Hastanelerden hoşlanmam. Kendilerini mümkün olduğunca az ziyaret etmeye çalışırım ama bu gerçek dünyamız için geçerli. Geçmişte birçok hastane temalı video oyunu oynadım. Bunlardan en güzeli ise Theme Hospital idi. Geçtiğimiz günlerde ise o oyunun ruhunu taşıyan, başka bir video oyunu piyasaya sürüldü. O oyunun adı Two Point Hospital ve şimdi kendisini incelemeye başlıyoruz. Hazır mısınız?
Two Point Hospital ile hastane zincirinin başına geçmeye hazır olun
Two Point Hospital, bizleri birçok farklı hastanenin başına geçiren bir video oyunu. Oyunda bir harita bulunuyor ve harita üzerindeki her hastane, oyunculara farklı zorluklar sunuyor. Oyuncular, oyunda ilerledikçe yepyeni hastalıklar ve farklı özellikler ile de karşılaşabiliyor ve bu noktada da benim canımı sıkan bir nokta bulunuyor. Birazcık ondan bahsetmek istiyorum.
Two Point Hospital, dediğim gibi bölüm bölüm ilerliyor. Her bölümde kazanabileceğimiz 3 yıldız bulunuyor ve 1 yıldız kazandıktan sonra, bir sonraki noktaya geçebiliyorsunuz. Oyun, bizleri bir şirketin başına geçirtiyor ve aslında her geçtiğiniz bölümde, hastane zincirinize, yeni bir hastane ekliyormuş gibi hissediyorsunuz ama temelinde ben bu oynanış sistemini beğenmedim. Ben, ortada tek bir bölümün olmasını, sıfırdan hastanemi geliştirmeyi tercih ederdim. Mesela Planet Coaster gibi video oyunlarındaki gibi.
Tabii ki bir hastaneyi üç yıldıza ulaştırıp, sonsuza kadar da oynamaya devam edebiliyorsunuz ama bir sonraki hastaneye geçmeden, yeni hastalıklarla filan tanışamıyoruz. Tabii bunun karşılığında, oyunun çok eğlenceli olması, bu eksi yönü benim gözümde biraz artıya çevirebiliyor. Bir hastane yönetimi oyunu oynuyoruz ama oyun gerçekçi değil, esprili ve çizgi filmsel bir tarzda sunuluyor.
Two Point Hospital, genel olarak eğlenceli bir evrene sahip. Öncelikle, oyundaki her diyalog, her bilgilendirici kelime grubu, komik bir şekilde oyunculara sunuluyor. Mesela, çok ucuza çalışan doktorların profilinde, “Bir avuç fıstık için bile çalışabilir.” filan yazıyor. Ayrıca hastalıklar da komik bir şekilde sunuluyor. Mesela, oyunun evreninde kendisini müzik yıldızı zanneden insanlar, Freddie Mercury kostümü ile hastaneye geliyor ve tedavilerinden sonra normal insan hallerine geliyorlar.
Derin ve detaylı bir video oyunu Two Point Hospital
Bahsetmiş olduğumuz bu video oyunu, oldukça zengin bir içerikle de karşımıza çıkıyor. Mesela oyun içerisinde hastalıkların tedavi edileceği birçok oda, odalardaki tedavi makinelerinin birçok farklı seviyesi, bol bol dekoratif ögeler ve çok daha fazlası bulunuyor oyunda. Mesela, çalışanlar zaman zaman mola vermek istiyor ve bu yüzden hastanede çalışanların mola vermesi için odalara sahip olmanız gerekiyor. Çalışan herkesi memnun etmeniz gerekiyor. Çalışanların farklı seviyeleri ve uzmanlık alanları bulunuyor. Yani, bu oyun uzaktan bakıldığında basit gibi gözükse de aslında oldukça detaylı ve derin bir yapıya sahip.
Oyun içerisinde hastanemizin genel anlamdaki amacı; tedavi odaları oluşturmak, insanları tedavi etmek ve hastanemize ait her şeyi iyileştirmek. Oyun, bizlere her şeyi o kadar eğlenceli bir şekilde sunuyor ki, zamanın nasıl aktığını anlayamıyoruz bile. Mesela ben, kendime bir sınır koydum bu oyunu incelerken. Günde sadece 1 hastanenin seviyesini 3 yıldız yapacaktım. Kendime bir sınır koymasam, zaman akıp gidiyor ve kendimi saatlerce bu oyunun başında buluyorum çünkü.
Son olarak, Two Point Hospital oyununun performans ve grafiklerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle söyleyeyim, bu oyunu ben kişisel bilgisayarımda oynadım. Bu bilgisayarımda da NVIDIA GeForce GTX 850m bulunuyor. Ayrıca bilgisayarım da 3-4 yaşını doldurdu. Buna rağmen, bu oyunda güzel bir performans aldığımı söyleyebilirim. Oyunun herhangi bir optimizasyon sorunu olduğunu sanırım söyleyemem.
Performansa karşılık, grafikler de oldukça güzel. Oyunun grafikleri, oyunun kendisi gibi tatlı ve çizgi filmsi. Oyundaki her şeye uyuyor bu sanat tasarımı. Ben, oyunu orta grafik ayarlarında oynadım ve buna rağmen oyunun görüntüsünü sevdim. En yüksek grafik ayarlarında oynasam, muhtemelen çok daha memnun olurdum. Ayrıca bu oyunu, AOC I2790PQU ile de deneyimledim ve karşıma çıkan görüntünün daha da iyileştiğini söylemek istiyorum.
Memnun kalmadığımız çok az şey oldu
Bana soracak olursanız, Two Point Hospital sizleri bilgisayar başına bağlayacak olan video oyunlarından bir tanesi. Theme Hospital ruhunu da yaşatmayı başaran bu video oyunu, bana birkaç önemli sistem haricinde kusursuz görünüyor. Bahsettiğim önemli sistemler ise oyunun yıldızlı bir bölüm sistemi ile çalışması ve genel anlamda, tek bir hastanenin başında duruyor olmamamız. Ben, sürekli hastane değiştirmektense, dev gibi bir hastane oluşturup, oyunu oynama sürecim boyunca o hastanenin başında olmak isterdim.
Bahsetmiş olduğum bu video oyununun oynanışı gayet güzel ve hemen anlaşılabilir. Yani, İngilizce bilmiyor olsanız bile bu oyunu rahatlıkla anlayıp, oynayabileceğinizi düşünüyorum. Evet, oyun göründüğünden çok daha derin ve detaylı ama bunun, olumsuz bir etki olarak karşınıza çıkacağını da düşünmüyorum. Yani efendim, Two Point Hospital isimli bu oyunu gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.