The Executive – Movie Industry Tycoon, benim anında dikkatimi çeken video oyunlarından biriydi. Bunun en büyük sebebi, tycoon tipi oyunları ve en çok da Game Dev Tycoon oyununu seviyor olmam. Bugün incelemesini yaptığım o ilgimi anında çeken oyun da zaten ilham kaynağını örnek verdiğim yapıttan alıyor. Bu projedeki benim adıma tek sıkıntı, filmlerle pek ilgimin olmaması. Yani, çok mainstream olan şeyleri tabii ki biliyorum ama ciddi ciddi film izleyeli seneler oldu.

Filmlerle artık pek alakadar olmamam, The Executive – Movie Industry Tycoon oyunundan aldığım keyfi hiçbir şekilde baltalamadı. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere bu video oyununda film endüstrisine giriyoruz ve bir yapım şirketi olarak filmler yapıp, seneler boyunca hayatta kalmaya çalışıyoruz. Oyun, Game Dev Tycoon ve benzeri yapıtlarla oldukça benzer bir şekilde çalışıyor. Eğer daha önce öyle bir oyun oynadıysanız, kendinizi evinizde hissedeceksiniz.

The Executive – Movie Industry Tycoon içerisindeki maceramıza başlamak için öncelikle sektörümüzü seçmemiz gerekiyor: Hollywood veya Chinawood. Bu seçenekler sadece oyunun içerisindeki oyuncu ve yönetmen isimleri, rakip şirket isimleri, o şirketlerin yaptığı filmlerin isimlerini ve benzeri şeyleri etkiliyor. Yani, değişiklik sadece kozmetik. Oynanışı etkileyen şey, ondan sonra seçmeniz gereken dört zorluk seviyesinden bir tanesi oluyor.

The Executive – Movie Industry Tycoon içerisindeki maceranız 1970’lerden başlıyor ve günümüze kadar uzuyor. Bu sırada, seçtiğiniz sektöre göre tanıdık oyuncu, yönetmen, şirket ve film isimleri görüyorsunuz. Tabii ki bu isimler birebir aynı değil; gerçek hayattaki isimlere benzer bir şekilde yeniden oluşturulmuş. Ayrıca oyun, gerçek tarihi takip ediyor. O tarihe göre çıkan filmler, şirketler, oyuncular ve hatta yaşanan olaylar değişiyor. Oyuncular ve yönetmenler filan ölebiliyor.

The Executive - Movie Industry Tycoon incelemesi

The Executive – Movie Industry Tycoon oyununda film yapmak için bir film adına, türüne ve temasına ihtiyacınız var. Aksiyon, macera ve komedi gibi türlerin hepsi en baştan açık oluyor. En başta bazı temalar da açık ama çoğunluğunu araştırarak bulmanız gerekiyor. Ayrıca, yine araştırma yoluyla gelecekte birden fazla tema ve tür kullanabiliyorsunuz. Film boyutu da aynı şekilde seçilebiliyor. En başta sadece küçük ve bağımsız filmler yapabiliyorsunuz.

The Executive – Movie Industry Tycoon içerisindeki filminizin kimlere hitap edeceğini de seçtikten sonra filme yönetmen ve oyuncu seçmeniz gerekiyor. Daha sonra yardımcı oyuncu da seçebiliyorsunuz. Filmin başarılı olmasının büyük bir kısmı bu seçimlere bağlı. Yani, her şeyden önce seçeceğiniz tür, tema ve derecelendirmenin uyumlu olması lazım. Mesela, savaş temalı bir belgesel filmini PG olarak seçerseniz, o film başarısız olabilir. Malum, öyle bir film her yaşa hitap etmez.

Bu sırada, The Executive – Movie Industry Tycoon oyunundaki yönetmenlerin ve oyuncuların da kendilerine ait göz önünde bulundurulması gereken özellikleri var. Bunlardan en önemli olanları senaryoya ne kadar yatkın oldukları ve yerel veya ulusal popülerlikleri. Senaryo uyumluluğu filmin kalitesini, popülerlik de izleyici ve eleştirmen incelemelerini etkiliyor. Ayrıca bu kişilerin filmin gelirinden istediği pay ve önden alacağı para gibi detaylar da mevcut.

