The Talos Principle, 2014 yılında çıktığında, bir anda birinci şahıs tipi bulmaca oyuncuları arasında bir kült haline geldi. Bu, Portal serisinin oyunlarının “test odası” yapısını alıp, bulmacaların karmaşıklığını büyük ölçüde artıran ve oyuncuların kendi hızlarında keşfetmelerine izin veren derin ve düşündürücü bir deneyimdi. Bu ilk oyun, öncelikle eriyen buzullarda ortaya çıkan bir veba salgını nedeniyle nesli tükenen insanlar tarafından inşa edilen bir bilgisayar simülasyonunun içinde geçiyordu. Fikir, sonunda bir insanın zekası ve sezgisiyle eşleşecek bir yapay zeka üretecek bir sistem inşa etmekti. Şimdi ise bu deneyimin devamı çıktı.
The Talos Principle 2, yıllar sonra geçen doğrudan bir devam oyunu. Sadece felsefi temalarını ikiye katlayıp, deneyimi daha da genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda çok daha büyük ve epik bir bulmaca oyunu sunuyor. Eğer ilk oyun bir maceraysa, ikinci oyun daha muazzam bir macera. Daha önce ilk oyunda ana karakter, çocuk program simülasyondan kaçmış ve insan benzeri içgüdüleri andıran sofistike bir yapay zeka yaratmıştı. Ana kontrol sistemi EL0HIM ve arşiv sistemi Milton, “insan” makineler çağını başlatarak dehşete düşmelerine rağmen amaçlarına ulaştılar.
Bir yapay zeka programı olan başkahraman Athena adını seçecek ve sesini insanlığın ölümünden önce projeyi yöneten bilim insanı Alexandra Drennan’a benzetecekti. Athena gelecek nesil insan benzeri robotlar için bir prototip görevi görecek, ancak bu kez hepsi atalarından farklı bir yol çizmek için çabalayacaktı. İlk oyunun izinden gitmekten korkan robotlar, büyümelerini kısıtlayacak ve inşa halindeki şehirleri Yeni Kudüs’ü doldurmak için 1.000’den fazla varlık yaratmayacaklardı. Oyuncu, yaratılan son robotun rolünü üstlenir: 1K. Başlangıcından sonra, Prometheus şeklinde bir nanit sürüsü ortaya çıkar ve bu da devasa bir üst yapının keşfedilmesine yol açar.
Athena bir süredir kayıp. Kimse, nereye gittiğini bilmiyor ve diğer robotlar onun esrarengiz Prometheus ve gizemli devasa piramitle bağlantılı olabileceğine inanıyor. 1K’nın başlarında bulunduğu bir keşif ekibi kurulur ve simülasyondaki bulmacalara şüpheyle benzeyen bu gizemli kalıntıları keşfetmek üzere yola çıkarlar. The Talos Principle 2 oyununun kurgusu hemen ilgi çekiyor. Başından itibaren, bunun çok daha büyük ve iddialı bir oyun olacağı belli oluyor. Keşif başlamadan önce 1K, Yeni Kudüs’ü keşfetmekte ve ilk oyundaki olaylarla ilgili müzeleri ve anıtları ziyaret etmekte özgür. Bu insan benzeri robotlar, etli atalarına tamamen tapıyorlar, eserlere hayran kalmaktan kendilerini alamıyorlar.
The Talos Principle 2, ilk saniyesinden tutun da son anına kadar unutulmaz bir deneyim sunuyor
Oyuncular, Yeni Kudüs’ün müzelerini keşfetmek için saatler harcayabilir ve ilk oyundaki eski bulmacaların birkaç fiziksel rekonstrüksiyonunda oynayabilirler. Konuşulacak çok sayıda NPC ve keşfedilecek ayrıntılar, ortamın daha gerçekçi hissettirilmesine yardımcı oluyor. Etkileyici bir şekilde, Yeni Kudüs ile etkileşim kurmak tamamen isteğe bağlı. Geliştiricilerin oyunculara duyduğu güven şaşırtıcı. Yine de oyuncuların bu devam oyununa akın etmesinin nedeni, şık ve pastoral bir makine şehrinde dolaşmak değil. Oyuncuların bu geniş kapsamlı entrika destanına dalmalarının nedeni bulmacalar ve sınırsız merak ve gizem duygusudur.
The Talos Principle 2 içerisindeki ortamlar son derece muazzam. Tüm alanların toplam yüzölçümü muhtemelen The Elder Scrolls V: Skyrim gibi bazı açık dünya oyunlarını gölgede bırakıyor. Görseller de fotogerçekçiliğin güzelliğini ortaya koyuyor; oyundaki doğal manzaralar, bir video oyununda görülen en etkileyici ve nefes kesici manzaralardan bazıları bence. Bu yapıtın oyuncuları 12 farklı merkezde titizlikle hazırlanmış geniş bir dünyaya sürükleniyor. Her bir merkez, sekiz ana bulmaca ve ortaya çıkarılmayı bekleyen gizli mücevherlerden oluşan büyüleyici bir meydan okuma sunuyor.
İlk oyunun tasarımını yansıtan The Talos Principle 2, gizli geçitlerin kilidini açmaya ve gizli hedefleri ortaya çıkarmaya hazır esrarengiz mekanizmaların keşfedilmeyi beklediği şifreli yollardan ve gizli yerleşim bölgelerinden oluşan bir labirenti gizliyor. Bulmaca içinde bulmaca bile var ve bazen Indiana Jones’tan fırlamış bir şeyi ortaya çıkarmak gibi hissettirebiliyor. Bulmacaların çoğu, Tetrimino kazanmak için kapıları açmanın yollarını bulmak üzere cihazları kullanmak etrafında dönüyor. Oyuncular kendilerini duvarlarda delikler açan matkap veya çeşitli ışık kırıcılar gibi çeşitli aletler kullanırken bulabilirler. Diğer zamanlarda 1K, dronlara sahip olacak veya tavanda yürüyecek.
The Talos Principle 2, oyuncuları sürekli tetikte tutan yeni fikirler ve kavramlar sunarak sürekli bir entelektüel uyarım durumunu ustalıkla sürdürüyor. Oyunda 20 saatten fazla zaman geçirdikten sonra bile sürekli olarak beklenmedik sürprizler yapma becerisiyle şaşırtmaya devam ediyor. Bulmacalar ustalıkla hazırlanmış ve tam anlamıyla sersemletici anlara neden olabiliyor. Oyunun ilk aşamalarında bile aşılmaz bir engele ulaştığınızı hissetmek çok kolay. Sebat ettikçe, çözüm yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve tatmin edici bir netlik duygusu müthiş bir dalga gibi üzerinize yıkılıyor.
Bu oyunun size anlatacağı çok fazla olay ve düşündüreceği çok fazla gerçek şey var
The Talos Principle 2, zaman kısıtlamalı zorluklardan ve düşman taretlerin veya patlayıcı mayınların varlığından kaçınarak ilk oyunun bulmaca çözme formülünü hassas bir şekilde geliştiriyor. Bu unsurlar, orijinal oyunda bir aciliyet ve tehlike hissi yaratırken, The Talos Principle serisinin bilinen düşünceli atmosferini sık sık bozuyordu. Bu devam oyunu, felsefi ve etik ikilemlerin derinlemesine araştırılmasında parlıyor. Oyun, oyuncuları insanlığın özü üzerine düşünmeye zorlayan farkındalık, bilinç ve evrendeki yerimiz gibi soruları irdeleyen bir anlatıyı ustalıkla bir araya getiriyor.
Hikaye, iç gözlem ve eleştirel düşünceyi teşvik ederek oyuncuyu aktif bir şekilde meşgul ediyor ve bulmaca çözme unsurlarıyla sorunsuz bir şekilde bütünleşerek hem zihni hem de duyuları harekete geçiren tutarlı bir deneyim yaratıyor. 1K, yapay zeka ve insan bilinci arasındaki sınırları bulanıklaştıran bir dizi düşündürücü ikilemle karşı karşıya kalıyor. Oyun, öz farkındalık kavramını araştırarak oyuncuları insan olmanın ne anlama geldiğini gerçekten neyin tanımladığını düşünmeye sevk ediyor. Eylemlerimiz mi, duygularımız mı, yoksa bilinci anlama kapasitemiz mi insanlığımızı belirler? Oyun, bu varsayımlara meydan okuyor ve oyuncuları yapay zekanın bir gün insan anlayışının sınırlarının ötesine geçebileceği ihtimaliyle yüzleşmeye zorluyor.
Oyuncular oyunun karakterleriyle etkileşime girdikçe, eylemlerinin ahlaki sonuçlarını düşünmeleri isteniyor. Yapay zekaya araç olarak mı, eşit olarak mı, yoksa tamamen farklı bir şey olarak mı davranmalıyız? The Talos Principle 2, kolay cevaplar vermiyor; bunun yerine oyuncuları bu karmaşık sorularla boğuşmaya ve kendi sonuçlarını oluşturmaya teşvik ediyor. Bizler çevremizin ürünleri değil, kaderimizi şekillendiren aktif katılımcılarız. Yapay zeka anlayışımızı geliştirmeye devam ederken, kendimiz ve kozmostaki yerimiz hakkında daha derin bir anlayış geliştirmek için de çaba göstermeliyiz. Oyun, bu derin temalar üzerine güçlü bir meditasyondur ve onu deneyimleyenlerin zihninde silinmez bir iz bırakıyor.
The Talos Principle 2 oyununun yazımı ve tasarımı, bir video oyununda şimdiye kadar tasarlanmış en iyi tasarımlardan bazıları bence. Video oyunlarının her zaman bu kadar iyi olabileceğini ve geliştiricilerin ve yayıncıların belki de başından beri ne istediğimizi hissederek bizden saklıyor olabileceklerini hatırlatıyor. Kusursuz işçiliğiyle birleşen The Talos Principle 2, AAA seviyesindeki oyunları bile utandırıyor. Bu, çoğu rol yapma oyunundan daha uzun olan ve 50 saat aralığını kolayca aşabilen muazzam ve uzun bir bulmaca oyunu. Tüm bunlar 30 USD gibi bir fiyata satılıyor.