Void Crew, bağımsız bir oyun geliştirici ekibi olan Hutlihut Games tarafından geliştirilen ve Focus Entertainment tarafından yayıncılığı üstlenilen bir uzay macerası oyunu. Arkadaşlarınızla birlikte sizleri zengin bir bilim kurgu evreninde yolculuğa ve maceraya çıkarmayı hedefleyen bir yapım. Erken erişim şeklinde yayımlanan oyun, bunu size gerçekten de sonuna kadar hissettiriyor.
Sunduklarıyla birlikte oldukça büyük bir potansiyel sunsa da, kendisiyle geçirdiğim süre boyunca bana pek de beklediğim gibi bir tecrübe yaşatmayı başaramadı maalesef Void Crew. Erken erişim aracılığıyla çıkışını gerçekleştirmiş olan yapımın kendisini geliştirmek için önünde bolca zaman olmasıyla birlikte, şu an için beklentileri karşılamakta biraz zorlanıyor gibi görünüyor.
Derin uzayda bir gemi mürettebatının bir parçası olarak maceradan maceraya atılacağınız bu oyunda gemi pilotu, mühendis, nişancı veya toplayıcı gibi karakter sınıflarından birini seçebiliyorsunuz. Her bir rol ise farklı oynanış tarzlarına hitap ediyor. Geliştiricinin oynanış tarafındaki bu tercihi oyunun etkileşimi ve oynanış çeşitliliği açısından güzel birer dokunuş olmuşlar.
Bu tip işbirliğine dayalı oynanış sunan oyunlarda bolca gördüğümüz ekibini topla, görev seç ve göreve çık şeklinde bir döngü üzerine kurulmuş Void Crew. Devasa bir açık dünyaya sahip gibi görünse de aslında görevden göreve çeşitli görev bölgelerinde gezebileceğiniz kısıtlı bir açık dünyaya sahip.
Void Crew, tüm mürettebat üyelerini görev başına çağırıyor
Her bir yolculuğa çıkmak için ise öncelikle mühendisinizin geminin ilgili sistemlerini aktive ettikten sonra geminin kaynaklarını bu yolculuk için Void Jump adı verilen birime yönlendirme yapması gerekiyor. Daha sonrasında ise gemi pilotunuz yolculuk öncelikle koordinasyon haritası üzerinden görev seçip geminin Void Jump özelliğini çalıştırarak ışınlanma sürecini başlatmalı.
Mürettebatınızın tamamı koltuklarına oturup kemerlerini sıkıca bağladıktan sonra ise yolculuğunuza başlayabiliyorsunuz. Bu adımı atlayan mürettebat üyeleri ise geminin ivmesiyle birlikte sağa sola savrulabilirler, bununla birlikte bolca hasar da almalarına neden olabiliyor bu durum. O yüzden prosedürleri atlamamak hayati bir önem taşıyor diyebiliriz
Büyüklü küçüklü uzay gemilerinden istediğinizi seçip geliştirmeler de yapabiliyorsunuz. Tabii ki bunu gerçekleştirebilmek için de çıktığınız maceralar sırasında karşılaştığınız uzay istasyonlarında veya uzay boşluğuna terkedilmiş kargoları yağmalamanız gerekiyor. Düşmanlarınız tarafından korunan istasyonlara sızmak ise hiç de kolay bir görev sayılmaz
Gemi kontrolü oldukça tatmin edici bir deneyim sunuyor ve her oyuncunun rahatlıkla kontrol edebileceği bir şekilde tasarlanmış. Uzay boşluğunda geminize yön vermek için pek de bir tecrübeye ihtiyacınız bulunmuyor tahmin edeceğiniz üzere. Olabildiğince basitleştirilmiş bir şekilde kontrol edebildiğiniz uzay gemisinin ağırlığını da gayet güzel bir şekilde bizlere yansıtmayı başarmışlar.
Void Crew, ekip uyumunu önemli bir yere koyuyor
Çeşit çeşit gezegenlerden oluşan bir haritaya sahip oyunda, seçtiğiniz gezegene ait olan birkaç görevden birini seçip yolculuğunuza başlıyorsunuz. Görevler boyunca karşılaşacağınız tehlikeler, engeller ve düşmanlarla başa çıkmak için taktiksel becerileriniz ile birlikte ekip üyelerinizle birlikte olan uyumunuz da ciddi bir öneme sahip.
Ekip üyeleri arasındaki etkileşim ve işbirliği savaşlardan sağ çıkıp çıkamayacağınız konusunda belirleyici bir etken olarak yer alıyor. Tam da bu yüzden mürettebatınızı iyi seçmenizde fayda var. Nitekim mürettebatınızda gerekli rollere sahip takım arkadaşlarınız bulunmuyorsa görevlerde başarılı olma ihtimaliniz bir hayli düşük.
Ekibinizi kurmanın yanı sıra geminizi geliştirmek de oldukça önemli bir diğer nokta olarak karşımıza çıkıyor. Birçok zorluk seviyesine göre hazırlanmış görevlere gidebilmek için ise geminizi geliştirmeniz gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için de çıktığınız yolculuklarda karşılaşacağınız çeşitli materyalleri ve eşyaları toplamanız gerekiyor.
Görevleri başarılı bir şekilde tamamlayamama durumunuzda ise elinize pek bir şey geçiyor diyemeyiz. Risk – ödül sistemi bu açıdan oyuncuları fazlasıyla zorlayabilecek bir taktiksellikte konumlanıyor. Görev seçimi ve ilerleyiş konusunda gerekli dikkati ve özeni sağlamazsanız, birden çok kez hüsrana uğramanız işten bile değil.
