PC platformunda birçok oyuncu, TIR simülasyonları ile zaman geçirebiliyor. SCS Software, American Truck Simulator ve Euro Truck Simulator serileri ile gayet güzel bir iş çıkartıyor. Fakat konu PlayStation 4 ve Xbox One olduğu zaman bu iki serinin de yerini doldurabilecek bir oyun bulunmuyordu. İşte bu yere göz koymuş olan Truck Driver oyununu inceliyoruz bugünkü yazımızda.

Truck Driver

Truck Driver, farklı bir TIR simülatörü

Klasik TIR simülatörü oyunlarında genelde direkt olarak oynanışa geçilir ama Truck Driver, öncelikle size bir karakter seçme ekranı sunuyor. Bu ekranda, aracın içinde de görünebilecek olan avatarımızı seçebiliyoruz. Yalnız, bu avatarları herhangi bir şekilde özelleştirme şansımız ne yazık ki bulunmuyor. Ben böyle bir şeyin oyuna eklenebileceğini düşünüyordum. Mesela, yük bırakılan noktalardaki görev seviyemizi ilerlettiğimiz zaman her avatar için 1 adet kıyafet seti açılabilirdi.

Bu video oyununun tek farklı yönü, avatar seçme ekranı da değil. Bu oyunda, hikaye temelli bir ilerleme sistemi yer alıyor. Oyuna başladığınız anda sanki bir başkası ile mesajlaşıyormuşsunuz gibi bir arayüz karşınıza çıkıyor ve hikaye de o arayüz üzerinden ilerliyor. Tabii ortada çok şahane ve ilgi çekici bir hikayenin olduğunu söyleyemeyeceğim. Yine de bu hikaye sayesinde yapmış olduğunuz kargo işleri boşa gitmiyor gibi hissediyorsunuz. Ayrıca, klasik olarak her işten para da kazanıyorsunuz.

Oyunda farklı yükler taşıyorsunuz ama bu benzersizlik, sadece oyunun temel hikaye görevleri bitene kadar öne çıkıyor. Eğer oyundaki tüm hikaye görevlerini bitirirseniz, artık sürekli olarak kendisini tekrarlayan ve herhangi bir amacı olmayan yükleri taşımaya başlıyorsunuz. Bu da aslında Truck Driver oyununu, American Truck Simulator ve Euro Truck Simulator serileri gibi tekrar ve tekrar oynanabilir bir seviyeye çıkartamıyor. Bu oyunu bitirebiliyorsunuz ve sonrasında tekrar oynamaya gerek olmuyor.

Bu oyunu bitirmeye çalıştığınız dönemlerde, oyunun haritasındaki farklı noktalarda, birbirinden farklı hikayelere sahip birkaç karakter ile tanışabiliyorsunuz. Tanıştığınız bu karakterlerden yük alıp, teslim ediyorsunuz. Her karakterin güvenini kazanabilmek için onlar için iş yapmanız gerekiyor ve bu konuda da 3 farklı seviyede iş tipi bulunuyor. Birinci seviyede biraz kötü kargolar taşırken, üçüncü seviyeye yükseldiğiniz zaman daha önemli ve heyecan verici kargolar taşıyabilmek mümkün oluyor.

Truck Driver

Karşımızda küçük sayılabilecek bir harita var

Truck Driver, her ne kadar benzersiz teslimatları ile biraz gönlümü kazanmış olsa da oyundaki küçük harita, her şeyi tekrardan olumsuz bir noktaya sokuyor. SCS Software ekibinin dev gibi haritalarından sonra bu oyuna girdiğiniz zaman kendinizi sanki uyduruk bir çocuk parkındaymış gibi hissediyorsunuz. Öncelikle bu oyun, belli bir ülkede veya kıtada geçmiyor. Daha çok kırsal ve dağlık bir alanın içerisindeyiz ve oyunda 10-15 arası teslimat yapılabilecek nokta var. Haritanın kendisi, oldukça küçük.

Ek paketlerle veya genişletme paketleri ile bu haritanın büyütülebileceğini düşünebilirsiniz ama Truck Driver ekibinin söylediğine göre böyle bir şey olmayacak; oyuna şimdilik herhangi bir ek paket gelmeyecek. Bu da demek oluyor ki oyuna ne yeni bölgeler eklenecek, ne yeni araçlar eklenecek, ne de yeni kargo tipleri eklenecek. Yani, uzun vadede bile bu oyuna karşı herhangi bir güven oluşturamıyorsunuz kendi içinizde. Bu durum da eminim ki birçok oyuncunun canını sıkacaktır.

Hemen bir üst paragrafta araçlardan bahsetmişken, bu oyundaki araç kataloğunun da ortalama seviyede olduğunu söylemek isterim. İlk baktığınız zaman oyunda çok araç vermiş gibi görünüyor ama aslında kategorideki araçların yarısı sağ direksiyonlu, bir diğer yarısı da aynı araçların sol direksiyonlu versiyonu. Yani, çoğu araç kopyala-yapıştır şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu durum da beni pek memnun edemiyor. Yani, araçların genel sayısı az olduğu gibi onları özelleştirmek de pek detaylı sayılmıyor.

Truck Driver oyununda kendi araçlarımızı modifiye edebiliyoruz ama bu modifiye sistemi de pek zengin sayılmıyor. Öncelikle, araçların renklerini değiştirmek konusunda pek zengin bir seçeneğiniz yok. Yani, SCS Software ekibinin oyunlarındaki gibi desenler bile eklenmiyor. Performans ve dış görünüş parçaları da öyle çok detaylı sayılmaz ve genelde sürekli birkaç adım yüksek seviye parçaları satın aldığınız zaman tüm özelleştirme ve performans yükseltme işlemleri bitmiş oluyor.

Truck Driver

Truck Driver oyununda yetenekler de bulunuyor

İnceleme yazımın başlarında bu Truck Driver oyununun biraz farklı olduğundan bahsetmiştim. Bu farklılıklardan bir tanesi de aktif ve pasif yetenek sistemi. Oyunda birçok farklı yetenek bulunuyor ve yetenekler üzerinden her seviye atladığınız zaman da yeni bir kozmetik öge veya aracınızı boyayabileceğiniz bir renk elde edebiliyorsunuz. Yeteneklerin seviyeleri de belli bir marka TIR kullanarak, kaza yapmadan TIR kullanarak ve benzer aktivitelerle arttırabiliyorsunuz.

Yukarıda bahsetmiş olduğum yetenekler, aktif olarak geçiyor; bir de pasif yetenekler bulunuyor. Bu yetenek tiplerinde de kazandığınız paralar için bonus para veya tecrübe puanları için belli bir oranda bonus tecrübe puanı elde edebiliyorsunuz. Bence bir simülasyon oyununda olmaması gereken bir sistem aktif ve pasif yetenek sistemi ama geliştirici ekip de aynı zamanda bu sistemler üzerinde çok zaman harcamamış gibi görünüyor. Her şey olabildiğince en basit seviyede.

Her şey en basit seviyede demiş olsam da daha önceden bahsettiğim bir konu hakkında, olumlu bir yorum yapmak istiyorum: Karakterler ve görevler. Daha önce dediğim gibi karakterler için belli görevler yapabiliyorsunuz ve bu görevler sayesinde karakterlerle olan ilişkiniz yükseliyor, saygınlık kazanıyorsunuz. İşte belli başlı görevlerin sonunda, uğruna çalıştığını karakterin teslimat bölgesinde büyük değişiklikler gözlenebiliyor. Bu da oyunun dünyasını zenginleştiren önemli bir özellik bence.

Temel oynanış ise daha önce bahsetmiş olduğum sistemler gibi olabildiğince basit seviyede. Yani, fizik ve simülasyon adına bu oyunda çok da fazla şey bulunmuyor. Geliştirici ekip, muhtemelen eğlenceyi ön plana çıkartmak istemiş ama benim aradığım şey bu değildi. Aynı zamanda trafik de oldukça sıkıcı. Yani, ekranda aynı anda en fazla 1-2 araba görebiliyorsunuz ve bu da oyunun dünyasını ölü bir hale getiriyor ki dünyanın kendisi de öyle çok ilgi çekici bir seviyede değil.

Truck Driver

Sunum da başarılı sayılmaz

Truck Driver, hayali bir bölgede geçiyor. Bu bölgede kıyılardan tutun da dağlara kadar birçok farklı nokta var ama manzaralar hiçbir zaman başarılı gelmiyor göze. Oyun, konsollar için geliştirildi ve belli ki geliştirici ekip öyle çok da deneyimli değil bu konuda ama ben PlayStation 4 Pro konsolumda bu oyunu oynayacağıma, NVIDIA GeForce GTX 850m model ekran kartı bulunan yaşlı oyun bilgisayarımda American Truck Simulator oynamayı tercih ederim görsellik bakımından.

Görselliğin yanında performans en azından övebileceğim bir nokta ki zaten sunum başarısız iken en azından performansın başarılı olması gerekiyordu zaten. Yine de performansın başarılı olması, bana bu oyunu oynatmaya yetebilecek seviyede değil; ses ve müzik konusunda da önemli başarısızlıklar var. Ben, aslında American Truck Simulator ve Euro Truck Simulator oyunlarının da varsayılan araç seslerini sevmiyordum ama Truck Driver oyunundaki sesleri duyunca, o saydığım iki oyunu da özledim.

Müzik konusunda ise söyleyebileceğim herhangi özel bir şey bulunmuyor; oyunda özel sayılabilecek herhangi bir müzik bulunmuyor. Sesler başarısız iken en azından bu başarısızlığın müziklerle kapanmasını tercih ederim ama geliştirici ekip yine küçüklüğünden ötürü muhtemelen herhangi bir lisanslı şarkı kullanmak istememiş oyununda. En azından konsollarda Spotify desteği bulunuyor da oradan müzik açabiliyorsunuz. Ayrıca bu oyun PC için henüz çıkmadı, yeri gelmişken söyleyeyim.

Müzik lisansları gibi oyunun genelinde de lisans problemi var; oyundaki araçların hiçbiri lisanslı değil. Trafikte görülen araçların lisanslı olmamasını anlayabilirim; markaların gerçek olmamasını anlayabilirim ama odak noktasında TIR olan böyle bir video oyununda en azından lisanslı kullanılabilir araçlar yer almalıydı. Bu lisansın var olmama sebebi de yine maddi konulardır muhtemelen ama bu oyunu olumlu bir noktadan da tutabilmek ne yazık ki mümkün değil şu an.

Truck Driver

Truck Driver, konsollarda oynamaya değer mi?

Eğer bir PC sahibi iseniz ve bilgisayarınız American Truck Simulator ve Euro Truck Simulator serilerinden herhangi bir oyunu kaldırıyorsa, onlara yönelmenizi öneririm ama sadece konsol sahibi iseniz, bu oyunu tabii ki değerlendirebilirsiniz. Truck Driver, berbat bir oyun değil ama ne yazık ki başarılı sayılabilecek bir oyun da değil. Kendisi, bence ortalama üstü bir oyun ve en önemli problemi de içerik. Bu içerik probleminin de güncellemeler ile düzeltilebileceğini hiç sanmıyorum.

Truck Driver
Truck Driver
Truck Driver, ne yazık ki PC tarafındaki rakipleri ile baş edebilecek bir video oyunu değil ama PlayStation 4 ve Xbox One konsollarında benzer ve güncel bir video oyunu olmadığı için bu yapıta bir şans vermek isteyebilirsiniz. Yalnız, bu şansı vermeden önce oyunun oynanış videolarına iyice bir göz atmanızı ve tabii ki beklentilerinizi minimuma indirmenizi öneriyorum.
Olumlu
Görevlerle değişebilen dünya.
Farklı karakterlerle desteklenen hikaye.
Birkaç gün de olsa vakit öldürülebilir bir oyun.
Olumsuz
Aktif ve pasif yetenekler gereksiz bir özellik.
Az sayıda TIR ve özelleştirme seçenekleri.
Oyunun tekrar oynanabilirliği yok.
6

Etiketler: