Warhammer 40,000 serisi, Fatshark tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen Warhammer 40,000: Darktide ile devam ediyor. Daha önce karşımıza Warhammer: End Times – Vermintide ve Warhammer: Vermintide 2 gibi oyunlarla çıkmış olan bu stüdyo, 4 senelik bir aradan sonra, yepyeni bir oyun çıkarttı ve aslında tanıdık bir formül devam ettirildi. Yalnız, o formüle geçmeden önce bu oyun ile birinci şahıs bakış açısından sunulan bir nişancı ve aksiyon deneyiminin sunulduğunu belirtmek istiyoruz. Oyun şimdilik sadece PC için çıktı ama Xbox Series X/S için de yakında piyasaya sürülecek.

Warhammer 40,000: Darktide içerisinde anlatılan hikayede Atoma Prime gezegenin endüstriyel bir kısmına gidiyoruz. Tertium içerisindeki Hive City, Chaos tarafından potansiyel bir şekilde tehdit ediliyor ve Inquisitorial Agents da bunu araştırıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu tehdidi araştıran grubun içerisinde bizler bulunuyoruz. Daha önce bu seri için de bolca hikaye yazmış olan Dan Abnett tarafından hazırlanan senaryo, bizleri Operative isimli oynanabilir bir karakter ile tanıştırıyor. Karakterimizi kendimiz oluşturduktan kısa bir süre sonra bir saldırıdan kurtarılıyoruz ve daha sonra maceramız başlıyor.

Daha önce Warhammer 40,000: Darktide oyununun tanıdık bir formül kullandığını söylemiştim. Bu formül, direkt olarak stüdyonun bir önceki oyunu olan Warhammer: Vermintide 2 yapıtından geliyor. Aynı o oyunda olduğu gibi bu oyunda da kendi karakter sınıfımızı seçiyoruz ve dalga dalga gelen düşmanlara karşı takım arkadaşlarımız ile birlikte hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sıkıntı şu ki bahsi geçen ilk oyunda 15 adet ücretsiz karakter sınıfı vardı. Bu yeni oyun ise sadece Human Veteran, Human Zealot, Ogryn ve Human Psyker sınıfları ile sunuluyor. Yani, ileriye adım atmaktan ziyade sanki geriye gitmiş gibi hissediyorsunuz.

Oynanış tarafında Warhammer 40,000: Darktide, biraz rastgele hissettirse bile kesinlikle tatmin edici sistemleri içerisinde bulunduruyor. Silahları kullanmak, düşmanlara karşı savaş vermek, takımınız ile strateji yapmak filan inanılmaz eğlenceli ama geliştirici stüdyo, bu güzel temelin üzerine öyle yapılar kurmuş ki oyuna sinirlenemiyorsunuz bile. Warhammer 40,000 serisinin geldiği bu hale üzülüyorsunuz sadece. Oyunda verilen çok kötü tasarım kararları, eksik sistemler, direkt olarak söylenmiş yalanlar ve çok daha fazlası bulunuyor. Mikro ödeme sistemi öyle bir halde ki bu oyunu mobil bir ürün bile sanabilirsiniz.

Warhammer 40,000: Darktide

Warhammer 40,000: Darktide, kendi markasını aşağıya çekiyor

İnceleme yazımın başında Warhammer 40,000: Darktide oyununun hikayesinin Dan Abnett tarafından yazıldığını söylemiştim. Bu sadece kağıt üzerinde öyle görünüyor; oyunun içerisine girdiğiniz zaman hikaye namına hiçbir şey bulamıyorsunuz. Geliştirici ekip, hikayenin zamanla ilerleyeceğini, haftalık içeriklerle yeni hikayelerin sunulacağını söylüyor ama bunlar tamamen yalan. Bu hikaye dolu güzel evrenin ve Dan Abnett gibi önemli bir ismin üzerine çamur atıyor sadece bu video oyunu. Ayrıca, söylenen tek yalan yazar ile alakalı da değil. Geliştirici ekibin gösterdiği silahların birçoğu şu anda oyunun içerisinde yer almıyor bile.

Silah geliştirme ve özelleştirme sistemi duyurulduğu halde Warhammer 40,000: Darktide oyunun içerisinde yok. Eşya üretme sistemi için de aynı şey geçerli. Daha da önemlisi, oyundaki neredeyse her önemli ganimet mikro ödeme ile satılıyor. Geliştirici ekip, daha önce bu mikro ödeme biriminin oynanış yolu ile elde edilebileceğini, tek yolun gerçek para ödemek olmayacağını belirtmişti ama bu sözler de tutulmadı. Para ödeyerek bile zar zor oynayabileceğiniz bu oyunu para ödemeden oynayabilmek çok daha zor. Her şeyden önce, oyundaki her şey inanılmaz rastgele bir yapıya sahip.

Warhammer 40,000: Darktide içerisindeki rastgele yapı dahilinde oynadığınız her görevden “Looter-shooter” tarzı oyunlarda görebileceğiniz şekillerde ganimetler elde ediyorsunuz. Bu ganimetler genelde silah oluyor ve Destiny 2 ile Tom Clancy’s The Division 2 gibi oyunlarda olduğu üzere silahlar tamamen rastgele özelliklere sahip oluyor. Yalnız, Destiny 2 oyununun tam tersine, bu oyunda çıkan kötü silahlar gerçekten kullanılmaz seviyede oluyor. Ayrıca, Tom Clancy’s The Division 2 oyununun tam tersine, bu oyundaki silahların özelliklerini geliştirme veya değiştirme sistemleri hiçbir şekilde mevcut değil.

Warhammer 40,000: Darktide içerisindeki rastgele ganimet sistemi o kadar kötü ki kazanacağınız en nadir seviyedeki silah bile düşük hasar gücü yüzünden bir çöp olabiliyor. Ayrıca, kazandığınız ganimetler için haftalık bir sınır mevcut, 20’den fazla eşya kazanamıyorsunuz. Daha gazla ganimeti farklı birimler ile satın alabiliyorsunuz ama onlar da saatlik/günlük/haftalık güncelleme dönemlerine sahip. Yani, güçlü bir silahı kaçırmamak için oyunu neredeyse her saat kontrol etmenizi istiyor stüdyo. Ben daha önce bu tarz oyunları çok oynadım ama böyle saçma bir sistem ile hiç karşılaşmadım.

Warhammer 40,000: Darktide

İçerik tarafında da ciddi sıkıntılar mevcut

Warhammer 40,000: Darktide, ne yazık ki içerik tarafında da önemli problemlere sahip. Daha önce de söylemiş olduğum üzere bu oyunda sadece dört adet karakter sınıfı var ki bir önceki oyunun çıkışında bu sayı 15 idi. Bunun üzerine, oyundaki harita ve düşman sayısı da çok az. Bu haritaların içerisinde yaptığınız görevler de sürekli olarak birbirini tekrar ediyor. Kıyaslama yapmak gerekirse, Warhammer: Vermintide 2 içerisindeki her haritada, o haritaya özel görevler ve mini görevler bulunuyordu. Bu oyunda ise hem aynı görevleri, farklı haritalarda yapıyorsunuz, hem de harita sayısı az olduğu için farklı mekanlar kullanıyorsunuz.

Warhammer 40,000: Darktide içerisindeki ganimetler de pek heyecan verici değil. Oyundaki silahların ve diğer ganimetlerin neredeyse tamamı birbirine çok benziyor ve özünde aynı arketiplere sahipler. Bu sıkıntıyı özellikle de insan olan karakter sınıflarında görüyorsunuz. Ogryn sınıfı biraz daha benzersiz silahlar ve ekipmanlar kullanıyor ama bu sınıf için de oluşturulmuş olan ganimet havuzu oldukça kısıtlı. İşin üzücü yanı, oyunun temelinin çok kaliteli ve eğlenceli olması. Yani, mikro ödemelerin üzerine daha az gidilseydi ve oyuna geliştirici ekibin önceki yapıtlarındaki gibi zengin içerikler eklenseydi, her şey farklı olabilirdi.

Açıkçası ben, 2022 senesinde Warhammer 40,000: Darktide gibi bir oyun görmeyi beklemiyordum. Yani, geliştirici ekibin bu oyunu sırf mikro ödeme üzerinden eşya satmaya çalışmak için piyasaya sürdüğü çok açık. Yalnız, stüdyo muhtemelen şunu unutmuş ki mikro ödemelerin satılabilmesi için öncelikle oyuncuların oyunu oynayabilmesi gerekiyor. Mikro ödeme mağazası için hazırlanan içeriklerin dörtte biri belki temel oyunda yer alıyor ki bu da inanılmaz komik bir durum. Bu tip oyunların tamamı geçmişte başarısız oldu ve Fatshark, tam olarak ne düşünerek böyle bir adım attı, gerçekten anlayamıyorum.

Warhammer: Vermintide 2 oyununu oynamak ne kadar eğlenceliyse, Warhammer 40,000: Darktide oyununu oynamak da o kadar eğlenceli ama önceki oyunu belki yüzlerce, hatta binlerce saat oynayıp, eğlenmeye devam edebilirsiniz; bu oyunu en fazla birkaç saat oynayıp, eğlenebilirsiniz. Daha sonra içerikler birbirini tekrar etmeye başlayacak ve işin içine mikro ödeme girmeden de göze güzel görünen şeyleri elde edemeyeceğinizi anlayacaksınız. Belki tüm bunlar gelecekte, özellikle de Xbox Series X/S versiyonunun piyasaya sürülmesine kadar düzeltilebilir ama hasar bir kere verildi bile.

Warhammer 40,000: Darktide

Warhammer 40,000: Darktide, sunumu ile etkileyici olabiliyor

Temel oynanışı güzel olan Warhammer 40,000: Darktide, aynı zamanda sunum kategorisinde de etkileyici olmayı başarabiliyor. Her şeyden önce, oyunun sunduğu görsellik oldukça güzel ve yer aldığı evreni, hoş bir atmosfer ile sunmayı başarıyor. Tabii ki bu güzelliği hissedebilmek için sisteminizin biraz güçlü olması gerekiyor. Oyunun minimum sistem gereksinimlerinde NVIDIA GeForce GTX 970, önerilen sistem gereksinimlerinde ise NVIDIA GeForce RTX 3060 yer alıyor. Yalnız, birazdan bahsedeceğim performans sıkıntıları yüzünden bir tık daha iyi bir donanıma sahip olmak isteyebilirsiniz bu oyun için.

Warhammer 40,000: Darktide, hoş bir görsellik sunsa bile, bu görselliğin arkasında bazı performans problemleri yatıyor. Geliştirici ekip, oyunun çökme ve FPS değerinin düşmesi gibi problemlerle aktif olarak ilgileniyor olsa bile ne yazık ki her oyuncu bu sıkıntılardan etkilenebiliyor. Yani, sizin sahip olduğunuz donanım, önerilen sistem gereksinimlerinin çok üstüne çıksa bile sebepsiz yere oyun çökebiliyor. Ben tahmin ediyorum ki stüdyo, bu optimizasyon sıkıntıları yüzünden oyunun Xbox Series X/S versiyonunu erteledi; öncelikle PC tarafındaki sıkıntılar çözülecek, oyun ondan sonra konsollara gelecek.

Görsellik güzel, performans kötü. Peki, sesler ve müziklerde durum ne? Şaşırtıcı bir şekilde Warhammer 40,000: Darktide, gayet güzel seslendirmelere, ses efektlerine ve müziklere ev sahipliği yapıyor. Tabii ki burada çok inanılmaz, şahane bir kalite sunulmuyor ama yine de kulağınıza hitap eden bu elementler sizi rahatsız etmiyor, olumsuz bir şekilde dikkatinizi çekmiyor. Kendinizi gerçekten oyunun içerisinde hissedebiliyorsunuz. Müzikler de bir Doom serisindeki gibi olmasa bile kendisine has bir güzelliğe sahip. Yalnız, ne görsellik, ne de sesler/müzikler bu oyunun hayatını kurtarmaya yetecek seviyede değiller.

Eğer daha önce Warhammer: Vermintide 2 oyununu sevdiyseniz, ve şimdi de aynı stüdyonun bir sonraki oyunu olan Warhammer 40,000: Darktide için heyecanlandıysanız, o heyecanı hemen yere bırakın. Oyun ne yazık ki oldukça kötü bir durumda ve oyunu oynayan kişinin harcadığı zamana hiçbir şekilde değer verilmiyor. Oyunda gerçek içerik yok, sadece mikro ödeme içeriği var. Bu yüzden, stüdyoyu/markayı/seriyi/türü çok seviyor olsanız bile oyuna zaman vermenizi öneriyorum. Belki bundan 6 ay, 12 ay veya 24 ay sonra bu oyuna tekrar bakın, işler düzelmişse, öyle satın alın. Aksi taktirde bu oyunu öneremeyeceğim.

Warhammer 40,000: Darktide
Warhammer 40,000: Darktide
Olumlu
Temel oynanış oldukça kaliteli, eğlenceli ve tatmin edici.
Görsellik, sesler ve müzikler gayet hoş duruyor.
Karakter sınıfları az olsa bile etkileyici yapılara sahipler.
Harita sayısı az olsa bile güzel tasarımlara ev sahipliği yapıyorlar.
Olumsuz
Oyunda ücretsiz içerik adına neredeyse hiçbir şey yok.
Ücretli içerik arayanlar için bolca mikro ödeme ögesi mevcut.
Performans tarafında bazı ciddi sıkıntılar var.
Birçok sistem yarım bırakılmış veya tamamen oyunda yok.
5