The Executive – Movie Industry Tycoon içerisindeki filminin temellerini hazırladıktan sonra yapım ekibinizi seçiyorsunuz ve filmi yapmaya başlıyorsunuz. Bu noktada öncelikle seçtiğiniz film boyutu ile ekibin yeteneklerinin yeterli olması gerekiyor. Orta boyut bir filme yeteneksiz ekip verirseniz, başarılı olamazsınız. Yapım aşamasının ilk ayağında slider aracılığı ile filmin yazımını, kostümlerini ve set tasarımını filan ayarlıyorsunuz. Amaç, elementlere doğru oranda zaman ayrılması.

Game Dev Tycoon ve benzeri oyunlar oynadıysanız, hemen yukarıdaki paragrafın sonunda bahsettiğim olayı biliyorsunuzdur. The Executive – Movie Industry Tycoon içerisindeki bu doğru oranları yanlış yapa yapa öğreniyorsunuz. Filmler bittikten sonra araştırılabiliyor ve öyle, adım adım da olsa doğrusunun ne olduğunu görüyorsunuz. Ayrıca, bu sırada filme kültürel referanslar gibi özel elementler de ekleyebiliyorsunuz. Yalnız, bunların önce araştırılıp, açılması gerekiyor.

Bahsetmiş olduğum bu yapım planlaması aşamasından daha sonra bir kere daha çıkıyor. Orada da durum aynı; slider ile oynayıp, doğru dengeyi yakalamaya çalışıyorsunuz ve özel elementler ekliyorsunuz. Filminiz bittikten sonra dağıtım sürecini planlamanız gerekiyor. Eğer bir reklamcı takımınız varsa dağıtımı siz yerel veya global olarak yapabiliyorsunuz. Yoksa, üçüncü parti bir şirket arayıp, onlarla yapmanız gerekiyor ki burası da tamamen ayrı bir planlama kısmı.

Oyunun başlarında üçüncü parti bir şirket ile çalışacaksınız ve kendileri size bir yayın takvimi verecek. Mesela, bir korku filmi yapıyorsanız, onu cadılar bayramı sırasında yayınlayacak bir şirket ile anlaşmanız en doğrusu. Bunun gibi birkaç ufak detay daha var dağıtımcı arama kısmında. Neyse, onu da seçtikten sonra filmin çıkmasını bekliyorsunuz. Film çıkıyor, inceleme puanlarını görüyorsunuz ve daha sonra sinemalarda yayında kalıyor. Bir süre sonra da kaldırılıyor.

Bu sırada tabii ki The Executive – Movie Industry Tycoon içerisinde her sene en iyi film filan seçiliyor; bunlara ödül veriliyor. Aynı zamanda, takip etmeniz gereken trendler oluyor ve onları araştırmak için yeni çalışanlara filan sahip olmanız gerekiyor. Oyun, orta boyutta film yapana kadar size gayet tatmin edici bir öğretici sunuyor. Daha sonra da elinizi tutmayı bırakıyor. Bu anda oyunun büyük bir kısmını öğrenmiş, geri kalanını da anlamaya hazır oluyorsunuz.

The Executive - Movie Industry Tycoon incelemesi

Malum, film dünyası sinemadan ibaret değil. The Executive – Movie Industry Tycoon içerisindeki bir noktadan sonra yaptığınız filmleri VHS filan olarak da satmaya başlayabiliyorsunuz. Bunun için de bir dağıtımcı firma bulmanız gerekiyor. Ondan sonra firma, yeni ve eski filmlerinizi otomatik olarak fiziksel bir şekilde satıyor; pasif bir gelir elde edebiliyorsunuz. Yalnız, bazı filmleriniz klasik ve kült seviyelerine ulaşabiliyor ki onlara biraz daha özel davranmanız gerekiyor.

Bazı filmler için fiziksel olarak özel sürümler yapabiliyorsunuz. Bunları yapmak para gerektirdiğinden hak eden filmlere bu sevgiyi göstermek gerekiyor. Ayrıca filmlerin klasik veya kült olması da gerekiyor. Tabii ki bu seviyelere ulaşmamış filmlere de özel sürümler yapabilirsiniz ama o zaman para kazanmanız gayet zor oluyor. Yalnız, bu kısmı yanlış anlamış da olabilirim. Bu özel sürümleri çıkartmak, klasik ve kült seviyelerine ulaşmayı destekliyor da olabilir. Pek açık değil.

