Nacon ve Kylotonn, bir maceranın sonuna geldi. EA ve Codemasters, World Rally Championship için özel bir lisans anlaşması imzaladı ve bunun sonucunda da WRC Generations, Nacon ile Kylotonn çatısı altında geliştirilen, en azından şimdilik, son WRC oyunu oldu. Açıkçası, serinin bu son oyununa bayağı umutsuz bir şekilde yaklaştım. Nacon, her ne kadar birbirinden güzel oyunları piyasaya sürüyor olsa da Kylotonn, geçen senenin oyunu ile her şeyi berbat etmişti. WRC 10 FIA World Rally Championship, PlayStation 5 konsolumda berbat bir şekilde oynanıyordu. Bu yüzden de 2022 senesinin oyunu pek ilgimi çekmemişti.
Serinin önceki oyunlarını PlayStation 4 ve PlayStation 5 konsollarında deneyimlemiştim. Bu yüzden WRC Generations oyununu da PlayStation 5 için elde etmeyi başardım ve dikkatimi çeken ilk şey, geçen senenin oyununa ait bazı kritik problemlerin düzeltilmiş olmasıydı. Normalde inceleme yazılarında görsellikten ve performanstan en sonda bahsediyordum ama bu incelemede, kendilerini ileri çekmem gerekiyor. WRC 10 FIA World Rally Championship oyunundaki problemlere kıyasla, bu senenin yapıtı gayet stabil bir şekilde oynanabiliyor. Oyunda, 30 FPS için kalite, 60 FPS için de performans modu bulunuyor.
Performans modunu seçtiğiniz zaman WRC Generations oyununu gayet stabil bir şekilde, 60 FPS olarak oynayabiliyorsunuz. 30 FPS modu da gayet stabil ama refleks gerektiren böylesine bir yarış oyununu kalite modunda oynamak olmazdı. Görsel açıdan ise bu oyun, kendi serisinin geçmiş oyunlarına kıyasla neredeyse aynı. Yani, belki ufak tefek iyileştirmeler vardır ama ben kendilerini pek fark edemedim. Fark ettiğim şey, hangi modu seçerseniz seçin, çözünürlüğün ve kenar yumuşatma ayarlarının biraz düşük kalması, bunun sonucunda da oyunun özellikle de PC platformuna kıyasla hiç net görünmemesiydi.
Nacon ve Kylotonn, bu serinin lisansını seneler önce kaybetti ve tahmin ediyorum ki şirket, seride bir gelecekleri olmadığını anlayınca artık bu markaya pek de kaynak harcamak istemedi. Şahsen, WRC Generations için yeni nesil konsol desteği sunuluyor ama bu noktada oyun, PC seviyesine asla ulaşamıyor. Yani, ben açıkçası böyle bir video oyununda çözünürlüğün ve kenar yumuşatma ayarlarının böylesine kötü bir noktada olmasını, yeni nesil konsolların “güçsüz” donanımı ile karşılayamam. Geliştirici ekip bence yeni nesil konsollara pek değer vermiyor; oyunun PC sürümü gayet net görünüyor.
Geçen seneden sonra WRC Generations, kendisini oynatmayı başarıyor
WRC 9 FIA World Rally Championship, benim her saniyesine bayılarak oynadığım bir ralli deneyimi sunuyordu. WRC 10 FIA World Rally Championship ise her şeyin içine etmişti. WRC Generations ise performans temelli problemler sunmadığı için ve kabul edilebilir bir görsellik sunduğu için kendisini oynatmayı başardı. Hatta, bu oyunu severek oynadığımı bile söyleyebilirim; bu seride ralli yapmayı ve kariyer modunda ilerlemeyi özlemişim. Kariyer modu demişken, şimdi dilerseniz bu yapıtın içeriklerinden bahsedeyim ve oyuncuları hem tekli oyunculu, hem de çoklu oyunculu taraflarda nelerin beklediğini görelim.
Tek oyunculu içeriklerde WRC Generations; Quickplay, Career, Season, Challenges ve Training modlarını sunuyor. Quickplay sayesinde hemen tam istediğiniz gibi bir ralli yarışı ayarlayıp, oynamaya başlayabiliyorsunuz. Bunu yaptığınız zaman yapay zekanın yanı sıra, sıralama tablolarında gerçek oyunculara karşı da yarışıyorsunuz. Yani, ilk defa Quickplay modunu oynamak için çok güçlü bir sebebiniz oluyor. Career modu ise geçen senenin oyunları ile tamamen aynı; sadece artık kendisine özel bir şirket açıp, kariyere başlayabiliyorsunuz ama bu size sadece seçtiğiniz arabaya kendi desenlerinizi ekleme şansı veriyor.
Quickplay, büyük bir anlam kazanırken, Career içerisinde bu kadar minimal bir yenilik yapılmış olması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı ama yine de büyük bir zevkle üçüncü ligden başladım ve şampiyonaya kadar kariyer deneyimini yaşadım. Season modu da aslında Career ile aynı, sadece takım yönetme sistemleri mevcut değil. Challanges ise size git gide zorlaşan bazı meydan okuma görevleri sunuyor; WRC Generations 55 adet görev bulunuyor. Bu görevlerde bronz, gümüş ve altın madalya almaya çalışıyorsunuz hızlı olarak, Training ise adından da tahmin edebileceğiniz üzere antrenman yapmanızı sağlıyor.
WRC Generations, çevrim içi oyun deneyimine de önem veriyor ve çok oyunculu tarafta Leagues, Teams, Clubs, Multiplayer Lobby ve Co-Driver modlarını sunuyor. Leagues, bu oyunun en rekabetçi modu ve kendisinin içerisinde günlük ve haftalık yarışları yapıp, çevrim içi bir ortamda gerçek oyunculara karşı savaş veriyorsunuz. Teams ise bir takıma katılmanıza izin veriyor. Takıma katıldıktan sonra yarış yaparak, o takım için puan topluyorsunuz. Clubs aracılığı ile de kendi şampiyonanızı yapıp veya başkasının şampiyonasına katılıp, çevrim içi yarışlar gerçekleştiriyorsunuz. Multiplayer Lobby, size yarış lobilerinin bir listesini gösterirken; Co-Driver modunda da bir yarışta yardımcı sürücü olabiliyorsunuz.
Bu senenin oyununda yapacak çok daha fazla şey bulunuyor
WRC Generations, konu içerik olduğu zaman hem tek oyunculu, hem de çok oyunculu deneyimler için çok daha fazlasını sunuyor. Career modu için dişe gelir yenilikler görsek, aslında içerikler için “kusursuz” bile diyebilirdim. En azından çok oyunculu içeriklere önem verilmiş olması, oyunun içerisindeki rekabeti daha da katlayacaktır; Career modu bittikten sonra oyunculara yapılacak daha fazla şey sunulacaktır gibi hissediyorum. Bu arada, oyunun içerisinde profiliniz için detaylı bir istatistik sayfası ve seviye atladıkça özelleştirebileceğiniz elementler de bulunuyor ki bunlar da çevrim içi ortamlarda benzersiz görünmenizi sağlıyor.
WRC Generations, ralli arabalarınıza kendi desenlerinizi yapabilmeniz için bir Editor modu da sunuyor. Eğer kendi desenlerinizi yapmak çok zaman alacak bir şeyse, oyuncuların yaptığı tasarımları da indirip, Career gibi modlarda kullanabiliyorsunuz. Bu özellik geçen senenin oyununda var mıydı, yok muydu, tam olarak hatırlayamıyorum ama oyuna güzel bir derinlik katılmış bence. Bu arada, araba demişken, bu video oyununda 3 adet WRC, 5 adet WRC2, 22 adet Legends, 4 adet de Bonus arabası olduğunu belirtmek istiyorum. WRC 3 Junior içerisinde de tek bir araba var zaten ama altı farklı takım mevcut.
WRC Generations oyunundaki araçların çoğu zaten geçen sene ile aynı. Görsel açıdan da, ses açısından da, performans açısından da araçlarda çok büyük bir değişiklik yok. Tabii bu dediğim WRC kategorisindeki araçları kapsamıyor. 2022 senesinden itibaren World Rally Championship, birinci ligdeki arabalarda hibrit motor kullanmaya başladı ve bu özellik, bu oyuna da taşındı. Bu sistem dahilinde enerji barınız doluyken, motorunuz hibrit gücü ile destekleniyor, çok daha hızlı bir şekilde hızlanıyorsunuz. Enerji barı, frene bastıkça doluyor. Ayrıca, bu barı tek bir yarışta sonsuza kadar kullanabilmek mümkün değil; genel bir şarj barı da mevcut.
WRC Generations içerisindeki bu yeni özellik, kesinlikle her pistte ulaşabileceğiniz süreleri kısaltıyor. Araçların maksimum performansları etkilenmese bile hızlanma güçleri ciddi anlamda artıyor. Bu özelliği kapatabilmek de mümkün değil. Yani, Career modundan tutun da Leagues moduna kadar her içerikte, WRC seviyesindeki araçlarda hibrit motor mevcut. Sadece, bu motorda kullanılan hibrit gücü özelleştirebiliyorsunuz üç seviyede. Bu seviyeler; barı daha hızlı, ortalama ve daha yavaş kullanmanızı sağlıyor. Bunun haricinde, bu video oyunundaki araçlar hakkında söyleyebileceğimiz pek de bir şey bulunmuyor.
WRC Generations, klasik oynanışı ile geri dönüşünü yapıyor
Nacon ve Kylotonn şirketlerinin geçmiş oyunlarını oynadıysanız, aslında WRC Generations ile sunulan her deneyimi biliyorsunuz demektir. Oyunda göreceğiniz en büyük yenilikler bence hibrit motorlar ve çevrim içi içeriklere verilen önem olacaktır. Yani, konu ne yazık ki oynanış olduğu zaman bile herhangi bir iyileştirme/geliştirme görebilmek mümkün değil. Tabii ki bu demek değil ki oyunun temeli kötü. Tam tersine, bu oyun serisi ralli dünyasının kıdemli oyuncularına da, tamamen yeni olan oyunculara da uygun bir oynanış sunmayı başarıyor. Sadece bu oynanışın senelerdir aynı kalması büyük bir sıkıntı olacaktır.
Farklı lastik tipleri, farklı yol tipleri, kısa ve uzun rotalar, doğal engeller, yapay engeller, ikinci sürücünün söylediklerini dikkate alma filan derken WRC Generations; çok tanıdık, kısmen kaliteli ve eğlenceli bir oynanış sunuyor. Bu oyunu isterseniz DualSense, isterseniz de direksiyon seti ile oynayın, yetenek seviyenize göre mutlaka uygun bir deneyim buluyorsunuz. Sadece, özellikle de rekabetçi oyuncular için söylemek istiyoruz ki PlayStation 5 konsolunda, PC üzerindeki 120 Hz desteği yer almıyor. Bu ve Leagues içeriğinin sizden günlük katılım beklemesi, rekabetçi şartlarının biraz sıkı olması kıdemli oyuncuların canını sıkabilir.
Son olarak bir de ses ve müzikten bahsetmek istiyorum. Öncelikle, WRC Generations oyunu müziklere pek önem vermiyor ve ben de bu yüzden inceleme yazımda onların üstünde durmayacağım. Müzik var mı? Var. Sesler ise biraz sıkıntılı. Araç sesleri, egzoz patlaması, lastiğin değdiği toprak şartlarına göre farklı sesler çıkartması filan gayet hoş ama araba motorlarının sesleri hala çok yapay hissettiriyor. Yani, artık 2022 senesindeyiz ve bu tip sesler bambaşka seviyelere çıktı. Bu oyun, motor sesleri ile en azından birkaç nesil geriye atıyor oyuncuları. Kulaklık kullandığınız zaman problemler daha da büyüyor.
Durumu özetlemek gerekirse, Nacon ve Kylotonn en azından kendi WRC serilerine kötü bir final yapmadan işlerini tamamlamayı başardı. WRC Generations, belki çok yüksek bütçeli ve kaliteli bir ralli oyunu değil ama modern bir deneyim aradığınız zaman belki de gerçekliğe en çok yaklaşabilen yapıt. Bu senenin oyununda çevrim içi ve çok oyunculu içeriklere büyük bir önem verildiği için pek bir yenilik bulundurmayan Career modunu bitirdikten sonra da oyunda yapabileceğiniz bolca şey bulunuyor; özellikle de serinin kıdemli oyuncuları için. Şimdi, yapmamız gereken tek şey EA ve Codemasters taraflarını beklemek.
Merhaba abi oyunu ps4 konsola indirdim lakin kariyer moduna girerken installing yaziyor surekli giremiyorum sebebi nedir ?
Yüklenme işleminin bitmesini beklemeniz gerekiyor.