımları oldukça ilgi çekici. Bu sırada karşınıza çıkan hikayenin güzelliği ayrı, diyalogların yazımının kalitesi ayrı ve bu diyalogların okunduğu seslendirme performansları da ayrı başarılı.
The Elder Scrolls Online yapıtından hoşlanan pek çok oyuncu için kalıba bağlı kalmak illa ki kötü bir şey değildir. Biraz cansız olduğu yıllarda bile, zaten büyük miktarda olan içeriğe her yıl eklenen hikaye ve oynanıştan keyif almamak oldukça zor. Yine de güvenli adımlar atmak, yeni bir içerik için ne kadar heyecan hissedebileceğinizi sınırlandırabiliyor. Neyse ki, bu yıl bölümün hikayesinin sona ermesi, gelecek daha ilginç olaylara işaret ediyor. Necrom içerisinde yeni bir bölümün getirdiği tüm tipik özellikler mevcut ve iyi uygulanmış. Oynaması gerçekten eğlenceli olan yeni Arcanist sınıfını da eklediğinizde oyuna sağlam bir ekleme yapmış oluyorsunuz.