Toy Tactics, Kraken Empire ekibinin geliştirdiği ikinci oyun olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek zamanlı strateji türündeki fizik temelli bu oyun, müthiş detaylara sahip ve giriş yaptığınız anda bile karşılaştığınız ekran sizi heyecanlandırıyor. Bu ekranında bile oldukça iyi görsel detaylara ve müziklere sahip olan oyun, içerisinde birçok birbirinden keyifli mod bulunduruyor. Bunların hepsini denemeden önce de size bir öğretici ile genel mekanikleri öğretiyor ve bunu yaparken de oyun baştan savmıyor. Oyuncaklarla stratejiyi birleştirmiş bu oyun çok keyifli bir oynanış sürecine sahip.
Oyundaki öğreticinin tek sıkıntısı Türkçe dil desteğinin bulunmuyor olması. Kullanılan dil İngilizce ve bu da abartılı ve detaylı değil ancak oyunun eğlenceli diyaloglarını anlamak biraz zorlaşıyor. Tabii ki bunun oynanışa büyük bir etkisi yok çünkü sadece ekrana bakarak bile ne yapacağınızı anlayabiliyorsunuz ancak oyun içerisindeki diyalogların anlaşılması kesinlikle zevki çok yüksek seviyelere taşıyabiliyor. Bu da oyuncunun oyuna bağlanmasını sağlıyor ki bende işe yaradığını da söyleyebilirim.
Oyun içerisinde birçok mod var ancak genel olarak oyun mantığı birliklerinizi konuşlandırmak, birlik elde etmek, hatta bazen komutan elde etmek ve stratejiler oluşturmak diyebiliriz. Oyuna böyle bakınca çok basit gibi dursa da oynandığında böyle olmadığı fark ediliyor. Özellikle oyuncakların saldırı animasyonları, çıkarttığı sesler, birlikleri konuşlandırmadaki güzel detaylar ve görsel tasarım aşırı keyif verici duruyor ve oyuncuyu içine çektikçe çekiyor. Oyunda bulunan birçok güzel detay da fark edildikçe oyun kendisini bağladıkça bağlıyor.
Modların ise aşırı eğlenceli ve birbirinden farklı zorlukları olduğunu söyleyebilirim. Puzzle modunda elinizdeki askerleri birçok farklı savaş kompozisyonunun içinde buluyorsunuz. Bazen askerleriniz zor pozisyonda oluyor, bazen de sayıca daha az oluyor. Bu yüzden stratejilerinizin üzerine iyi düşünmenizi tavsiye ederim ama bu modda ufak bir sorun var: Birliklerinizi bir yere yönlendirdiğinizde eğer ki o yöne giderken düşman askerleri erkenden birliğinize ulaşırsa, birliğiniz savaşmak yerine yürümeye devam ediyor. Dolayısıyla birliklerinizi sürekli olarak yönetmeniz yararınıza oluyor. Yoksa görevi başaramama ihtimaliniz oldukça yüksek.
Bir diğer mod ise Skirmisher, yani akıncı modu ve bu mod kesinlikle bu tip oyunlarda iyi stratejiler yapmak isteyen, detaylı düşünmek isteyen ve bu oyun stilinde ilerlemek isteyen oyuncuların oynaması gereken bir mod. Deneyim oldukça zor. Başlangıçta size çok kuvvetli bir ordu veriyor. Bu ordu ile düşman birliklerinin bulunduğu alanlarda düşmanları yenip sonrasında o alanlarda kendi yeni birliklerinizi oluşturabiliyorsunuz zamanla. Bunun gibi birçok alanı ele geçirdikten sonra dışarıdan birlikler gelmeye devam ediyor. Bu süreçte hem baştaki ordunuzu iyi yönetmelisiniz, hem yeni birlikleri yönetmelisiniz hem de dışarıdan gelecek düşmanlara karşı iyi bir planlama yapmalısınız.
Bunların yanında oyun modlarının içinde enteresan yetenekler de bulunuyor. Bu yeteneklere örnek olarak yukarıdan ateşli oklar yağdırdığınız çok güçlü bir yetenek var ancak bu yeteneğin bir de zayıf noktası var ki o da kendi birliklerinize de hasar verebiliyor olmanız. O yüzden bu yeteneği kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Bu yetenek için verebileceğim öneri, menzilsiz birliklerinizin, menzilli rakiplerden çok hasar yemesini engellemek için uzakta bulunan okçu gibi birimlere kullanmanız. Böylelikle kendi birimleriniz hasar görmüyor ve siz de avantaj elde ediyorsunuz. Bu ve benzeri yeteneklerin oyun içinde bulunması ise çok iyi bir mekanik olarak karşımıza çıkıyor.
Oyunun bunun yanında çevrim içi modu da var ki bu da bu tarz oyunlarda kesinlikle aranan bir özellik. Bu çevrim içi modda ise iki seçenek var: Birisi arkadaşlarınız ile kendi kurduğunuz lobide oynadığınız oyun, diğeri ise hızlı maç özelliği ile bulduğunuz rakipleriniz ile oynadığınız oyun. Oyunun kitlesinin biraz az olmasına bağladığım bir sorundan ötürü oyun içerisinde çevrim içi modda rakip bulmak gerçekten zor olabiliyor ama ilerleyen süreçlerde oyun keşfedildikçe çevrim içi modda oynamak da oldukça keyifli olacağa benziyor.
Oyunun içerisinde tekli oyuncu olarak oynayabileceğiniz bir adet de Mercenary modu var ve bu mod da aslına bakarsanız biraz Puzzle moduna benziyor. Bu modun ayrıcalığı ise bu sefer birliklerinizin size oyun tarafından verilmiyor olması. Bu modda her bölümde değişecek şekilde belli bir sayıda altınınız oluyor. Sol taraftaki panelde altınınızı ve birliklerinizi görebiliyorsunuz. Elinizde bulunan altın kadar birlik alabiliyorsunuz ve bu birlikleri de siz seçiyorsunuz. Bunu yaparken de karşınızdaki düşmanı görüyorsunuz. Yani, elinizdeki altını en verimli şekilde kullanmalı ve doğru taktiği yapmalısınız. İyi ordu seçimi de burada önemli bir role sahip.
Oyunun modlarının sonuncusu da Sandbox modu. Bu mod, diğer oyunlarda da olduğu gibi oyuncunun her şeyi kendi elleri ile dizayn edebildiği çok iyi bir deneyim sunuyor. Düşmanlarınızı, düşmanlarınızın bulunacağı yeri, haritayı, renkleri, ordunuzu gibi detayları kendi eliniz ile keyfinize göre tasarlayabiliyorsunuz. Sonrasında ise tasarladığınız alan içerisinde oyununuzu oynayabiliyorsunuz. Oyunu oynarken keşke şu da olsaydı dediğiniz tasarımları kendiniz yapıp, aldığınız keyfi arttırabiliyorsunuz yani.
Bunların yanında Toy Tactics oyununun çevrim dışı modlarında kullanabileceğiniz yavaşlatma ve hızlandırma tuşları var. Özellikle dikkat dağınıklığı ve odak bozukluğu yaşayan insanların en büyük sorunlarından birisi olan yavaş oyun akışı sorununu da bu şekilde çözmüşler. Tabii ki bunu yaparken de daha yavaş ve sakin oynayarak, taktik yaparak keyif alan oyuncuları da unutmamışlar. Bu ve diğer detaylara da baktığımızda oyunun ve geliştirici ekibin ne kadar oyuncu dostu olduğunu görebiliyoruz.
Toy Tactics içerisindeki tasarımlar müthiş seviyedeler dersem abartmış da olmam ayrıca. Oyuncaklar ile strateji savaş oyunu mantığını birleştirmek ortaya çok keyifli bir görsel dizayn çıkartmış ve müziklerle de bunu çok iyi desteklemişler. Oyunda girdiğim her yerde karşıma çıkan detaylar ve görsellere oyunun içerisine çekiyor beni ve bu da oyunda bir şeyleri merak etmeme sebep oluyor diyebilirim. Hâl böyle olunca da oyunu daha çok inceliyor ve oynuyorum. Geliştirici şirket, oyuncularını nasıl bağlayacaklarını iyi çözmüşler.
Toy Tactics, strateji türüne oyuncak dünyası gibi eğlenceli bir atmosfer getiren, detaylı modları ve yaratıcı mekanikleriyle dikkat çeken bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle görselleri ve ses efektleriyle oyuncuyu içine çekmeyi başaran bu oyun, her yaştan strateji severin ilgisini çekebilecek bir yapıya sahip ama çevrimiçi moddaki rakip bulma zorlukları ve Türkçe dil desteğinin eksikliği gibi bazı küçük eksiklikler bazı oyuncuların hoşuna gitmeyebilir. Fiyatı global pazara göre makul olsa da ülkemizdeki oyun fiyatlarının yüksekliği sebebiyle bir ekip ile satın alınıp, birlikte oynamak daha mantıklı görünüyor. Genel olarak Toy Tactics hem yeni başlayanlara hem de deneyimli strateji oyuncularına keyifli bir deneyim sağlıyor.