Hikaye anlatımında sınıfta kalsa da grafikleri göz alıyor
Oyun, hikaye anlatımı açısından şu aşamada bizlere pek bir içerik sunmuyor. İsimleri hariç hiçbir şey bilgiye sahip olmadığımız bir uzaylı grubunun bulunduğu ve bizlerin de insanlığın kaybedilmiş bölgesini onlardan geri almak üzere görevlere çıktığımızı biliyoruz sadece. Yine ilerleyen süreçte geliştiricilerin bu alanda da bazı düzenlemeler yapacağını düşünüyorum.
Grafikler ve görsel tasarım açısından görsel bir şölen sunmaya çalışsa da fazlasıyla göz yorucu bir yapım olarak karşımıza çıkıyor Void Crew. Gerçekçi ve etkileyici efektler ve grafikler sağlayan yapımda çok kısa bir süre vakit geçirseniz bile hızlı bir şekilde başınıza çeşitli ağrılar girebilir. Gittiğiniz görevlerin bulunduğu gezegen ve bölgelerde gezinmek ise bazen zorlayıcı bir hale gelebiliyor.
Yönlendirmenin oldukça zayıf olması bazı durumlarda sizleri içinden çıkması imkansıza yakın bir labirentteymiş gibi hissettirebiliyor. Ekranın sağ üst köşesinde bir takip göstergesi bulunuyor olsa bile bunların ne anlama geldiğini veya nereye gideceğimizi tam olarak anlamak güç olabiliyor. Böylece başıboş bir şekilde oradan oraya dolaşmak zorunda kalınabiliyor.
Oyunun öğretici bölümü ve sonrasında oyun boyunca karşımıza eğitici kartları ise oyuna dair bizlere pek bir şey öğretiyor diyemeyiz. Kontrol şemasını ve oyunda yapabileceğiniz temel birkaç aksiyonu oldukça yüzeysel bir şekilde gösteriyor. Sonrasında da bizi gerçekten de uzayın karanlık derinliklerinde bir başımıza bırakıyor.
Eşli oyun mekanikleri güzel düşünülmüş ancak oyuncu sayısı yetersiz kalıyor
Void Crew, “co-op”, yani arkadaşlarınızla veya oyunda eşleşeceğiniz insanlarla işbirliği mekanikleri ile öne çıkıyor ve bu durum oyunun temel taşlarından birini oluşturuyor. Ekip üyelerinin gemi sistemlerini birlikte yönetmesi ve düşmanlara karşı etkili bir şekilde savaşması için görev paylaşımı oldukça önemli bir noktaya yerleştirilmiş.
Eşli oyun modunun oyunda bu denli önemli bir yerde olması bu yapımı yalnızca bir oyun değil, bir ekip deneyimi haline getirdiği için tek başına oynamak isteyenleri biraz zor bir durumda bırakıyor diyebiliriz. Temel olarak iki veya dört oyunculu bir deneyim sunan bir oyun için bu sayı, işlevsellik açısından beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak.
Büyük bir geminiz varsa yapacağınız en basit görevler için bile yolunuzu bulmakta zorlanarak kayıp olmanız çok olası bir durum. Gemi içi kullanabileceğiniz bir haritanın bulunmaması da bu konuda pek işinizi kolaylaştırıyor diyebilmek pek mümkün değil. Çeşitli yönlendirme işaretleri bulunuyor olsa bile, oyunumuz bu açıdan biraz yetersiz kalıyor.
Küçük gemiler ise kompakt ve hareket kabiliyetinin büyük olanlara göre çok daha kolay olmasına rağmen saldırı, savunma ve depolama açısından kısıtlı alana sahip olmasından dolayı, ekibiniz için işleri daha zorlu bir noktaya taşıyor. Sonuç olarak baktığımızda her iki gemi tipinde de çeşitli avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor ancak bunun dengesi pek iyi sağlanamamış gibi görünüyor.
Uzak uzayın gizemi: Void Crew oyununun erken erişiminin ardındaki potansiyel
Uzay, insanoğlunun merakının ve keşfetme arzusunun sonsuzluğunu yansıtan büyülü bir kara delik gibidir ve uzayın boşluğunda sizi arkadaşlarınızdan başka kimse duyamaz fikriyle geliştirilen Void Crew, Hutlihut Games ekibinin oldukça ilgi çekici bir projesi olarak ortaya çıkıyor, ancak deneyim başladığında, bazı temel iyileştirmelerin gerekli olduğunu çok net bir şekilde görebiliyoruz.
Erken erişim aşamasındaki bir oyunun beklentileri karşılaması çok nadir durumlar dışında beklenmez. Bu sürecin de aslında temel amacı budur. En azından oynanabilir bir düzeyde bulunan projelerin, yayıncılar tarafından oyuncuların deneyimine sunulması ve onlardan gelen geri dönüşlerle birlikte gelişim sürecini hem keyifli hem de bilgilendirici bir hale getirmek.
Oyunun içeriği şu an için oldukça sınırlı, ancak erken erişim aşamasında olan bir yapım için bu durum gayet doğal. Oyunun ilerleyen dönemlerde daha geniş ve çeşitli bir içerik sunmasını bekleyebiliriz. Nitekim oyunun gelişim sürecinin hala devam ettiğini ve olası hataların birçoğunun düzeltileceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Oyunun bu aşamadaki eksiklikleri biraz göze batıyor olsa da Void Crew, sahip olduğu atmosfer, tema ve sunduğu oynanış elementleriyle birlikte önümüzdeki dönemlerde adından bolca söz ettiren iddialı bir yapım olma potansiyelini bir madalya gibi taşıyor. Bu süreçte bizlere ise sabırlı olup geliştiricinin yapacaklarını merakla beklemek kalıyor.