Virtua Fighter, hayatımıza ilk olarak 1993 senesinde girmiş olan bir oyun markası. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere bu marka, dövüş oyunu temeline sahip ve ben de bu türe pek yakın olmadığım için kendisiyle tanışmam bayağı bir zaman aldı. Yanlış hatırlamıyorsam, Virtua Fighter markasını ilk defa Dead or Alive 5 aracılığı ile duymuştum. Malum, bahsettiğim o oyun da dövüş temelli bir yapıt ve içerisinde Virtua Fighter evreninden bazı konuk karakterleri bulunduruyordu. Şimdi ise Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown, PlayStation Plus ile ücretsiz verildiği için bu oyuna bir şans vermek istedim, kendisini oynadım ve inceliyorum.
SEGA tarafından geliştirilen ve 1 Haziran 2021 tarihinde piyasaya sürülen Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown, aslında büyük bir geçmişe de sahip. Şöyle ki Virtua Fighter 5, ilk olarak 2006 senesinde filan piyasaya sürülmüştü. Daha sonra nesiller geçtikçe filan oyun toplamda 3-4 kere iyileştirildi ve son olarak da şu anda incelemekte olduğum halini aldı. İyileştirilmiş bir yeniden yapım olarak geçen bu oyun, PlayStation 4 için çıktı ve ne yazık ki PlayStation 5 için herhangi bir destek sunmuyor. Ben yine de bu oyunu, yeni nesil konsolumda, geriye dönük uyumluluk programı dahilinde deneyimleyeceğim.
Her şeyden önce Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown oyununun hikayesinden bahsetmek istiyorum. Bu oyunda, Fifth World Fighting Tournament isimli bir dövüş turnuvası gerçekleştirilecek ve dünya üzerindeki en iyi dövüşçülere de bir davet gönderiliyor. Tamamen kusursuz olmaya odaklanan dövüşçüler, aslında rakiplerini yenerek en iyi dövüşçü olmaya çalıştıklarını zannediyor ama turnuvayı düzenleyen şirketin dünyayı ele geçirme gibi daha büyük planları bulunuyor. Yalnız, burada çok fazla detay vermek istemiyorum, oyunun arka planında her ne kadar bir hikaye olsa bile içerik olarak bir hikaye modu yok; sadece arcade modu var.
Fifth World Fighting Tournament, aslında bolca karakterle oldukça zengin görünebiliyor. Öncelikle, Virtua Fighter 5 oyununun temel sürümünden gelen 17 adet dövüşçü bulunuyor. Bunlar zaten hikayenin temelini oluşturuyor. Bunların üzerine bir de oyunun bu sürümüne özel olarak 3 yeni karakter ekleniyor. Yalnız, bu karakterlerin iki tanesi eski oyundan geri dönüyor. Temel oyundaki 17 adet karakterin 15 tanesi de zaten eski oyunlardan geri dönüyordu. Yani, oyunda yeni karakter sıkıntısı ciddi bir şekilde hissedilebilir özellikle de serinin eski oyunlarını oynadıysanız. Ben eski oyunları bilmediğim için karakterler pek sıkıntı çıkartmadı.
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown, yepyeni bir oyun motoru ile geliyor
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown oyunu SEGA ve Yakuza serisinin arkasında yer alan Ryu Ga Gotoku Studio tarafından geliştirildi. Bu noktada, oyunun değiştirilen ilk ögesi ise oyun motoruydu. Bahsi geçen bu yapıt artık Dragon Engine kullanıyor ve sonucunda da oldukça iyileştirilmiş bir görsellik karşımıza çıkıyor. Ayrıca oyunun açılış kısmında da tamamen yeni bir sinematik sahne bulunuyor. Bu sahneyi, oyunun diğer versiyonlarında görebilmek mümkün değil. Bunun haricinde, yine görsel olarak kullanıcı arayüzü baştan tasarlanıyor. Müzik tarafında ise tamamen yeni parçalar duyabilmek mümkün.
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown ile tam bir deneyim yaşamak istiyorsanız, ne yazık ki bir ek paket satın almanız gerekiyor. Legendary Pack isimli bu ek paket, serinin önceki oyunlarından müzikleri ekliyor, karakter özelleştirme kısımları için yepyeni kostümler ve diğer eşyalar veriyor, alternatif bir kullanıcı arayüzü sunuyor ve klasik oyunlardan hem karakter modelleri, hem de savaş arenaları getiriyor. Yani, bu paketi aldığınız zaman eski oyunlardaki gibi düşük poligonlu modeller görebiliyorsunuz ve o modellerin ait olduğu arenalarda savaş gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu da oyunculara bolca nostaljiden başka bir şey sunmayacaktır.
Peki, Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown gibi bir video oyunu; Tekken, Mortal Kombat, Injustice ve Street Fighter gibi markaların arasında sağ kalabilecek bir yapıt mı? Aslında, bu sorunun cevabı direkt olarak evet. İncelemekte olduğum bu oyun, her ne kadar ufak bir karakter kadrosu sunuyor olsa bile içeriği ile ciddi anlamda tatmin edici bir hal alabiliyor. Öncelikle, oyunun çoklu oyunculu modu oldukça zengin bir deneyim sunuyor. Ayrıca bu modda kazandığınız zaman da gerçekten ödüllendiriliyorsunuz ve bunu en iyi şekilde hissettiriyor oyun. Yalnız, buna karşılık, tekli oyunculu olarak boş bir arcade modu ve antrenman modundan başka bir şey sunulmuyor.
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown, çevrim içi ve çoklu oyunculu içerikler en yüksek seviyede rekabete ve elektronik spora hitap ediyor. Şimdi, bu oyunun temelinde sadece 3 butonu kullanabileceğiniz bir oynanış yatıyor ama temeli öğrendikten sonra daha derinlere yol alabilmeniz, kompleks sistemleri öğrenmeniz gerekiyor. Yani, öğrenmesi kısmen kolay ama ustalaşması ciddi anlamda zor bir oyun var karşımızda. Böyle video oyunları da kendi gücünü en iyi şekilde rekabetçi ortamlarda gösterebiliyor. İncelemekte olduğum bu oyun da çoklu oyunculu içeriklere önem vererek, bunu en iyi şekilde gösteriyor.
Dragon Engine ile yenilenen modeller ve arenalar tüm gücünü gösteriyor
Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown, oyuncu eşleştirme sistemi üzerinden hem dereceli, hem de günlük iki farklı çoklu oyunculu mod sunuyor. Bunların üzerine lobi açma ve turnuva düzenleme de ekleniyor. Yani, rekabet etmek isterseniz, kendi turnuvanızı bile düzenleyebiliyorsunuz. Oyuna alışmak için de öncelikle tekli oyunculu antrenman modunda biraz zaman geçirmenizi, ardından yine tekli oyunculu arcade modunda karakterleri tanımanızı, ondan sonra da çoklu oyunculu günlük modda çevrim içi sistemlere alışmanızı öneriyorum. Ondan sonra da zaten kendinizi hazır hissettiğiniz zaman dereceli içeriklerde yer almaya başlayabilirsiniz.
Bu tip rekabetçi dövüş oyunlarında bağlantı da çok önemlidir. Sadece tek bir saniyelik sahne bile Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown gibi oyunlarda kazanan ve kaybedeni belirleyebilecek güce sahip olabilir. Netcode dediğimiz olay bu noktada devreye giriyor ve bu noktada pek de iyi bir deneyimin sunulduğunu belirtmek oldukça zor. PlayStation 5 konsolumda kablolu internet kullanıyor olmama rağmen dünyanın dört bir yanından insanlarla eşleşebileceğiniz için dövüş oyunlarında rahatsız edici olabilecek seviyede gecikmeler çok sık yaşanabiliyor. Bunlar, başka oyunlarda hissedilmeyecek problemler ama böyle oyunlarda çok sıkıntı çıkartıyorlar.
Daha önce görsellikten bahsetmiştim ama Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown oyununun sunumuna bir kere daha değinmek istiyorum. Dediğim gibi bu oyun, Yakuza serisinin oyun motoru ile tekrar yenilendiği için karakter modelleri, arenalar, doku kaplamaları ve çok daha fazlası orijinal oyuna göre ciddi anlamda kaliteli görünüyor. Genel olarak baktığınız zaman ise oyun kesinlikle göze hitap edebilecek seviyede. Performans tarafında ise hiçbir sıkıntı yok; oyunu 60 FPS olarak oynayabilmek mümkün. Sesler ve müzikler ise gayet güzel. Yani, bu noktada sanıyorum ki en kötü şey, alternatif müzik ve tasarımların ek paketle satılıyor olması.
Eğer dövüş oyunlarına yakın bir insansanız, Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown yapıtına kesinlikle bir şans vermeniz gerekiyor. Evet, oyunda çok zayıf bir tekli oyunculu içerik var ama bu tip oyunlarda da zaten önemli olan rekabet etmektir. Rekabet için de oldukça zengin ve neredeyse çok başarılı olan çoklu oyunculu içeriklere yönelebilirsiniz. Netcode, kesinlikle ortalama üstü bir kalitede çalışıyor ama sizin de hoş bir deneyim yaşayabilmeniz için güçlü ve kablolu bir internet kullanmanız, ardından da karşınıza çıkan rakibinizin de aynı şeyi yapıyor olması için dua etmeniz gerekiyor.