Dovetail Games, uzun bir süredir tren simülasyonları üzerinde çalışıyor ve bu serinin en yeni oyunu olan Train Sim World 3 de kısa bir süre önce piyasaya sürüldü. 2020 senesinde piyasaya sürülen bir önceki oyuna kıyasla, bu yapıtın dikkat çekici özellikleri, dinamik ve ekstrem hava şartları olarak lanse edildi. Ayrıca temel oyun bir kere daha üç farklı rotayı içerisinde bulunduracaktı. Bunlar da Schnellfahrstrecke Kassel – Würzburg, Southeastern High Speed rotasının uzatılmış bir versiyonu ve Cajon Pass olarak açıklandı. Tabii ki bu rotalara eşlik edecek olan üç farklı tren de oyunun içerisinde mevcut.

Train Sim World 3 oyununda yeni trenler, yeni rotalar, yeni hava sistemleri ve hatta motor sistemleri olsa bile dikkatinizi çekecek olan ilk şey, kullanıcı arayüzünde yapılmış olan değişiklikler olacaktır. Bu serinin bir önceki oyunu oldukça kullanışsız bir arayüze sahipti ve oyunun en büyük sıkıntılarından biri de bence buydu. Şimdi ise oyun, tamamen yenilenen arayüzü sayesinde oldukça hızlı işliyor ve oyunu tek başına yeni bir kalite seviyesine çıkartıyor. Ayrıca, bu video oyununda bolca ek paket satın alıp, tren kütüphanesini doldurup, sonra aradığı treni bulamayan oyuncular için de yeni filtre özellikleri sunuluyor.

Train Sim World 3 oyununda hızlı bir şekilde dikkatinizi çekebilecek olan bir diğer yenilik ise pratik alanı. Bu alanda, sahip olduğunuz tüm trenler yer alıyor ve kendilerini üç boyutlu bir şekilde inceleyip, daha sonra onlara binip, pratik yapabiliyorsunuz bölümün içerisinde. Bu noktada tüm trenlerin kendi ana rotalarından ayrılıp, bağımsız olarak sunulması gerçekten benzersiz hissettiriyor. Yalnız merak etmeyin; oyunun ana içeriklerinde trenler hala kendi rotalarına bağlı ve sadece izin verilen rotalarda, izin verilen trenleri kullanabiliyorsunuz. Pratikten sonra da sıra ana oyunun kendisine geçmekte tabii ki.

Train Sim World 3 oyununu tam olarak oynamak istediğiniz zaman oldukça tanıdık bir deneyim ile karşı karşıya kalıyorsunuz; yine üç farklı rotada, üç farklı tren ile tamamlanması gereken bolca görev bulunuyor. Bu noktada, eski rotalar ile karşılaşmak bazı oyuncular için ideal olmayabilir ama Southeastern High Speed, uzatıldığı için çok bambaşka bir rota gibi hissettiriyor. Ben açıkçası yollarda ve göklerde ağır araçları kullanmayı severim ama konu tren rayları olduğu zaman büyük, yük taşıyan Amerikan trenleri pek ilgimi çekmiyor. Bu yüzden de Cajon Pass, çok deneyimlemediğim bir rota olsa bile diğer ikisi gerçekten güzeldi.

Train Sim World 3

Train Sim World 3 ile uzun bir yolculuğa çıkıyoruz

Southeastern High Speed, kesinlikle güzel bir rota ama en etkileyici olanı bence 186 kilometrelik Schnellfahrstrecke Kassel – Würzburg. ICE 1 ile yolculuk ettiğimiz bu rotada, saatte 280 kilometrelik hızlara kadar ulaşabiliyoruz ve hatta bazı görevler, rotanın başından, sonuna kadar hiç durak olmadan ilerlememizi gerektiriyor ki asıl bu içeriklerde rotanın ve trenin ne kadar hızlı olduğuna tanıklık edebiliyoruz. Bu rotalardaki görsellikler de zamanla o kadar değişiyor ki kendinizi gerçekten bir yolculuk içerisindeymiş gibi hissediyorsunuz. Bu his, Train Sim World 3 ile yeni olarak sunuluyor, bir önceki oyunda durum öyle değildi.

Train Sim World 3 oyunundaki bu kaliteli yolculuk hissinin görsel tarafından verilmesi, çok daha iyi noktalara da ulaşıyor; yeni volümetrik bulutlar ve yenilenen ışıklandırma sistemi kendisini hemen belli ediyor. Oyunda yolculuk ederken, çevre detayları bulunduğunuz bölgelere göre değişirken, bir diğer yandan da hava şartları dinamik olarak değişiyor ve bulutlar da bunlarla alakalı olarak dinamik bir şekilde oluşup, dağılabiliyorlar. Böylece, bir Train Sim World oyununda ilk defa çevreye bakmak hiç olmadığı kadar güzel duruyor. Aynı zamanda oyunda gece-gündüz döngüsü de yer alıyor tabii ki.

Bahsetmiş olduğum tüm bu dinamik özellikler, Train Sim World 3 oyununun en önemli kısımlarından bir tanesi; bazı rotaları tamamlamak 1 saatten daha uzun sürebiliyor ve durum böyle olunca oyunda zamanın geçtiğini hissetmemiz, hava şartlarının irili ufaklı değişebiliyor olması ve daha fazlası kesinlikle yaşatılan yolculuğu daha gerçekçi kılıyor. Ayrıca, tüm bu dinamik hava ve zaman yapısı, rotalardaki trenlerin yoğunluğunu, hızlarını ve doğal olarak size verilen sinyalleri de etkiliyor. Yalnız, tüm bu iyileştirmelerin ötesine baktığınız zaman oyunun problemlerini biraz daha rahat bir şekilde görebiliyorsunuz.

Train Sim World serisi her zaman düşük bütçeli bir oyun gibi görünüyordu ve iyileştirmelere rağmen Train Sim World 3 ile bu durum değişmiyor. Özellikle de yeni nesil konsollarda oyunun grafik yapısı hala oldukça düşük görünüyor ve PC ile karşılaştırdığınız zaman görsel açıdan zevk almak çok zor oluyor. Ayrıca, oyunun yapısı kompleks ama bütçesi düşük olunca, ne yazık ki bolca hata ile de karşılaşmanız mümkün oluyor. Bu hataların sayısı fazla ama boyutu küçük olduğu için beni pek rahatsız etmedi diyebilirim. Yalnız, ben oyunu Xbox Series X ile deneyimlemiş olsam da PlayStation 5 tarafında kupaların açılmaması gibi problemler de var.

Train Sim World 3

Sunum tarafında oyunun bütçesi kendisini belli ediyor

Train Sim World 3, görsel açıdan beni ne yazık ki memnun bırakmadı. Bu video oyununu Xbox Series X konsolumda, 4K destekli bir televizyonda deneyimledim ve oyun zaman zaman güzel görünse bile detaylara baktığınız zaman eksiklikleri çok rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu oyunun PC versiyonu açık ara fark ile en çok emek verilen sürümü gibi duruyor optimizasyon ve görsellik cephesinde. Bu yüzden de hem Xbox Series X, hem de PlayStation 5 konsollarında durum ne yazık ki pek iyi görünmüyor. Tabii tren simülasyonlarına ilginiz çok derinse, bu görsellik temelli problemleri göz önünde bulunduracağınızı sanmıyorum.

Performans tarafında ise Train Sim World 3, Xbox Series X konsolunda 60 FPS olarak rahatlıkla oynanabiliyor. Duyduğum kadarıyla PlayStation 5 platformunda da durum aynı ve PC tarafında da çok büyük bir optimizasyon sıkıntısı yok. Oyunun yükleme ekranları da yeteri kadar kısa ve kendinizi aksiyonun içerisinde kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Performans ile alakalı olarak en rahatsız edici olan şey, oyun içerisindeki hatalar olacaktır. Evet, oyundaki hatalar küçük çaplı ama bu sadece benim deneyimim için geçerli; okuduğum kadarıyla diğer platformlarda daha büyük hatalar, daha rahatsız edici eksiklikler bulunuyor.

Sesler ve müzikler ise kısmen hayal kırıklığı yaratıyor diyebilirim. Her şeyden önce, oyunun içerisinde pek de ilgi çekici herhangi bir müzik yer almıyor. Kendileri hakkında söyleyebilecek hiçbir şeyim yok. Seslendirmeler de ortalama altı bir seviyede, zaten müzik gibi seslendirmeler de yok denecek kadar az. Trenlerin ve çevrenin sesleri ise en azından tatmin edici seviyede duyuluyor. Özellikle de yenilenmiş olan atmosferik sesler rahatlıkla ilgi çekebiliyor. Tren sesleri, serinin eski oyunlarına kıyasla çok da farklı durmuyor. Yani, bu oyunun sunumuna baktığınız zaman çapın ve bütçenin küçüklüğünü görebiliyorsunuz.

Train Sim World 3, ne yazık ki şu an alınabilecek bir video oyunu değil benim için. Oyunun içerisindeki hatalar düzeltilmeden önce biraz beklemek isteyebilirsiniz, hatta konsollarda bir deneyim istiyorsanız, daha büyük indirimler arayabilirsiniz. PC tarafında ise kalite biraz daha yüksek; oyun ayrıca Xbox Game Pass sistemi içerisinde de yer alıyor. Eğer sisteme halihazırda aboneyseniz, benim gibi kendisini hemen indirip, oynayıp, bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Umuyorum ki bu video oyunu gelecekte çok daha iyi bir hal alacak ve karşımıza yepyeni içeriklerle çıkacak. Tabii bu içeriklerin ücretsiz olmasını beklemeyin.

Train Sim World 3
Train Sim World 3
Olumlu
Yeni dinamik sistemler tren yolculuğu hissini en iyi şekilde veriyor.
İyileştirilen kullanıcı arayüzü, sonunda oyunu oynamayı kolaylaştırıyor.
İçerik arayan oyuncular için sayısız ücretli ek paket mevcut.
Olumsuz
Rahatsız edici sayıda ve boyutta hata bulunuyor.
Görsellik, sesler ve müzikler pek etkileyici değil.
Öğretici bölümler önemli ögeleri pek öğretmiyor.
6