Ülkemizin ortalama gelir düzeyine baktığımızda, video oyunlarının fiyatları için yüksek rakamlar olduğunu söylerdik. Söylerdik diyorum çünkü eğer yaşamakta olduğumuz hızlı döviz artışı böyle giderse, oyunların alımını imkansız hale getirecek rakamlarla karşılaşacağımızı korkuyla gözlemliyoruz. Bu, hem alıcılar, yani bizler gibi video oyunlarını sevenler için güç bir durum olacak, hem de satış ve dağıtım tarafı için önemli sıkıntılar doğurabilecek. Bu yazıda sizlere, döviz artışının sürmesi durumunda nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı, bazı örnekler vererek açıklamayı deneyeceğiz. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl rakamlar bizleri karşılayabilir? Berabere bir göz atalım.
Oyunları almak imkansız hale mi gelecek?
Gözümüzü fazla korkutmayalım diyeceğim ama korkulmayacak gibi de durmuyor. Örneğin; 2017 senesinde, PlayStation 4 platformunun yeni çıkan AAA kalitesindeki video oyunlarını maksimum 269 Türk Lirası fiyatla alıyorduk. Bu oyunların bazıları da 209 Türk Lirası etiketiyle satılıyordu. Maksimum 269 Türk Lirası olan fiyatlar, genellikle bahsettiğimiz oyunların standart sürümlerine aitti. Bazı farklı sürümlerin daha yüksek rakamlardan satıldığını da görüyorduk tabii.
Bu rakamları da çok bulan bazı oyuncular, indirim dönemlerini bekleyerek, bu rakamların yüzde cinsinden oranlarıyla yapılan indirimlerden faydalanabiliyorlardı. İndirim dönemlerinde de; 159 Türk Lirası, 119 Türk Lirası veya oyunun çıkış tarihinin üzerinden biraz fazla zaman geçmişse, 89 Türk Lirası gibi rakamlarla karşılaşabiliyorduk. Aslında bu rakamlar, döviz ile kur farkının çarpımından elde edilen rakamları yansıtmaktaydı. Hala da öyle olacak ama o çarpılan rakamların çok çok artmakta olduğunu görüyoruz.
Şimdi ise dünya geneline baktığımızda, bir AAA kalitesindeki video oyunu için genelde 60 Dolar veya 60 Euro gibi bir fiyat belirlendiğini biliyoruz. Şu anki kurdan hesaplarsak 60 Dolar, 385 Türk Lirası; 60 Euro ise 440 Türk Lirası ediyor. PlayStation 4 platformuna dönersek, geçen sene alınan 269 Türk Lirası değerindeki oyunu, Euro bölgesinde olduğumuz için 440 Türk Lirasından alacağımız gibi bir anlam çıkıyor. Buna vergiler gibi katma değerlerin eklendiğini de belirtelim.
Şu anda PlayStation Store üzerindeki Türk Lirası üzerinden ön sipariş rakamlarına baktığımızda biraz kafa karıştırıcı bir tabloyla karşılaşıldığını söyleyebiliriz. Battlefield V oyununun standart sürümü hala 269 Türk Lirasından, Call of Duty: Black Ops IIII oyununun standart sürümü ise 229 Türk Lirasından, PlayStation Store üzerinden ön siparişe sunulmuş durumda. Bu rakamlar, döviz artışının yaşanmasından bir hayli süre önce belirlendiler. Henüz bir değişim de yapılmadı ama yapılmayacağı anlamına da gelmiyor.
Oyunların fiyatları sabit kalacak mı?
Fiyatları, günümüzden biraz daha yakın tarihlerde belirlenen video oyunu fiyatlarına baktığımızdaysa işin renginin değiştiğini görüyoruz. Merakla beklenen ve çok satılacağı tahmin edilen FIFA 19 oyununun standart sürümünün PlayStation Store üzerindeki satış fiyatının 359 Türk Lirası olduğunu görüyoruz. Aynı oyunun diğer sürümlerin baktığımızda işin rengi biraz daha belli olmaya başlıyor. PlayStation Store üzerinde FIFA 19: Şampiyonlar Sürümü, 450 Türk Lirası; FIFA 19: Ultimate Sürüm ise 500 Türk Lirası değerle ön siparişe açılmış durumda.
Öte yandan bu rakamların da dövizdeki son artıştan önce belirlendiğini belirtelim. Yani 1 Dolar, 4,90 Türk Lirası civarındayken belirlenen rakamlardı bunlar. Şu anda 1 Dolar, 6,40 Türk Lirası değerinde görünüyor. Ayrıca PlayStation Türkiye, bu fiyatları belirlerken uzun hesaplar neticesinde indirimlere giderek hesaplamalar yaptığını, firma yetkilileriyle yapılan röportajlarda bildirmişti. Bire bir bugünkü değerlerin uygulanması durumunda, FIFA 19 oyununun 359 Türk Lirası değil, yaklaşık 440 Türk Lirası değerle satılmasını bekleyebiliriz.
Tabii bir video oyunu 440 Türk Lirası veya daha farklı senaryolar sonrasında 500 Türk Lirası fiyatla satılmaya başlarsa, oyuncuların bu durum karşısında nasıl hareket edeceğini bir düşünelim. 269 Türk Lirası vererek bir oyun almakta zorlanan kullanıcılar, 500 Türk Lirası değerdeki bir video oyunu nasıl satın alacaklar? Haydi satın aldılar diyelim, bir senede bir oyuncu en fazla kaç tane oyun oynayabilecek? 4 tane çok beğendiği video oyununu indirime girmeden almaya kalksa, 2000 Türk Lirası civarında bir ödemeyi rahatlıkla yapabilecek mi?
Bir de işin satış boyutu var. Pek çok masrafları olan, bünyesindeki çalışanlara maaş vermesi gereken dağıtıcı firmalar, video oyunu satışlarının azalması durumunda, nasıl bir mücadele verebilecekler? Daha da vahim boyutu, bu yerli dağıtıcı firmalar nasıl ayakta kalabilecekler? Umarız bu döviz artışının seyri geri döner ve fiyatlar en azından eski seviyelerine inerler ta da oyunların ana dağıtıcıları, Türkiye için özel fiyatlar sunmaları gerekebilir. Onların da 80 Milyonu geçen nüfuslu bir pazarı kaybetmek istemeyeceklerini düşünüyoruz.
Şimdi ne olacak?
Şimdi ne olacak, şeklindeki bir sorunun yanıtını bugünden vermemiz çok zor. Döviz kurlarındaki artış devam ederse, herkes gibi video oyunu piyasasını ve oyuncuları zor günler bekliyor. Şimdiki gibi kalsa dahi ortalama 400 Türk Lirası fiyatlarla, oyunların satıldığını göreceğiz maalesef. Bu rakamlar şimdi çok geliyor. Psikolojik satın alma eşinin değişmesi de zaman alacağından durum dağıtıcı firmalar için de zor geçecek gibi görülüyor. Umarız bu belirsiz ve kötüye giden durum kısa sürede son bulur. Hem ülkemizdeki video oyunu sektörü, hem de diğer sektörlerdeki kötüye gidiş, tersine döner.