Valkyrie Elysium ve Samurai Jack: Battle Through Time gibi projelerde kendisini göstermiş olan Soleil, 110 Industries ile iş birliği içerisine girdi ve 14 Şubat 2023 tarihinde, tam da Sevgililer Günü içerisinde karşımıza Wanted: Dead isimli yeni bir video oyunu ile çıktı. Şimdi, her ne kadar bu stüdyonun geçmişinde biraz önce adını geçirdiğim yapıtlar bulunsa da aslında oyunu geliştiren takımın içerisinde Ninja Gaiden ve Dead or Alive serilerinin yapımcıları bile var. Şimdi, bu kadar sevilen oyun işin içine girince, bu yeni yapıtın da güzel bir şekilde piyasaya sürüldüğünü düşünebilirsiniz ama durum ne yazık ki o kadar iç açıcı değil.

Wanted: Dead, yakın dövüş ve ateşli silah temelli oynanışını birbirine karıştıran, ikili bir deneyim sunmayı planlayan bir yapıt. Oyun alanı olarak Hong Kong sunuluyor ve Zombie Unit isimli elit seviyedeki bir polis takımı ile tanışıyoruz. Oyunun hikayesinde Lt. Hannah Stone karakterini kontrol ediyoruz ve Hong Kong sınırları dahilinde işlenen büyük bir suçu çözmeye çalışıyoruz. Yalnız, işler bu kadar da yüzeysel kalmıyor. Durum şu ki aslında gelecekteyiz ve “cyberpunk” temasının yoğun olduğu bu şehirde, insan şekline bürünen bolca “android” bulunuyor. Kontrol ettiğimiz karakter ise tam olarak bir polis sayılamaz aslında.

Hannah Stone, aslında bir paralı asker ve işlediği suçlardan ötürü de hapis yatıyor. Yalnız, Zombie Unit isimli polis grubunu yönetmesi için hapisten çıkartılıyor ve bu grubun amacı da zaten şehrin en kötü ve en tehlikeli suçları ile uğraşmak. Karakterimiz öyle çok kötü bir tasarıma da sahip değil. Hikaye açısından oldukça derin bir geçmiş çiziliyor kendisine ve görüntü tarafında da oldukça havalı bir karakter elde ediyoruz. Yalnız, oyunda herhangi bir özelliği ile dikkat çeken tek kişi biz değiliz; karakterimiz ile aynı grupta olan sağır ve dilsiz Cortez ile silahları bayağı bir seven Gunsmith gibi diğer yan karakterler de aslında oldukça ilgi çekici olabiliyor.

Yalnız, grubumuzdaki diğer karakterler pek de sevilecek bir yan bulundurmuyor. Wanted: Dead içerisinde genellikle sayısız düşman öldürüyoruz ve bu sırada grubunuzdaki bir kişinin sürekli ama sürekli rastgele şeyler hakkında söyleniyor olması pek eğlenceli bir ortam yaratmıyor. Tabii ki başka dinamikler de işin içine giriyor ama özetle oyunun geliştirici ekibi, yaşanan ağır aksiyonu, diyaloglar ile biraz hafifletmek, zaman zaman espri katmak istiyor fakat adını özel olarak geçirdiğim karakterlerin haricindeki kimse bunu pek başaramıyor. Bunun yerine garip diyalog anları deneyimliyoruz sadece. Bu da deneyimimizi pek iyileştirmiyor.

Wanted: Dead

Wanted: Dead oyununun zorluğu durmak bilmiyor

Hikaye ve bazı diyaloglar, Wanted: Dead oyununun sunumunu biraz olumsuz etkiliyor olsa da en azından tüm bu olumsuzluklar aslında özenle oluşturulmuş, kendi temasını çok iyi yansıtan ama biraz aynı görünen bölümlerde geçiyor. Oyunun her bölümünde ilgi çekici bir görsel öge bulup, yeni bir fütüristik düşünce ile karşılaşabilmeniz mümkün. Daha da ilgi çekici olan şey ise oyunun kendisi üç boyutlu olsa bile bazı ara sahnelerin tamamen anime tarzında, iki boyutlu bir şekilde sunuluyor olması. Oyun bu anlarında gerçekten güzel tasarlanmış sahnelere ev sahipliği yapıyor. Sadece, oynanış ile ara sahne arasındaki geçişler biraz kaba duruyor.

Wanted: Dead, sadece anime anları ile değil, aslında sesleri ve müzikleri ile de şaşırtıyor. Şimdi, böyle dedim diye oyunun çok muhteşem seslendirme performanslarına sahip olduğunu, silah seslerinin inanılmaz gerçekçi olduğunu ve arka planda çalan müziklerin şahane olduğunu düşünmeyin. Kalite kesinlikle o kadar yüksek değil ama en azından, özellikle de oyunun müzik listesi şaşırtıcı derecede güzel ve sağlanan atmosfere de bir şekilde uyum sağlıyor. Zaten bu oyunun problemli yanı görselliğinde, seslerinde veya müziklerinde değil. Sıkıntıları bulabilmek için oynanış tarafına bir göz atmamız gerekiyor.

Wanted: Dead, aslında gayet aksiyon temelli bir oynanış sunuyor. Uzun menzilli çatışmalarda saldırı tüfeğimizi kullanıyoruz. Yakın menzilli çatışmalarda da işin içine hem tabancamız, hem de kılıcımız giriyor. Evet, silahlarla yapılan savaşa kılıç getiriyoruz biz. Oyunun bölümlerinde genel olarak sürekli ilerleyerek farklı düşmanlarla savaşıyoruz ve daha sonra da bölüm sonu karşılaşması ile işimizi bitiriyoruz. Zaman zaman mini bölüm sonu karşılaşmaları da yaşanabiliyor. Ayrıca oyunda ilerledikçe karakterimiz için üç farklı yetenek ağacı üzerinde yeni özellikler açıp, farklı avantajlar da kazanabiliyoruz. Karakterimiz, ilk andan itibaren aslında güçlü hissettiriyor.

Wanted: Dead gibi bir oyunda karakterimizin hep güçlü hissettirmesi de aslında işe yarıyor ama bu ne yazık ki pek de dengeli bir şekilde sunulmuyor. Oyun, sanki rastgele bir şekilde zorluğu sürekli arttırıp, geri kısıyor. Mesela, oyunun başlarında karşılaşacağınız bir mini bölüm sonu savaşı, oyunun geri kalanından kesinlikle daha zor. Yani, karakterimiz için güzel şeyler hazırlanmış ve farklı farklı düşmanlar da var ama sanki geliştirici ekip, sağlıklı bir ilerleme sunmayı unutmuş. Bu yüzden de oyun biraz tempo problemi ile uğraşıyor, biraz da dengesizlik hissediyorsunuz. Ayrıca, oyunda kullandığınız mekanikler de öyle çok kaliteli sayılmaz.

Wanted: Dead

Rāmen yemek ne kadar zor olabilir ki?

Wanted: Dead oyununda bahsetmiş olduğum bu rastgele zorlu anlar, tahmin ediyorum ki karşılaşmaların yeterince test edilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Birçok karşılaşma, birden fazla katmandan oluşuyor ve genellikle ilk katman çocuk oyuncağı gibi hissettiriyor; ikinci katmanda ise düşmanı öldürmek imkansız hale geliyor, sizi tek bir vuruşta öldürebilecek saldırılarla sık sık karşılaşıyorsunuz. Bunun üzerine, oyunun üstüne kurulduğu mekanikler de genel anlamda kalitesiz ve hatalı hissettirdiği için oyunun geneli ciddi anlamda hasar alıyor. Özellikle de çevrenizdeki düşmanları sersemlettiğiniz özel saldırınız, sanki %50 oranla sürekli hata veriyor gibi duruyor.

Merak etmeyin, Wanted: Dead içerisinde sadece ateş etmiyorsunuz. Oyunun asıl kısmı ne yazık ki biraz sinir bozucu ve kalitesiz ama en azından mini oyunlar var. Normal bir video oyununda bu tip mini oyunlar, kolaydan başlardı ve zora doğru giderdi. Aklıma ilk gelen örnek ise Yakuza serisinin modern oyunlarındaki mini oyunlar. Sadece orada değil, bugüne kadar oynadığım oyunların büyük bir kısmında mini oyunlardan tutun da aklınıza gelebilecek diğer her şey, kolaydan zora gider. En azından bir zorluk seviyesi sunulur ama bu yapıt, savaş anlarındaki rastgele zorluğu bir seviye arttırıyor ve mini oyunlarda rastgele olmayan, net bir zorluk sunuyor.

Wanted: Dead oyununda rāmen yerken, karaoke yaparken ve arcade makinelerinde vakit geçirirken karşınıza mini oyunlar çıkıyor. Bu mini oyunların tamamı hem oldukça zor seviyelerden başlıyor, hem de yine o hatalı ve kalitesiz hissi içerisinde barındırıyor. Kalitesizliği daha çok arcade oyunlarında hissediyorsunuz; zorluk ise karaoke ile kendisini belli ediyor. Bu da aslında biraz üzücü; oyundaki mini oyunları yaşadığınız anlar hem eğlenceli, hem de bitmek bilmeyen aksiyona güzel bir şekilde ara veriyor ama zorluk sıkıntı çıkarttığı için ne yazık ki bu anlarda eğlence elde etmek yerine sürekli olarak sinirinizi bozuyorsunuz. Bu yüzden de oyun, biraz arada kalıyor.

Wanted: Dead aslında çok eğlenceli olabilecek bir aksiyon oyununa benziyor ve bu oyunun tüm problemlerin altında yattığını da rahatlıkla görebiliyorsunuz. Yalnız, oyunun içerisinde o kadar can sıkıcı sıkıntı bulunuyor ki tüm bunları görmezden gelip, oyunun eğlencesine kendinizi bırakamıyorsunuz. Abartılı aksiyonu, bu oyunun ilgi çekici olabilecek tek iyi yanı ne yazık ki; hikayesi ve diyaloğu çoğu zaman ilgi çekici olamıyor ve hem rastgele, hem de abartılı zorluğu ile sizi kendisinden kolayca soğutabiliyor bu yapıt. Teknik sıkıntılar belki zamanla iyileştirilebilir. Bu yüzden de bu yapıtı sadece büyük bir indirim döneminde sizlere önerebilirim.

Wanted: Dead
Olumlu
Sıkıntıların altında eğlenceli ve tatmin edici bir oynanış hissi var.
Bölümler hem görsellik, hem de yapıları açısından güzel duruyor.
Yan karakterlerin büyük bir kısmı oldukça havalı ve ilgi çekici.
Atmosferi olumlu etkileyen bolca hoş müzik ve ses efekti mevcut.
Animasyon tipi ara sahneler çok absürt ama muhteşem duruyor.
Olumsuz
Çok fazla oyun içi hata var ve sıkça çökme problemi yaşanıyor.
Ana oyun ve mini oyunlar, zorluk tarafında çok dengesiz duruyor.
Aksiyon anında yaşanan diyalogların yazımı, hikayeye kıyasla yersiz.
Oynanış anından ara sahnelere geçiş yapmak pek de pürüzsüz değil.
İlgi çekici birkaç karakter haricindeki herkes çok boş konuşuyor.
5

Etiketler: