Ubisoft Blue Byte ile birlikte çalışan Ubisoft Düsseldorf, 13 senedir The Settlers serisi üzerinde pek de bir çalışma göstermemişti. Şimdi ise oldukça sessiz bir şekilde bu seriyi yeniden başlatan The Settlers: New Allies oyunu piyasaya sürüldü. Ubisoft gibi dev bir şirketin, böylesine geçmişli bir oyun markasının yeni oyununu neden gizli bir şekilde piyasaya sürdüğünü merak ediyorsanız, bunun sebebi ne yazık ki beta süreçlerinden filan oyuncuların yaptığı olumsuz geri dönüşlerdi. Belli ki şirket, başarısız olacağını bildiği bir oyun için pazarlama bütçesi açmak istemedi. Peki, olumsuz yorumları ardından 1 sene kadar ertelenmiş olan bu oyun, gerçekten hala kötü bir durumda mı?

The Settlers: New Allies, 17 Şubat 2023 tarihinde PC için piyasaya sürüldü ve 23 Mart 2023 tarihinde de konsollar için gelecek. Gerçek zamanlı strateji ile şehir kurma sistemlerini birbirine sokan bu yapıt, daha önce de dediğim gibi kapalı beta sürecinde pek beğenilmemişti; geliştirici ekip de kendilerine yansıtılan problemleri düzeltebilmek için 1 senelik bir erteleme yapmayı tercih etti. Şimdi ise elimizde ortalama üstü bir yapıt gibi hissettiren ama ne yazık ki böylesine kıdemli bir serinin hakkını vermeyi başaramayan bir oyun var. Bu oyun, kendi serisini, orijinal ruhunu koruyarak yeniden başlatmayı tercih ediyor ve belki de ilk hatalar buralarda yapılıyor.

The Settlers: New Allies oyununda deneyimleyebileceğiniz tek oyunculu ve çok oyunculu iki farklı mod var. İki modda da amacınız, seçeceğiniz üç farklı medeniyetten birini zirveye taşımak. Bunu yapabilmek için de ya tüm diğer medeniyetleri domine etmeniz gerekiyor, ya da daha farklı hedeflere ulaşmanız gerekiyor. İşte bunlara da ulaşabilmek için medeniyetinizi bir noktadan başlatıp, kaynaklar elde edip, ordular üretip, nüfusunuzu geliştirip, en sağlıklı ve güçlü şekilde ilerlemeniz gerekiyor. İşte buradaki ilk problem de aslında oyunun çok çizgisel bir şekilde sizi ilerletmesi. Ne olursa olsun belli kaynaklar ve binalar olmadan galibiyet elde edebilmek zor.

The Settlers: New Allies gibi video oyunları, strateji tarafında sunduğu özgürlükler ile tanınır ama bu oyun, çizgisel yapısı ile biraz ters gidiyor. En azından bu çizgisel yapı, farklı senaryolar ve farklı haritalar ile biraz da olsun bozulabiliyor. Her haritadaki ve senaryodaki durum farklı olduğu için o durumlara ayak uydurabilmek artık sizin strateji yeteneğinize ve kreatif yapınıza kalmış. Strateji ve kreatiflik gerekiyor; bu oyundaki en önemli şeylerden biri kaynakları bulup, onları kendi medeniyetinize getirmek. Kaynaklar her haritada farklı şekillerde dağıtıldığı için her defasında farklı düşünüp, farklı planlar kurmanız gerekiyor.

The Settlers: New Allies

The Settlers: New Allies, farklı deneyimler yaşatmıyor

Biraz önce de söylemiş olduğum gibi The Settlers: New Allies oyununun en büyük problemlerinden bir tanesi, bir medeniyet olarak ilerlemenin çok çizgisel kalması. Bu yüzden, seçtiğiniz medeniyet, harita veya senaryo, sadece anlık oynanışı değiştiriyor. Büyük resme baktığınız zaman sürekli aynı şeyi yapıyorsunuz, aynı şekilde ilerliyorsunuz; değişen tek şey verdiğiniz anlık kararlar oluyor ama onlar da sizi aynı kapıya çıkartıyor her defasında. Bu problemi özellikle de tek oyunculu modlarda yaşıyorsunuz; çok oyunculu içeriklerde işin içine gerçek oyuncular girdiği için çizgisel yapıyı pek fark etmiyorsunuz; sürekli diğer oyuncuların atacakları adımları tahmin etmek daha ön plana çıkıyor.

The Settlers: New Allies oyununun çok oyunculu moduna da hemen alışmak isteyebilirsiniz; tek oyunculu modda pek de ilgi çekici bir şey bulunmuyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu oyunun senaryo modu, bir öğretici bölüm görevi görüyor. Bu yüzden yaşadığınız içerikler pek de anlamlı kılınamıyor. Ayrıca bu modlarda mekanik ve sistemsel olarak pek farklı şeyler de sunulmuyor. Bu yüzden de her görevde aynı şeyi yapıyormuş gibi hissediyorsunuz ve oyun size çok da bir zorluk sunmadığı için kendinizi zorlama gereği hissetmiyorsunuz. İşin içine hikayeyi kattığınız zaman da daha fazla problem ile tanışıyorsunuz ne yazık ki.

The Settlers: New Allies oyununda bir hikaye mevcut tabii ki. Bu hikayede iç savaştan kaçan bir topluluk, yeni bir kıtada kendi medeniyetlerini kurmayı planlıyor ama o kıtada da politik sorunlar baş gösteriyor. Hikaye genel anlamda oynanış sırasındaki diyaloglar ile anlatılıyor. Diyaloglar seslendirme performanslarına sahip olduğu için kendilerini takip etmek de kolay oluyor ve bu performanslar da hiç fena değil. Problem, ne yazık ki hikayenin kendisinde ve kendisini sürekli tekrar eden, aynı duyguları arka arkaya veren diyalog yazımında. Ayrıca, zaman zaman ara sahneler de izliyorsunuz ama o sahneler de çok kalitesiz hissettiriyor.

