Geçen hafta Ubisoft, yatırımcılarıyla yaptığı acil bir toplantıda şirketin önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 215 milyon dolarlık maliyet azaltacağını duyurdu. Bu kesintilerin bir parçası olarak, henüz duyurulmayan üç oyunun iptal edildiği ortaya çıktı. Hatırlayacak olursanız, 2022 yılında da dört oyun iptal edilmişti. Yayıncı şirket, bu iptallerin yanı sıra şaşırtıcı olmayan bir duyuru olarak kabul edilebilecek bir duyuruyla Skull and Bones oyununun Nisan 2023 – Mart 2024 aralığına ertelendiğini açıkladı. Bu da oyunun aldığı sayısız ertelemelerden biriydi. Oyunların maliyetleri düşürmek için iptal edilmesi alışılmadık bir durum değil, ancak Ubisoft neden oyunlarını benzeri görülmemiş bir oranda erteliyor ve iptal ediyor?

Tom Henderson, geçen hafta boyunca, Ubisoft dahilinde şirket bilgileri hakkında konuşmaya yetkili olmadıkları için adlarının gizli kalmasını talep eden beş mevcut ve eski çalışanla, düşüncelerini almak ve ertelemeler ile iptallerin arkasındaki sebebin tam olarak ne olduğunu anlamak için konuştu. Ubisoft şirketinde CEO olarak yer alan Yves Guillemot, 11 Ocak 2023 tarihinde çalışanlara şirket çapında gönderilen bir elektronik postada çalışanları, “başarıya giden yola geri dönülmesini sağlamak için tam enerjiye ve kararlılığa sahip olmaya” çağırdı. Gönderilen iletide şirketin; Skull and Bones, Assassin’s Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora ve henüz duyurulmamış diğer projeleri ve ilk AAA seviyesindeki mobil oyunu piyasaya sürmeyi planladığı söylendi. Tom Clancy’s Rainbow Six Mobile ve Tom Clancy’s The Division Resurgence de listeye dahil edildi.

Ubisoft neden oyunlarını erteleyip, iptal etmeye başladı?

Duyuruların ardından ve 16 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Ubisoft şirketinin hissesi 20,79 avroya düştü – 2015 senesinin sonlarından bu yana en düşük seviyesi. Aslında, şirketin hissesi, Temmuz 2018 içerisinde de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 94,44 avrodan şu anda -78% seviyesinde bulunuyor. Güncel haberlerden etkilenmediğini söyleyen bir çalışan, yönetimin gecikmelerin COVID-19 salgınının başlangıcında benimsenen hibrit ve tamamen uzaktan çalışmanın neden olduğu anlatısını zorladığını ortaya çıkardı. Çalışan tarafından Ubisoft şirketinin bu sorunu düzeltmesi için “erken günler” olduğu söylense de, şu anda tartışılan değişiklikler 2024 yılından itibaren uzaktan çalışmayı tamamen ortadan kaldıracak.

Bununla birlikte, gecikmelerin ve iptallerin bir diğer sebebi de oyunların çoğunun “oyuncuların istemediği” olmasıydı ve bu, kalite kontrol ve oyun testleri sırasındaki geri bildirimlere yansıdı. Battle Royale, son birkaç yıldır oldukça popüler bir tür oldu ve Ubisoft, görünüşe göre başarısından boşuna yararlanmaya çalışıyor. Bir çalışan, aynı anda çeşitli geliştirme aşamalarında olan en az bir düzine Battle Royale oyunu bildiğini ancak bu oyunların çoğunun kaderini bilmediğini söyledi. Yine de şaşırtıcı bir şekilde, çalışanların neredeyse tamamı, gecikmelerin ve iptallerin arkasındaki nedenin oyunların daha fazla cilaya ihtiyaç duymasından kaynaklandığını söylüyor.

Bir çalışan, “Kesinlikle oyun eksiğimiz yok, sadece geliştirilme süreçleri sonsuza kadar sürüyor.” dedi. Çalışan, 2019 senesinden beri duyurulmamış bir canlı hizmet oyunu üzerinde çalıştıklarını ancak oyunun en erken 2025/2026 dönemine kadar piyasaya sürülmesinin beklenmediğini açıkladı. Henüz duyurulmayan diğer oyunlara da şimdiden 2027 veya daha uzun çıkış tarihleri verildi. Dolayısıyla, ileriye dönük olarak, en azından şu an için, Ubisoft muhtemelen oyunlarını geciktirmesiyle tanınıyor. Ubisoft şirketinin çalışanları, Assassin’s Creed Mirage ve Avatar: Frontiers of Pandora oyunlarının Ubisoft için inanılmaz derecede başarılı olmasının beklendiğini ve geçen günkü duyuruları takip eden elektronik postaların ve toplantıların şirketin oyun hattının “beklentilerini belirlemek” olduğunu söyledi.

Etiketler: