Genel olarak Warhammer markası söz konusu olduğunda, tema her zaman gerçek zamanlı strateji oyunlarına garip bir şekilde uygundu. Seride tabii ki diğer türleri de keşfeden oyunlar gördük. Örneğin, Warhammer: Vermintide ile işbirlikçi aksiyon oyunu deneyimi yaşatıldı. Artık eski olan Warhammer 40000: Dawn of War oyunlarının başarısı, Warhammer 40,000, Warhammer Fantasy veya nispeten daha genç olan Warhammer Age of Sigmar serisinin teması fark etmeksizin Warhammer markasının genel havasını yakalamayı en iyi başaran türün strateji olduğunu gösteriyor. Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin de bu noktada karşımıza çıkıyor.
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, 2021 yılının Warhammer Age of Sigmar: Storm Ground oyununun ardından yeni ortamı kullanan ikinci büyük video oyunu. Eski oyun rogue lite yapısıyla benzersiz bir yaklaşım benimserken, yeni oyun bunun yerine gerçek zamanlı strateji oyunlarına çok daha geleneksel bir yaklaşımı tercih ediyor. Oyunda, her biri kendi artı ve eksilerine sahip dört farklı oynanabilir tarafın yanı sıra, bu dört tarafı da içeren, dönemeçlerle dolu epik bir hikayeye sahip tam teşekküllü bir senaryo yer alıyor.
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin içerisindeki oynanış, karşıt taraflardaki devasa güçler arasında hızlı tempolu bir çatışmayı tercih etmek yerine, daha çok taktiklere odaklanıyor. Herhangi bir zamanda, sahada çok daha az sayıda biriminiz olacak ve aklınıza gelebilecek tüm süslü taktikleri uygulamak için onları bölmekte özgür olsanız da savaşın temeli, kontrol edebileceğiniz hemen hemen her birimin bazı özel yeteneklere sahip olduğu gerçeğinde yatıyor.
Birimleri yalnızca kullanabilecekleri silah türüne göre tanımlamak yerine, daha yaratıcı takım kompozisyonları düşünmeye ve diğer birimlerin güçlü yönleriyle zayıflıklarını aramaya teşvik ediliyorsunuz. Örneğin, yakın dövüş birimlerinizi bir şifacıya yakın tutmak isteyebilirsiniz, böylece bir savaşta meydana gelebilecek herhangi bir hasarı esasen ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda, menzilli birimlerinizin düşman kuvvetlerine çok yaklaşmasına izin vermek, muhtemelen takımı tamamen kaybetmenizle sonuçlanacaktır.
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, deneyimi iyileştirecek birkaç elemente sahip
Elbette, strateji oyunları söz konusu olduğunda az önce söylediklerimin çoğu temel taktikler gibi gelebilir ama Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, özel yetenekler sayesinde bunu biraz daha ileri götürüyor. Örneğin, Stormcast Eternals tarafında bulunan Knight Vexillor birimi, etrafına iyileştirici dalgalar yayma yeteneğine sahip ve bu da onu ön saflarınıza liderlik etmek için mükemmel bir birim haline getiriyor. Öte yandan, Vanguard Hunters görünmez olma veya menzilli saldırılarını hızlı bir şekilde yaylım ateşine tutma yetenekleri, onları nasıl kullanabileceğiniz konusunda çok daha fazla çok yönlülük sağlıyor.
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin içerisindeki savaş, farklı birim türlerinin (bir simgeyle tanımlanan) diğer birimlere karşı güçlü ve zayıf olmasıyla, mekaniğine taş-kağıt-makas formatını izliyor. Örneğin, üzerinde kalkan sembolü olan tank birimleri, yay sembolü olan menzilli birimlere karşı güçlü ama kılıç sembolü olan saldırı birimlerine karşı zayıf. Bu kuralın tek istisnası, güç-zayıflık üçgeninin dışında kalacak kadar güçlü olan yıldız sembollü kahraman birimleri. Oldukça basit gibi görünse de bu mekanik, oyuncuları maç boyunca bir veya iki birime bağlı kalmak yerine ordularını çeşitli birimlerle donatmaya teşvik ediyor.
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, kesinlikle yavaş tempolu bir oyun. Bu türde genellikle çok daha hızlı bir tempoda oynanan oyunlar bulunurken, bu yapıt işleri oldukça yavaşlatıyor ki bu bence artıları ve eksileri olan bir tasarım kararı. Artı tarafı; oyunun yavaş temposu, doğru yeteneği kullanmak için farklı birimler arasında geçiş yapmanın daha kolay olduğu bir kontrol cihazıyla gerçekten iyi çalışıyor. Öte yandan, daha yavaş tempo aynı zamanda önemli bir sorunu da beraberinde getiriyor. Oyunun mikro yönetime dayalı oynanışa verdiği önem düşünüldüğünde, daha yavaş tempo kesinlikle kuvvetlerinizi doğru bir şekilde yönetmeyi zorlaştırıyor.
Örneğin, bir iyileştirme yeteneğini hızlı bir şekilde kullanmak elbette kolay ama diğer yandan, birimlerinizi büyük bir ateş topunun önünden zamanında çekemiyorsunuz. Sonuç olarak, Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin oyununun en büyük sorunu gerçek bir derinlikten yoksun olması. Taş-kağıt-makas temelli zayıflık sistemi piyasadaki çoğu strateji oyununda mevcut olsa da tipik bir savaşta endişelenmeniz gereken tek gerçek şey olma eğiliminde. Oyunun yavaş hızı da çok fazla mikro yönetimi ödüllendirmiyor; bir düşman ejderhanın devasa alev nefesi saldırısından kurtulmak için gereken hıza sahip değilsiniz.
Her şeye rağmen kıdemli gerçek zamanlı strateji oyunları için pek bir şey yok burada
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, uzun vadede eğlenceli olması için yeterince ilginç seçenek sunmuyor. Hikaye modunun kendisi bir yana, gerçek zamanlı bir strateji oyunu genellikle ne kadar rekabetçi bir topluluk oluşturabildiğine göre yaşar ve ölür ve bu oyunun ciddi şekilde eksik olduğu bir alan. Ancak söz konusu içerik olduğunda oyunun sunabileceği oldukça fazla şey var. Ana senaryosu nispeten uzun bir macera ve esasen oyunun temel sistemleri için bir eğitim görevi görür. Hikaye; Orruks tarafına karşı savaşan Stormcast Eternals grubunun komutasını size vererek başlıyor ama Disciples of Tzeentch tarafından temsil edilen Chaos güçlerinin yanı sıra hayalet Nighthaunt tarafının varlığıyla işler hızla değişiyor.
Hikaye kesinlikle çok eğlenceli olabilir ve kesinlikle epik kahramanlık ve kötülük anları var ama sonuçta gerçekten karikatürize bir hale sahip. Gürültücü ve şamatacı Stormcast Eternals ve komik derecede kötü Orruks gibi hemen hemen her karakter bir karikatür gibi hissettiriyor. Yani, olayların da bundan daha derin olmasını beklemeyin. Hikâye temelde iyiye karşı kötüden ibaret ve okunacak başka pek bir şey yok. Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin garip bir aşırılık örneği.
Bir yandan oyun; Warhammer 40000: Dawn of War oyunlarından, MOBA türüne kadar her türlü diğer oyundan ilham alarak gerçek zamanlı strateji türünü inanılmaz derecede basit bir şekilde ele alıyor. Diğer yandan da oyun, tüm karmaşıklığını oyundaki hemen hemen her birimin sahip olduğu sayısız yeteneğe katıyor. Mikro yönetim ağırlıklı bir oyun tarzını teşvik ediyor ama oyunun hızı taktiklerde etkili bir değişiklik yapmak için çok yavaş olduğundan bunu gerçekten desteklemiyor.
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, özellikle RTS türüne yeni başlayanlar için tasarlanmış gibi hissettiriyor. Oyuncuların işleri yavaştan almasına izin verirken, yine de etrafta dolaşmak için oldukça fazla seçenek sunuyor. Ne yazık ki, çok oyunculu mod söz konusu olduğunda oyunun sürekli bir oyuncu tabanı göreceğini sanmıyorum; tamamen farklı dört gruba sahip olmasına rağmen, yeni stratejilerin veya taktiklerin ortaya çıkması için yeterli yer yok. Oyun, RTS türünü keşfetmek isteyenler için iyi bir oyun ama daha deneyimli oyuncular için burada gerçekten yeni bir şey yok.