2016 senesinde SEGA şirketinin çatısı altında kurulmuş olan Two Point Studios, 2018 senesinde ilk video oyunu ile karşımıza çıkmıştı. Bu oyunun adı, Two Point Hospital idi ve adından da tahmin edebileceğiniz gibi hastane temalı bir deneyim sunuluyordu. Bu deneyimde, kendi hastanelerimizi yönetip, en başarılı sağlık merkezi olmaya çalışıyorduk. Yönetim elementleri, kendi türündeki birçok oyuna benzerdi ama bu oyunun en büyük farklılığı, komedi temelli yapısıydı. Oyundaki görsel tasarımdan tutun da hastalıkların kendilerine kadar her şey komik bir yapı sunuyordu. Şimdi ise bu oyunun bir nevi devamı olan Two Point Campus çıktı.

Bir kere daha adından tahmin edebileceğiniz üzere Two Point Campus oyununda bir okul kampüsünü yönetiyoruz. Aynı ilk oyunda olduğu gibi bu oyunda da farklı şartlar altında yer alan farklı kampüslerin yönetimini ele alıyoruz ve yine komediyi temel alan elementlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bilgisayarlar ve konsollar için çıkışını 9 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirecek olan bu video oyununu bizler de PlayStation 5 konsolunda deneyimlemeyi ve sizler için incelemeyi başardık. Şimdi ise gelin, hastane deneyiminden sonra bir üniversite kampüsü ile neler yapabileceğimizden bahsedelim efendim.

Two Point Campus oyununda bir üniversite kampüsü kurup, yönetiyoruz. Tahmin edebileceğiniz üzere bir kampüsün, öğretim yuvası olabilmesi için farklı konuları öğreten sınıflara ihtiyacı var. Sınıflar haricinde; öğrenciler için yaşam alanları, eğlence alanları, dersleri destekleyebilecek diğer alanlar, kültürel alanlar ve çok daha fazlasını bu video oyununda dengeli bir şekilde kurmamız gerekiyor. Tabii ki bu sırada dersleri öğretebilecek yetenekli öğretmenler, okulu temiz tutabilecek görevliler ve daha fazlasına ihtiyacımız oluyor. Yani, Two Point Hospital ile karşılaştırıldığı zaman gayet benzer bir deneyim elde ediyoruz.

Two Point Campus oyununda öğrencilere büyük bir önem göstermemiz gerekiyor; kendileri derslerde ne kadar başarılı olursa, bizler de yıl sonunda o kadar başarılı bir okul olarak görünüyoruz. Tabii ki derslere çok abanmak, öğrencilerin mutsuz olmasına, depresyona girmelerine ve başarısız olmalarına yol açabiliyor. Eğlence ile öğretim arasında belli bir denge tutturmanız gerekiyor. Ayrıca, her çalışan ve öğrenci farklı kişiliklere sahip olduğu için herkesi memnun edebilmek aynı olmuyor. Bu sistem de eminim ki Two Point Hospital oyununu deneyimleyen oyunculara pek farklı bir şey sunmayacaktır.

Two Point Campus

Two Point Campus ile öğretim yıllarına geri dönüyoruz

Two Point Campus oyunundaki her bir öğretim yılı, gerçek hayatta 20 dakikaya denk geliyor. Her yılın sonunda mezuniyet törenleri gerçekleştiriliyor ve yıl başında da yeni öğrenciler katılıyor. Ayrıca bu öğrenciler, birbirleri ile etkileşime geçip, ilişkiler de kurabiliyorlar. Ayrıca bu oyun, Two Point County içerisinde yer aldığı için Two Point Hospital oyunundan hatırlayabileceğiniz karakterler de geri dönüyor. Bu karakterler haricinde, kendi kampüsümüzü kısmen özgürce kurabiliyoruz. Eğer tam bir özgürlük isterseniz, daha amaçlı olan hikaye modu yerine sınırsız özgürlük sunan Sandbox moduna da göz atabiliyorsunuz.

Two Point Campus oyununda kurduğunuz odaları gayet güzel bir şekilde özelleştirebiliyorsunuz; duvar kağıtlarını değiştirebiliyorsunuz, tek tek objeler ekleyebiliyorsunuz ve odanın sıcaklığını kontrol etmek gibi daha detaylı işlemler yapabiliyorsunuz. Ayrıca, ziyaret ettiğiniz her okul farklı bir temaya sahip olabiliyor. Mesela, bir okul direkt olarak Harry Potter serisine bir gönderme yapıyor; hayaletlerden kendimizi korumaya çalışırken, kara büyüler öğretmeye çalışıyoruz öğrencilerimize. Ayrıca, çok daha garip ve komik gelebilecek dersler/temalar yer alıyor bu oyunun içerisinde.

