Fazla sevmediğiniz bir oyun türüne mensup olan ve büyük umutlarla beklemediğiniz bir video oyununa bayıldığınız hiç oldu mu? Benim oldu ve şu anda bu oyunun inceleme yazısını yazmaktayım. Warhammer: Vermintide 2; PC ve Xbox One platformları için 8 Mart 2018 tarihinde çıkışını gerçekleştirmişti. Yoğunluktan ötürü oynama fırsatı bulamamakla birlikte açıkçası bu oyunu fazla da merak etmemiştim. En fazla, Warhammer dünyasında geçen bir Left 4 Dead kopyasıydı benim için ve benzer türde onlarca oyun çıkmıştı piyasaya. Yalnız, oyunun PlayStation 4 sürümü çıktığında ve incelemem için şahsıma geldiğinde adeta büyülendim. Beklediğimin çok ötesindeki bu yapımla ilgili görüşler için sizleri inceleme yazımın devamına davet ediyorum.
Warhammer: Vermintide 2, kopya bir oyun mudur?
İncelemesini gerçekleştirdiğim video oyunu için kendi türündeki rakipleriyle benzer bir yapı üzerine kurulduğunu söyleyebilirim ama bu oyuna kesinlikle şu oyunun aynısıdır, bunu taklit etmiştir, diyemem. Warhammer: Vermintide 2, kendine has bir çizgide geliştirilen bir oyun. Zaten serinin ilk oyunuyla rüşdünü ispatlayan oyundaki gelişmeleri görebiliyoruz. Bu oyun serisine çok uzak olan okurlarımız için kısaca neler yaptığımızı da özetleyeyim dilerseniz.
Warhammer: Vermintide 2 oyununun temeli eşli oyunculu parkur mücadelelerine dayanıyor. Parkur dediğime bakmayın, bildiğiniz kısa bölümlere giriyoruz. Toplamda 4 kişilik bir ekibimiz bulunuyor ve eğer gerçek oyuncular o sırada oyunda bulunmuyorsa bizlere yapay zeka eşlik ediyor. Bu arada oyundaki yapay zekaya fazla güvenmemenizi ve gerçek oyuncuların oyuna dahil olmasını istemenizi öneririm. Tabii isteyince olmuyor, oyun otomatik olarak oyuncuları müsabakalara yerleştiriyor. Yani, dibimizden ayrılmayan ve yalnızca düşmanı gördüğünde saldıran yapay zekalı takım arkadaşlarını seveceğinizi pek zannetmiyorum.
Oynanışa dönecek olursak, bu noktadan sonra diğer oyunlardaki yapının benzeri bir dinamikle hareket ediyoruz. Düşmanları öldürdükçe haritalarda ilerliyor, yeni bölgelere geçiyor, o bölgelerde üzerimize gelen düşmanlarla mücadele ediyoruz. Basit ve oynaması kolay bir yapı var Warhammer: Vermintide 2 oyununda. Tabii bir de bu oyunun karakter gelişimi kısmı var ki işin önemli kısmı biraz da oraya kayıyor. Kazandığımız puanlar ve bölüm sonlarında gelen ganimet kutuları vasıtasıyla karakterinizi güçlendirebiliyoruz.
Karakter gelişimi hem yetenekler anlamında hem kullanılan silah ve envanter anlamında hem de görsel anlamda yapılabiliyor. Gayet yeterli ve tatminkâr bir karakter geliştirme ekranı barındıran Warhammer: Vermintide 2 oyuncuları mikro ödemelere yönlendirmemesiyle minik bir alkışı hak ediyor. Uzun lafın kısası karakterimiz geliştikçe, yeni bölümlerde ilerledikçe salt eğlenceye odaklanan eğlenceli bir video oyununun içerisinde buluyoruz kendimizi. Tabii buradaki eğlencenin en önemli kısmı, Warhammer: Vermintide 2 oyununun dövüş mekanikleri ve vuruş hissiyatında gizli. Dilerseniz bu önemli mekaniklerden de bir sonraki bölümde bahsedeyim.
Warhammer: Vermintide 2 ile her bir darbeyi hissetmek mümkün
Warhammer: Vermintide 2 oyununun dövüş mekaniklerinden bahsetmeden önce konuyla ilgili benzer bir duruma değinmek istiyorum. Bir video oyununun PC platformuna çıkmasıyla PlayStation 4 için çıkması arasında tabii ki bazı farklar bulunabiliyor. Bunlardan belki en önemsizi gibi gelecek olan oyunun kontrolcüyle oynanma zorunluluğudur. Bu zorunluluk bazı yönlerden büyük artılar arz ediyor. Eğer PC’de titreşimli bir kontrolcü kullanmayıp, klavye fare ikilisini tercih ediyorsak aslında önemli bir hissi kaçırabiliyoruz. Kaçırdığımız bu hissin de vuruş hissiyatı olduğunu belirterek sözlerimi sürdüreyim.
Warhammer: Vermintide 2 oyununun henüz tanıtım bölümüne başladığımdan itibaren oyundaki güçlü vuruş hissiyatını fark ettim. Karakterimin elindeki yakın dövüş silahlarını düşmanlarına indirdiğinde verdiği tatminkâr durum, kontrolcülerdeki titreşimlerle destekleniyordu. İncelemesini gerçekleştirdiğim bu oyunu oynamayı sürdürdüğümde bahsettiğim his hiç kaybolmadı. Bölümler içerisinde karşılaştığım ister küçük yaratıklar olsun, ister büyük ve öldürmesi zorlu rakipler olsun, aynı tatminkar vuruş hissiyatıyla birlikte hareket ettim.
Belki de Warhammer: Vermintide 2 oyunundan etkilenmemi sağlayan en önemli unsur da dövüş mekaniklerinin güçlü olmasıydı. Tabii oyunun akıcı yapısını da göz ardı edemem. Takım arkadaşlarıyla birlikte hareket edebilme ihtiyacımız, bazı noktalarda haritayı stratejik anlamda kullanabilme gibi unsurlar, bu oyunun en önemli artıları arasında yer alıyor. Bazı yerlerde, akın akın düşman gelirken hızlıca etraflarından dolanıp üç takım arkadaşıma saldırmakta olan yaratıkların arkasından gelerek onları darma duman etmemin verdiği keyif bambaşkaydı.
Bir de bu oyundaki uzun mesafeli ok atma ve basit silah kullanımı gibi unsurların çok başarılı kullanıldığının altını çizmem gerekiyor. Warhammer: Vermintide 2, şimdiye kadar gördüğüm en iyi ok atma dinamiği kullanan video oyunlarından bir tanesi oldu. Üst kısımda da belirtiğim gibi bu başarılı dinamiklere PlayStation 4 konsolunun o harika kontrolcülerinin titreşim desteği eklenince, oyunun heyecanını katlamış oldum. Tabii bir oyunun PlayStation 4 konsolu için çıkmasının artılarının yanında bazı eksileri de bulunuyor. Bunlara da bir sonraki bölümde göz atalım.
PlayStation 4 artık yaşlı bir oyun konsolu ama ölmedi
Kabul edelim ki standart bir PlayStation 4 konsolu kullanıyorsanız artık bu konsolun yaşlandığını yavaş yavaş hissetmeye başlamışsınızdır. Aynı zamanda ortalamanın üstünde bir PC kullanan okurlarımız, söylemek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Bahsettiğim bu yaşlanmanın etkileri Warhammer: Vermintide 2 oyununda da kendisini gösteriyor. Tamam, zaten eşli oyunculu yapıdaki çoğu oyun gibi bu oyunun da grafikleri çok yüksek seviyede değildi ama PlayStation 4 üzerinden biraz daha eski görünüyor. Bir başka deyişle, sanki 5 yıl öncesine ait bir yapımı oynuyormuşuz gibi hissedebiliyoruz.
Yine de oyunun grafiklerinin çok fazla göze batmadığını sözlerime eklemek isterim. Eşli oyunculu yapının içerisine girdiğimizde, grafikleri önemsemiyor hatta verdiği geçmiş zaman duygusunun keyfini çıkarabiliyoruz. Oyunun PlayStation 4 performansıysa gayet başarılı. Gerekli optimizasyonlar yapılarak akıcı bir oynanış ortamı sağlanmış durumda. Oyunun geneli için etraftaki nesnelerle çok az etkileşime geçildiği eleştirisi yapabilirim. Bir başka deyişle fizik motorunun neredeyse hiç kullanılmaması bazı noktalarda oyuncuyu geri itebiliyor.
Oyunun ender noktalarında tutup attığımız ve oklarla patlattığımız variller dışında dokunup da parçalayabildiğimiz pek bir nesneyle karşılaşmıyoruz. Unutmadan, grafiklerden bahsederken PlayStation 4 konsolunda oynadığım bu oyunu hem Samsung marka televizyonda hem de AOC AGON AG241QX model oyuncu bilgisayarında deneyimlediğimi belirteyim. Standart bir PlayStation 4 konsolu için fazlasıyla iyi olan AOC AGON AG241QX model oyuncu monitörüyle aynı oyunu 2K grafiklerle PC tarafında da denemek istiyorum şu anda açıkçası.
Oyunun seslerinden de biraz bahsedelim dilerseniz. Orta dünya atmosferini ve Warhammer evrenini ziyadesiyle yansıtan oyun içi seslerin bulunduğu yorumunu bu kısımda yapabilirim. İster karakter seslendirmeleri olsun, isterse yaratıkların çıkarttığı böğürtüler olsun, oynanışı destekleyen seslerin bulunduğu gördüm. Ayrıca, gerçekleştirdiğimiz saldırıların düşmanın üzerinde çıkarttığı sesler de oyunun vuruş hissiyatını destekler nitelikte. Toparlamak gerekirse, Warhammer: Vermintide 2 oyununun grafikleri ve sesleri oynanışa olumlu yönde etki eden faktörler oluyor.
Eğlenmek isteyen Warhammer: Vermintide 2 oynayabilir
Genele baktığımızda, Warhammer: Vermintide 2 mensubu olduğu türe büyük yenilikler veya farklılıklar getirmemesine rağmen sahip olduğu temayla rakipleriyle arasına bir çizgi koymayı başarabiliyor. Warhammer evreninde geçen, büyük bir kısmının yakın dövüşe odaklandığı bu video oyununun, PlayStation 4 konsolunda gösterdiği performans sınıfı geçiyor. Dinamik bir oynanış sunan yapımın grafikleri zamanın gerisinde ve biraz güçsüz görünmesine rağmen, oynanış dinamikleriyle bu eksiklerin rahatlıkla kapatıldığını söyleyebilirim.
Gerçekçi ve etkileyici vuruş hissiyatı, PlayStation 4 kontrolcüsünün titreşim kalitesiyle birleştiğinde oyuncular için keyif verici unsurların oluştuğunu rahatlıkla görüyoruz. Warhammer: Vermintide 2 fiyat olarak PC sürümü kadar ucuz olmasa da PlayStation 4 konsolundaki diğer oyunlara nazaran uygun bir fiyata sahip diyebilirim. Ayrıca oyunun başında geçirilecek saatler hesaba katıldığında, bu oyuna bağlanan oyuncuların kesinlikle ödedikleri miktarın karşılığını alacaklarını belirtmek istiyorum. Eğer siz de eşli oyunculu aksiyon oyunlarını seviyorsanız, bu oyuna bir şans verebilirsiniz. Warhammer: Vermintide 2, ateşli silahların kullanıldığı, pek çok alternatifi olan bu oyun türünün ender ve başarılı bir temsilcisi.