Profesyonel güreş dünyasını yakından takip eden bir kişi olarak tahmin edersiniz ki karma dövüş sanatları ve alakalı olarak UFC tarafına da ufak bir ilgim bulunuyor. WWE gibi markaları takip ettiğim kadar UFC tarafını takip edemiyorum ama yine de bahsi geçen markaya ait yeni oyun çıkışları, son birkaç senedir beni heyecanlandırıyor. Mesela, bu markanın ilk oyunları pek ilgimi çekememişti ama üçüncü oyunu bayağı bir beğenmiştim. Şimdi de dördüncü oyun çıktı ve tahmin edebileceğiniz gibi kendisinin bir inceleme kopyasını aldım. Ardından da karşınıza UFC 4 için bir inceleme yazısı çıkartıyorum.

UFC 4, karşımıza oldukça hoş bir menü tasarımı ile çıkıyor. Bu menüde öncelikle farklı ve hızlı oyun modlarına ulaşabileceğimiz ufak bir sekme var. Fight Now, Stand & Bang, Knockout Mode ve Custom Fight Now şeklinde seçeneklerden arasından dilediğinize girip, çevrim dışı olarak karşılaşmalara çıkabiliyorsunuz. Ayrıca bu karşılaşmalarda kullanılacak olan arenayı, temel kuralları ve daha fazlasını da özelleştirebiliyorsunuz. Knockout Mode filan eğlenceli olsa da bu kısım ne yazık ki çevrim içi görevleri yapmak başka bir işe yaramıyor. Ben bu tip, herhangi bir amacı olmayan içerikleri sevmiyorum.

Tam da bu noktada sanıyorum ki görevlere değinmem gerekiyor. Birçok çevrim içi servis tipi oyunda olduğu gibi UFC 4 oyununda da günlük görevler, meydan okuma tipinde yer alıyor. Meydan okumalar; çıkış görevleri, UFC 252 görevleri, günlük görevler, kariyer görevleri, çevrim içi görevler, çevrim dışı görevler ve hafta sonu kahramanı görevleri olarak kategorilere ayrılıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere çıkış görevleri ve UFC 252 görevleri, zamanla değişiyor. Mesela, çıkış görevleri, sadece oyunun çıkış dönemine özel. Bu görevleri bitirerek; tecrübe puanı, para, madalya ve kozmetik ögeler kazanabiliyorsunuz.

Ben açıkçası UFC 4 oyunundan böyle bir şey beklemiyordum. Serinin önceki oyununda böyle bir sistem var mıydı, bilmiyorum; oyunun kendisini sevmiş olsam bile oynamaya imkanım olmamıştı. Yalnız, eğer bu sistem markaya yeni geldiyse, muhteşem bir şey; tekrar oynanabilirlik çok güzel bir şekilde sunuluyor. Yani, ben eğer WWE yerine UFC tarafına daha yakın olsaydım muhtemelen bu meydan okuma görevlerinden filan başımı kaldırmazdım. Oyunun çıkışına özel olan görevleri, UFC etkinliği görevlerini filan bitirip, karakterimi güzel bir şekilde zenginleştirirdim diye düşünüyorum.

UFC 4

UFC 4, profil ve karakter özelleştirmeyi öne çıkartıyor

Hemen yukarıda da bahsettiğim gibi UFC 4 oyunundaki meydan okuma görevlerini bitirerek tecrübe puanları, paralar, madalyalar ve kozmetik ögeler kazanabiliyorsunuz. Tecrübe puanı, oyun hesabımızın seviye atlamasını sağlıyor ve her seviye başına birbirinden farklı kozmetik ögelerin ve/veya para birimlerinin sahibi oluyoruz. Madalyalar ve bazı kozmetik ögeler ise bahsettiğim hesabı özelleştirme konusunda işe yarıyor. Mesela, bu oyundaki hesabınıza 5 farklı madalya takabiliyorsunuz. Bu madalyalar, oyunun herhangi bir modundan gelebiliyor ve diğer oyunculara, neler başardığınızı gösteriyor.

