Rome: Total War, 2004 senesinde piyasaya sürülmüş olan en iyi strateji oyunuydu. Hatta senenin en çok satan 20. oyunu bile olmayı başaran bu oyun, zamanında Activision tarafından dağıtılmıştı ama oyunun hakları şu anda SEGA tarafında ve bu dev şirket de 2010 ile 2018 senelerinde Rome: Total War oyununu Mac, iOS ve Android gibi platformlara sunmuştu. The Creative Assembly, öylesine kaliteli bir oyun yapmayı başarmıştı ki SEGA, bu markanın peşini kolay kolay bırakmadı ve şimdi de Feral Interactive, bahsi geçen bu oyunun Total War: Rome Remastered isimli iyileştirilmiş sürümünü geliştirdi ve piyasaya sürdü.
Total War: Rome Remastered, içerisinde ana oyunu ve bu oyun için piyasaya sürülmüş olan tüm ek içerikleri bulunduruyor. Bunun üzerine, tahmin edebileceğiniz gibi önemli iyileştirmeler de karşımıza çıkıyor. Mesela, temel oynanışa baktığımız zaman içerik olarak oyunun ciddi anlamda genişletildiğine tanıklık edebiliyoruz. Rome: Total War oyununda 22 adet oynanabilir taraf bulunuyordu. Bunun üzerine oyunda 16 adet kilitli taraf da bulunuyordu; onlarla oyunu oynayabilmek mümkün değildi. İşte bu iyileştirilmiş sürümde ise onların kilidi kaldırılıyor; oyunun içerisinde tam 38 adet kontrol edilebilir ve oynanabilir taraf bulunuyor.
Sadece kilitli olan tarafların artık oyunculara sunuluyor olması bile temel oynanış için ciddi bir genişletme iken, bunun üzerine Total War: Rome Remastered oyunu daha da modern bir hal almaya çalışıyor. Malum, günümüzde artık çevrim içi özellikler oldukça önemli ve bu iyileştirilmiş sürümün içerisinde de yine oynanış temelli olarak çapraz platform destekli bir çoklu oyunculu mod bulunuyor. Bu modun içerisinde Windows, macOS ve Linux platformlarından kendi arkadaşlarınız ile oyun kurup, çevrim içi bir şekilde oyunu deneyimleyebiliyorsunuz ki bu özellik, Total War serisi için bir büyük ve ilk defa atılan bir adım olarak görünüyor.
Total War: Rome Remastered tarafından oynanış için sunulan bir başka yenilik ise yeni karakter sınıfları. Mesela, orijinal oyunda yer almayan tüccarlar, bu oyunda bulunabiliyor ve kendilerini kullanarak, diğer oyuncularla veya yapay zekalarla ticaret yolları kurabiliyorsunuz. Genelde ekonomi temelli bir sistem sunan tüccarlar ve çok daha fazlası, bu oyunu temelden etkilemeyi başarıyor. Daha önce saymış olduğum oynanış temelli iyileştirmeler de kesinlikle deneyimini ciddi anlamda zenginleştiriyor. Açıkçası ben bu oyunu oynamaya başlamadan önce iyileştirilmiş sürüm hakkında herhangi bir ümidim bulunmuyordu.
Total War: Rome Remastered, oynanış haricindeki kategorilere de önem veriyor
Rome: Total War, 17 yaşındaki bir video oyunu. Böyle oyunları da iyileştirmek, normalden çok daha zor olabiliyor; bundan neredeyse 20 sene öncesinin tasarım mantığı ile günümüzün mantığı aynı değil. Yani, oynanış tasarımını geride bırakalım, kullanıcı arayüzünün tasarımı bile ciddi anlamda rahatsız edici olabilir günümüzde. Total War: Rome Remastered, bu konuda önemli iyileştirmeler sunmaya çalışıyor ama bunlar kısmen yeterli oluyor. Oyunda kullanıcı arayüzü, yardımcı ögeler, ikonlar ve daha fazlası yeniden tasarlanmış gibi görünüyor ama kendileri açıkçası bana pek yeterli gelmedi; zaman zaman rahatsız edici bir deneyim yaşadım.
Total War: Rome Remastered, yaşını belli edebileceği bir nokta olan kurallara da el atıyor. Oyunun klasik kuralları da hala aktif edilebilir ama bundan 17 sene öncesinin mantığı ile oyunu deneyimlemek istemezseniz, daha modern kurallar görmek isterseniz, iyileştirilmiş kuralları aktif edebiliyorsunuz. İyileştirilmiş olan kurallar, oyundan birazcık nostalji hissini götürebiliyor ama klasik kuralların yer alması, bu durumun problem olmasını rahatça engelliyor. Bu arada, oyunun içerisinde bazı yeni ulaşılabilirlik temelli ayarlar da yer alıyor. Mesela, kullanıcı arayüzünün boyutunu değiştirebilmek ve renk körü modunu aktif edebilme özellikleri bulunabiliyor.
Günümüzün video oyunlarındaki ulaşılabilirlik ayarları tabii ki bu saydıklarımdan çok daha derin ve detaylı fakat Total War: Rome Remastered oyununun bu konuda adım atmaya çalışması bile bence önemli. Bunun haricinde, oyunun yeni oyuncuları kabul etmesi de artık daha kolay gibi görünüyor. Mesela, öğretici bilgilerin ve metinlerin çok daha kaliteli bir şekilde sunulması, öğretici bölümün tekrardan tasarlanmış olması ve diğer birkaç iyileştirme de ilk defa Total War serisinden bir oyuna adım atacak olan oyuncuların işini kolaylaştırıyor. Mesela, ben geçmişte bu seriden oyunlar oynamış olmama rağmen birçok şeyi unutmuştum; bu oyunda hiç zorluk çekmedim.
Total War: Rome Remastered oyununun modern bir hal alabilmesi konusunda mod desteği de oyunculara daha ilk günden itibaren sunuluyor. Hatta oyuncular, şu anda bile birbirinden kaliteli modlar üretmiş durumda. Mesela, Total Conquest isimli yeni içerik moduna mutlaka göz atmanızı önerebilirim. Oyuna yepyeni taraflar ekleyen, Roma’yı tekrardan birleştiren ve çok daha fazlasını yapan bu mod, hatta çok daha fazlası oyunculara neredeyse sınırsız içerik sunuyor. Orijinal oyunda mod desteği var mıydı, hiç hatırlamıyorum ama bu oyunun ilk günden itibaren mod desteği sunulması kesinlikle büyük bir artı.
Oynanışı anladık ama görsel tarafta herhangi bir iyileştirme var mı?
Rome: Total War oyununu iyileştiren bir yapıt olan Total War: Rome Remastered, tahmin edebileceğiniz gibi görselliğe de müdahale ediyor. Oynanışın iyileştirildiği gibi görsellik de iyileştiriliyor ve en başta karşımıza kalite olarak yükselen bir görsellik ve 4K değerinde bir çözünürlük çıkıyor. Ultra geniş ekran ve tamamen gerçek 4K çözünürlük için destek verebilen bu video oyunu, tabii ki 2021 senesinde piyasaya sürülen bir video oyunundan daha kalitesiz görünüyor ama 17 sene önce piyasaya sürülen Rome: Total War oyununa göre de gerçekten çok daha güzel görünüyor. Sanıyorum ki kurduğum bu cümlenin ikinci kısmı daha önemli.
Bu arada, Total War: Rome Remastered oyununun görsel iyileştirmesi sadece çözünürlük ile sınırlı kalmıyor; yeniden modellenen binalar, sınıflar, objeler, çevre detayları ve görsel efektler oyunu gerçekten eski sürümüne göre bir adım ileri taşımayı başarıyor. Bunun üzerine, oyunun kamerası da daha modern bir hale geliyor ve artık görüntüyü daha rahat bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Tamamen yeni olan taktiksel harita ve diğer birkaç özellik de görsel açıdan oyunu kontrol etmemi kolaylaştırıyor. Özetle, oyunun yenilenen görselliği de aynı oynanış gibi deneyimi temelden değiştiriyor, olumlu bir etki bırakıyor.
Total War: Rome Remastered oyununun ne yazık ki kritik problemleri de bulunuyor. Mesela, ses tasarımı ne yazık ki 17 sene öncesinden kalma ve ciddi anlamda hem kalitesiz, hem de dengesiz. Denge demişken, orijinal oyunda da bulunan taraflar arasındaki denge problemi bu oyunda da devam ediyor. Bazı taraflar çok güçlüyken, bazıları oynanmayacak kadar güçsüz duruyor. Ayrıca, genel anlamda yaşatılan deneyim, Rome: Total War ile karşılaştırdığınız zaman kaliteli olsa bile Total War serisindeki yeni oyunlarla karşılaştırırsanız, ciddi anlamda kalitesiz. Temel oynanış özellikle birkaç nesil geride olduğunu çok net hissettiriyor.
Saymış olduğum bu problemlere rağmen, bakış açınıza göre Total War: Rome Remastered oyununun başarısını kararlaştırabilirsiniz. Eğer günümüzün en iyi strateji oyunlarından birini arıyorsanız, bu oyun ne yazık ki aradığınız yapıt değil. Eğer, neredeyse 20 sene öncesinin klasiği olan Rome: Total War oyununun iyileştirilmiş bir sürümünü arıyorsanız, o deneyimi daha iyi bir şekilde, tekrardan yaşamak ve nostaljiyi hissetmek istiyorsanız bu oyunu önerebilirim; daha önce de dediğim gibi bu iyileştirilmiş sürüm her ne kadar çok kaliteli olsa bile günümüz standartlarında değil ve beklentinizi de buna uygun bir şekilde ayarlamanız gerekiyor.