PlayStation Store ve Microsoft Store üzerindeki oyunlara en çok parayı Türkler olarak biz ödüyoruz. Mesela, bu inceleme ile alakası olan EA Sports FC 25 oyununun standart sürümü global olarak 70 USD iken bahsettiğim iki mağazada da 83 USD olarak satılıyor. Durum böyle olunca, bu pahalı oyunlar için ücretsiz alternatiflerin olması, en çok bizim işimize yarıyor. Bugün inceleyeceğim (ve daha önce ön incelemesini yazdığım) UFL de o oyunlardan bir tanesi. Futbol oyunu dünyasını EA Sports FC serisi tamamen kapatmışken, ona bir rakip olarak geliyor kendisi.
İşin acı kısmı şu ki EA şirketinin rakibi olmaya çalışan Strikerz ve XTEN LIMITED şirketleri de daha iyi değil. İnceleme yazım boyunca neden böyle dediğimi anlayacaksınız ama önce oyunun menü kısmından başlayalım. UFL bizi Türkçe bir menü ile karşılıyor. Evet, oyunda Türkçe metin ve hatta maç sırasında Türkçe spiker desteği de var. Yalnız, çeviriler pek tam sayılmaz; oyun bazı yerlerde İngilizce görünüyor. Ayrıca çeviri için de tahmin ediyorum ki makine öğrenimi temelli bir sistem kullanılmış. El emeği yok. Aynı şey sanıyorum ki spikerler için de geçerli; yapay zeka kendileri.
Yapay zeka deyince belki UFL içerisindeki spikerlerin durumu gerçek zamanlı olarak görüp, ona göre benzersiz yorumlar yaptığını düşünebilirsiniz ama öyle bir şey yok. Sadece birkaç cümle yazılmış ve onlar yapay zekaya okutulmuş. Ayrıca, umuyorum ki bu seslendirme performansları yapay zekaya aittir, gerçek bir insana değil; her bir cümlede net bir dengesizlik var, bazıları çok yüksek sesli ve agresif, bazıları değil. Ayrıca yazılan çok da fazla sayıda bir cümle yok. Daha ilk maçtan itibaren spikerler aynı cümleleri tekrar etmeye başlıyor ve bütün hevesinizi kırıyor.
Neyse, UFL oyununun Seçenekler menüsünden birkaç temel ayarı değiştirebiliyorsunuz ve daha sonra bir üstteki Etkinlikler kısmından günlük ve haftalık görevleri görebiliyorsunuz. Bu görevleri tamamlamak Kombine (savaş bileti) için kilit açma birimi, oyunun temel para birimi ve TP/XP takviyesi veriyor. Ayrıca zaman zaman forma gibi özel hediyeler de sunulabiliyor. Kombine ise ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılan bir savaş bileti benzeri sistem. İçerisinde formalar, kramponlar, toplar, takviyeler ve para birimleri gibi hediyeler var.
UFL, kötü yanlarını öncelikle Kombine sistemi ile gösteriyor. Aslında temel Kombine 350 TL. Eğer oyunu günlük olarak oynayacaksanız bence ucuz. Size daha fazla ödülün kilidini açma imkanı sunan Elit Bilet ise 700 TL ki burada bile çeviriyi tutturamamışlar. Elit Kombine deseniz ya, niye temel ögenin adını değiştiriyorsunuz? Makine işte, nereden bilsin… Neyse, şu anda Adidas temalı bir sezondayız ve kozmetik ögeler fena değil. Problem, oyuna para yatırarak size avantaj sağlayabilecek şeyleri bu biletten veya direkt olarak mağazadan alabiliyor olmanız.
UFL oyununun mottosu “Fair to Play” ve bu kesinlikle yalan. Savaş biletinin ücretli kısmından veya direkt olarak mikro ödeme temelli mağazadan satın alabileceğiniz Görünüm Paketleri ile takımınızdaki oyuncuları hem kozmetik, hem de istatistik olarak değiştirebiliyorsunuz ve güçlendirebiliyorsunuz. Mesela, Çarpışma Serisi isimli bir Görünüm var ve bu serideki görünümlerden üç veya daha fazlasını oyuncularınıza uygularsanız, o oyunların güç, çeviklik ve top kesme yetenekleri artıyor. Bu direkt Pay to Win oluyor, Fair to Play değil.
Yine de bu noktada UFL oyununun hakkını da vereceğim. Sanıyorum ki Görünüm Paketleri de yapay zeka ile hazırlanmış; herhangi bir kreatiflikten yoksun görseller var ama mantık olarak bence EA Sports FC içerisinde kullanılan güncel sistemden çok daha ilgi çekici. Bu sistem, o serideki promosyonların ve nadirliklerin yerine geçiyor. Bu oyundaki Görünüm Paketleri sistemi haksızlık yaratsa da düşünce olarak bence oyuncular açısından daha ulaşılabilir bir seviyede. Ayrıca, bunun içine gerçek para karışmasaydı, oyuncuları geliştirmek için de eğlenceli bir sistem olabilirdi.
UFL içerisinde takımınızı bu şekilde değil de transferlerle geliştirmek istiyorsanız da sırada Pazar var. Transferler kısmından yeni oyuncular alabiliyorsunuz veya kiralayabiliyorsunuz. Oyun bu noktada temel para birimini ve yetenek birimini kullanıyor. Yani, aslında mikro ödeme ile kendinize Ronaldo’yu alacak kadar para çekseniz bile yeteri kadar yetenek kredisi biriktirmediyseniz, alamıyorsunuz. Yetenek puanı, oyunu oynadıkça kazanılıyor. Bu arada, oyundaki transfer marketi de gerçek oyuncuların karıştığı bir şey değil. Oyundan alıp, oyuna satıyorsunuz oyuncularınızı.
UFL oyununun Beşiktaş ile bir anlaşması var. Bu yüzden kendilerinin armasını, stadyumunu ve formalarını eğer dilerseniz Pazar içerisinden satın alabiliyorsunuz. Beşiktaş, oyundaki Türkiye’den tek takım ama mağazadan alınabilecek daha çok lisanslı ve lisanssız stadyumlar, formalar, kramponlar, toplar, eldivenler ve armalar var. Kozmetik yönden bunları sunuyor oyun size. Kulübüm sekmesinden kozmetik ögeleri uygulayabiliyorsunuz, maç geçmişinize bakabiliyorsunuz ve tabii ki takımınızın kadrosunu değiştirebiliyorsunuz. Tabii bunun için biraz beklemeniz gerekecek.
UFL oyununa başladığınız zaman üç dizilimden birini seçiyorsunuz ve oyun size o dizilime uygun oyuncular veriyor. O oyuncuların ortalaması genelde 50-60 arasında oluyor. Sizin yapmanız gereken şey ise çevrimiçi maçlara çıkıp, gelecek oyuncular için para kazanmanız ve kadronuzdaki oyuncuları güçlendirmeniz. Bu arada, kadro kısmındaki taktik özellikleri direkt olarak EA Sports FC 24 oyunundan kopyalanmış. EA Sports FC 25 demiyorum; oradaki FC IQ sistemi tabii ki bu oyunda yok. Ayrıca, o sistemi denedikten sonra da bu oyunun taktik yapma kısmı çok vasat geliyor.
Neyse, hemen yukarıda oyuncuların geliştiğini söylemiştim ki UFL oyununda sevdiğim bir yön de bu oldu. Her maç yaptığınızda, o maçta kullandığınız oyuncuların istatistikleri artıyor, böylece genel reytingi yükseliyor ve yetenek puanı kazanabiliyorlar. Her oyuncu, her yetenekte puan harcayamıyor. Yalnız, bu sınırlandırmanın neye göre yapıldığını anlamadım henüz. Yetenekler de dört seviyeden oluşuyor ve Temel, Gelişmiş, Elit ve Yıldız olarak ilerliyor. Yalnız, bu seviyelerin neyi, ne kadar arttırdığı yazmıyor. Mesela, Top Sürme Uzmanı yeteneği ne yapıyor, ne kadar yapıyor, bilmiyoruz.
UFL oyununun her menüsünü gezdikten sonra geriye yapılabilecek tek şey kalıyor: Maç. UFL, ne yazık ki sadece çevrim içi ve rekabetçi bir şekilde oynanabiliyor. Tek oyunculu herhangi bir kariyer modu veya dost maçı özelliği yok. Gerçek oyuncularla maç yapmak haricinde yapabileceğiniz diğer tek şey, yanınızdaki arkadaşınızla, ikinci kol aracılığı ile karşılıklı maç yapmak. Yani, yapay zekaya karşı maç yapayım diye bir şey yok oyunda ki bu da garip; ilk defa çevrim içi maça çıkacağınız zaman rakibiniz yapay zeka oluyor. Yani, sistem var ama geliştirici ekip henüz oyunculara açmıyor onu.
Çeviri zayıf, makine öğrenimi ve yapay zeka kullanımı başarısız, tek oyunculu içerik yok… Peki, ne var bu UFL oyununda? Ne yazık ki hiçbir şey. Eğer kaliteli bir futbol oyunu deneyimlemek istiyorsanız, temel oynanış pek de bir şey sunmuyor. Oyundaki futbolcuların hareketleri hiç doğal değil, animasyonlar zayıf ve pas/şut gibi aksiyonlar da kilitli hissettiriyor. Çoğu zaman EA Sports FC serisinin oynanışına laf atılıyor ama eFootball ve UFL gibi oyunları oynadıktan sonra EA şirketinin aslında ne kadar gerçekçi hissettiren bir futbol oyunu yaptığını anlıyoruz.
Atılan her şut gol. Kaleciler hiçbir işe yaramıyor. Animasyonlar doğal değil. Paslar sanki diğer takım arkadaşına kilitli bir şekilde gidiyor ve şiddeti dengeli bir şekilde kontrol edilemiyor… EA şirketinin yıllar sonra sonunda kurtulduğu kondisyon sistemi bile bu oyunda var ve oyuncuların maç sonunda kondisyonunu yenilemek için maçtan kazandığınız parayı kullanıyorsunuz. UFL, içerisinde birkaç güzel fikre sahip olan ama bu fikirlerin içini para sevdasıyla dolduran bir oyun. Fair to Play değil, Pay to Win bir oyun ve geliştirme sürecini de en ucuza getirebilmek için her şeyi yapmış bir oyun.
Eğer canınız bir futbol oyunu çekiyorsa, ne yazık ki şu andaki tek seçeneğiniz EA Sports FC 25. O da şahane yüksek fiyatıyla pek bir albeniye sahip değil. FIFA ve 2K cephesinden bir futbol oyununun geleceği de söyleniyordu ama o cephede de büyük bir sessizlik var. Ücretsiz olduğu için UFL oyununu tabii ki indirin ve deneyin; oyunu kendiniz görün, belki de benim gibi düşünmeyeceksiniz ve oyunu seveceksiniz ama halihazırda EA Sports FC serisini tattıysanız, bu oyundan zevk almak oldukça zor; özellikle de oynanışı ve tek oyunculu içerikten yoksun olması yüzünden.
Durumu özetlemek gerekirse UFL güzel düşünülmüş bazı detaylara sahip ama EA Sports FC gibi bir serinin olduğu günümüzde, bu zayıf ve yapay oynanışı ile pek de hayatta kalabilecek bir yapıt değil. Ayrıca, oyundaki makine öğrenimi çeviri ve yapay zeka kullanımı nedeniyle her şey olduğundan daha kalitesiz görünüyor. Kartlar üzerindeki kozmetik ögelere biraz daha önem verilmesini isterdim ve tabii ki temel oynanışın katlarca daha fazla gerçekçi, doğal ve eğlenceli hissettirmesini isterdim. Bu haliyle ne yazık ki EA Sports FC 25 oynamayı tercih ederim.