The Settlers: New Allies oyununun tek oyunculu hikaye modu ne yazık ki oyunu öğretmekten başka pek bir şey yapmıyor. Bu içeriklerde ilgi çekici bir hikaye bulunmuyor, sizi şaşırtacak anlar yaşamıyorsunuz ve en önemlisi, eğlenceli veya benzersiz mekanikler/sistemler ile tanışmıyorsunuz. Oyunun şu anki halinde, tek oyunculu içerikleri kullanarak temelleri öğrenmeniz gerekiyor ve daha sonra da strateji yeteneklerinizi gösterebilmeniz için çok oyunculu moda yönelmeniz mantıklı görünüyor. Yalnız, oyun bu kadar az reklam ile piyasaya sürülmüşken ve kısmen de başarısız görünüyorken, oyuncu bulmak ne kadar zaman boyunca kolay kalacak, pek tahmin edemiyorum.

The Settlers: New Allies

Gerçek oyunculara karşı savaş açmaya hazır olun

The Settlers: New Allies oyununun çok oyunculu modlarında karşınıza iki seçenek çıkacak. İlk seçenekte gerçek oyuncular bir grup olup, yapay zekaya karşı bir savaş verebiliyor. İkinci seçenekte ise sekiz oyuncuya kadar gerçek kişi birbirine karşı savaşabiliyor. Yalnız, oyunda şimdilik sadece 1v1 ve 2v2 tipi karşılaşmalar bulunuyor. Amacınız ya diğer tüm medeniyetleri ortadan kaldırmak, ya da nüfus, ganimet veya askeri güç hedeflerine ulaşarak karşılaşmayı kazanabiliyorsunuz. Maçları tamamladıktan sonra, kazanmanız veya kaybetmeniz fark etmeksizin tecrübe puanı elde ediyorsunuz. Bu puanlarla seviye atlayıp, kozmetik ögelerin kilidini açabiliyorsunuz.

The Settlers: New Allies oyununda seviye atladıkça hem standart kozmetik ögeler elde edebiliyorsunuz, hem de özel bir para birimi kazanıyorsunuz. Tahmin edebileceğiniz üzere bu para birimi, mikro ödeme ile de satılıyor ve kendisini kullanarak, özel kozmetik ögeleri alabiliyorsunuz. Açıkçası mikro ödemeler beni pek rahatsız etmedi; sonuçta kendileri sadece kozmetik ögeler üzerinde kullanılabiliyor ve ayrıca oyunun bundan daha büyük problemleri de bulunuyor. Bu problemlerin önemli bir kısmından zaten bahsettim ama diğer kısmı da hem çok oyunculu içeriklerdeki stabil olmayan yapı, hem de oyunun sık sık çökmesi.

The Settlers: New Allies oyununun en iyi yanı bence görselliği. Oyuna bakması gerçekten güzel; çevre detayları, karakterler filan bambaşka bir atmosfer sunuyor. Ayrıca, çökme problemlerine karşılık, oyunda pek bir optimizasyon sorunu da yok. Yani, sistem gereksinimleriniz karşılıyorsa bu oyunu, pek de bir sıkıntı yaşamayacaksınız performans cephesinde. Seslendirmelerin güzel olduğundan daha önce bahsetmiştim; ses efektleri ve müzikler de kesinlikle başarılı. Belki ses efektlerinin üzerine biraz daha fazla gidilebilirdi ama müzikler gerçekten oyunun görsel tarafta sunduğu atmosferi yepyeni bir seviyeye taşıyor tek başına.

The Settlers: New Allies, özetle ne yazık ki ortalama üstü bir oyun. Tabii ki ortalama üstü bir oyun, kötü bir oyun demek değil ama aynı zamanda iyi bir oyun da demek değil. Özellikle de bu seri çok uzun bir zamandır sessizken, bu şekilde geri dönmemeliydi bence. Tüm bu problemlerden ötürü açıkçası oyunu hemen satın almanızı önermiyorum; ülkemize verilen fiyat 700 TL ve bence türü seviyor olsanız bile büyük bir indirim beklemelisiniz. Ayrıca, oyun şimdilik sadece PC için var ama birkaç hafta içinde konsollara da gelecek. Orada da durumun çok farklı olacağını sanmıyorum. Artık gözümüz güncelleme bekleyecek herhalde.

The Settlers: New Allies
Olumlu
Medeniyetleri adım adım geliştirmek ve askeri güç kurmak eğlenceli hissettiriyor.
Oyun seansları biraz uzun sürüyor ve yenseniz de, yenilseniz de tatmin oluyorsunuz.
Seslendirmeler ve müzikler ayrıca övgüyü hak ediyor.
Oyunun bölümleri ve atmosferi görsel açıdan çok başarılı.
Olumsuz
Hikaye tarafında ilgi çekebilecek hiçbir şey yok.
Tek oyunculu içerikler, öğretici bölümlerden daha fazlası olmayı başaramıyor.
Medeniyet ilerlemesi çok çizgisel hissettiriyor.
Oynanış tarafında pek de bir derinlik bulunmuyor.
Tek oyunculu içerikler gibi çok oyunculu içerikler de çok eksik ve problemli duruyor.
Çökme problemleri çok sık yaşanıyor.
6