Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştiren bazı oyunlar gerçek anlamda beni şaşırtmayı başarıyor. The Outer Worlds de bunlardan bir tanesi. 25 Ekim 2019 tarihinde; PC, PlayStation 4 ve Xbox One için çıkışını gerçekleştiren bu oyun için bir inceleme yazısı kaleme almıştım. Bu platformların teknik özellikleri göz önüne alındığında, başarılı sayılabilecek bir yapı bizlere sunuluyordu.
Okumakta olduğunuz yazıyı kaleme almamın sebebi ise bu oyunun Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştirecek olması ve bu oyunu bu konsolda oynamış olmam. Nintendo Switch konsolunda, eski dönemlerde çıkış yapan bazı oyunları görmeye alıştık. Belirli ayarlamalar yapılarak bu oyunların bir el konsolunda oynayabilmek oldukça keyifli oluyor. Bu konsolun birinci parti oyunlarının da belirli bir tarzda sunulduğunu, bu oyunların pek çoğunda görsellikten ziyade içeriğin ön planda tutulduğunu biliyoruz.
Öte yandan, yakın dönemlerde çıkan bazı video oyunlarını bu oyun konsolunda gördüğümde heyecanlanmadan edemiyorum. Aslında, ev konsolları veya PC için çıkan pek çok oyunu Nintendo Switch konsolunda gördüğümde heyecanlanıyorum; istediğiniz her yerde kapsamlı olan video oyunlarını oynama imkanın sunulması harika oluyor. Özellikle benim gibi günün belirli bir kısmını yolda geçiren kişilerden biriyseniz, beni daha iyi anlayacağınızı zannediyorum.
Bu yazıda da diğer platformlar için çıkışını gerçekleştirmesinin üzerinden çok uzun zaman geçmeyen The Outer Worlds oyununu, istediğimiz her yerde oynayabilmenin nasıl bir his olduğunu sizlere aktarmak istiyorum. Tabii böylesine bir konfor sunulurken, grafikler ve performans gibi bazı ödünler veriliyor. Verilen ödünlere karşın, bahsi geçen video oyunu Nintendo Switch konsolunda nasıl bir eğlence sunuyor diye merak ediyorsanız, yazının devamına göz atmanızı öneriyorum.
The Outer Worlds ile yolculuk keyfi başlıyor
Küçük yaşlarımdan itibaren el konsollarına karşı özel bir ilgim olmuştur. Cep telefonunun henüz icat edilmediği yıllarda, el konsollarıyla her yerde oyun oynama keyfini yaşamak çok iyi hissettirirdi. Yaşımı fazla belli etmek istemem ama Nintendo Game Boy ile vakit geçirdiğim zamanlardan bahsediyorum. Bir bilgisayar sahibi olana kadar sahip olduğum düşük teknik kapasiteli oyun konsollarından ziyade, el konsollarının yeri hep ayrı olmuştu bende.
El konsollarının tarihçesine bu yazıda girmeyeceğim merak etmeyin. Sizlerle paylaşmak istediğim asıl konu, kapsamlı video oyunlarının el konsollarında oynamanın verdiği farklılık hissi olacak. Nintendo Switch, bilindiği üzere bu işi günümüzde başarabilen en güçlü oyun konsolu durumunda. Giriş kısmında da belirttiğim gibi bu oyun konsolu için pek çok önemli video oyunu da çıkışını gerçekleştirmeye devam ediyor.
Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştiren ve benim kapsamlı video oyunları olarak nitelendirdiğim yapımlardan bir tanesi de The Outer Worlds oluyor. Biliyorum, PC ve diğer ev konsolları ile Nintendo Switch için de aynı dönemlerde çıkışını gerçekleştiren bazı oyunlar oldu. Bu oyunların bir kısmı, diğer platformlarla aynı gün Nintendo Switch için çıkarken, bazıları da aradan yıllar geçmeden Nintendo Switch konsolunun oyuncularıyla buluştular.
The Outer Worlds, Fallout serisine benzerliğiyle dikkat çeken ve Nintendo Switch konsolunda benzerlerine sıklıkla rastlanmayan bir video oyunu. Aksiyon ve rol yapma oyunu türündeki bu yapımı bir el konsolunda görmek beni heyecanlandırırken, haliyle bazı soru işaretlerini de ortaya çıkarttı. Bu soru işaretlerinin odağında ise oyunun grafikleri ve performansı vardı. Kısmen beklediğim gibi bir grafik düşüşüyle karşılaştım ama genel anlamda oynanabilir olan bir yapıtın keyfini de sürdüm.
Grafiklerde ve performanstaki kayıpların etkileri neler?
Nintendo Switch konsolunun duyurusu yapıldığında pek çok kişi gibi benim de ilgimi, The Elder Scrolls V: Skyrim gibi oyunların bir el konsolunda oynanabilecek olması fikri çekmişti. Bu oyun konsolu edindikten sonra gördüm ki Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştiren ve diğer platformlarda da bulunan büyük bütçeli oyunlarda bazı performans düşüşleri göze çarpıyordu. Örneğin, NBA 2K serisinin oyunlarını çok sevmeme rağmen bu oyun konsolunda oynamaktan keyif alamamıştım.
The Outer Worlds oyununda da Nintendo Switch sürümünde haliyle bazı grafik ve performans düşüşleri barındırıyor. Portatif olarak bu cihazı kullanıyorsanız grafiklerde gözle görülür bir kayıp yaşanıyor. Pek çok alan buğulu bir biçimde görülürken, kaplamaların yüklenmesi de zaman alıyor. Bununla birlikte, el konsolu halinde bu oyunu oynadığımda FPS değerleri açısından daha iyi performans aldığımı söylemeliyim.
Bir diğer deyişle bu oyunu Nintendo Switch konsolunun kendi ekranından oynadığımda daha akıcı bir oyun deneyimi yaşadım. Tabii bu karşılaştırmayı, bu konsolu televizyona bağladığımda yapabildim. Nintendo Switch konsolunu ev konsolu olarak kullandığımda grafikler gözle görülür oranda iyileşti. Aynı zamandaysa oyunun FPS değerlerinde düşüş göze çarptı. Kısacası, The Outer Worlds, Nintendo Switch konsolunun kendi ekranında daha heyecan verici olmuştu.
Aslına bakarsanız benim istediğim de buydu. The Outer Worlds gibi bir yapımın istenen her yerde oynayabilmek bana göre bir ayrıcalık. Her ne kadar grafikler ve performans anlamında düşüşler yaşansa da bahsettiğim oyunun tamamı Nintendo Switch sürümünde yer alıyor. Böylesine kapsamlı ve özellikle rol yapma oyunu unsurlarını fazlaca bulunduran bir yapımı da portatif olarak oynamak oldukça keyifli anlar yaşatıyor.
Nintendo Switch, eğlenceyi her yere taşıtıyor
Aksiyon ve rol yapma oyunu türlerinin temeli sayılan özelliklerin pek çoğunu barındıran The Outer Worlds, şahsıma göre Nintendo Switch için çıkan en önemli oyunlardan biri olarak nitelendirilebilir. Oldukça geniş olan diyalog sistemi, karakter geliştirme unsurlarının çeşitliliği, yetenek kazanabilme ve oyuna yansıtabilme gibi değerleriyle bu oyunun Nintendo Switch için ayrı bir yeri olacaktır.
Üst kısımlarda değindiğim gibi portatif olarak oynanabilmesi sayesinde, gidilecek her yerde The Outer Worlds gibi bir oyunu oynamak farklılık oluşturacaktır. Benim gibi çocuk sahibi olan okurlarımız da televizyonda çizgi filmden başka içeriklerin izlenmediği anlarda, bu oyunun kapsamlı dünyasına giriş yaparak kendisini farklı bir dünyaya kaçırabilir.
Bahsi geçen oyunun; PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformlarına ait sürümlerinden birisine sahip değilseniz ve bir Nintendo Switch sahibiyseniz bu oyunu aklınızın bir köşesine yazmanızı önerebilirim. Grafik anlamında özellikle portatif olarak oynarsanız önemli kayıplar yaşanabiliyor ama The Outer Worlds oyununun can alıcı noktası da grafiklerinde saklı değil.
Tüm bunlarla birlikte; otomatik nişan alma seçenekleriyle, tuş takımının uyumuyla, oynanabilirlik açısından sunulan desteklerle bu oyunun diğer platformlara göre pek bir eksiği kalmıyor. İtiraf etmek gerekirse, evimde koltuğun üzerinde uzanırken bu türden bir oyunun ellerimde olması beni fazlaca memnun etti. İnceleme yazısı için bu oyunu bilgisayar üzerinden oynamıştım. Nintendo Switch konsoluyla portatif olarak daha fazla eğlendiğimi söyleyebilirim.