The Executive – Movie Industry Tycoon içerisinde tüm bunların haricinde analizler ve araştırmalar da var. Analizler, analist takımının filmleriniz ve sektörün geleceği üzerinde çalışmasına deniyor. Böylece filmlerinizin neden başarılı/başarısız olduğunu görüp, sektörde nelerin sevilip/sevilmediğini anlayabiliyorsunuz. Araştırma ise yeni özelliklerin kilidini açıyor ve bunun için film yaptığınızda filan kazandığınız araştırma puanlarını kullanmanız gerekiyor; para geçmiyor.

Araştırmalarda yeni film türlerinden tutun da yeni ofis boyutlarına, filmler için yeni özelliklere, yardımcı oyunculara, yeni çalışma pozisyonlarına ve daha fazlasına kadar her şey var. The Executive – Movie Industry Tycoon oyununun ilerleme sistemi burada yani. Ayrıca, takımınıza yeni çalışanlar alıp, onları zamanla eğitmeniz gerekiyor. Eğitim çok önemli; aksi taktirde filmler büyüdükçe, sizin çalışanlarınız yetersiz kalabiliyor. Bu da filmi olumsuz etkiliyor.

Problem şu ki Game Dev Tycoon yeteri kadar detaylı değildi. Ondan sonra çıkan oyunlar türü daha ileri götürdü ama The Executive – Movie Industry Tycoon da ne yazık ki ilham kaynağından ileriye gidemiyor. Bu yüzden de birkaç saat sonra sıkıcı bir hal alıyor; her şey birbirini çok fazla tekrar etmeye başlıyor. Adım adım yeni özelliklerin kilidini açsanız da o özellikler deneyimi zenginleştirmeye yardımcı olmuyor. Oyun, bir tık yüzeysel kalıyor yani.

En azından görsellik gayet etkileyici. Şahsen benim beklentimden daha güzel görünüyor oyun. Özellikle gece vakti ve güneş doğma/batma anlarında ofis şahane görünüyor. Kullanıcı arayüzü de gayet basit ve anlaşılır bir yapıya sahip. Öğretici bölümü takip etmesem de neyin ne olduğunu kolaylıkla anlayabilirdim diye düşünüyorum. Bunun karşılığında performans da kesinlikle stabildi benim deneyimimde ve karşıma en ufak bir hata bile çıkmadı. Şaşırtıcı.

Sesler ve müzikler ise The Executive – Movie Industry Tycoon yapıtında biraz vasat. Oyunda zaten seslendirme yok, var olan ses efektleri fena değil ama asıl problem müziklerde. Her ne kadar temaya uygun müzikler yer alsa da sayıca çok azlar ve kaliteleri de öyle akılda kalıcı bir şey değil. Yani, sunum elementlerinde görsellik ve performans etkileyici; sesler ve müzikler vasat ve hatta zaman zaman vasatın altında kalıyor ne yazık ki.

Yani, durum şudur ki The Executive – Movie Industry Tycoon, benim hoşuma gitti. Her ne kadar biraz fazla yüzeysel olsa da beni 4-5 saat eğlendirecek bir potansiyele sahip. Oyunun fiyatı da zaten 7 USD olduğu için daha fazlasını beklemiyordum. Oyuna sonsuz mod geldi ve Atölye desteği de yakında geliyor. Belki kullanıcıların oluşturduğu modlarla bu ömür biraz daha fazla uzayabilir. Tabii bu oyunun mod kapasitesine bağlı olacaktır.

The Executive - Movie Industry Tycoon
The Executive - Movie Industry Tycoon
Olumlu
Oynaması ve anlaması gayet kolay.
Film yapma ve dağıtma anları eğlenceli.
İlerleme hissi ilk anlardan sonra tatmin edici.
Gerçek isimlere yapılan referanslar hoş.
Sonsuz mod ve Atölye gelecek vaat ediyor.
Görsellik başarılı ve teknik açıdan kusursuz.
Olumsuz
Biraz fazla yüzeysel.
Müzikler ve sesler vasat.
8