Bir süredir erken erişim sürecinde olan Warface oyunu, nihayet PlayStation 4 platformu için tam sürüm olarak oyuncuların karşısına çıktı. Tam sürüm olmasıyla beraber ücretsiz hale gelen bu rekabetçi FPS oyununu siz Mavi Kol okurları için özel olarak inceleyeceğiz. Özellikle video oyunlarının el yaktığı şu günlerde, ücretsiz ve vakit harcatabilecek bir oyun arayan PlayStation 4 ve PlayStation 4 Pro sahiplerinin biraz daha yakına gelmesini öneriyoruz.
Ülkemize hiç yabancı olmayan Crytek ekibi tarafından geliştirilen ve 2013 senesinin Ekim ayından beri PC oyuncularının beğenisine sunulan oyunun konsol sürümüne beraberce bir göz atacağız. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden Warface oyununun PlayStation 4 platformu için çıkışını gerçekleştiren sürümüne ait inceleme yazımıza başlayalım.
Warface, bizleri yeni nesilde uzaklara götürüyor
Öncelikle, Warface oyununun 2013 senesinden beri oynanabilir olduğunu sizlere söylediğimizi hatırlatalım. Yani karşımızda, günümüz teknolojisinin biraz altında bir yapımın olduğunu bilerek söze başlayalım. Tabii bu durum oyunun görüntü eleştirmemizi engellemeyecek. Bir oyunun tam sürümü 2018 yılında çıkışını gerçekleştiriyorsa, ona göre ayarlanması gerekir. Bizler de farklı yönlerini ele alarak, bu mücadeleci FPS oyununun bizlere neler sunduğuna bakacağız.
Oyunumuz, PC sürümünün aksine mecburi alıştırma görevleriyle başlıyor. Eşli oyunculu olarak hazırlanan bir bölüme girerek, PvE tarzında olan bölümümüzü oynuyoruz. Hedefimiz 3 kişiyi öldürebilmek ama bölüm öyle çok kısa olmadığından ötürü, takım arkadaşlarımızdan hızlı davranıp, yapay zekaya sahip rakipleri alt etmek çok zor olmuyor.
PC sürümünden farklı olarak diye tabir ettiğim, 4 tane bulunan askeri sınıfı açmak için alıştırma bölümleri oynamamız isteniyor. Gerçi 4 sınıfın tamamını oynatmıyor. Piyade sınıfının alıştırma bölümünü oynayınca, aynı zamanda keskin nişancı sınıfını da açmış oluyoruz. Bu bölümler eşli oyunculu olarak tasarlanarak karşımıza çıkıyor.
Oyunun PC sürümüyle benzer olan bir durumdan da bahsedeyim. PC sürümünde olan seviye yükseldikçe bölümlerin açılması ve günlük hediye sistemleri aynen oyuna aktarılmış durumda. Mesela oyundaki özel operasyonlar bölümü 5. seviyeye gelindiğinde aktif hale geliyor. Mücadeleci müsabakalar kısmı da yine benzer şekilde üst seviyelere çıkıldıkça oynanabilir oluyor. Dilerseniz biraz da PC ve PlayStation 4 platformları arasındaki oynanış farklarından bahsedelim.
Oyunu PS4 ile oynamak sanıldığı kadar zor değil
Warface oyununu PC platformunda, fare ve klavye desteğiyle oynayan bir kişi, haklı olarak DualShock 4 ile bu hareketli oyunu oynamanın zor olacağını düşünecektir. Şahsen ben iki platformu da sıklıkla kullandığımdan mıdır, tam olarak bilemem ama PlayStation 4 sürümünde daha rahat bir oyun deneyimi yaşadım. Kontrolcünün tuş takımı, tüm FPS oyunlarına benzer biçimde tasarlanarak karşımıza çıkartılıyor. Ayrıca nişan desteği de bazı zamanlarda işe oldukça yarıyor.
Durumun böyle ayarlanması da oyun konsollarında FPS türündeki video oyunları oynamaya aşina olan kişiler için işi kolaylaştırıyor. Hatta PC sürümünde Shift tuşuna basılı tutarak koşarken kaymak için CTRL tuşuna basmak zor bir hal alırken, Warface oyununun PlayStation 4 sürümünde L3 tuşuyla koşarken çok daha kolayca yuvarlak tuşuna basıp kayma hareketini gerçekleştirebiliyoruz. Kısaca, PlayStation 4 platformunda herhangi bir FPS oyununu oynayan birisi için oyunun kontrolleri zorluk çıkarmıyor.
Warface oyununun PlayStation 4 sürümünün oynanışından aldığım farklı bir histen de bahsetmek isterim. Ateş ettiğim anlarda DualShock 4 cihazının titremesi gayet güzel ayarlanmış durumda. Bu titreşim düzeyi de oyundaki vuruş hissiyatını arttırıyor ve oyuna daha gerçekçi bir his katıyor. Klavye ve fare ikilisinden alamadığım keyfi, beklemezdim ama DualShock 4 vasıtasıyla almayı başardım.
Bir ekleme de oyunun yeni erken erişiminin sonlanması ve ücretsiz olması üzerine yapayım. Oyunun PC sürümüne girdiğinizde, eğer benim gibi fazla Warface deneyimine sahip olmayan bir oyuncuysanız, tüm rekabetçi FPS oyunları gibi çok zorlu rakiplerle karşılaşmayacaksınız. Oyunun büyük çoğunluğu, nispeten az deneyim sahibi oyunculardan oluşuyor. Ayrıca hile unsurları konusunda da PlayStation 4 sürümünde biraz daha içiniz rahat olabilir.
PC sürümündeki kadar çok oyun modu var mı?
Hemen söyleyeyim ki Warface oyununun PlayStation 4 platformları için erken erişimden çıkan sürümüyle, aynı oyunun PC sürümünün arasında, oyun modları bakımından öyle gözle görülür büyük fark bulunmuyor. Oyunu PC platformunda da oynamamış olan PlayStation 4 kullanıcıları için dilerseniz kısaca bulunan oyun modlarına da değinelim. Oyunun PlayStation 4 sürümünde, oyun modlarına baktığımızda 4 parçaya ayrıldığını görüyoruz. Aynı PC sürümü gibi. Bu oyun modları; Co-op, Special Operations, Versus ve VS. Ranked Match olarak ayrılmış durumdalar.
Co-op modunda, 4 kişilik takımlar eşliğinde, birbirinden farklı zorluklarda bölümleri bitirmeye çalışıyoruz. Burada karşımıza düşman olarak haliyle yapay zeka çıkıyor. Special Operations isimli oyun modu ise yine Co-op modunun benzeri biçimde ama çok daha kapsamlısı olarak karşımıza çıkıyor. Co-op modundan daha fazla takım arkadaşıyla bölümlere giriyoruz. Warface deneyiminin en güzel anlarını bu bölümlerde yaşayabileceğinizi söyleyelim. VS. Ranked Match, kariyerinizi yani oyundaki sıralamanızı etkileyen maçlara imza atmanızı sağlayan alan oluyor.
Sona bıraktığım Versus bölümü ise bilinen çoklu oyunculu oyun modlarının toplandığı alan olarak adlandırdığımız kısım oluyor. Versus bölümü, PC platformunda 8 adet, PlayStation 4 platformunda ise 6 adet farklı oyun modu sunuyor. Zamanla oyunun PlayStation 4 sürümünün de bu sayıyı 8’e çıkaracağını tahmin edebiliriz. Versus bölümündeki oyun modlarından da kısaca bahsedelim dilerseniz. Team Dead Match modunu anlatmaya gerek yoktur sanırım. Takımlar halinde birbirimizi öldürmeye çalışıyoruz. Free For All oyun modunda herkes tek takılıyor.
Plant The Bomb oyun modu, Counter-Strike ve diğer pek çok mücadeleci FPS oyunu serilerinden aşina olduğumuz bomba kurma modu. Blitz modu; belirli bir sürede hedefi etkisiz hale getirmeye çalışılan bir mod. Storm oyun modu ise; biraz bölge ele geçirme, biraz da Call of Duty: WWII oyunundaki War moduna benzer bir biçimde dizayn edilmiş durumda. Sırasıyla bir takım bir noktayı ele geçirmeye çalışırken, diğer takım savunuyor. 3 nokta ele geçirilince bölüm bitiyor. Capture modu; bayrak yarışı misali, düşmanın savaş başlığını alıp kaçırabilme üzerine kurulmuş durumda.
Grafiklere bakınca ben biraz eskidim diye bir ses duyuyoruz
Şimdi buradan oyunun grafikleri çok kötü, yüzüne bakılmıyor desek, tam manasıyla doğru söylemiş olmayız. İşin içinde Crytek gibi bir geliştirici ekip varsa grafiklerin kötü olması düşünülemez zaten. Tek sorun zamanın biraz fazla ilerlemiş olmasında. Oyunun grafikleriyle ilk karşılaştığımız andan itibaren bu grafiklerin zamanın bir miktar gerisinde kaldığını görebiliyoruz. Özellikle çoklu oyunculu haritalar, Counter-Strike serisini ziyadesiyle hatırlatıyor.
Yine de grafiklerin ve detayların gayet yerinde olduğu kısımlar da yok değil. Hatta oyunun PlayStation 4 sürümünün grafikleri, PC platformundaki grafiklere nazaran daha bile güzel geldi. Arasında belirgin bir fark var mıdır bilemem ama belki kullandığımız ekranlarla alakalı bir durum söz konusu olabilir. Her ne kadar ev ve ofis kullanımı için tasarlansa da standart bir PlayStation 4 cihazıyla, Philips 245C7QJSB model monitörde gayet akıcı grafiklerle karşılaştığımı söylemeliyim. 1080p ve 60 FPS kare hızında memnuniyet verici bir deneyim sundu bu monitör şahsım adına.
Performans demişken hemen ondan da bahsedeyim. Oyunun genel anlamda gayet iyi performans verdiğini de söylemeden geçmeyeyim. Mücadeleci yapıdaki çevrim içi bir FPS oyununun akıcı olmasını beklersiniz. Belki grafiklerin eskiliğinden de kaynaklı bir avantaja sahip olan Warface oyunu, akıcı bir oynanış sunarak, oyuncuların canının sıkılmasını önüne geçiyor. Bazı teknik sorunlarla karşılaşmadım desem yalan olur ama genel anlamda gayet akıcı bir oynanışla karşılaştığımı belirtmeliyim.
Oyunun seslerinin de hiç fena olmadığını belirtmek isterim. Öyle muhteşem bir yenilik bulunmuyor PlayStation 4 sürümünde ama PC sürümünden de bildiğimiz üzere oturaklı vuruş hissin veren sesler sayesinde, oynanan oyundan çok daha fazla keyif alabiliyoruz. Dilerseniz biraz da oyunun can sıkabile eksik yönlerine geçelim. Bakalım oyunda eksikliğini hissedeceğimiz kısımları sıraladığımızda kararımız nasıl etkilenecek?
Yapay zeka eski Crytek oyunlarını özletiyor
Oyunun grafiklerinin yetersizliğinden, bir üst kısımda bahsettim. Burada dikkat çekici bir husus daha var ki kaplamaların bazı zamanlarda geç yüklenmesi neticesinde grafiklerin olduğundan daha kötüymüş gibi hissettirmesi. Belki bunu bir performans sorunu olarak da ele alabiliriz. Bir de haritaların pek çoğunda gerekli detaydan kaçınıldığını gördüğümü söylemek istiyorum. Biraz daha uğraşılarak daha doyurucu bir his verilebilirmiş. Yine de çok başarılı bazı haritalarla karşılaşılacağını da bir kenara ekleyelim.
PC sürümünün aksine oyunun PlayStation 4 sürümünde Türkçe desteğinin bulunmayışını da ülkemizdeki oyuncular adına bir eksi olarak değerlendirebiliriz. PC sürümünde hem ara yüz hem de seslendirmeler Türkçe olunca insan daha bir hevesli başlıyor oyuna ama henüz bu desteğin Warface oyununun PlayStation 4 sürümüne gelmediğini belirtmeliyim. Eksik olan oyun modlarının da varlığını bir kenara yazalım. Fakat bu son saydıklarımın yakın zamanda gelecek güncellemeler vasıtasıyla gelebileceğini ümit ediyorum.
Bir de oyunun mikro ödeme kısmı var ama bunu eksi olarak belirtmek gerekir mi bilemedim. Ücretsiz bir oyunun, mikro ödemeler vasıtasıyla gelir elde etmesini eleştiremem ama oyuna başlayınca sürekli karşımıza çıkması biraz eğlenceyi baltalıyor. Yine de öyle boğucu bir yapıda mikro ödemeyle karılaşmadığımı söyleyip, bu kısmı okurlarımız adına bir uyarı babında yapmış olayım. Oyunun genelinde karşılaştığım bazı teknik sorunları da yeri gelmişken belirtmem gerekiyor.
Mesela Co-op modundaki bir bölümde, tüm takım asansöre bindiğinde bir oyuncu dışarıda kalmıştı. O oyuncu ne yaptıysa içeriye giremedi, biz de dışarı çıkamadık. Oyuncu kendisini öldürdüğünde ilerleyebildik. Ayrıca eşli oyuncu modu demişken oyunun eşli oyunculu bölümlerindeki düşmanın yapay zekasının, antrenman modundaki atış sahasındaki robotlardan hallice olduğunu söyleyeyim. Yalnızca karşımıza çıkıyorlar ve bizlere ateş ediyorlar. En çok uğraştıran kalkanlı askerler ise doğrudan seçtiği oyuncunun üzerine yürüyor. Crytek tarafından geliştirilen eski oyunları göze alarak bu bölümü değerlendiremeyiz. PvE tarzındaki alanlardaki düşmanlardan öyle taktik maktik fazla beklemeyin diyerek inceleme yazımızın değerlendirme kısmına geçelim.
Eski fakat zenginleşmiş ücretsiz bir oyun var karşımızda
Şimdi eğri oturup, doğru konuşalım. Oyunun grafikleri ve bazı dinamikleri eskimiş olabilir ama bu eskime sürecinde oyunun zenginleşmiş olduğunu da görüyoruz. Özellikle eşli oyunculu oyun modları, diğer ücretli oyunlarda sunulmayan deneyimleri bile bizlere ulaştırıyor. Döviz kurlarının dengesizliğinden ötürü, oldukça yükselen video oyunu fiyatları göz önüne alındığında, bedava olan Warface, oldukça makul bir alternatif gibi duruyor. Bazı eksikliklerine ve sorunlarına rağmen, mücadeleci yapıda bir FPS oyunu arıyorsanız, sizleri uzun süre idare edecek bir yapımla karşı karşıya olduğunuzu rahatlıkla söyleyebilirim.