Profilinize sadece madalyalar eklemiyorsunuz; profil kartınızın arka planını özelleştirip, profil resminizi değiştirip, bir de alıntı cümle ekleyebiliyorsunuz. Tüm bunların birer nadirlik derecesi bulunuyor ve alıntı cümleler de karma dövüş sanatları dünyasının içerisindeki popüler kişilerden geliyor. Yalnız, profil özelleştirme ile alakalı her şey oyunun çevrim içi modlarında işinize yarıyor; profilinizi sadece o anlarda rakibinize gösteriyorsunuz. Yani, sadece kariyer modu oynarken profil özelleştirmek size herhangi bir şey kazandırmıyor. Bu da bir problem değil tabii ki. Sadece küçük bir not düşmek istedim.

Profil özelleştirmeden sonra tabii bir de kendinize bir dövüşçü yapmanız gerekiyor. Oyun aslında bu dövüşçünün ufak bir açılış videosu ile başlıyor ve oyun ardından size soruyor: Bu yarattığınız dövüşçü ile kariyer moduna devam etmek ister misiniz, yoksa başka içeriklere mi merak saldınız? Yalnız, o noktaya gelmeden önce, ilk olarak dövüştü tipi seçmeniz gerekiyor. Dövüşçünüz; Kickboxer, Boxer, Balanced, Wrestler ve Jiu-Jitsu temelini alabiliyor. Tüm bu kategorilerin altında farklı dallar da yer alabiliyor. Mesela, benim dövüşçüm bir aralar Showboat Kickboxer idi. Tüm bu dallar, dövüşçünün güçlerini değiştiriyor.

UFC 4 oyununda kendinize dövüşçü yaptıktan sonra aslında o dövüşçü, ikiye kopyalanıyor. İlk kopya, kariyer moduna gönderiliyor ve orada güçler minimum seviyeden başlıyor. Bu noktada dövüşçünüzü, kendiniz şekillendirebiliyorsunuz. Diğer kopya ise dediğim gibi dallara sahip oluyor ve kariyer haricindeki tüm oyun modlarında kullanılabiliyor. İki dövüşçü de özelleştirilebiliyor ve bu noktada klasik olarak saç, sakal, vücut tipi, dövme, aksesuar, tişört, şort, eldiven ve ağız koruması gibi şeylerle karşılaşıyoruz. Kıyafet temelli her şeyde bolca açılabilir kozmetik öge bulunuyor ve bunlardan bazıları animasyonlu da.

UFC 4

Mikro ödemelerden bu oyunda da kurtulamıyoruz

EA tarafından dağıtımı sağlanmış olan UFC 4, tahmin edebileceğiniz gibi mikro ödemeleri içerisinde bulunduruyor. Bunlardan şimdi bahsediyorum; mikro ödemeler sadece karakterinizi kozmetik anlamda etkiliyor ve açıkçası bu da en çok çevrim içi oyun modlarında etkileyici oluyor. Yani, bir yılan kafası ve yıldızların düştüğü bir gök kuşağı şortu giyerken kariyer modunu oynamak çok absürt kaçıp, gerçekçiliği silebiliyor. Aynı zamanda oyunda birkaç satın alınabilir dövüşçü ve kozmetik öge paketi de bulunuyor. Mikro ödemeler ile de özel bir para birimi satın alabiliyoruz.

Madem çevrim içi özelliklerden bu kadar bahsettik, şimdi de oyunun çevrim içi modlarına bakalım. Bu noktada karşımıza öncelikle Online World Championships çıkıyor. Bu oyun modu, UFC 4 yapıtının rekabetçi ve sıralamalı içeriklerinden biri. Bu modda dövüşerek, sezonluk olarak değişen sıralamalarda en yükseğe ulaşıp, kemer sahibi olmaya çalışıyoruz. Bir diğer çevrim içi olan oyun modu ise Blitz Battles olarak geçiyor ki bu modda da daha kısa ve eğlenceli dövüşlere imza atabiliyoruz. Blitz Battles, sürekli değişen modlara sahip ve mesela şu anki mod; tek raunt, 1 dakika ve klasik bir dövüş sunuyor.

