Train Yard Builder, GameFormatic ekibinin geliştirdiği ve Frozen Way ile PlayWay şirketlerinin piyasaya sürdüğü bir demiryolu inşa etme ve özelleştirme oyunu. Oyun, kullanıcılarına farklı deneyimler yaşatarak çeşitli demiryolu tasarlama seçenekleri sunuyor. Train Yard Builder’ın piyasaya ilk sürülme tarihi 16 Eylül 2024 olarak belirlenmiş. Oyun, farklı tarzda bir içerik sunmasıyla ve çeşitli seçenekleriyle göz kamaştırıyor diyebiliriz. Başta bir öğretici modu açılıyor.
Öğretici modu, gayet sade ve basit anlatılarla dolu. Bu açıdan oyunu anlamak ve oyunda ilerlemek kolay hale geliyor demek mümkün. Oyun başta karmaşık görünse de öğretici moduyla daha anlaşılabilir ve basit hale geliyor. İlk olarak, oyuna neden burada olduğumuzu anlamakla başlıyoruz. Büyükannemiz, bize bu evi bırakmış ve büyükbabamızdan kalan tren modellerini tamamlamamızı ve büyükbabamız gibi başarılı bir iş adamı olmamızı istiyor.
Oyuna bu bilgiye erişerek başlıyoruz, bu sayede oyunun hikaye anlatımı da biraz olsun aralanmış oluyor. Ardından öğretici moduyla oyuna giriş yapıyoruz. Öğretici modunda söylenenler, şehirleşme modelini nasıl yapmamız gerektiğini bizlere anlatıyor. Öğretici moduyla birlikte oyuna biraz da olsa ısınmış oluyoruz. Oyun başlarda karmaşık bir yapıya sahip gibi gelebilir, ancak başlangıçtaki özetleri dikkatli okuduğunuzda oyunun basit bir mekaniğe sahip olduğunu görebiliyorsunuz.
Öğretici moduyla birlikte oyuna giriş yapmış oluyoruz. Oyun bize ilk modelimizi nasıl yapmamız gerektiğini anlatıyor. Kısa raylar, orta ölçekli raylar ve uzun raylar… Bunları sırasıyla yerleştirerek kendimize bir demir yolu inşa ediyoruz. Alt yapıyı tamamladıktan sonra, şehirleşme adımına geçmiş bulunuyoruz. Burada banklar, ışıklandırma lambaları, ağaçlı yollar, trenler, tren trafik lambaları gibi aksamları da yerleştiriyoruz. En son ise geriye metropol binaları kalıyor.
Tüm bu gerekenleri tamamladıktan sonra odanın öbür ucundaki bilgisayara erişmemiz gerekiyor. Bilgisayara eriştiğimizde bize bir mail geldiğini görüyoruz. Mailde, model demiryolu fuarlarının başladığı haberi bizlere ulaşıyor ve bu görevi kabul etmemiz gerektiği belirtiliyor. Yaptığımız modeli, bu sergiye göndererek ilk adımı tamamlamış oluyoruz. Oyunun öğretici modu da böylece tamamlanmış oluyor. İlk bakışta, oyunun yapısı biraz karmaşık.
Birkaç katlı bir evin içindeyiz. Bu ev, oldukça büyük ve tasarımcılar çeşitlilikten kaçınmamış. Evi gezindiğimizde, büyükbabamıza ait bir müze alanıyla karşılaşıyoruz. Burada büyükbabamızın sergilerini inceleyebiliyor, oda içerisinde gezinebiliyoruz. Oyun bu açıdan oyuncularına eğlenceli bir anlatım sunuyor. Büyükbabamızın tasarladığı demiryolu modeline bakarak buna benzer modeller üretebiliyoruz. Oyunda, bir de atölye odamız bulunuyor.
Bu atölye odasında, istediğimiz modeli tasarlayabiliyor ve istediğimiz şekle sokabiliyoruz. Oyunun, kullanıcılarını belirli görevlere tabi tutmayıp serbest bıraktığı bir alan olması da oldukça hoş olmuş diyebilirim. Sergiler, işlerinizi tamamlayıp boş olduğunuz anlarda uğraşabileceğiniz görevlerden oluşuyor. Dikkatli bir şekilde, odaklanarak serginin gerektirdiği talepleri bir bir yerine getiriyorsunuz. Bu da oyuna renk katan başka bir unsur.
Ayrıca, oyundaki eşyaların rengini de değiştirebiliyorsunuz. Oyun, oldukça ayrıntılı yapılmış. Sürekli tekrarlanan görevler olsa da iş verenlerin talep ettikleri farklı renk tonları, yapılış tarzları filan mevcut. Bu yüzden oyunu oynarken sıkılmıyorsunuz. Train Yard Builder oyununun ses efektleri de sakin tonlarda yapılmış. Oyundaki sesler, ferah ve sakin bir deniz kıyısında yürürken dinlenecek fon müziklerini anımsatıyor. Aynı zamanda görevleri yapmak için bir motivasyon müziği gibi de gelebiliyor kulağa.
Modele koyulan trenlerin de bazı özellikleri bulunuyor. Bu trenlerin hızını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken, oyuna duraklar koyarak bu lambaları kapatıp açmak. Bilgisayarınızda bir de mağaza sekmesi bulunuyor. Mağaza sekmesinde, görevlerinizin gerektirdiği eşyaları satın alabiliyor ve fazlalık olarak gördüğünüz aksamları ise satabiliyorsunuz. Oyunun bu geri dönüşümlü sistemi, envanterde fazlalık yapmaması açısından oldukça hoş olmuş.
Oyundaki para sistemi de yeterli bir şekilde yapılmış. Geri dönüştürülen eşyalar ve görevlerden gelen bol ücretler sayesinde, yapılacak görevler sırasında satın almanız gereken aksamları alırken bütçenizin yetmemesi ihtimali oldukça zor. Bu açıdan oyun keyifli bir deneyim sunuyor. Oyunda, bazı modeller birbirini tekrarlıyor. Örneğin; binalar, konutlar ve daha fazlası her ne kadar farklı isimlere sahip olsalar da genellikle aynı yapı tipine sahip. Bu da, oyunda biraz tekrarlamaya sebep olabilen bir unsur olarak karşımıza çıkabiliyor.
Oyundaki eksilerden bir diğeri ise yeterli mekaniğin olmaması. Oyunda şehir hayatına çıkamıyorsunuz, dört duvar arasında sadece demir yolu modeli tasarlıyorsunuz. Tabii ki oyunun amacı bu, ancak bir süre sonra bu durum oyuncuları sıkan bir hal alabiliyor. Yine de oyunda, modelimizi çeşitli bitkiler ve konutlarla renklendirebiliyoruz. Karavanlar yerleştirebiliyor, çeşitli türden konutlar yaratabiliyoruz. Oluşturduğumuz demir yolları ise bu şehrin içine canlılık katıyor. Oyunun mekanikleri de oldukça basit. Fare ve klavye kullanımı, rahat ve oyunlarda aşina olduğumuz şekilde yapılmış.
Modelimizi canlandırdığımızda, demir yollarının oluşturduğumuz şehrin yollarında süzüldüğünü görmek oldukça hoş bir izlenim veriyor. Oluşturduğumuz şehir, bizim yönetimimiz ve hakimiyetimiz altında. Train Yard Builder, model yapmayı seven ancak yeterli imkanı somut olarak bulunmayan oyuncular için oldukça güzel imkanlar sunuyor. Özellikle küçükken, çoğumuz model yapmayı seviyorduk. İşte oyun, bunu gerçek hayata bağlayarak o hissiyatı bize tekrardan yaşatıyor.
Oyunda, neyi ne zaman yapacağımıza karar vermenin yarattığı his oldukça hoş. Herhangi bir zaman kısıtlamasının olmaması ise oyunun artılarından biri. Oyunda, istediğiniz an istediğiniz göreve başlayabiliyor ve istemediğiniz görevleri ise kabul etmeyebiliyorsunuz.
Oyunda herhangi bir başarıya ulaşmak zorunda kalmadan, sadece modellemenin verdiği eğlenceli tarafla meşgul oluyorsunuz. Yaratıcı hayal gücünüzle, istediğiniz şehri özgürce oluşturabiliyor ve şehrin canlı hale gelmesini seyredebiliyorsunuz.
Train Yard Builder, görevlerde kaybolmak isteyen oyuncular için de ekstra zorluk seviyeleriyle eğlenceyi harmanlıyor. Sergi görevleri gibi görevler, büyük müşterilerin memnuniyetini kazanmak için önemli adımlar sunuyor. Bu gibi aşamalar sayesinde, oyuncular hem detaylara gösterdikleri özeni sınayabiliyor hem de daha karmaşık ve titizlik gerektiren projelerde ustalaşarak oyun içi başarılarının tadını çıkarabiliyorlar.
Train Yard Builder oyununun diğer oyunlardan farklı tarafı, zaman kısıtlamasının ya da sürekli görev yapma ihtiyacının verdiği boğucu hissin olmaması. Oyun, oyuncularına geniş imkanlar sunarak serbest bir dünyada dolaşmanın verdiği özgürlük hissini veriyor.