Two Point Hospital gibi Two Point Campus, kesinlikle eğlenceli bir oyun ama ne yazık ki oyuncuları pek zorlayabilecek bir yapıya sahip değil. Tabii ki bu türde bir oyunu ilk defa oynuyorsanız, belli bir zorluk çekeceksiniz ama türe alışkınsanız, bu yapıt resmen bir çocuk oyunu gibi hissettiriyor. Evet, her oyunda zorlanmak bir zorunluluk olmamalı, bazı oyunlar daha rahatlatıcı hissettirebilmeli ama türü gereği bu oyun, pek zorluk sunmadığı zaman en yazık ki sıkıcı bir hal alıyor. Özellikle de oyundaki bölümlerin tamamı yıldız temelli skor sistemi kullanıyorken. Oyunun tamamında üç yıldız kazanmak inanılmaz kolay.

Daha önce de söylemiş olduğum gibi Two Point Campus, daha komik bir yapıyı ele alıyor. Yalnız, burada komik bir yapı derken, sizi kahkahadan öldürecek bir oyunu kast etmiyorum. Komik yapı daha çok gerçek dünyadaki olaylara yaklaşmayan, bu yüzden hafif yürekli bir şekilde sunulan bir kalıbın içerisine sokuluyor. Bu da kesinlikle kötü bir şey değil; Two Point Hospital oyununda olduğu gibi bu yapıt da oyuncuları eğlendirmeyi başarıyor bence. Bu eğlenceyi gölgeleyebilecek bir problem, oyundaki bina/oda kurma sırasında kullanılan objelerin sayısının az olması ve oyuncuların bu konuda biraz sınırlandırılıyor olması.

Two Point Campus

Tanıdık bir görsellik ile karşılaşıyoruz

İnceleme yazıma eklemiş olduğum görsellerden de anlayabileceğiniz üzere Two Point Campus, görsel açıdan Two Point Hospital oyununa oldukça benziyor. Hatta, iki oyun arasında sadece tema farkı bulunuyor. Tabii ki aradan birkaç sene geçtiği için göze çarpabilen belli bir grafik kalitesi yüksekliği de var. Yalnız yine de bu yapıt, öyle PlayStation 5 konsolunun sınırlarını zorlayabilecek seviyede değil. Aslında böyle yüksek seviyeli bir grafik kalitesinin sunulmasına da gerek yok; bu öyle bir yapıt değil. Bu oyun, şimdiki sanat tasarımı ve görsel kalitesi ile yeterince güzel görünmeyi başarıyor. Oyun, güzelce göze hitap ediyor.

Performans tarafında da pek bir sıkıntının yaşandığını söyleyemeyeceğim. Tahmin edebileceğiniz üzere Two Point Campus, 60 FPS olarak rahatlıkla oynanabiliyor ama çok büyük kampüsler kurduğunuz zaman, obje sayısı ve öğrenci sayısı çok arttığı zaman yüklenme sürelerinin bir tık yükseldiğini hissedebiliyorsunuz. Ayrıca, zaman zaman performans problemleri de yaşanabiliyor ama bunlar çok nadir bir yapıya sahip. Yani, belli problemler olsa bile bu oyunun PlayStation 5 konsolunda öyle kötü bir halde olduğunu kesinlikle söyleyemem. Oyun çok güzel bir şekilde performansını ortaya koyuyor.

Ses ve müzik tarafında da Two Point Campus, aynı görsellik gibi benzersiz bir yapı ortaya koyuyor. Kullanılan ses efektleri kesinlikle kaliteli ve oyunun atmosferine çok uygun tasarımlara sahip. Müzikler ve arka planda zaman zaman duyulan radyo programları da oyunun havasını ayrıca zenginleştiriyor. Yani, incelemekte olduğum bu yapıtın sunum kategorisini genel anlamda ele almak gerekecek olursa, kesinlikle kaliteli bir yapı sunuluyor. Görsellik, sesler ve müzikler kesinlikle farklı bir atmosfer sunarken, performans da çoğunlukla rahatsız etmiyor. Genel anlamda bu oyundaki deneyimimden çok memnun kaldım.

Two Point Campus, kampüs kurma tarafındaki sınırlandırmaları ve oyunun Two Point Hospital ile karşılaştırıldığı zaman çok daha kolay olması sıkıntıları haricinde kesinlikle güzel ve eğlenceli bir video oyunu. Eğer bu türü seviyorsanız ve oynayacağınız oyunun sizi zorlamasını istemiyorsanız, hiç düşünmeden bu yapıtı satın alabilirsiniz. Yalnız, belli bir zorluk istiyorsanız, bu oyun ne yazık ki o zorluğu sunmuyor. Bu yüzden de kendisini tamamen pas geçebilirsiniz veya en azından bir indirim dönemini beklemeyi tercih edebilirsiniz. Şimdi, izninizle oyuna geri dönmemiz gerekiyor, eğitmemiz gereken büyücüler ve şövalyeler var.

Two Point Campus
Two Point Campus
Olumlu
Hafif yürekli yapısı sayesinde rahatlıkla eğlendirmeyi başarıyor.
Birbirinden farklı dersler, tamamlanması gereken bolca görev.
Türe ilk defa adım atacak olan oyuncular için ideal bir yapı mevcut.
Olumsuz
Two Point Hospital oyunundan bile daha kolay bir deneyim sunuluyor.
Kampüs kurma konusundaki sınırlandırmalar ve yetersiz obje sayısı.
Farklı temalara sahip olsa bile birçok şey, Two Point Hospital ile aynı.
7

Etiketler: