Şunu baştan söylemek istiyorum – Warhammer 40000: Space Marine 2 oyununun hedef kitlesi tam olarak ben değilim. Warhammer evreni ile olan deneyimim yok denecek kadar az ve sadece birkaç modern video oyunlarını oynadım. Yine de bu çok kötü bir şey sayılmaz; bugün oynayacağım oyunun acımasız ve çılgın savaşları, bahsi geçen bu evrenin veya serinin tutkunlarından daha fazlasına hitap ediyor. 1 metre boyundaki inanılmaz genişlikteki askerlerin uzaylı dinozorları zincirli kılıçlarla ikiye bölmesini kim sevmez ki? Böyle bir şiddeti video oyunu dünyasındaki herkes sever!
Warhammer 40000: Space Marine 2, kendi serisinin karanlık olan bilim-kurgu dünyalarında geçen ve üçüncü şahıs bakış açısından oynanan bir nişancı oyunu. Yalnız, işin içinde bolca “Hack and Slash” de var. Oyunun ana senaryosu iki arkadaşla veya yabancı oyuncularla birlikte oynanabilir. Ayrıca, PvE tipi operasyon görevleri ve 12 oyuncu için bir PvP içeriği de var. 13 yıl önce hayranların favorisi olan bir oyunun uzun zamandır beklenen devam oyunu olarak, benim gibi bir aceminin oyuna girmesinin zor olacağından endişe ediyordum ama bu devam oyunu, oyuncuları devasa Warhammer evreniyle tanıştırmak için kibarca zaman harcamasa da sahneyi iyi kuruyor.
Warhammer 40000: Space Marine 2 içerisindeki deneyimimiz, metanetli kahramanımız Titus’un tanıtılmasıyla başlıyor. Warhammers’ın askerlerinin savaştan başka bir şeyle ilgilenmediğine dair herhangi bir şüphe varsa, Titus’un ölümcül bir yaralanmadan uyanması, tüm vücudunun yeniden inşa edildiğini bulması ve ardından savaşa geri dönmesi bunu mükemmel bir şekilde gösteriyor. Burası sadece bitmek bilmeyen savaşlar etrafında dönen bir dünya, bu yüzden karakterler arasındaki tüm konuşmalar kan dökme tasvirleriyle sınırlı. Bunu tanımlamak için kullandıkları Shakespeare nesri de rutin olarak abartılı ve komik.
Bahsi geçen dünyanın hayranları için Warhammer 40000: Space Marine 2 içerisinde dişlerini geçirecekleri bol miktarda bilgi olduğunu hayal ediyorum. Baştan sona çok fazla ezici terminoloji dolaşıyor ama benim gibi yeni oyuncular için geleneksel iyi ve kötü adamların yerini manastırda yaşayan, şiddet yanlısı süper insanların aldığı ilginç bir ortam sunuluyor. Bu, cesur karakterlerin yıldızlara hayretle bakıp daha fazlasını hayal ettiği türden bir bilimkurgu değil ve kahramanlar söz konusu olduğunda Titus ve soykırımcı yoldaşları olan Gadriel ve Chairon, kahramanlık adına pek bir şey yapmıyor. Çoğunlukla yakın çevrelerindeki diğer ırkları doğramakla meşguller.
Tüm bunlar kulağa ne kadar acımasız gelse de Warhammer 40000: Space Marine 2 aslında şaşırtıcı derecede renkli bir oyun ve Games Workshop cephesinin boyalı minyatürlerinin cesur tasarımlarını gerçekçi bir şekilde taklit ediyor. Parlak ve mavi deniz piyadelerinin yüksek gotik mimarinin etrafında ve yemyeşil ormanlarda dolaştığı bu oyun gerçekten de masaüstü Warhammer oyunlarının hayata geçirilmiş hali gibi görünüyor. Çok oyunculu modları, Uzay Kurtları veya Kan Melekleri gibi orduları taklit eden farklı zırh parçalarının veya boya stillerinin kilidini açmanıza izin vererek büyük ölçüde özelleştirmeye de olanak tanıyor ki bunun da ayrı bir güzelliği var.
Warhammer 40000: Space Marine 2 içerisindeki parçalar da ayrı ayrı özelleştirilebilir. Yani, denizciniz, takım arkadaşlarından çok farklı görünebilir. Oyunun oynanışı ise iri yarı adamların, canavarları mümkün olan en vahşi yollarla öldürmesine odaklanan Gears of War ile benzer. Yine de bu siper tabanlı bir nişancı oyunu değil. Çoğu zaman, düşmanlarınıza yaklaşmanız ve onları doğramak için çok çeşitli yakın dövüş silahları kullanmanız teşvik ediliyor. Menzilli silahlar da bol miktarda mevcut ama çoğunlukla kaçınılmaz olarak korkunç pençeleriyle yüzünüze gelmeden önce hedefleri uzaktan öldürmek için kullanılıyorlar. Oyun bunun tam tersine odaklanıyor.
Her yakın dövüş silahının, Savaş Bıçağının hızlı dilimleme ve doğramasından, Güç Kılıcının gelen sürüleri elektriklendirmesine kadar değişen kendi komboları ve hareketleri var. Bazı düşman saldırıları savuşturulabilir, bu da onları ya tamamen öldürür ya da zırhınızı yenileyen hızlı bir silah atışına karşı savunmasız bırakır. Daha büyük düşmanların hafif ve ağır saldırılarla yıpratılması gerekiyor ve yeterince hasar aldıktan sonra, zırhı da yeniden şarj eden, DOOM serisindekine benzer, artık içgüdüsel olan bir animasyonla infaz edilebiliyor.
Bir çatışmada, düşmanları silah ile vurur, kalabalığın içine dalar ve kaybettiğiniz zırhı/canı geri kazanmak için daha büyük rakipleri öldürmeden önce büyük bir savaş veririz. Bu, tatmin edici bir döngü ve yine DOOM serisinde olduğu gibi oyuncuları, aksiyondan kaçmak yerine içine girerek iyileşmeye zorluyor. Bir diğer yandan da geliştirici ekip, ekrana çok sayıda düşman eklemek için ilk olarak World War Z içerisinde kullanılan Swarm Engine ile karşımıza çıkıyor. Bu nedenle herhangi bir çatışmada savuşturulacak çok sayıda Tyranid var. Canavar filolarının uzaktan size doğru koşmasını izlemek, ardından yüzlercesinin umutsuzca size saldırmak için duvarlara tırmanışını görmek, ürkütücü ama aynı zamanda da şahane bir görsel.
Warhammer 40000: Space Marine 2 oyununun PlayStation 5 üzerinde, performans modu ile deneyimledim ve oyun, ekrandaki tüm cesetlere rağmen çok iyi dayandı. Yine de özellikle yoğun anlarda ara sıra kare hızı düşüşleri oldu. Bu açıkçası çok da kötü değildi. Kanıma giren bu düşman sürülerine rağmen, tek oyunculu modda normal zorluk ayarında nadiren zorlandım ama daha zor bir seviyede birden fazla kere öldüm. Görevler genellikle savaşırken noktaları ele geçirmekten, düşmanların ekipmanlara saldırmasını engellemeye kadar hedefleri tamamlamanızı gerektiriyor.
Oynanışın çoğunlukla kesip biçmekten ibaret olduğu düşünüldüğünde, çeşitlilik daha ziyade bu set parçalarından geliyor; bunların çoğu öldürme ve hedefleri güvence altına alma arasında hokkabazlık yapmanızı gerektiriyor. Ne yazık ki yapay zekalı savaş kardeşlerim bunu sık sık sinir bozucu hale getirdi. Eğer oyunu tek başınıza oynuyorsanız, yapay zeka takım arkadaşlarınız hedefleri ele geçirmenize yardımcı olmuyor, bunun yerine kaçıp kendi savaşlarını veriyorlar. Çok fazla hasar alırsanız, sizi yardımsever bir şekilde canlandırıyorlar; bu yüzden biraz işe yarıyorlar ama bir sonraki bölüm hedefine kendi başlarına gitmedikleri için kendimi oyunu tekrar ve tekrar yüklerken buldum.
Warhammer 40000: Space Marine 2, tek oyunculu olarak mükemmel bir şekilde oynanabilir ama üç oyunculu işbirlikçi deneyim, kesinlikle oyunu oynamak için ideal yol. Yalnız, hikayedeki ilerlemenin yalnızca ev sahibi için kaydedileceğini unutmayın, bu nedenle yanınızda tutarlı bir oyuncu ekibiniz olduğundan emin olmanız gerek. Arkadaşlarıyla tam bir hikâye oyunu oynayamayacak olanlar için operasyonlar modu, tamamen özelleştirilebilir uzay denizcileri, yetenek yükseltmeleri ve zırh kilitlerinin açıldığı PvE tipi görevleri sunuyor. Başlangıçta altı görev mevcut, ileride daha fazlası gelecek ve daha zor zorluk ayarlarında tamamladığınızda daha yüksek ödüller alacaksınız.
Warhammer 40000: Space Marine 2 içerisindeki bu eğlenceli modda başlangıçta çok fazla çeşitlilik yok ama bu modun genişletilmesi ve potansiyel olarak oyunun ana teklifi haline gelmesi için iyi bir kapsam var. Ne yazık ki PvP modu inceleme için mevcut değildi. Bu oyun, Warhammer evreninin hayranı olsanız da, olmasanız da harika bir deneyim. Masaüstü oyununun boyalı minyatürlerinin gerçeğe yakın bir şekilde yeniden yaratılması hayranları memnun edecek ama tatmin edici savaşı asıl herkesi memnun edecektir. Bununla birlikte, bazı yapay zeka sıkıntıları nedeniyle çok oyunculu modun tadını çıkarmak kesinlikle en iyisi ve operasyon modu, biraz önce de söylediğim gibi pakete mükemmel bir eklenti olmaktan birkaç içerik parçası eksik.