Mitolojiler ile çok ilgilenmem ama yine de bunların arasından en çok ilgimi İskandinav mitolojisi çeker. O mitolojideki tanrılar, varlıklar, anlatılan hikayeler, günümüzdeki İskandinav ülkeleri ve çok daha fazlasına bayılırım. Bu yüzden de tahmin edersiniz ki Valnir Rok isimli, İskandinav mitolojisini konu alan bir hayatta kalma oyunu oldukça ilgimi çekti. Oyunun dağıtımcı şirketinden ise ön inceleme amaçlı olarak oyunu istediğim zaman, olumlu bir dönüş almayı başardım. Şimdi, bu ön inceleme ile karşınızdayım.
Valnir Rok oyunu nedir ve neler yapıyoruz?
İnceleme yazıma, bu oyunun temelinden bahsetmek istiyorum; eminim ki birçok okurumuz bu oyunu daha önce hiç duymadı. Bu oyun, çevrim içi olarak oynayabileceğiniz bir hayatta kalma ve rol yapma oyunu. Oyunun teması ise İskandinav mitolojisi üzerinden esinlenilmiş olan Viking. Nedendir bilmiyoruz ama karakterimiz, kendisini bir anda Valnir Island içerisinde buluyor ve ardından düşünebildiğimiz tek şey, hayatta kalmak oluyor. Oyun bu şekilde başlıyor ve ilgi çekici olmadan ilerliyor hikaye konusunda.
Bu noktada, oyunun hikayesinin ve hikaye anlatımının zengin olmadığını söylemeliyim. Tabii bir çevrim içi-hayatta kalma-rol yapma oyunundan çok zengin bir hikaye bekler misiniz, bilemiyorum. Ayrıca bu oyun henüz erken erişim sürecinde olduğu için de bazı durumlar affedilebilir diye düşünüyorum. Sonuçta, oyunun geliştirilme süreci henüz bitmemiş görünüyor ve geliştirici ekip de düzenli olarak yeni güncellemeler ile bu oyuna hata düzeltmeleri ve içerikler getiriyor. Ortada, aktif bir süreç var yani.
Oyunda bir Viking savaşçıyız. Yani, oldukça güçlü olmamız gerekiyor. Valnir Island ise bizi genel anlamda öldürmek istiyor. Ada içerisindeki hem vahşi hayat, hem normal insanlar, hem de mitolojik varlıklar, adeta bizi öldürmek için yaşıyor. Yani, oldukça saldırgan bir çevre bulunuyor oyunda. Ben, neredeyse birçok oyunda bu tip aşırı saldırganlığı sevmiyorum ama böyle bir oyunda da sanırım saldırganlık ve agresiflik olmasaydı, pek hayatta kalma oyunu diyemezdik Valnir Rok için.
Bir Viking olarak savaşmayı biliyoruz ve oyunda da kısmen vahşet dolu bir savaş sistemi var diyebilirim. Ayrıca oyunda Rust gibi video oyunlarından tanıyabileceğiniz ev yapma sistemi, klan olayı ve daha fazlası bulunuyor. Yani, oyundaki tek amacımız adam öldürmek olmuyor. Köylerde yaşamak, o binaları güçlendirmek ve klan kurup veya bir klana katılıp, o klanın bir parçası olmak da bu oyunun önemli parçaları gibi görünüyor. Tabii bu klan olayları pek benlik değil; tek oynamak da zorlu olabiliyor yer yer.
Tanrıların iyi yönünde kalmak da çok önemli bu oyunda
İskandinav mitolojisini ele alan bu oyunda, o mitolojiden tanrılar da bulunuyor. Oyunda ayrıca antik eserler gibi ögeler de bulunuyor ve onları bularak, seçeneceğiniz tanrılardan olumlu puanlar alabiliyorsunuz. Ayrıca bu oyunda, kutsal kurban olayları gibi olaylar da bulunuyor ki zaten tüm bu tanrısal mevzular yüzünden Rust yerine Conan Exiles oyununu örnek olarak vermek istiyoruz. Valnir Rok, bu yönden daha çok Conan Exiles oyununa benziyor. Fakat bence kalite, burada daha yüksek.
Eğer siz savaşmayı daha çok seviyorsanız, oyunda; arbalet, kılıç ve balta gibi farklı silahlar bulunuyor ve o silahlar üzerinde ustalaşabilmek mümkün oluyor. Yine de oyunun bu kısmının çok da zor veya kompleks olduğunu söyleyemeyeceğim. Gayet basit sistemler ve mekanikler üzerinden işliyor savaş ve dövüş olayları. Oyunda, gerçek insanlara veya yapay zekalara karşı da savaşıyoruz. Yapay zeka, ne yazık ki çoğu zaman zekası yüzünden değil, tank gibi canı yüzünden zorlayıcı oluyor ki ben bunu sevmedim.
Eğer büyük bir klanınız veya topluluğunuz varsa, üzerine bir de yeterli materyale sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bu oyunda hayal gücünüzü kullanmak oldukça eğlenceli. Oyunda, ganimet olarak toplayabileceğiniz bolca şey bulunuyor ve o şeylerle, Conan Exiles oyununda olduğu gibi birçok farklı şey üretebiliyorsunuz. Dediğim gibi eğer bolca oyuncu varsa etrafınızda, sıfırdan bir köy veya büyük bir kamp inşa edebilmek bile mümkün oluyor bu video oyununda. Bu da, bence oldukça zevkli oluyor.
Valnir Rok oyununda her şey öldürmek ve yapmak değil. Eğer siz daha çok bir araştırmacı olmak istiyorsanız, bunu da yapabiliyorsunuz. Oyunun adasında görebileceğiniz ve keşfedebileceğiniz birçok güzel nokta bulunuyor ve keşif için de kısmen iyi denecek seviyede ödüllendirilebiliyorsunuz. Ayrıca oyunda NPC ile dolu olan alanlar da bulunuyor ki öyle alanlarda bulunmak açıkçası beni nedense rahat hissettiriyor. Gerçek oyunculardan ziyade NPC, bana daha çok yaşam ışığı veriyor gibi hissediyorum.
Valnir Rok, sizi amaçsız bir şekilde bırakmıyor
Günümüzdeki birçok çevrim içi-hayatta kalma-rol yapma oyunları içerisinde hiçbir amacınız olmuyor. O tip oyunlarda sadece tüm tehlikelere karşı hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Fakat Valnir Rok oyununda sizi meşgul tutabilecek birkaç içerik bulunuyor. Mesela, sevmediğiniz oyuncuların başına ödül koyabiliyorsunuz ve doğal olarak bir ödül avcısı olmayı da seçebiliyorsunuz. Ayrıca bu oyunda bir görev sistemi de yer alıyor ki eğer isterseniz siz kendi görevlerinizi de yaratabiliyorsunuz.
Bu noktada belirtmem gerekiyor ki Valnir Rok oyununun hikaye görevleri, daha önce Raven: Blood Eye kitabını yazmış ve büyük bir başarı toplamış olan Giles Kristian tarafından yazıldı. Yani, en azından Viking dönemi hakkında bilgi sahibi olan ve başarılı diyebileceğimiz bir yazar bulunuyor bu oyunun görevlerinin arkasındaki metinlerde. Ayrıca, görevleri kendi elinize alabiliyor ve deneyiminizi tamamen özelleştirebiliyor olmanız da bence bu oyunun güzel yönlerinden bir tanesi efendim.
Tüm bunların haricinde, oyunda bir yetenek sistemi de bulunuyor. Size verilen yetenek puanlarına kıyasla oyunda çok fazla yetenek bulunuyor ve tüm yetenekleri açabilmeniz hemen imkanlı bir şey değil. Bu yüzden strateji yapmanız gerekiyor yetenek konusunda. Eğer oyunu arkadaşlarınızla oynarsanız ki oyun tek başınıza zaman zaman gerçekten çok sıkıcı olabiliyor; yetenekleri test edebilmek için kesinlikle farklı yetenek ağaçları üzerinden gitmenizi öneriyorum. Bu konuda beyin yormak gerekiyor.
Bunların üzerine, sürekli olarak kaynak da toplamanız gerekiyor ki sürekli size saldıran canlıları göz önünde bulundurduğunuz zaman kaynak toplamak zor olabiliyor. Özellikle oyuna ilk başladıktan sonraki 2-3 saatiniz ciddi anlamda zorlu geçebiliyor. Kanamalar, zehirlenmeler, üşümeler ve çok daha fazlası başınıza uzun süreler dert oluyor ve sanki gerçek hayatta yaşıyormuş gibi karakterinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bu da oyunu biraz daha sıkı hayatta kalma oyunu seven kişiler için ideal yapıyor.
Peki, bu oyun kusursuz mu?
Ön inceleme yazımın bu noktasına kadar Valnir Rok oyunundan iyi bahsettim ama tahmin edebileceğiniz gibi bu oyunun birçok eksi noktası bulunuyor. Bu noktaların başını da oyun içi hatalar çekiyor. Valnir Rok, bir erken erişim oyunu. Yani, geliştirilme süreci henüz bitmedi. Bu sebepten ötürü oyunun çökmesi, optimizasyon problemleri yaşamanız, oyun içerisinde onlarca hata ile karşılaşmanız gayet normal. Eğer cila bakımından kusursuz bir deneyim bekliyorsanız, bu oyundan uzak durun.
Tüm bunların haricinde; oyunda kadın karakterler, detaylı karakter özelleştirme, düzenli güncellemeler gibi klasik şeyler de bulunmuyor. Yani, bu oyunu satın aldığınız zaman bir sonraki güncellemenin ne zaman geleceğini bilmiyorsunuz. Bu da sizi zaman zaman moral bozukluğuna düşürebiliyor. Kadın karakterin olmaması ise büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için. Ben bu oyunu incelediğim sırada büyük bir güncelleme yeni gelmişti ve bu yüzden sunucular kısmen kalabalıktı ama normalde oyuncu da yok.
Görsellik ise zaman zaman manzaralar sayesinde güzel olabiliyor ama en azından ortalama üstü seviyede bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Özellikle de optimizasyonun problem çıkarttığını göz önünde bulunduracak olursam ve görselliğe de çok önem veriyorsanız, bu oyundan net olarak memnun kalmayabilirsiniz. Yalnız, ben bu görsellikten çok fazla puan kırmayacağım; çok ilgimi çeken bir olay değil. Görsellik ile birlikte müzik/ses ögelerinin de net olarak başarılı olmadığını söylemeliyim.
20 Dolar olan ama ülkemize özel bir fiyatlandırma ile 30 TL üzerinden satılan Valnir Rok, fiyatı ile açıkçası ilgi çekebiliyor. Özellikle de 2-3 veya 4 kişi bu oyunu satın alıp, oynamaya başlarsanız zevk alabileceğinizi düşünüyorum. Eğer rol yapma olaylarını seviyorsanız, işler daha da zevkli olacaktır fakat tek başınıza oynayacaksanız ve ortalıkta büyük bir güncelleme yoksa, içerisinde oyuncu bulunan bir sunucu bulmanız bile zor olabilir. Bu yüzden oyunu almadan önce mutlaka aktif oyuncu kitlesine bakın.