Daha önce Deathloop, Wolfenstein: Youngblood ve Prey gibi oyunlar üzerinde çalışmış olan Arkane Studios, iki önemli yapımcıya ev sahipliği yapıyordu. Bu yapımcılar da Raphaël Colantonio ve Julien Roby idi. İşte bu iki isim, 2019 senesinde WolfEye Studios adı altında yeni bir oyun geliştirme stüdyosu açmıştı ve ilk oyunlarının da Weird West olacağını duyurmuştu. Senelerdir aktif olarak geliştirilen bu oyun, 31 Mart 2022 tarihinde PC, PlayStation 4 ve Xbox One için sonunda çıkışını gerçekleştirdi. Bizler de geriye dönük uyumluluk programı dahilinde bu oyunu PlayStation 5 konsolunda deneyimledik ve sizler için inceledik.
Weird West oyununun hikayesi oldukça güçlü bir şekilde başlıyor. Oyunun açılış kısmında bir ödül avcısının oğlu öldürülüyor ve kocası da yamyamlar tarafından ele geçiriliyor. Oğlunun ve kocasının intikamını almak için yola düşen bu ödül avcısının hikayesi, oyun boyunca anlatılıyor. Yalnız, oyunun adından da tahmin edebileceğiniz üzere işler çok kısa bir süre içinde garipleşiyor. Kısa bir süre sonra aynı hikayeyi farklı bakış açılarından deneyimlemeye başlıyoruz ve işin içine cadılar, zombiler, kurt adamlar ve çok daha fazla fantastik varlık giriyor. Böylece, öyle sıradan bir vahşi batı deneyimi yaşamayacağınızı anlıyorsunuz.
Konu, Weird West oyununun temel oynanışı olduğu zaman ise her şeyden önce yaşanan deneyime izometrik bir kamera açısı ile bakıyoruz. Yani, oyunu Diablo tarzında, kısmen tepeden görüyoruz. Kontroller ise biraz retro oyunları hatırlatıyor. DualSense üzerinden örnek vermek gerekirse, analog tuşları karakterimizi yönlendirmek ve ateş edeceğimiz yönü ayarlamak için kullanıyoruz. Asıl nişan alma ve ateş etme ise R2 ve L2 ile gerçekleştiriliyor. Yani, “twin-stick shooter” tarzında bir kontrol şeması mevcut. Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuz zaman aslında aksiyona ve hikayeye odaklanmış bir deneyim gibi görünüyor bu oyun.
Weird West oyununun en ilgi çekici noktası da böylece ortaya çıkıyor. Geliştirici ekip, aksiyona odaklanan ve hikayeye önem veren bir oyun geliştirmiş gibi görünse bile oyunda ilerledikçe, rol yapma mantığının da ciddi anlamda deneyime yedirildiğini görüyorsunuz. Sadece rol yapma sistemleri de değil; bazı simülasyon ögeleri de oyunda sizi karşılıyor. Böylece, oldukça zengin bir deneyim yaşamayı başarıyorsunuz. Günümüzde zaten birçok oyun 1’den fazla türü içinde karıştırıyor ama WolfEye Studios, diğer oyunlardan daha fazla önem vermiş ve daha kaliteli bir sonuç elde etmiş gibi görünüyor bu yapıt ile.

Weird West, garip bir açık dünya deneyimi sunuyor
Weird West, kağıt üzerinde bir açık dünya yapısı sunuyor ama bu oldukça farklı bir şekilde oyuncuların karşısına çıkıyor. Oyunun genel anlamda büyük bir dünyası var ama her şey bölümlerden oluşuyor. Sizler de bu büyük dünyanın üzerinde ilerliyorsunuz, gireceğiniz bölgeyi seçiyorsunuz ve ardından mini açık dünyalar ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Belki bu şekilde anlatınca, dünya yapısı size biraz sıradan gelmiş olabilir ama oyun, bu yapıyı çok akıllıca kullanıyor ve oyuncuyu boğmadan, kısmen sıradan ama keşfe verilen önemi de unutmadan, hoş bir açık dünya deneyimi sunmayı başarıyor. Dünya yapısı benim oldukça hoşuma gitti.
Bu dünyanın içerisinde birbirinden garip keşifler yapabiliyorsunuz ama açık dünyayı biraz da olsa benzersiz yapabilen özellik, aslında keşiften ziyade zaman geçtikçe dünya üzerinde gerçekleşen değişiklikler. Weird West oyununun içerisinde birbirinden farklı şekillerde seçimler yapabiliyorsunuz ve bu seçimler, oyunun dünyasını direkt olarak etkiliyor. Oyun deneyiminiz boyunca koskoca bir kasabanın yükselişini görüp, aynı zamanda da düşüşüne tanıklık edebiliyorsunuz. Bu sayede oyunun dünyası inanılmaz canlı hissettiriyor ve yaptığınız seçimlerin sonuçlarını da bu şekilde görmek oldukça tatmin edici bir his bırakıyor.
Weird West oyununda 1’den fazla karakteri kontrol ediyoruz ve 1’den fazla hikaye ile karşı karşıya kalıyoruz. Karakterlerin ve hikayelerin hepsi birbirinden bağımsız hissettirse bile aslında oyunun temelinde yatan ana hikaye ile her şey güzel bir şekilde kombine oluyor. Yalnız, hikayeden ziyade, zaman sürekli ilerlediği için oynanış da tüm bunlardan etkileniyor. Mesela, bir kasabada öldürmediğiniz son bir düşman, patronuna haber verebiliyor ve oradan geçecek olan sonraki karakteriniz için büyük bir tuzak kurulabiliyor. Bu ve benzeri olaylar, sürekli yaşanıyor ve tüm karakterleriniz için büyük bir sorumluluk hissi alıyorsunuz.
Weird West içerisinde kontrol ettiğiniz her karakterin, kendisine ait olan yetenekleri ve diğer yükseltme özellikleri de bulunuyor ama aynı zamanda, karakterler arasında taşınabilen bir başka güçlendirme sistemi de yer alıyor. Taşınabilen yükseltmeler, oyun içerisinde bulabileceğiniz altın biletler ile elde edilebiliyor. Diğer yetenekler daha klasik bir rol yapma mantığını takip ediyor. Yalnız, her yeteneğin de şiddet ile alakalı olmadığını söylemek lazım. Bu oyunda, tek bir mermi bile sıkmadan bölgeleri temizleyebiliyorsunuz ve büyük çatışmaları engelleyebiliyorsunuz. Oyun size her karşılaşma için oldukça zengin seçenekler sunuyor.

Her şeye rağmen kusursuz bir deneyim sunulmuyor
Weird West, kesinlikle başarılı bir oyun ama ne yazık ki kusursuz değil. Oyun içerisinde birçok problem bulunuyor ve bunlardan ilki de silahlar üzerinden çok özgür bırakılmıyor olmanız. Yani, gireceğiniz savaşları aslında farklı şekillerde yönlendirebiliyorsunuz ama bunlar silahlar haricindeki şeylerle yapılıyor. Mesela, gizliliğe önem vermek isterseniz, tek bir hikaye haricinde size gizliliği ön plana çıkartabilecek hiçbir şey sunulmuyor. Yani, çevre hasarlarını kullanarak düşmanlara hasar verseniz de, iki farklı grubu birbirine düşürüp, birbirlerini öldürmelerini sağlasanız da bunların tamamı aksiyon temelli bir şekilde yapılıyor, gizlilik değil.
Bir diğer problem ise Weird West oyununun kontrolcüler ile pek oynanamıyor olması. Böyle bir oyunun en azından kontrol açısından fare ve klavye için geliştirildiğini rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Kontrol şeması ve kontrollerin oyun içerisinde çalışması, DualSense gibi kontrolcüler için pek de başarılı bir şekilde optimize edilmemiş. Bu yüzden, etkileşime geçmek istediğiniz basit bir eşyaya bile tıklayabilmeniz oldukça sinir bozucu bir hal alabiliyor. Kontrollerle alakalı olmayarak, bazı savaşların sıkıcı seviyede çok uzun sürmesi ve yapay zekanın zaman zaman çok akılsızca hareket etmesi de can sıkabiliyor.
Tüm bunların haricinde Weird West, bazı bölümlerinde oyunu oynamanızı bile zorlaştıran kamera açıları sunuyor ve bu açıları kontrol etmek pek elinizde olmadığı için genel anlamda kötü bir deneyim yaşıyorsunuz. Aynı zamanda oyunda bazı oyun içi hatalar ve teknik problemler de bulunuyor ki tüm bunlar birleştiği zaman, yapım kalitesinin biraz düşük olduğunu hissetmenizi sağlıyor. Bu oyun halihazırda birkaç kere erteleme almıştı; bence bir kere daha ertelenmeye ihtiyacı vardı. Ayrıca, oyunda ilerledikçe bazı karakter güçlendirmeleri dengesiz bir yapı oluşturabiliyor ve bu da oyunun zevkini az da olsa eliyor.
Weird West oyununda bahsedilebilecek bir diğer önemli problem ise aslında oyunun ahlak sisteminde yatıyor. Oyunda kendi hikayenizi oluşturabiliyor olmanız ve seçimleriniz ile dünyaya şekil verebilmeniz kesinlikle olumlu bir şey ama tüm bunların ucunda yatan ahlak sistemi ne yazık ki çok yüzeysel bir şekilde çalışıyor ve keyif vermiyor. Keyif vermeyen bir diğer şey ise oyun boyunca elde ettiğiniz ganimetlerin sadece çöpten, paradan ve aynı silahlardan oluşuyor olması. Yani, ganimetler bu kadar zayıf olacaksa, bence oyuna hiç eklenmemesi gerekiyordu. Para ve silahlar başka bir şekilde verilebilirdi. Çöplerin de varlığı gereksiz zaten.

Weird West, başarılı bir sunum yapıyor
Weird West oyununun kesinlikle başarı yakaladığı noktası ise sunumu. Mesela, görsellik tarafında Borderlands markasını hatırlatan, “cel-shaded” dediğimiz tipte bir görsel tasarım sunuluyor. Yalnız, görsel tasarım yöntemi Borderlands gibi olsa bile bu oyun, çizgi filmsel hissettirmiyor. Bu hissi hem görsellikte, hem oyunun tonunda, hem de hikayesinde almıyorsunuz. Bu oyunda sunulan deneyim ve görsellik, çok daha karanlık bir şekilde sunuluyor. Çizgi filmsel bir yapı arıyorsanız, ne yazık ki bu oyunda bulamayacaksınız ama bolca gariplik, istemediğiniz kadar karşınıza çıkacak.
Görsellik haricinde performans tarafında da hoş bir deneyim yaşatılıyor. Weird West oyununu, PlayStation 5 konsolunda ve muhtemelen PlayStation 4 konsolunda 60 FPS olarak oynayabiliyorsunuz. Oyunun herhangi bir yeni nesil versiyonu bulunmuyor ama yine de performans tarafında sanki yeni nesil donanımların gücü kullanılıyor. Bu sayede, aksiyon çok doruklara ulaştığı zaman bile performans tarafında herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz; oyun, 60 FPS değerini korumaya başarılı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca oyunda DualSense üzerindeki teknolojiler desteklenmese bile kısa yükleme ekranları sunuluyor.
Ses ve müzik tarafında ise öncelikle şunu söyleyebilirim: Weird West oyununun müzikleri, kesinlikle çok kaliteli ve oyunun atmosferini olumlu bir şekilde etkiliyor. Parçaların çoğu akılda kalıcı ve oyunun size aktarmak istediği hissi de açık bir şekilde destekliyor. Bunun yanında, oyunda ne yazık ki karakter seslendirmesi adına pek bir şey bulunmuyor. Yine de seslendirmeler haricindeki ses efektleri, mesela silahların sesleri filan kaliteli bir şekilde duyulabiliyor. Belki kaliteli bir seslendirme ile oyun çok daha yüksek noktalara ulaşabilirdi ama seslendirmelerin olmaması da oyunu kesinlikle olumsuz bir şekilde etkilemiyor bence.
Durumu özetlemek gerekirse Weird West, iyi anlamda garip bir deneyim sunuyor. Oyunun sunduğu hikaye oldukça ilgi çekici, bu hikayenin yer aldığı dünya ise çok güzel. Bu dünyada yer alan karakterler, yaşayacağınız aksiyon dolu anlar, kaotik savaşlar ve çok daha fazlası da oyuna ayrı bir tat katıyor. Tüm bunların temelinde yatan oynanış sistemleri de oldukça kaliteli ve detaylı olduğu için genel anlamda keyifli bir deneyim yaşıyorsunuz. Bu oyunu aşağıya doğru çeken tek şey, yapım kalitesinin düşük olması. Daha önce de dediğim gibi eğer bu oyun, bir kere daha ertelenseydi ve güzelce emek verilseydi, inanılmaz bir oyun olabilirdi.