Flazm, Train Valley serisine ait iki oyun geliştirdi. Bu oyunların ilki 2015, ikincisi de 2018 senesinde piyasaya sadece PC için sürülmüştü. Şimdi ise aynı stüdyo, serinin ikinci ve daha yeni olan oyunu yerine ilk ve eski olan oyunu, Train Valley: Console Edition adı altında konsollara getirmeye karar verdi. Bu oyun, 7 sene sonra PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştirdi. Ben de bu oyunun PlayStation 4 versiyonunu, PlayStation 5 konsolumda oynama ve inceleme şansına sahip oldum, Blitworks ekibi sağ olsun. Peki, senelerin çok da eskitemediği bu oyun, konsollarda nasıl duruyor?

Train Valley: Console Edition aslında bilgisayarlarda gayet bağımlısı olabileceğiniz bir deneyim sunuyordu. Bu deneyim, kesinlikle konsollarda da mevcut ama ne yazık ki oyunun doğası direkt olarak bilgisayarlara hitap ediyor, konsollara değil. Bunu da en iyi kullanıcı arayüzünden ve kontrol şemasından fark ediyorsunuz. Geliştirici ekip, bu arayüzü ve şemayı konsollara başarılı bir şekilde aktarabilmek için elinden geleni gerçekten yapmış. Bunu ben net olarak bilmesem bile emek verildiğini görebiliyorum. Yalnız, ne kadar emek verilirse verilsin, oyunun doğası yine de konsollardaki kontrol imkanlarına uymuyor, kullanıcı arayüzü de bu yüzden sınırlandırılıyor.

İyi bir haberim var ki Train Valley: Console Edition oyununun kısmen zor olan kontrol şemasına ve konsollarda ekstra bir şekilde karışık olan kullanıcı arayüzüne belli bir zaman sonra alışıyorsunuz. İşte bunlara alıştıktan sonra oyunun gerçekten eğlenceli ve bağımlılık yaratabilecek yapıları ön plana çıkıyor. Bu yapıları da Classic ve Sandbox isimli iki farklı oyun modunda deneyebiliyoruz. Classic modu sizlere görevler ve meydan okuma içerikleri sunarken, Sandbox modunda tamamen serbest bırakılıyorsunuz ve hayal gücünüzü kullanıyorsunuz. Bu noktada, asıl eğlenceyi tahmin edebileceğiniz gibi Classic modu sunuyor.

Train Valley: Console Edition oyununun içerisinde farklı zaman dönemlerine gidip, birbirinden farklı yerlerde bulunan köyleri ve kasabaları, trenleri ve rayları kullanarak birbirine bağlıyorsunuz. Classic modunda da bu yönde görevler veriliyor zaten. En başlarda iki köyü birbirine bağlamak saniyeler içerisinde yapılıyor ama oyunda ilerleme sağladıkça işin içine ray değiştirme noktaları ve daha farklı özellikler giriyor. Böylece, her geçen bölümde yapmanız gereken işlemler biraz daha zorlaşıyor. Renk ve logolar ile kodlanan trenleri en azından rahatlıkla takip edip, oyunun içerisinde olumsuz bir şekilde kendinizi kaybetmiyorsunuz.

Train Valley: Console Edition

Train Valley: Console Edition, sizi kendisine bağımlı bırakıyor

Yeni kasabalara geçtikçe, yapmanız gereken işler daha da karışık bir hal alıyor ve bölümlerde daha fazla zaman harcamaya başlıyorsunuz. Yalnız, bu noktadaki düşmanınız zaman değil, para. Train Valley: Console Edition oyununda yaptığınız her şey paranızı harcıyor ve bu yüzden sonsuza kadar deneme-yanılma yolunu kullanamıyorsunuz; akıllıca adımlar atıp, paranızı doğru bir şekilde harcamanız gerekiyor. Ayrıca, tren raylarını geçirebilmeniz için bazen ağaçları yıkıp, binaları temizleyip, hayvanları kovalamanız gerekiyor ki bunlar da para harcıyor. Yani, her zaman dümdüz bir çizgide ray çekmek, en akıllıcası ve en ucuzu olmuyor.

Tüm bunlar gerçekleşirken, Train Valley: Console Edition oyunundaki dünya durmuyor ve aylar, hatta yıllar geçiyor. Bu sırada, aldığınız kredileri geri ödemeniz gerekiyor, vergileri kaçırmamanız gerekiyor ve kendinizi finansal bir krizin ortasında buluyorsunuz. Açıkçası, bu yönden baktığınız zaman oyun, kendi türündeki birçok yapıta benziyor; kaynak yönetmeye çalışıyorsunuz. Para kazanmak için de doğru trenleri, doğru zamanlarda, doğru şehirlere göndermeniz gerekiyor. Böylece, sizin hattınız kullanıldığı için her işlemden belli bir para kazanabiliyorsunuz ve iflas vermenin eşiğinden kurtulabiliyorsunuz.

Train Valley: Console Edition oyununda neredeyse her şey sizin kontrolünüze bırakılıyor. Rayınızda yer alan trenleri yavaşlatabilmek, hatta durdurabilmek de sizin elinizde. Sizler, tam bu manüel işlemlere alışmışken, işin içine bir anda misafir trenler giriyor. Bu trenler, sizin dünyanızın dışından geliyor ve ne yazık ki sizin kontrolünüzde yer almıyorlar. Yani, kendileri bir başka engel oluyor. Tüm bu olaylar, oyunun içerisindeki beş farklı zamanda geçen beş farklı dünyada yaşanıyor. Bunlar da Avrupa (1830–1980), Amerika (1840–1960), USSR (1880–1980), Japonya (1900–2020) ve Almanya (1830-2020) olarak geçiyor.

Train Valley: Console Edition içerisindeki tüm ülkeler ve zaman dilimleri, farklı görsel tasarımlara sahip. Bu yüzden kendilerini kolayca tanıyabiliyorsunuz. Ayrıca, oyun içerisinde bazı gerçek dünya olayları da yaşanıyor. Mesela; İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş, California Gold Rush ve Berlin duvarının yıkılması gibi olaylar, oyun içerisinde etkilerini gösterebiliyorlar. Yalnız, tüm bunlar biraz arka planda kalıyor ve dikkat çekici haller alamıyorlar. Malum, bu oyunun içerisindeki amacımız trenleri en kısa şekilde hedeflerine iletmek. Bu yüzden, Soğuk Savaş filan arkada yaşanan ve gözünüzden bile kaçabilecek küçük olaylar olarak kalıyor.

Train Valley: Console Edition

Bolca tekrar oynanabilirlik sunuluyor

Train Valley: Console Edition, eğlenceli bir temel oynanış sunarken, tekrar oynanabilirliği de unutmuyor. Oyunda bazı görevleri tamamlayarak damgalar kazanabiliyorsunuz ve bu görevlerin tamamı opsiyonel olarak sunuluyor. Eğer ilk oynanışınızda tüm damgaları toplayamazsanız, kendilerini elde etmek için aynı bölümleri tekrar ve tekrar deneyimleyebiliyorsunuz. Bu da oyuna hoş bir oynanabilirlik katıyor. Ayrıca, farklı ray tasarımları ve kombinasyonları denemek de eğlenceli olabiliyor. Tüm bunlardan daha da önemlisi, her bölümü yeniden oynadığınız zaman dünyanın tasarımları değişiyor. Yani, kasabaların yerleri aynı kalmıyor.

30 adet civarı farklı tren ve bölüm ile Train Valley: Console Edition, içerik ile ön plana çıkarken, sunum kategorisini de unutmuyor. Oyunun ne yazık ki bir yeni nesil sürümü yok ve kendisi de 2015 senesinde piyasaya sürüldü. Bu yüzden oyun, günümüzün standartlarına göre çok da yüksek kaliteli görünmüyor ama yine de gözlere hitap etmeyi başarıyor. Daha da önemlisi, temiz bir görsel tasarım kullanıldığı için haritada nelerin yaşandığını rahatlıkla görüp, anlayabiliyorsunuz. Bu da oldukça önemli bir şey; gelişmiş bölümlerde raylardan adeta labirentler oluşuyor ama sizler neyin, ne olduğunu kolayca anlayabiliyorsunuz.

Train Valley: Console Edition, PlayStation 5 konsolunda gayet güzel bir performans da sunuyor. Oyunu rahatlıkla 60 FPS olarak oynayabiliyorsunuz ve yükleme ekranları da yeterince kısa sürüyor. Sesler ve müzikler de oyunun atmosferine uyum gösteriyor. Ses efektleri yine görsel tasarımda olduğu gibi oyunlara neyin, ne olduğunu güzelce duyurmayı başarıyor. Müziklerde de çok özel bir şey yok ama yine de bu seviyedeki bir yapıt için yeterli görünüyor. Sunum alanına genel olarak baktığımız zaman ise oyunun yeterli olduğunu söyleyebilirim. Yalnız, yine de yeni nesil konsollara özel bir şeyler yapılmasını çok isterdim.

Train Valley: Console Edition aynı anda hem basit, hem de kompleks bir deneyim sunmayı başaran nadir video oyunlarından bir tanesi. Evet, bu oyunun nihai deneyimi bilgisayarlarda sunuluyor ve konsol sürümünde bazı kritik problemler mevcut ama yine de PC sahibi olmayan kişiler için güzel bir alternatif sunuluyor. Kontrol şeması ve kullanıcı arayüzüne alışması biraz zor ama bu zorlukları aşmayı başarırsanız, karşınızda aylarca oynayabileceğiniz bir video oyunu var demektir. Bu yüzden de kendisini hem bilgisayarlarda, hem de konsollarda, ilgilenen her oyuncuya öneriyoruz efendim. Bu oyuna bir göz atmalısınız.

Train Valley: Console Edition
Train Valley: Console Edition
Olumlu
Oynayabileceğiniz bolca farklı bölüm ve zengin tekrar oynanabilirlik.
Birbirinden çeşitli ülke, zaman dilimi ve kullanılabilecek tren tipleri.
Oynaması eğlenceli olan Classic modu çokça içerik ve eğlence sunuyor.
Sürekli dengeli bir şekilde zorluklar sunularak, tehlike hiç bitmiyor.
Olumsuz
Kontrol şemasına alışmak ve alışsanız bile uzun vadede kullanmak çok zor.
Kullanıcı arayüzü konsollar için çok karışık ve fare ucu da çok küçük.
Sandbox modu pek bir amaca hitap etmiyor gibi görünüyor.
7