Castlevania öğelerini biraz değiştirmiş olabilir. Hikayesi pek yok ve oynanışı da minimal ama Vampire Survivors, tüm zamanların en iyi vampir oyunu ve kendi başına yeni bir türü popüler hale getirdi. Daha önce bu oyunu iki farklı platformda oynadım ve şimdi de kendisi PlayStation 4/5 için geldi ve bu sırada hiçbir şekilde heyecanım azalmadı.
Aslında bu tip Rogue Like oyunlarını çok sevmiyorum. Son birkaç yıldır aşırı kullanılan bir formül; esasen kısa ve sığ bir deneyime algılanan tekrar oynanabilirlik ve gizem katmak için kullanılıyor ama Vampire Survivors kesinlikle öyle değil. Bu oyun, bahsettiğim türün olabileceği kadar basit ve benzersizliği de tam olarak orada yatıyor.
Vampire Survivors içerisinde hareket dışında hiçbir kontrol yok ve silahlarınız otomatik kullanılıyor. Oyunda iyi olmanın anahtarı temel oyun bilgisi. Diğer benzer oyunlar kontrollere veya oyunun ışık hızına alışmanızı gerektirirken, bu yapıt sizden sadece acele etmemenizi, daha önce neden öldüğünüzü hatırlamanızı ve bir dahaki sefere hayatta kalmak için farklı eşyalar denemenizi istiyor.
Daha önce de belirttiğim gibi silahlar otomatik olarak kullanılıyor. Bazıları ekranı göz kamaştırıcı parıltılarla kaplar ama sizi az miktarda hasara dayanabilecek herhangi bir düşmana karşı savunmasız bırakırken, diğerleri hasar ve koruma için menzili feda eden odaklanmış, yakın mesafeli saldırılardır. Belli ki varyasyonlar var ve bunlar iki ana silah türü ile başlıyor.
Silahların yanı sıra, eşyalarınız da var. Bunlar, o koşu için karakterinizin istatistiklerini doğrudan etkileyen pasif yetenekler aslında. Bazıları tek seferde ateşlediğiniz mermi sayısını artırabilirken, diğerleri tecrübe puanı elde etmeyi kolaylaştırabilir. Bir düşmanı her öldürdüğünüzde, küçük bir kristal düşer. Bu kristaller toplandığında tecrübe puanınızı çubuğunuzu doldurur.
Her seviye atladığınızda, yeni bir silah/eşya seçebilir ya da mevcut silahlarınızdan birini yükseltebilirsiniz. Yükseltmeler, her dakika bir kez ortaya çıkan patron düşmanlardan düşen sandıklardan da alınabilir. Esas olarak dikkat etmeniz gereken şey, eşya ve silah kombinasyonlarıdır. Tek bir koşuda hem bir silahı hem de belirli bir eşyayı tamamen maksimize ettiğinizde, çok daha güçlü bir silah elde etme şansınız var bir sandık açtığınızda.
Burada kombinasyonların hiçbirini spoiler vermeyeceğim ama bu, erken denemeler yapmak için ana motivasyonunuzdur. Bir koşuda elde ettiğiniz her şey sadece o koşu sırasında kullanılabilir. Elbette, eğer yapabiliyorsanız, tekrar kullanabileceğiniz seviyelerdeki bazı sırların kilidini açabilirsiniz ama öldüğünüzde çoğunlukla her şeyi masanın üzerinde bırakırsınız.
Bu altın hariç her şey için geçerlidir. Altın neredeyse her şeyi yaparak elde edilir ve her öldüğünüzde, sadece iyi bir oyuncu olduğunuz için 500 altın alırsınız. Tecrübe puanı, ana oyunun para birimiyken, altın diğer her şeyin para birimidir. Altın; karakterler, kalıcı pasif güçlendirmeler ve yumurtalar – daha da kalıcı pasif güçlendirmeler – satın almanızı sağlar. Nakit kraldır, bu yüzden taşıyabileceğiniz tüm altınları istifleyin.
Temel oyunda yaklaşık 20 aşama var. Bunların hepsi sadece görsel olarak farklı olmakla kalmaz, aynı zamanda kendi hilelerine, sırlarına, düşmanlarına, patronlarına ve eşyalarına sahiptir. Her aşama, oyunu tercihlerinize göre uyarlamak için çeşitli şekillerde de ayarlanabilir. Sabırsız mısınız ve 30 dakikalık zamanlayıcının tüm düşmanlarla birlikte iki kat daha hızlı hareket etmesini mi istiyorsunuz? Hiç sorun değil, bunu ayarlayabiliyorsunuz.
Aynı zamanda zamanlayıcıdan tamamen kurtulmak da mümkün ve konsolunuz aşırı ısınana kadar oyunu sonsuz bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Vampire Survivors o kadar çok çeşitliliğe ve o kadar çok sırra sahip bir oyun ki bu kadar iyi bir tempoya sahip olmasaydı, bunaltıcı gelebilirdi. Bu oyunda PC, Xbox Series X ve PlayStation 5 konsollarında neredeyse 100 saatten fazla zaman geçirdim ve henüz keşfetmediğim şeyler olduğunu garanti edebilirim.
Vampire Survivors, kesinlikle hakkında hiçbir şey bilmeden oynamanız gereken bir video oyunu ve farkındaysanız, “Acaba satın almalı mıyım?” kısmını tamamen atladım. Bunun sebebi oyunun 100 TL olması. Oyun için ayrıca 4 adet de ek paket var ve onların da toplamı 300 TL civarında ediyor. Yani, toplamda 400 TL ödediğiniz zaman yüzlerce saat oynayabileceğiniz, gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan bir tanesine sahip olabiliyorsunuz PlayStation 4/5 içerisinde.
Vampire Survivors için piyasaya sürülen ek paketler, ana oyunun iki katı kadar içerik ekliyor ve kendilerini kesinlikle satın almanızı öneriyorum. Bunun yanı sıra, oyunda yerel işbirlikçi oyun özelliği de var. İşten sonra tek başınıza veya yanınızdaki bir arkadaşınız ile hızlı bir stres atıcı arıyorsanız, gerçekten daha iyi bir seçenek yok. Bu yazıyı okuduğunuz sırada oyunu çoktan almış olmalısınız, ama almadıysanız hemen alın.