WRC 9 FIA World Rally Championship, benim geçen sene oynadığım en iyi yarış oyunlarından biriydi. Oyunun eski nesil sürümü 30 FPS olsa bile beni ciddi anlamda eğlendirmişti. Kendisini yeni nesilde de 60 FPS olarak denemiştim. Şimdi, serinin bir önceki oyununu çok sevince, doğal olarak WRC 10 FIA World Rally Championship için ciddi anlamda heyecanlandım. Kendisinin yeni nesil versiyonunu büyük bir merakla bekledim, oyunu PlayStation 5 için elde ettim, sonunda oynadım ve hayal kırıklığıma da kavuştum. Yalnız, hayal kırıklıklarına gelmeden önce bu oyundan daha detaylı bir şekilde bahsedeyim.

WRC 10 FIA World Rally Championship, adından da anlayabileceğiniz üzere Dünya Ralli Şampiyonası lisansını bulunduran, resmi bir ralli oyunu. Oyunun içerisinde hem tekli oyunculu, hem de çoklu oyunculu birçok içerik bulunuyor. Sizler de bu içerikleri oynayarak, en iyi ralli deneyimlerinden birini elde etmiş oluyorsunuz. Ayrıca, bu oyun ile Dünya Ralli Şampiyonası, 50. yıl dönümünü kutladığı için tarihsel içerik konusunda da bir adım öteye gidiliyor ve tekli oyunculu olarak bu şampiyonanın en unutulmaz anlarını, oyun içerisinde tekrar yaşayabiliyorsunuz. Mesela, bu şampiyonadaki ilk yarışa katılım gösterebilmeniz mümkün.

Tarihte yolculuğunuz eğer bittiyse, çoklu oyunculu içeriklere yönelebilirsiniz ve isterseniz standart yarışlara, isterseniz de rekabetçi yarışlara giriş yapabilirsiniz. Temeline baktığınız zaman WRC 10 FIA World Rally Championship oyununun çoklu oyunculu yapısı zaten geçen senenin oyunu ile aynı işliyor. Tekli Oyunculu içerikler de aynı şey geçerli ama en azından burada, oyuncuların favorisi olan kariyer modu var. Bu mod içerisinde WRC Junior seviyesinden başlayıp, ana şampiyonaya kadar uzun bir yolculuk gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu senenin oyununa yeni olarak, kendi takımınızı bile kurabiliyoesunuz.

Evet, WRC 10 FIA World Rally Championship oyununda Livery Editor özelliği bulunduğu için bu özelliği kullanarak kendi tasarımlarınızı oluşturup, bu tasarımları da kariyer modunda kendi takımınızı oluşturmak için kullanabiliyorsunuz. Bu durumda takım yönetme sistemleri bir tık daha detaylı oluyor ve aynı zamanda da kendi arabalarınızı kiralayabiliyorsunuz. Geçen seneden dönen klasik kariyer modu deneyimi de oyunda bulunuyor ama kendisinin içerisinde 1-2 yeni aktivite tipinden başka bir şey bulunmuyor. Aslında, bunu oyunun geneli için söyleyebiliriz. Bu oyun, 2020 senesinin oyununa ciddi anlamda benziyor.

WRC 10 FIA World Rally Championship

WRC 10 FIA World Rally Championship, en iyi kariyer modu deneyimini sunmaya çalışıyor

Biraz önce de söylemiş olduğum gibi WRC 10 FIA World Rally Championship, genel anlamda geçen senenin oyununa çok fazla benziyor. Buna özellikle de oyun modlarının yapısını dahil edebilirsiniz. Mesela, kariyer moduna örnek vermek gerekirse, yine o takvim üzerinden sıradaki aktiviteleri seçerek ilerliyoruz. Ralli günlerinde ilk üçe girmeye çalışıyoruz ve sezon sonunda da yeni kontratımızı imzalayıp, ilerleme sağlıyoruz. Burada, takımınızın moralini yükseltebilen ve tecrübe puanı kazandıran iki yeni takvim aktivitesi bulunuyor. Bunların haricinde, kariyer modunun arayüzünde bahsetmeye değer yeni bir şey yok.

Tabii ki WRC 9 FIA World Rally Championship ile karşılaştırıldığı zaman ufak tefek değişiklikler görebilmek mümkün. Mesela, WRC 10 FIA World Rally Championship oyunundaki takım çalışanlarını yönetme kısmında artık her kategoriye 1 adet çalışan eklemek yerine, toplamda 6 farklı kategoriden, 6 farklı çalışan kullanmanız gerekiyor. Oyunda, 6’dan daha fazla kategori olduğu için bazı çalışanları dışarda bırakıyorsunuz. Bu tip ufak tefek, inceleme yazılarında bahsetmeye değer olmayan değişiklikler bulunuyor. Yalnız, ralli başladığı zaman bahsedilmesi gereken değişikliklerin sayısı tahmin edersiniz ki artıyor.

WRC 10 FIA World Rally Championship oyununun kariyer modunda artık ralli günlerinin uzunluğunu seçebiliyorsunuz. Kısa, orta, uzun ve gerçekçi olarak ayrılan bu uzunluk seviyeleri, yapılacak olan yarış sayısını belirliyor. Mesela, kısa ralli günlerinde toplamda 3-4 adet yarış oluyor. Şimdi, ulaşılabilirlik açısından bu güzel bir adım ama WRC 9 FIA World Rally Championship oyununda, içinde bulunduğunuz lige göre ralli günlerinin değişmesi çok daha etkileyiciydi benim için. Mesela, WRC Junior döneminde hem rotalar kısaydı, hem de ralli sayısı azdı. Şampiyonada yükseldikçe de tüm bunlar artış gösterirdi.

Mesela, WRC Junior seviyesinde 20 kilometrelik ralli rotaları yoktu. Bu tip çok uzun rotalar, WRC 2 veya ana WRC şampiyonasında ilk defa görünürdü oyunculara. Ayrıca o yüksek seviyeli şampiyonalarda yarış sayısı da artardı. Tüm bunlar, seviye atladıkça, gerçekten de ilerlediğinizi ve daha profesyonel bir hal aldığınızı gösterirdi. WRC 10 FIA World Rally Championship oyununda WRC Junior seviyesinde bile 20 kilometrelik ralli rotası olunca, o rotalar ve ana şampiyonada olmak, tüm değerini kaybetti; biliyorum ki WRC Junior ile ana WRC şampiyonası arasında hiçbir fark olmayacak. Bu durum, oyunun profesyonel ralli havasını benim için söndürdü.

WRC 10 FIA World Rally Championship

Yarışlara başlamadan önce lastiklerinize daha fazla önem vermeniz gerekiyor

WRC 10 FIA World Rally Championship hakkında bahsedebileceğim bir diğer önemli yenilik ise aslında lastiklere verilen değerler. WRC 9 FIA World Rally Championship oyununda da lastik seçimleri filan tabii ki önemliydi ama bu oyunda, her şey bir seviye daha yukarı çıkmış gibi hissettiriyor. Artık, her ralli gününün başında, ekstra bir lastik seti kazanmak için fazladan 1 kere yarışabiliyoruz. Ardından da hangi tip lastikten, kaç adet bulundurmak istediğimizi kendimiz belirliyoruz. Lastiklerin dayanıklıkları daha fazla ön plana çıktığı için her yarış başlamadan önce onların dayanıklılığını kontrol edip, gerekirse değiştirme yapmamız gerekiyor.

Lastikler daha da ön plana çıkınca, oynanış anında ekranın sol alt köşesinde gördüğünüz arabanızın dayanıklılık durumu göstergesinin yerini, lastik durumu göstergesi alıyor. Eğer arabanızda kritik bir problem varsa, yine lastik alanında görebiliyorsunuz ama ben geçen senenin kullanıcı arayüzünü kesinlikle daha çok sevmiştim. Şimdi, arabanın kendisinden ziyade, sadece lastiklerine önem veriyormuşuz gibi hissettiriyor. Bunun haricinde de aslında pek bir değişiklik bulunmuyor. Turbo göstergeci filan da ekleniyor ama kendisiyle pek bir işiniz zaten olmayacak. Şampiyonalarda ilerledikçe, oyun birer tık derinlik kazanmaya da devam ediyor.

WRC 10 FIA World Rally Championship oyununun temel oynanışı da aslında WRC 9 FIA World Rally Championship ile neredeyse aynı sayılır. Turbo ve frenleme sistemlerinin özellikle iyileştirildiğinden bahsediliyor ama oyun içerisinde ben bunu kesinlikle hissetmedim. Oyunu oynarken, geçen senenin deneyimi ile neredeyse birebir aynıydı oyun hissi. Yani, bu demek değil ki kalitesiz bir deneyim sunuluyor. Tam tersine, geçen senenin oyunu gayet başarılıydı ama iyileştirilebilecek birçok nokta vardı. Bu senenin oyunu da o noktaların üzerine gidebilirdi ama onun yerine, tamamen aynı deneyim sunuluyor. En azından öyle bir his veriliyor.

His vermekten bahsetmişken, DualSense üzerinden verilen desteğin de bir tık aşağıya çekildiğini belirtmek isterim. WRC 9 FIA World Rally Championship oyununun PlayStation 5 versiyonu, DualSense üzerindeki teknolojilerin tamamını biraz agresif bir şekilde kullanıyordu. Bu da benim elimi ciddi anlamda hızlı bir şekilde yoruyordu. WRC 10 FIA World Rally Championship ile bir adım geriye gidilmiş ve o agresifliğin yerini daha kaliteli bir yapı almış gibi hissediyorum. En azından artık elim hızlı bir şekilde yorulmuyor tetiklerle veya titremelerle uğraşırken. Bu da geriye atılmış olan olumlu bir adım bence.

WRC 10 FIA World Rally Championship

WRC 10 FIA World Rally Championship oyununda her şey eski değil

WRC 10 FIA World Rally Championship için hazırlamış olduğum bu inceleme yazım içerisinde oyunun, WRC 9 FIA World Rally Championship ile neredeyse aynı olduğundan bahsettim ama tabii ki bu oyun, bazı önemli yenilikleri de içerisinde bulunduruyor. Mesela, Dünya Ralli Şampiyonası tarafı 2021 sezonu için yeni ralliler ekledi ve bunlar, bu oyunun içerisinde bulunuyor. Estonya, Hırvatistan, Belçika ve İspanya, yeni ralli ülkeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkelerdeki yeni rotaların tamamını deneyimledim ve açıkçası hepsine de bayıldım. Özellikle de Hırvatistan ve İspanya, benim çok hoşuma gitti; diğerleri de kesinlikle fena değildi.

Estonya, Hırvatistan, Belçika ve İspanya üzerindeki yeni ralli rotaları, tahmin edersiniz ki modern içerikler olarak geçiyor. Yalnız, WRC 10 FIA World Rally Championship oyunu Dünya Ralli Şampiyonası tarafının geçmişine de önem veriyor ve bunun için de yeni olarak oyunda Atina Akropolisi, San Remo, Almanya ve Arjantin üzerinde 6 adet yeni ralli rotası bulunuyor. Tüm bu rotalar, tarihte bizi geri götürüyor. Bunun için de tabii ki Alpine, Audi, Lancia, Subaru, Ford, Mitsubishi ve Toyota gibi markalardan efsanevi ralli arabaları geri dönüyor. Eğer bu şampiyonanın tarihi ilginizi çekiyorsa, bu oyundaki tarihsel modu mutlaka deneyimlemeniz gerekiyor.

Eğer daha önce WRC 9 FIA World Rally Championship oyununu oynadıysanız, açıkçası bu oyunda çok benzer bir deneyim elde edeceksiniz. Eğer daha önce WRC 8 FIA World Rally Championship ve/veya daha önceki oyunları oynadıysanız ama WRC 9 FIA World Rally Championship oyununu atladıysanız, WRC 10 FIA World Rally Championship oyununda kesinlikle güzel bir deneyim elde edeceksiniz. Eğer genel anlamda ralli ve yarış oyunlarını seviyorsanız ama daha önce bu seriye hiç şans tanımadıysanız, bu yeni oyundan kesinlikle çok güzel bir tat alacaksınız. Yalnız, bu tat, ne yazık ki bazı platformlarda pek etkileyici değil.

WRC 10 FIA World Rally Championship oyununun sunumundan hemen aşağıda daha detaylı bir şekilde bahsedeceğim ama öncelikle ufak bir bilgilendirme geçmek istiyorum: Bu oyunun PlayStation 5 versiyonunda ciddi anlamda teknik sıkıntılar var. Ekran kırılmaları, stabil olmayan FPS değeri, çökme problemleri, yükleme sürelerinin %0’da takılı kalması ve çok daha fazlası, ciddi anlamda büyük bir sıkıntı. Yalnız, ben internette şöyle ufak bir araştırma yaptığım zaman aynı sıkıntıları Xbox ve PC tarafında yaşayan çok fazla oyuncu görmedim. Yani, siz de bu oyunu farklı bir platformda oynayacaksanız, deneyiminiz, benim anlattığım kadar kötü olmayabilir.

WRC 10 FIA World Rally Championship

Bir şeyler mutlaka ters gitmiş olmalı

WRC 9 FIA World Rally Championship, PlayStation 4 ve PlayStation 5 konsollarında çok da fazla sıkıntıya sahip değildi. Bu yüzden, WRC 10 FIA World Rally Championship oyununun PlayStation 5 versiyonu için daha da heyecanlanmıştım ama oyunu açtığım ilk andan itibaren müthiş bir hayal kırıklığına uğradım. Görsellik tarafında doku kaplamalarının geç yüklenmesi, ağaç ve hatta yoldaki bariyerlerin bile ciddi anlamda rahatsız bir şekilde, bir anda ortaya çıkması, kenar yumuşatmanın neredeyse hiç olmaması, bazen ağaç gibi dokuların simsiyah bir renge bürünmesi ve çok daha fazlası, benim bu oyunu görsel anlamda övmemi imkansız bir hale getiriyor.

Problem sadece görsellikte de değil; performans tarafında da 60 FPS, stabil bir şekilde verilemiyor. Zaman zaman kare hızı düşebiliyor. Bundan daha da önemlisi, oyunda çok hızlı gittiğiniz zaman, ani dönüşler yaptığınız zaman veya ortaya bolca toz-duman efekti çıkardığınız zaman çok agresif bir şekilde ekran kırılmaları yaşanıyor. Bunun üzerine, oyun yeni nesle yakışmayacak kadar geç yükleniyor ve hatta bazen yükleme ekranları %0 kısmında 30-40 saniye takılıyor. Ayrıca, günde en az 1 kere çökme problemi de yaşıyorum ki özellikle 20 kilometrelik rallilerin son anında oyun çökünce, ben de kendi içimde birazcık ölüyorum; yarışı sıfırdan, tekrar oynamak gerekiyor.

Ses ve müzik tarafında her şey gayet normal. Özellikle de görsellik ve performans ile karşılaştırırsanız, ses ve müzikler için muhteşem ötesi bile diyebilirim. Zaten serinin bir önceki oyunu, özellikle motor seslerini yeniden tasarlamıştı ve WRC 10 FIA World Rally Championship oyununda da bunun devam ettirildiğini görüyorum. Çevredeki detay sesler, arabadan çıkan fren sesleri ve benzer diğer sesler, bu oyunda bir adım daha ileriye gidiyor. Müzikler ise var ama varlığını pek belli etmiyor. Yine de ralli oyununda zaten müziklerin çok bir önemi yok; yarış anında müzik yerine yardımcı pilotun sesine odaklanmayı tercih ederim.

Durum böyle olunca, özellikle de PlayStation 5 için WRC 10 FIA World Rally Championship oyununu önermem neredeyse imkansız hale geliyor. Yani, böyle bir oyunu tabii ki tam fiyattan almayın ama aynı zamanda indirim dönemlerini filan da beklemeyin. İlla ralli oyunu oynamak istiyorsanız, WRC 9 FIA World Rally Championship oyununa yönelin. PC ve Xbox tarafında aynı problemler var mı, bilmiyorum. Eğer yoksa, daha önce de dediğim gibi bu yapıt, teknik problemleri göz ardı ettiğiniz zaman kesinlikle oynanabilir bir yapıya sahip. Yarış ve ralli türünü seviyorsanız, bu oyunu kaçırmamanızı öneriyorum.

WRC 10 FIA World Rally Championship
WRC 10 FIA World Rally Championship
Olumlu
Gerçekçi ve lisanslı bir ralli deneyimi için en iyi video oyunu.
Kariyer modu, saatlerce sizi ekran başına kilitleyebilir.
Temel oynanış çok değişmemiş olsa bile yeterince kaliteli.
DualSense üzerindeki desteğin biraz sakinleştirilmiş olması.
Olumsuz
PlayStation 5 konsolundaki görsel ve performans temelli büyük sıkıntılar var.
Ralli uzunluğunu seçme gibi bazı yenilikler, oyunun ruhunu basitleştiriyor.
Kariyer modundaki takım kurma özelliği çok yüzeysel kalmış gibi duruyor.
Dünya Ralli Şampiyonası için tarih modu biraz daha anlaşılır hazırlanabilirdi.
5

Etiketler:

, ,