Tahmin ediyorum ki birçok oyuncu, Theatrhythm Final Bar Line oyununun adını ilk defa duyacaktır. Yalnız bu yapıtın Final Fantasy gibi çok büyük bir diğer marka ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyip, hemen ilginizi çekebilirim sanırım. 16 Şubat 2023 tarihinde Nintendo Switch ve PlayStation 4 konsolları için piyasaya sürülen bu yapıt, Final Fantasy serisinden farklı karakterleri ve müzikleri içerisinde bulunduran bir ritim oyunu. Kendisi aynı zamanda Theatrhythm serisinin de beşinci oyunu. Eğer bu seriye ait geçmiş oyunları oynadıysanız, sizi tanıdık ama genişletilmiş bir deneyimin beklediğini gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Theatrhythm Final Bar Line içerisindeki deneyiminiz üç farklı oyun moduna ayrılıyor. Bu modlardan ilki de Series Quests olarak geçiyor. Bu içerikte serinin geçmişindeki klasik müzikleri deneyimliyorsunuz. İkinci mod olan Music Stages içerisinde de kilidini açmış olduğunuz müzikleri serbest bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Üçüncü ve son oyun modu olan Multi Battle ise oyunculara çok oyunculu bir deneyim sunuyor. Geçmişte bu çok oyunculu mod, iki kişilik bir deneyim sunabiliyordu ama bu oyunda artık dört kişiye kadar destek veriliyor. Böylece gerçek bir parti temelli oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz.

Theatrhythm Final Bar Line oyunundaki ana içerikler Series Quests modunda yer alıyor. Bu modun içerisinde sayısız Final Fantasy oyunundan birini seçip, o oyuna ait şarkıları ritim temelli bir oynanış ile deneyimliyorsunuz. Bu noktada söylemem gerekiyor ki oyunun temel versiyonun 385 adet şarkı var ki bu da herhangi bir ritim oyunu için inanılmaz yüksek bir rakam. Tabii ki bu şarkıların tamamı yeni değil; serinin önceki oyunlarını da ele aldığınız zaman sadece bu oyunda yer alan yeni şarkı sayısı 167 olarak görünüyor. Bu noktada işin içine herhangi bir ek paketi katmadığımızı da belirtmek istiyoruz; o zaman işler biraz daha değişiyor.

Theatrhythm Final Bar Line oyunundaki Series Quests modundaki deneyiminize istediğiniz oyunun müziklerinden başlayabiliyorsunuz. Bu serinin eski oyunlarında, oyunların çıkış tarihlerine göre müziklerin kilidini açabiliyordunuz ama bu yapıt, size geniş bir özgürlük tanıyor; direkt olarak istediğiniz oyunun müzik albümüne gidip, oradan ilerlemeye başlayabiliyorsunuz. Her müzik albümünde tamamlanması gereken görevler ve sahneler bulunuyor. Bunları yaparak yeni müziklerin ve galeriden görüntülenebilecek bazı toplanabilir ögelerin kilitlerini açabiliyorsunuz. Bu toplanabilir ögeler de CollectaCards adı altında sunuluyor.

Theatrhythm Final Bar Line

Theatrhythm Final Bar Line, ulaşılabilir bir ritim oyunu deneyimi sunuyor

Daha önce de söylediğim gibi Theatrhythm Final Bar Line bir ritim oyunu. Yani, oyunun size sunduğu tuşlara doğru zamanlamada basmanız gerekiyor. Yalnız bu oyun, kendi geçmişine göre en ulaşılabilir yapıtlardan bir tanesi bence. Oyunda çok kolaydan, imkansız gibi görünen zorluk seviyelerden tutun da dikkat dağıtıcı elementleri ortadan kaldırabilecek bolca ayara kadar birçok imkan bulunuyor. Bu sayede, türe yeni olsanız da ideal deneyimi oluşturabiliyorsunuz, kıdemli bir oyuncu olsanız da… Zaten bu oyunun oyuncuları kazandığı en büyük nokta da bu olacaktır; Square Enix şirketinin oyunlarının müziklerini seviyorsanız, bu oyunu neden oynamayasınız ki?

Ulaşılabilirlik ve sunulan imkanların zenginliği haricinde Theatrhythm Final Bar Line, inanılmaz kaliteli bir oynanış da vaat ediyor. Bu oyunda size sunulan tuş kombinasyonları genellikle tek buton, çift buton, butonlara basılı tutma, analog kolu kaydırma ve analog kolu kaydırırken belli tuşlara basma olarak sunuluyor. Ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda DualSense ile deneyimledim ve tuşlara basmak ve analog kolunu kullanmak her zorluk seviyesinde çok rahat hissettirdi. Yani, hem kontrolcüdeki kalite kendisini belli ediyor, hem de oyunun tatmin edici tuşlara basma yapısı kendisini ortaya koyuyor. Açıkçası ben böyle doğal ve kaliteli bir his olacağını tahmin etmiyordum.

Şimdi seriyi bilmeyenler için işin sürpriz tarafına geldik; Theatrhythm Final Bar Line sadece bir ritim oyunu değil, aynı zamanda rol yapma elementlerini de içerisinde bulunduruyor. Oyunun içerisinde alakalı oyunların müzik albümlerini, o oyunlardaki karakterlerden bir parti oluşturarak oynayabiliyorsunuz ve ritim temelli oynanış sırasında karakterleriniz düşmanlarla savaşıyor. Zaten bu oyunun asıl amacı da Series Quests içerisindeki benzersiz görevleri bitirmek. Bu görevler belli bir skora ulaşmak, belli sayıda düşman öldürmek veya belli karakterlerle parti oluşturmak gibi temel hedefleri sizlere görev olarak sunuyor ve belli bir eğlence yaratıyor.

Parti oluşturmak ise Theatrhythm Final Bar Line oyununun en eğlenceli yanlarından biri. Oyunun içerisinde ciddi anlamda fazla karakter var ve bunların kilidini açmak için uğraşmak, daha sonra da onları partinizde farklı karakter kombinasyonları ile birleştirmek, ondan sonra da Final Fantasy tarzında savaş anlarına tanıklık etmek gerçekten başlı başına bir eğlence sunuyor. Oyunda parti oluşturmanın da belli bir stratejisi bulunuyor; tahmin edersiniz ki her karakter birbiriyle uyumlu olmuyor. Uyumlu olan karakterlerle parti oluşturmak, hedeflerinize ulaşmayı daha kolay bir hale sokuyor. Hangi karakterlerin kimlerle uyumlu olduğunu öğrenmek ise oldukça kolay.

Theatrhythm Final Bar Line

Müziğin gücünü kullanarak Final Fantasy serisinden karakterlerimizi ilerletiyoruz

Theatrhythm Final Bar Line oyunundaki ritim temelli oynanış tarafında performansımız belli derecelerle gösteriliyor. Oyun ayrıca performansınızı daha detaylı şekilde de sunuyor. Şarkıların çoğunluğu orijinal uzunluklarında değil, biraz daha kısalar ve her birini tamamladığınız zaman partinizdeki karakterler tecrübe puanı kazanıp, yeteneklerini güçlendirebiliyorlar. Bu karakterlerin tamamı kendilerine ait Physical ve Support değerlerine sahip ama bunlara ek olarak Bahamut gibi karakterleri Summonstone olarak da ekleyebiliyorsunuz takımınıza. Bunlar da bahsettiğim değerleri daha da yükseltebiliyor ve/veya CollectaCards elde etme şansınızı biraz daha fazla yükseltebiliyor.

İşin içine Multi Battle modu girdiği zaman profil kartınızı özelleştirme ve bu kartı diğer oyuncularla karşılaştırma gibi farklı sistemler de tanıştırılıyor. Bu arada, daha önce de dediğim gibi Multi Battle modunu artık toplamda dört oyuncu aynı anda oynayabiliyor ve eşleştirme sistemini kullanarak dünya üzerindeki diğer oyunculara karşı yeteneklerinizi gösterebiliyorsunuz. Yalnız, Multi Battle modunda oyundaki her şarkı bulunmuyor; sadece özel olarak seçilmiş ve çok oyunculu savaşları destekleyen belli sayıda müzikler mevcut bu modda. Müzik sayısı az olsa bile bu modda da gerçek oyuncularla parti oluşturmanın ayrı bir zevkinin olduğunu söyleyebilirim.

Theatrhythm Final Bar Line oyununun sunum elementlerini aldığınız zaman da ayrı bir güzellik ile karşılaşıyorsunuz. Görsellik biraz daha eski oyunları andırıyor ama karakter modelleri, çevre tasarımları ve özellikle de görsel efektler bence oldukça başarılı bu oyunda. Performans tarafında da herhangi bir sıkıntı yok; oyunu oldukça stabil bir 60 FPS değerinde oynadım ve hiçbir oyun hatası ile karşılaşmadım. Müzikler ise zaten birbirinden güzel. Daha önce oynamadığınız Final Fantasy oyunlarının bile müziklerini seveceğinizden eminim. Ses efektleri de aynı şekilde yeterli kalitede sunuluyor. Yani, bu oyunda övülecek şey bayağı fazla.

Theatrhythm Final Bar Line oyununun kötü görünebilecek yanları ise ek paketlerin arkasına 25’den fazla müziğin saklanmış olması ve oyunda ne yazık ki genel bir amacın bulunmaması. Yani, sunulan görevler filan oldukça basit bir seviyede, bu yüzden müziklere karşı ilginiz yoksa, bu oyunu 10 dakikadan fazla oynayacağınızı sanmıyorum. Hazır rol yapma elementleri de varken arka plana hoş bir hikaye yerleştirilip, oyuna bir amaç verilebilirdi diye düşünüyorum. Yine de Final Fantasy serisinin müziklerini ve ritim oyunlarını seven herkese bu yapıtı gözüm kapalı bir şekilde öneriyorum. Kendi serisinin en iyi deneyimlerinden birini sunuyor.

Theatrhythm Final Bar Line
Olumlu
Ekran başına kilitleyebilecek bir eğlence mevcut.
Yüzlerce birbirinden güzel müzik temel oyunda var.
Rol yapma elementleri gerekli derinliği katıyor.
Ritim türüne yeni olan oyuncuları unutmuyor.
Üç farklı mod ile bolca tekrar oynanabilirlik var.
Olumsuz
Oyunun genelinde bir amaç eksikliği var.
Ek paketlere saklanan çok fazla müzik var.
Bazı şarkılar inanılmaz kısa olarak sunuluyor.
9