MMO veya genel anlamda çevrim içi servis tipindeki video oyunlarına yeni içeriklerin gelmesi, benim için zaman zaman işkenceye döner. Malum, bu tip oyunlarda, yeni içeriklerin çıkış günlerinde bile geri kalmamak için haftalarca, belki de aylarca hazırlık yapılır ki yeni içerikler çıktığı zaman oyun sonu içeriklere hemen atlayabilelim. Açıkçası ben bu mantığa Destiny markasından alışığım ama World of Warcraft oyununda daha önce böyle bir yarışa girmeyi düşünmemiştim bile. Bu sefer de hayatımda bir değişiklik yapmak adına Destiny 2: Beyond Light yerine World of Warcraft: Shadowlands için hazırlık yaptım.

Benim de bir kapasitem var tabii ki. Birçok insan, ellerindeki tüm karakter sınıflarını, oyunu çılgınlar gibi oynayıp, hazırlayabilirken, ben sadece tek bir sınıfa odaklandım. World of Warcraft: Shadowlands, kapılarını oyunculara açtığı zaman zaten gelinebilecek en son noktadaydım ve 10 saat civarında da genişletme paketindeki seviye yarışını tamamlamayı başardım. Hazırlanmamış olsam muhtemelen 50. seviyeden 60’a çıkmam 1-2 haftamı alırdı diye düşünüyorum. Hem o zamanlarda da zaten bu genişletme paketini şimdiki kadar yoğun oynayamazdım herhalde.

Nihayetinde ise World of Warcraft: Shadowlands ile son seviyeye ulaştım, ana hikayeyi bitirdim, kısmen oyun sonu sayılabilecek bazı içerikleri bitirdim ve diğer yan içerikler ile tabii ki The Maw üzerinde çalışmaya başladım. Yalnız, bu deneyimim boyunca bana problem çıkartan, hatalı bir adet görev oldu ki kendisi ben bu incelemeyi bitirdiğim sırada düzeltilmiş bile olabilir; Blizzard Entertainment, o görevdeki hatadan haberdar olduklarını ve bir güncelleme hazırladıklarını söylemişti. Yani, bu genişletme paketinin ilk gün deneyimi benim için normalden daha iyi geçmişti.

Destiny 2 oyunundaki güç seviyesinin gıdım gıdım yükseliyor olması ardından açıkçası World of Warcraft: Shadowlands ile adeta bir yağ gibi aktım. Belli bir tempoyu tutturduğunuz zaman, bu genişletme paketinde gerçekten tatmin edici bir halde seviye atlayabiliyorsunuz. Bu da tabii ki yeni içeriklerin temelini oluşturuyor ve bu kadar pürüzsüz bir seviye atlama deneyiminin oluşturulması da mutlaka herkesin dikkatini çekecektir diye düşünüyorum. Belki de bu güzelliği görebilmek için öncelikle seviye atlama sistemi problemli olan, Destiny 2 gibi bir oyunu oynamanız gerekiyor, bilemiyorum.

World of Warcraft: Shadowlands

World of Warcraft: Shadowlands, dört farklı ana bölge ve bir oyun sonu alanı ile geliyor

World of Warcraft: Shadowlands oyununda seviye atlamak için kullanabileceğiniz dört farklı ana bölge bulunuyor. Bu bölgelerin adı Ardenweald, Bastion, Maldraxxus ve Revendreth olarak geçiyor. Bu bölgelerin hepsi gerçekten birbirinden güzel tasarlanmış. Aynı zamanda bölgelerdeki düşman dağılımları ve aklınıza gelebilecek diğer her şey oldukça başarılı. Bunların haricinde bir de yeni oyuncular için yeni bir açılış bölümü bulunuyor. Bu bölümün adı Exile’s Reach ve kendisi de başarılı sayılır ama tabii oranın pek de bir önemi olmuyor; sadece 10. seviyeden sonra gidiyorsunuz.

Shadowlands içerisinde bir de şehir bulunuyor. Oribos isimli şehrimiz yine bol bol ziyaret ettiğimiz alanlardan biri olarak geçiyor. Bu şehre en başlarda alışması çok zor gerçekten ama zaman geçtikçe alışıyordunuz; diğer tüm bölgeler için de aslında bu geçerli. En sonda ise karşımıza The Maw çıkıyor. World of Warcraft: Shadowlands ile oyunculara sunulan oyun sonu alanı The Maw ve aslında kendisi, bu genişletme paketinin ertelenme sebeplerden bir tanesi. Orijinal olarak bu alan, oyuncuların ciddi anlamda sinirini bozacak, oynanmaz bile sayılabilecek bir haldeydi.

Blizzard Entertainment, The Maw isimli bu alanın gerçekten zorlu olması gerektiğini belirtmişti. Hatta bu alan, oyunculara eğlenceden ziyade sadece zorluk sunmalıydı. Şimdi, sonuçta karşımızda video oyunları var ve kendilerinin eğlenceli olması gerekiyor. Blizzard Entertainment, bu basit gerçeği nasıl göremedi, bilmiyorum ama ertelemeler, alfa süreçleri ve beta sürümlerinden sonra The Maw, sonunda tahammül edilebilir bir hale geldi. Bu alanın hala çok kritik problemleri bulunuyor ama hiçbiri güncellemeler ile düzeltilemeyecek seviyede değil bence.

Oyunun seviye atlama kısmındaki bölgelere tekrar dönecek olursak, Bastion benim gerçekten favorim oldu ama Bastion’dan Maldraxxus’a geçince de kendisini adeta bambaşka bir oyunda sanıyorsunuz; tema ve çevre detayları ciddi anlamda değişiyor. Ayrıca bu bölgede, koskoca genişletme paketinin çizgisel olmayan tek görevi bulunuyor. Aslında çizgisel olan görevler de kötü değil; zaten böyle bir video oyunundan çizgisel olmayan görevleri beklemek doğru olmazdı. Bu arada, genişletme paketi boyunca karşıma çıkan görevlerin tamamı da gayet ortalama üstü seviyedeydi; bazıları mekaniklerle eğlenceliydi bile.

World of Warcraft: Shadowlands

Bazı noktalarda ise kendimi çok benzer bir deneyim yaşıyormuş gibi hissediyoruz

World of Warcraft: Shadowlands oyunundaki her bölüm başarılı olsa bile en az başarılı olan bölümün adı bence Ardenweald. Bu bölge aslında yine çok güzel görünüyor ve başarılı bir tasarıma da sahip ama kendisi, temel oyundaki herhangi bir bölgeye de benziyor aynı zamanda. Yani, genişletme paketinin tüm bölgelerini sıralayacak olursak, Ardenweald muhtemelen başlangıç bölgesinin bile altında kalır benim için. Yalnız, buna karşılık benim en hızlı seviye atladığım ve en doyurucu şekilde düşman öldürdüğüm görevler de bu bölgede yer alıyordu. Bu yüzden net olarak kötü bir şey de söylemiyorum.

Konu, oyun sonu içerik olduğu zaman ise bu genişletme paketi ile karşımıza Soulbinds isimli bir ilerleme sistemi çıkıyor. Blizzard Entertainment, World of Warcraft oyununa gerçekten ciddi bir önem veriyor ve her genişletme paketi ile bir adım ileriye gidilmeye çalışılıyor. Bu oyuna gelen önceki içeriklerin ve oyun sonu sistemlerin problemleri zaten uzun bir süredir biliniyordu. Soulbinds ise geliştirici ekip tarafından çok daha büyük bir özen ile hazırlanmış gibi görünüyor ama geçmişteki her problem de ne yazık ki Soulbinds ile çözülmüyor. Yine bu sistem, rahatlıkla en iyi olabilir.

World of Warcraft: Shadowlands, oyunculara dört farklı Covenant sunuyor: Kyrian of Bastion, Night Fae of Ardenweald, Venthyr of Revendreth ve Necrolords of Maldraxxus. Aslında böyle deyince çok farklı bir sistem gibi görünüyor ama Covenant, Faction sistemi ile benzer bir şekilde çalışıyor. Yeni genişletme paketini de oynadıkça, bu dört taraftan biriyle daha yakın olabiliyorsunuz. Bu sayede üç farklı anahtar karakter ile tanışıyorsunuz ve onların özel yeteneklerini alabiliyorsunuz. Yani, kendi karakterinizin ruhu ile o önemli karakterlerin ruhunu birleştiriyorsunuz.

Tabii bu sistem birkaç tık ile çalışmıyor. Oyun içerisinde elde edebileceğiniz her Soulbind, kendisine ait bir yetenek ağacına sahip ve Covenant ile her yakınlaşmanızda, yeni özellikler ve yetenekler açabiliyorsunuz. Bu sayede oyun sonu içerik olarak karakterinizi en temelinden daha farklı ve güçlü bir hale getiriyorsunuz. Oyundaki her Covenant, farklı yeteneklere kapı açıyor ve yine her karakter sınıfı için verilebilecek yetenekler de değişiyor. Bu sayede de ortaya belki de 400 küsür farklı kombinasyon çıkıyor ki bu durum en çok 1’den fazla karakter yöneten oyuncuları memnun edecektir.

World of Warcraft: Shadowlands

World of Warcraft: Shadowlands, Rogue benzeri bir yapı bile alıyor yeni halinde

World of Warcraft: Shadowlands, oyuna yeni mağara tipi içerikler ekliyor ve bunlar da aslında oyun sonu içerik olarak geçiyor. Yalnız, bu genişletme paketi ile oyuna eklenen mağaraların bazı özellikleri var. Bunların adı Torghast olarak geçiyor ve kendisi, Rogue benzeri bir deneyim sunuyor. Yani, mağaraya her girdiğiniz zaman karşınıza farklı bir yapı çıkıyor ve her şey rastgele olarak ilerliyor. Bu da Torghast ile olan tekrar oynanabilirliği arttırıyor. Tabii ki bu video oyununda ilgi çekebilecek olan başka oyun sonu içerikler de bulunuyor ve ben kendilerine zamanla ulaşacağım.

İnceleme yazımı bitirmeden önce bu oyunun görselliğine, performansına, seslerine ve müziklerine de değinmek istiyorum. Aslında görsellikten daha önce de bahsetmiştim ama tekrarlamak istiyorum: World of Warcraft: Shadowlands, bence bu video oyunun en güzel görünen bölümlerini ve mekan tasarımlarını içerisinde bulunduruyor. Buna karşılık da kesinlikle herhangi bir performans sorunu yaşanmıyor. Mesela, bende çok da güçlü bir oyuncu bilgisayarı yok ama öyle beklenmedik bir optimizasyon problemi de görmedim deneyimim boyunca. Sesler ve müziklerin de ortalama üstü olduğunu söyleyebilirim.

World of Warcraft: Shadowlands, kesinlikle başarılı görünen bir genişletme paketi. Yalnız, bu hissettiklerim ve doğal olarak söylediklerim, yine de gardınızı düşürmemeli. Yani, bu tip video oyunlarındaki her yeni içeriğin ilk dönemleri çok güzel oluyor. Bu yüzden genişletme paketine bence 3-4 hafta vermek gerekiyor. Bence bu tip video oyunlarında, yeni genişletme paketlerinde ilk hafta bile yanıltıcı olabilir fikirler için. Yine de eğer bu video oyununu düzenli olarak oynuyorsanız, yeni genişletme paketini satın almamanız için ben şimdilik çok da büyük bir problem göremiyorum.

Yine de World of Warcraft: Shadowlands, sürekli olarak kendisini iyileştirecektir, değiştirecektir, belki de yenileyecektir. Bu sebepten ötürü de eğer gerek görürsem, bu inceleme yazısına geri döneceğim ve gerekli güncellemeleri yapacağım. Yine de oyunun açılış tarafı, seviye atlama kısmı ve belirttiğim oyun sonu içerikleri hakkındaki fikrimin çok değişeceğini sanmıyorum. 1 Kasım 2019 tarihinde duyurulmuş olan sekizinci genişletme paketi sonunda karşımıza çıktı ve tek cümle ile söylemek gerekiyorsa, beni ilk günlerinden yeterince memnun etmeyi başardı.

World of Warcraft: Shadowlands
World of Warcraft: Shadowlands
World of Warcraft: Shadowlands, başlangıç için kesinlikle kötü bir genişletme paketi değil. Öncelikle, bu içerikler ile seviye atlama deneyimi gerçekten çok başarılı ve hazırlanan bölümlerin tamamı da çok güzel. Bu bölümlerde oynanan görevler, ortalama bir halde olsa bile zaman zaman eğlenceli içerikler ve mekanikler görmeyi başarıyoruz. En sonda da deneyimlediğim kadar oyun sonu içeriklerin ve sistemlerin yeteri kadar başarılı olduğunu görebiliyorum. Bu yüzden de World of Warcraft: Shadowlands, gayet satın alınası bir genişletme paketi gibi görünüyor benim gözümde.
Olumlu
İyileştirilen seviye atlama deneyimi, 50-60 seviye arasında yağ gibi akıyor.
Rogue benzeri bir deneyim sunan mağaralar, böyle bir oyun için ideal.
The Maw, kesinlikle zorlu bir bölge ama daha eğlenceli olması gerekir.
Oynadığım kadarıyla oyun sonu içerikler gayet rekabetçi ve zevkliydi.
Olumsuz
Soulbind sistemi, derinlik yerine genişlik getiriyor oyuna.
Ardenweald, temel oyundaki diğer bölümlere çok benziyor.
Oyun içindeki içeriklerde bazı rahatsız edici hatalar bulunuyor.
Seslerin ve müziklerin üstüne kesinlikle biraz daha gidilebilirdi.
8.4

Etiketler: