The Legend of Zelda: Breath of the Wild oyununun başarısıyla Nintendo, oyuncuya daha fazla hareket alanı vermenin kazanan bir formül oluşturduğunu keşfetti. Altı yıl sonra The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, iyi yapılmış olmasına rağmen bunaltıcı gelebilecek bir dizi yeni mekanikle bu özgürlük söz konusu olduğunda sınırların iyi bir şey olabileceğini gösterdi. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom ise serinin diğer son oyunlarında size tanınan tüm özgürlüğün, içinde dolaştığınız muhteşem dünyaya uyacak şekilde ince ayarlanmış haliyle burada mükemmel bir ortam gibi hissettiriyor. İşte bu oyun şimdi bizim ellerimizde.
Link tarafından kıl payı kurtarılan prenses, Ganon’un zindanından ayrıldıktan sonra Hyrule dünyasının boşluk benzeri yarıklar tarafından yutulduğunu görür. Yeni yüzen yoldaşı Tri ile birlikte yarıkların ardındaki gerçeği keşfetmek ve krallığını kurtarmak için yola koyulur. Bu, serinin tipik formülüne çok yabancı hissettirmeden hoş bir dokunuş, oyunun her alanında yankılanan bir ayrıntı. Oyunun ilgi çekici hikayesi üç bölümde anlatılıyor ve hikayenin bir bölümünde yeni bir kötü adam tanıtılıyor. Ganon’un uzun süredir Hyrule’un fiili antagonisti olması nedeniyle, yeni ve gizemli bir kötünün bu role adım attığını görmek beni heyecanlandırdı.
Bahsettiğim bu durum, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom yapıtının büyük bölümünde onları yeterince kullanmamasını daha da hayal kırıklığına uğratıcı kılıyor. Yine de hikaye kalıplaşmış olsa da amacına iyi hizmet ediyor ve baştan sona ilgi çekici. Serinin önceki her iki açık dünya oyunundaki kazanan tasarıma geri dönen The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, oyuncu yaratıcılığı için belirli bir cesareti paylaşıyor. Tanıdık zindan görünümünü ve hissini korurken, bu oyun size potansiyel anahtar öğelerden oluşan bir İsviçre çakısı veriyor ve sizi kendi başınıza tamir etmeye bırakıyor.
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom oyununda olduğu gibi bu oyundaki en sınırlayıcı faktör de bulmacalara yaklaşırken hayal gücümün olmamasıydı. Ancak, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom oyununun bu seviyedeki oyuncu eylemliliğine yaklaşımı biraz ama önemli ölçüde farklı. Size hammadde verip, aletler icat etmenizi söylemek yerine, bu adımı sizin için atmış ve yine de bunları uygun gördüğünüz şekilde kullanmanız için size yeterince güvenmiş.
Başlangıçta, size verilen “yankılar” ile yapabilecekleriniz sınırlı olacak. Tri’nin arkasından gelen küçük yüzen üçgenlerle temsil edilen her canavar ve eşyanın çağırmak için belirli bir maliyet değeri var. Bu, oyuncuyu Hyrule’de ilk kez dolaşırken yaratıcı olmaya zorlar. Örneğin, bir başkası ortaya çıkmadan önce yalnızca üç yatak istifleyebilmek ilkini ortadan kaldırır. Sahip olunan diğer ana yetenek, bir tür telekinetik ışın gibi bir eşyayı veya kalabalığı yerinde tutma yeteneği. Kulağa biraz aşırı güçlü gelse de tüm bu mekaniklerin dengeli ve adil olduğunu ve oynaması son derece eğlenceli olduğunu gördüm. Savaş bir tür Pokémon savaşına dönüştü.
Yankılar bol olsa da bir saat kadar sonra oyunun geri kalanında beni idare edecek bir avuç eşya bulduğumu fark ettim. Ne yazık ki “favorileri” işaretleme özelliği olmadığından, istediğim eşyaya ulaşmadan önce kullanmaya hiç niyetim olmayan sonsuz bir eşya listesinde gezinmek zorunda kaldım. Son olarak, Zelda, büyü ölçerini kullanarak kendini Link’in yankısına dönüştürebiliyor. Dövüşleri hızlandırmanın veya zorluğunu azaltmanın güzel bir yolu olsa da sürekli olarak The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom incelemesi oyununun özüne ihanet ettiğini hissettim.
Büyü barı hızla tükenirken, bu çok güçlü ancak maliyetli bir yetenek; serinin ve karakterin yeni oyun tarzını en aza indiren güvensiz bir hareket olarak ortaya çıkıyor. Bu, oyun boyunca bölüm sonu canavarı dövüşleri sırasında en güçlü şekilde hissedilir. Yankılar her büyük kötüyü sersemletmenize yardımcı olsa da öldürücü darbe neredeyse her zaman Link’e dönüşerek ve sonsuza kadar savaşmak istemiyorsanız kılıcını spamlayarak elde edilir. Zelda’nın özel beceri setine göre uyarlanmış daha fazla bölüm sonu canavarı görmek için yalvarıyordum ama bu nadiren gerçekleşti.
Neyse ki bu büyük savaşlara giden zindanlar tam tersi, Zelda’nın tüm yetenek kütüphanesini gerektiren tatmin edici ve düşündürücü bulmacalarla dolu. Ana hikâye içeriğinin yanı sıra, Hyrule’u kurtarmak için etrafta yapılacak pek çok şey var. Link formunuzu ve büyü çubuğunuzu yükseltmenizi sağlayan kalp parçaları ve kudret kristallerini aramanın yanı sıra, diyarda yapılacak toplam 50 yan görev var. Bunlar, belirli bir yankıyı bulup bir karaktere sunmaktan, getir götür görevlerine ve benzerlerine kadar uzanıyor. Bu görevlerden birkaçı dışında, hepsini tekrarlayıcı…
Bu yeni dünyaya sıkışmış gibi hissettiren bir şekilde, birçok yan görev yeterince ilginç başlıyor ancak hızlı bir şekilde “bu yarığa atla ve 3-5 parlayan küre bul” tarzı içeriklere indirgeniyor. Çoğu görev sizi daha fazla malzemeler ile ödüllendirecek ki bunlar, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom oyununun sonuna doğru envanterimde toz toplama eğiliminde olan öğeler.
Oyun, görünüşünü 2019 senesinin The Legend of Zelda: Link’s Awakening oyunu ile paylaşıyor; bu, oyunun doğrudan bir devamı. Dünyanın ve karakterlerinin bu görsel olarak farklı plastik yorumu, konsolun el modunda mükemmel bir şekilde aktarılıyor ve karakterlerin ve çevrenin daha küçük ekranda ayırt edilmesini kolaylaştırıyor. Ne yazık ki oyun, Hyrule’da dolaşırken düzenli olarak kare hızı sorunları yaşıyor, bu da konsolun ömrünün sonlarına doğru oyunlar arasında yaygın bir tema.
Beklendiği gibi, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom oyununun müzikleri, Tri’nin yeni teması ve oyunun ana temasının harika bir şekilde değiştirilmesi gibi yeni melodilerin eşlik ettiği klasik temaların yenilenmiş versiyonlarıyla anında bir klasik. Oyun, oyuncu eylemliliği ile katı oyun tasarımı arasında harika bir denge kuruyor.
Hyrulian kahramanının spot ışıklarının altına ilk kez düzgün bir şekilde girmesi, ana oyunun ucuz bir yan ürünü gibi hissetmekten kaçınıyor ve bunun yerine, zaman zaman bu yeni dönüşüme bağlı olmasa da onun bir evrimi gibi hissediyor. Zayıf menü navigasyonu ve kare hızı düşüşleri gibi küçük rahatsızlıklar oyun boyunca yaygın olsa da, oyunun olumlu yönleri olumsuz yönlerine ağır basıyor.