Online World Championships ve Blitz Battles haricinde bir de Quick Fight modu da yer alıyor çevrim içi başlıklar altında. Bu oyun modunda da gerçek oyunculara karşı klasik bir dövüş deneyimi yaşanıyor. Bu arada, UFC 4 oyununun çevrim dışı temelli oyun modlarında ise pratik modu, öğretici bölümler, sürekli güncellenen öğretici veriler, etkinlik kartı oluşturma ve turnuva oluşturma bulunuyor. Bu oyun modlarında da pek bir amaç bulunmuyor ama yine de oyuna alışmak için veya içerik üretmek için turnuva ve etkinlik modu kullanılabilir diye düşünüyorum. Bence bu oyunun temeli, kariyer modu.

Kariyer moduna değinmeden önce, ufak bir problemden de bahsetmek istiyorum. UFC 4 oyununun tamamında kullanıcı arayüzünde bir geri bildirim problemi yer alıyor. Yani, çeşitli yerlerde yeni bir şeylerin açıldığını gösteren bildirimler filan oluyor ama oralara gittiğiniz zaman aslında yeni bir şey göremiyorsunuz veya o yeniliği gördükten sonra bile bildirimi kapatamıyorsunuz. Bu da en azından benim için rahatsızlık çıkartıyor. Oyunun aslında tasarım açısından kullanıcı arayüzü filan gayet güzel ama kalite eksik ve bu yüzden de kullanışsız gibi görünüyor benim gözümde.

UFC 4

UFC 4 oyununun şimdi de kariyer moduna bakıyoruz

Şimdi, sizleri UFC 4 oyununun en başına döndürmemiz gerekiyor. Bu oyun, güzel bir açılış videosu ile başlıyor ve ardından da dövüşçümüzü yaratıyoruz. Bunu yaptıktan sonra eğer kariyer moduna yönelirsek, ufak bir hikaye çıkıyor karşımıza. Bu hikayede dövüşçümüzü bir antrenör keşfediyor, amatör dövüş etkinliklerine katıldığımız sırada Dana White keşfe geliyor ve eğer yeteri kadar başarılı olursak kendisi bizi keşfediyor. Eğer keşfedilirsek, öncelikle Dana White’s Contender Series için bir karşılaşmaya çıkıyoruz. Bu kontratımız dahilinde karşılaşmayı yenersek de kendimizi UFC tarafında buluyoruz direkt.

Yalnız, eğer UFC 4 oyununu ilk defa oynuyorsanız, UFC markasına da yeni bir oyuncu iseniz, üzerine bir de kariyer modu ile deneyiminize başlarsanız, çok kalitesiz bir öğretici bölümle oyun size merhaba diyor. Yalnız bu durum çok uzun sürmüyor; oyun size daha sonra çok iyi bir şekilde kendisini öğretmeyi başarıyor. Aynı zamanda hikaye modunda nadiren de olsa karşımıza sinematik anlar çıkıyor. Yalnız, bu anlarda karakter modelleri filan hiç güzel görünmüyor. Aynı şekilde animasyonlar da pek kaliteli bir his vermiyor. Seslendirmeler de ortalama seviyede bir his veriyor bana.

Her neyse, UFC veya WFA tarafındaki asıl amacımız, kendi sıkletimiz içerisinde sıralamaları yükselmek ve şampiyon olmak. Tahmin edebileceğiniz gibi ne kadar başarılı olursanız olun, UFC tarafına girdiğiniz zaman sıralamanın en altından başlıyorsunuz. Dana White, sizden memnun olduğu sürece daha iyi kontratlar sunuyor ve sıralamaları yükseliyorsunuz. Bu noktada, kontratlar genelde 3-6 maçlık oluyor ve her kontrat için bir ekstra belirleyebiliyorsunuz. Mesela, kontrat dahilinde 3 kere nakavt sözü vererek, ekstra para ve takipçinin sahibi olabiliyorsunuz. Tabii bu dediğinizi yerine getirmek gerekiyor.

Hikaye modundaki ilk amacınız, genelde sıralamaya girmek oluyor. Ardından da şampiyonluk kemerini kovalamaya çalışıyorsunuz. Yalnız, tüm bunlar kısa ve orta vadeli amaçlar. UFC 4 oyununun kariyer modunda bir de uzun vadeli amacınız var ki o da G.O.A.T. olmak. UFC evreninde kırılması gereken rekorlar ve/veya elde edilmesi gereken önemli başarılar bulunuyor. Bu noktada karşınıza 15 adet başarı çıkıyor ve bunların 8 tanesini tamamlamak sizi G.O.A.T. seviyesine çıkartmaya yetiyor. Hedefler arasında 35 kere karşılaşma kazan, 12 kere rakibi nakavt et ve 8 milyon takipçi kazan gibi şeyler var.

UFC 4

Kendimizi bu oyunun kariyer modunda kaybediyoruz

Kariyer modunda zamanımızın yarısını arenada, yarısını da antrenman kampında harcıyoruz. Arenada sanırım neler yaptığımızı söylememize gerek yok. Temel oynanıştan zaten daha sonra bahsedeceğim. Antrenman kampı ise hedefinizde olan etkinliğe giden haftalarda oluşuyor. Kendinizi, etkinlikten kaç hafta öncesinde kampa sokacağınızı ayarlıyorsunuz ve ardından da amacınız, maçınız için heyecan yaratmak ve kondisyonunuzu en yüksek seviyeye çekmek oluyor. Kondisyon kazanmak için ise antrenman yapmamız gerekiyor. Boxing, Muay Thai, Wrestling, BJJ ve Heavy Bag antrenmanları oyunda yer alıyor.

Her antrenmanda size farklı görevler veriliyor ve o görevleri yerine getirdiğiniz zaman gelişme puanı kazanıyorsunuz. Antrenman haricinde bir de UFC dünyasındaki farklı isimleri, kendi spor salonunuza davet ederek, onların hareketlerini öğrenebiliyorsunuz. Yalnız, bu noktada rakiplerinize belli bir para ödemeniz gerekiyor ki size kendi hareketlerini öğretsinler. Ondan sonra da karşınıza düşmanınız hakkında bilgi edinebileceğiniz bir sistem çıkıyor. Bu sistemde sıra sıra rakibinizin ortalamasını, dövüştüğü tipi, en iyi hareketlerini, değerlerini ve kendisine karşı uyarıları görebiliyorsunuz.

Son olarak da karşımıza heyecan yaratmak için reklam ve sponsor kısmı çıkıyor. Öncelikle; sosyal medya hesabımızdan paylaşım yaparak, farklı etkinliklerde yer alarak, radyo programlarına katılarak, canlı yayınlar filan düzenleyerek maçımızın heyecanını en yükseğe çekebiliyoruz. Ardından da sponsorluk kontratları imzalayabiliyoruz. Bu kontratlar, maç başına bize para kazandırıyor ve yeni reklam yolları açıyor. Ardından da bağlantılar görüyoruz ve burada da UFC dünyasındaki diğer insanlar ile olan ilişkimizi güçlendirebiliyoruz. İlişkimiz ne kadar yüksek olursa, hareket öğretimi için o kadar az para ödüyoruz.

Tahmin edebileceğiniz gibi tüm bunlar, para ile yapılmıyor. Oyunda, her hafta harcayabileceğiniz, sınırlı bir puan bulunuyor. Normalde, her hafta harcamanız için 100 puan var ve mesela bir antrenman yapmak, 40 puandan başlıyor. Bu noktada da etkinliğe kadar kaç hafta yaşayacaksanız, onları stratejik bir şekilde kullanıp; hem kondisyonunuzu yükseltmeniz, hem de maçınıza heyecan yaratmanız gerekiyor. Aynı zamanda eğer gerekiyorsa rakibiniz hakkında bilgi toplayıp, ilişkileri de güçlendirmek gerekiyor. Tüm bunlar için de puan harcamaya devam ediyorsunuz. Güzel bir sistem kurulmuş.

UFC 4

UFC 4, bizlere temel oynanış açısından neler sunuyor?

UFC serisine ait video oyunları, nasıl bir oynanış sunduysa, UFC 4 da öyle bir oynanış sunuyor. Simülasyon temelli bir oynanışta, gerçekçi sayılabilecek fizikler ile rakibimizi nakavt etmeye, pes ettirmeye veya genel anlamda rauntlar sonunda en başarılı dövüşçü olmayı hedefliyoruz. Yumruklarımızı, ayak darbelerimizi, güreş becerimizi ve daha fazlasını karşılaşma anında kullanabiliyoruz. Bu noktada, oyunda kullanabileceğiniz bolca farklı hareket bulunuyor. Temel oynanış bana oldukça eğlenceli geldi ama benim için en büyük problem, kontrollerin temelin dışında çok karmaşık hale gelmesi idi.

Eğer kariyer modu haricindeki içeriklere önem verirseniz, direkt olarak kaliteli bir oynanış hissi alıyorsunuz; dövüşçülerin hepsi gelişmiş ve hızlı oluyor. Kariyer modunda ise kendinizi yavaş yavaş geliştirdiğiniz için daha oturaklı bir deneyim elde ediyorsunuz. Kariyer modu filan yeteri kadar detaylı ve eğlenceli olsa bile temel oynanışta, özellikle güreş anlarında filan vuruş ve diğer hareketlerin verdiği hissi yeterli bulmadım. Herkes ayaktayken hiçbir problem yok. Normal bir yumruktan tutun da rakibinizi nakavt edebilecek olan o şiddetli darbeye kadar her şey inanılmaz güçlü bir his veriyor bana kontrolcü aracılığı ile.

UFC 4 ile yeni olarak ise karşımıza öncelikle RPM teknolojisi çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde halihazırda kaliteli olan animasyonlar, fizik temelli bir şekilde çok da gerçekçi bir halde oyunda işliyor. Aynı zamanda özellikle de yerde güreşilen anlar ve güreş anlarına girilen ve çıkılan anlarda karşımıza çıkan animasyonlar ciddi anlamda iyileştirilmiş gibi görünüyor. Aynı zamanda yerde yatan düşmanımızı yumruklar ile ciddi bir şiddete maruz bırakmak da bir önceki oyuna göre oldukça iyileştirilmiş gibi görünüyor. Belki bir önceki oyunu oynamamış olmamdan kaynaklanıyordur ama ben oynanışı gayet güzel buldum.

UFC 4 oyununda zorluk seviyeleri de bulunuyor. Ben, inceleme yazım için bu oyunu normal zorlukta oynadım ama zor ve kolay seviyeleri de birkaç kere kontrol ettim. Kolay seviyede oynarken, oyun aslında yeni oyuncuları çok daha sevgiyle kucaklıyor gibi hissettim. Yani, hayatınızda ilk defa bir UFC oyunu oynayacaksanız, bu oyunun kolay moduna güvenebilirsiniz. Yalnız, siz çevrim dışı oynarken rekabet istiyorsanız, zor ve hatta efsanevi isimli özel bir seviyeyi de seçebilirsiniz. İki zorluk da beni terletti, kendime uygun olan seviyeyi orta olarak buldum ben ve eğlendim.

UFC 4

Bu oyun hakkındaki final düşüncelerim nedir?

UFC 4 oyunu hakkında yazdığım bu incelemeyi bitirmeden önce bu oyunun görselliğine filan da değineceğim. Bu oyunu, 4K/HDR destekli bir televizyonda, PlayStation 4 Pro konsolum aracılığı ile oynadım. Daha önce de söylediğim gibi sinematik sahnelerde görsellik pek güzel değil ama asıl oynanış anında alınan görüntü kalitesi gayet güzel. Ana karakterler zaten inanılmaz detaylı modellere ve yüz görünümlerine sahip. Aynı zamanda detaya indiğiniz zaman bir yumruğun ciltte oluşturduğu dalgalanmayı bile görebiliyorsunuz. Vuruşlardan sonra çıkan ter efektleri filan da oldukça güzel.

Performans için ne yazık ki aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Öncelikle, oyundaki standart dışı arenalarda inanılmaz bir performans problemi yaşadım. Çevrim içi oyun deneyimlerinde bu pek yaşanmıyor ama özellikle de kariyer modundaki amatör dövüş bölümlerinde arenalar, oyunu 20 FPS değerine kadar düşürebiliyor ki bu rezillik benim için. Ayrıca, oyunun ayarlarında performans ve çözünürlük modu da bulunuyordu. Performans modunda oyun 60 FPS olarak çalışıyor, performans problemleri ile. Çözünürlük modunda ise 20 FPS ile 30 FPS arasında bir değeri, daha iyi bir görsellik ile elde ediyoruz.

Sesler ve müzikler ise ortalama üstüydü. Öncelikle, oyunda birkaç güzel müzik bulunuyor ama ne yazık ki hiçbir müzik bana hitap etmiyor. Seslendirmelerin ortalama olduğundan bahsetmiştim. Geriye kalan ses efektleri ise ortalama üstüydü. Açıkçası, konu ses ve müzik olduğu zaman UFC 4 oyununda beni şaşırtacak herhangi bir şey göremedim. Genel anlamda bu oyunun sunumuna baktığımız zaman ise performans hariç, her şeyi yeterli buldum. Özellikle görsellik üzerindeki detaylar hoşuma gitti; bu tipteki bir video oyununun açıkçası ihtiyacı olan detaylardı onlar. WWE 2K serisinin filan ders alması gerekiyor bu markadan.

Peki, UFC 4 oyununu öneriyor muyum? Dediğim gibi ben UFC tarafından ziyade WWE, AEW, genel olarak profesyonel güreş ile ilgileniyorum ama bu oyun da kesinlikle hoşuma gitti. Eğer tek başınıza bir oyun deneyimi yaşamak istiyorsanız, kariyer modu çok güzel ve detaylı. Ayrıca, bu kariyer modunda sonsuza kadar gidemiyorsunuz, bir noktadan sonra emekli olmanız gerekiyor ve bu da tekrar oynanabilirlik katıyor farklı sıkletler için. Çevrim içi modlar ise ayrı ayrı hem rekabet, hem de eğlence sunabiliyor. Oynanışın kendisi ise yeterince detaylı, stratejik, eğlenceli ve kaliteli. Ben bu oyunu öneririm.

UFC 4
UFC 4
UFC 4, benim gözümde başarılı bir oyun. Eğer konu temel oynanış ise bence bu oyunda yeteri kadar eğlenceli ve stratejik bir oynanış mekaniği sistemi bulunuyor. İsterseniz ilk defa bir UFC oyunu oynuyor olun, isterseniz de bu markanın en eski oyuncusu olun; UFC 4 bence size en uygun oynanışı sunuyor. İçerik olmadıktan sonra oynanış ne yazık ki pek de önemli olmuyor. Yalnız, merak etmeyin; bu oyunda hem tekli oyunculu içerik sevenler için güzel bir kariyer modu, hem de çoklu oyunculu içerik sevenler için rekabet ve eğlenceli temelli iki farklı mod bulunuyor. Bunların haricinde görsellik de güzel ama performansın çok daha güzel olmasını dilerdim. Özellikle kariyer modunun amatör kısımlarında yaşanan ciddi performans problemleri, sizi oyundan soğutabilecek seviyede. Xbox One X ve PlayStation 4 Pro konsollarının haricinde, temel konsollarda bu performans problemi çok ama çok daha büyük olabilir bile. Yine ben bu oyunu başarılı buldum ve türe ilgisi olan herkese öneririm.
Olumlu
Temel oynanış gayet kaliteli, eğlenceli ve gerektiği kadar stratejik.
Meydan okumalar ile çevrim içi servis mantığı güzel sunuluyor.
Tekli oyunculu ve çoklu oyunculu modlar yeteri kadar içerik sunuyor.
Görsellik oldukça güzel; karakter modelleri ve ilgili efektler başarılı.
Olumsuz
Performans problemleri çok can sıkıcı olabiliyor.
Seslendirmeler ve diğer ses efektleri pek etkileyici değil.
Kontroller, yeni oyuncular için çok karışık olabiliyor.
Aynı şekilde yeni oyuncular için oyun çok da iyi öğretilmiyor.
8.6

Etiketler:

, ,