Wreckfest, oldukça maceralı bir geçmişe sahip. Belki hatırlarsınız, bu oyun ilk olarak karşımıza seneler önce Next Car Game olarak çıkmıştı. Gerçekçi fizikleri, simülasyon temelli oynanışı ve hasar efektleri ile anında dikkat çekebilen bu oyun, yine de net olarak geliştirilememişti; geliştirici ekibin belirlediği maddi hedefler ulaşılamamıştı. Buna rağmen, oyun için ufak bir veda demosu hazırlandı. Normalde, bu demo bir son olacaktı ama tam tersine, demo herkesin ilgisini çekti ve Next Car Game, 2014 senesinde Steam üzerindeki erken erişim sürecine başladı. Büyük başarılara ulaşan bu oyun, 2018 senesinde Wreckfest olarak erken erişim sürecini bitirdi.
2019 senesi içerisinde PlayStation 4 ve Xbox One için çıkışını gerçekleştiren bu video oyunu, aylar önce yeni nesil konsollar için de duyurulmuştu. Eski nesil konsollarda 30 FPS olarak oynanabilen bu yapıt, yeni nesilde büyük bir merakla bekleniyordu. Wreckfest oyununun PlayStation 5 ve Xbox Series X/S sürümü ise 1 Haziran 2021 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi. Hatta, bu oyunun yeni nesil sürümü PlayStation Plus ile ücretsiz olarak da verilmişti. Ben de zaten bu oyunu ücretsiz olarak kütüphaneme ekledim, oynadım ve şimdi de sizler için bir inceleme hazırlıyorum. Bu yazımda hem oyunun temelinden, hem de yeni nesil sürümünden bahsedeceğim.
Wreckfest isimli bu video oyununu, piyasadaki diğer tüm yarış oyunlarından ayıran en büyük özellik, kesinlikle fizik motoru. Bu gelişmiş fizik motoru sayesinde arabalar, gerçekliğe oldukça yaklaşıyor ve hasar efektleri de ilgi çekici bir hal alabiliyor. Fizik motoru sadece hasarları değil, arabanın kontrolünü ve çok daha fazlasını da olumlu bir şekilde etkiliyor. Her şeye rağmen simülasyon gibi görünse de Wreckfest, aslında yarış oyunlarına ilk defa adım atacak olan oyunculara bile bir şekilde hitap etmeyi başarabiliyor. Yani, böylesine gelişmiş sistemler varken, herkese hitap edebilmek oldukça zordur ama bu oyun, onu başarıyor.
Böylesine bir video oyununda tabii ki arabaların önemi çok büyük. Wreckfest, sizlere bolca farklı bölgeden gelen arabalar sunuyor. Amerikan arabaları, Japonya’dan gelen efsaneler ve çok daha fazlası bu yapıtın içerisinde bulunuyor. Ayrıca arabaları da anlamlı bir şekilde iyileştirebilmek mümkün. Yani, dış görünüşü zaten özelleştirebiliyorsunuz ama bunun üzerine zırh iyileştirmeleri ve çok daha fazlasını da yapabilmek mümkün. Hala anlamadıysanız, Wreckfest oyununun amacı Need for Speed tarzında bir yarış sunmak değil; fizik motorunun üzerine gidip, bol kazalı ve parçalanmalı bir aksiyon-yarış deneyimi sunmak.
Wreckfest, konsollarda büyük bir eksiklik bulunduruyor
Wreckfest oyununda tekli oyunculu bir kariyer modu bulunuyor. Bunun üzerine bir de çoklu oyunculu içerikler geliyor. Konsollarda deneyim, bu kadar iken bilgisayarlarda mod desteği de bulunuyor. Bu destek sayesinde Wreckfest, inanılmaz değerli bir hale geliyor; oyunun mod desteği ve mod geliştiren topluluğu oldukça kaliteli. Konsollarda ise bu desteğin bulunmaması ciddi anlamda üzüyor. Tabii ki bunun sebebi geliştirici ekip değil, konsol üreticileri ve onların sınırlandırmaları ama isteyen geliştirici, bir şekilde bu desteği oyunculara sunabilirdi. En azından, özenle seçilmiş bazı en kaliteli modlar, konsollara taşınabilirdi.
Yeni nesil tarafında ise her şeyden önce Wreckfest oyununun PlayStation Plus ile ücretsiz olarak verilmiş olması çok büyük bir şey. Mayıs 2021 dönemine ait olan bu ücretsiz oyun, günümüzde ücretli olarak satılıyor ama geçen ay bu oyunu kütüphanenize eklediyseniz ama indirmediyseniz, hemen indirmeniz gerekiyor. Oyunun temeli gayet eğlenceli ama PlayStation 5 üzerinde 60 FPS şeklinde bir deneyim verilmesi, her şeyi daha iyi bir şekle sokuyor. Wreckfest, eski nesil konsollarda 30 FPS idi ve böyle bir oyunu, öyle bir performansta oynamak çok zor oluyordu. 60 FPS ise bu oyuna inanılmaz bir şekilde yakışıyor; deneyimi zenginleştiriyor.
Wreckfest, 60 FPS sayesinde her şeyi daha iyi bir şekilde sunuyor. Diğer arabalara çarptığınız zaman ortalığa 60 FPS olarak dağılan parçalar ve her şeyden önemlisi hızlı gidiyor olma hissi, inanılmaz tatmin edici oluyor. Bunun haricinde oyun, DualSense için de destek veriyor. Bu destek öyle çok zengin sayılmaz ama yine de aksiyonu, ellerinizde iyi bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Mesela, arabanız çok hasar aldığı zaman gaza basmak zorlaşabiliyor. Ayrıca, titreşimler de hasar aldığınız yerlere göre değişiklik gösterebiliyor. DualSense için belki bir tık daha fazla çalışılabilirdi diye düşünüyorum açıkçası.
Geliştirici ekibin üzerinde çalışması gereken bir diğer nokta ise bence yükleme süreleri. Wreckfest, eski nesil konsollarda halihazırda çok geç yükleniyordu. Şimdi ise yeni nesil konsollarda bu durum bir tık iyileştiriliyor ama o tık, ne yazık ki yeterli seviyede değil. Özellikle yeni nesil konsollardaki birçok destekli oyunun neredeyse anında yüklendiğini göz önünde bulundurursanız, Wreckfest oyunu hala uzun sayılabilecek bir yükleme ekranı sunuyor oyunculara. Bu durum da uzun vadede biraz rahatsız edici olabiliyor. Umuyorum ki geliştirici ekip, önümüzdeki dönemlerde bu oyunu daha iyi bir şekilde optimize edebilir ve yükleme sürelerini azaltabilir.
Arabalarınızı çarpıştırmaya hazır olun
Eğer daha önce Wreckfest oyununu hiç duymadıysanız, kendisi kesinlikle tahmin ettiğinizden daha detaylı, derin ve eğlenceli bir video oyunu. Deathmatch tarzında aksiyon dolu yarış/araba dövüşleri ardından eğer dilerseniz uzun süreli, Circuit tadında yarışlara da katılabiliyorsunuz. Bu oyun yine de tüm potansiyelini Deathmatch tarzı olan içerikte gösteriyor. Birbirinden farklı pistlere sahip olan bu oyun, Score Attack ve Time Attack gibi içeriklere de yer veriyor. Yani, gerçekçi fizikleri, olabildiğince eğlenceli olan içeriklerde deneyimleyebilmeniz mümkün. Bu noktada, oyunun en büyük eksiği, ilerleme hissinin olmaması.
Need for Speed veya Forza Horizon tarzında bir deneyim arıyorsanız, Wreckfest oyunundan kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Mesela, öyle çok havalı spor arabalar filan bu yapıtta bulunmuyor. Yarışlar da tamamen arabaları yok etmek üzerine kurulu; yani öyle profesyonel motor sporu deneyimi beklemeyin. Buna karşılık, oyunda aslında bazı benzersiz, ilginç ve komik arabalar da bulunuyor. Mesela, bir okul otobüsü kontrol edebiliyorsunuz. Mod desteği olsa, daha fazlasına da ulaşabilirsiniz konsollarda. Nitro ve yüksek hızlı arabaların oyunda yer almıyor olması ise tüm bunların üzerine gelen olumsuz noktalar.
İsterseniz rekabetçi bir deneyim arıyor olun, isterseniz günlük bir oyun oynamak istiyor olun, isterseniz de arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir oyun keşfetmeye çalışıyor olun, Wreckfest isimli bu yapıt birçok oyuncu kitlesine hitap ediyor. Sadece, ilerleme temelli tekli oyunculu içeriklere önem veren oyuncular bu yapıtta aradıklarını pek bulamayabilir. Bunun haricinde, herkesin memnun kalacağını düşünüyorum. Yalnız yine de kontrollerin tam anlamıyla basit olmadığını belirtmek isterim. Yani, bir Need for Speed kadar arcade olmasa da Forza Horizon kadar arcade-simülasyon tadı var oyunda.
Wreckfest, PlayStation Plus ile verilmiş olan başarılı oyunlardan bir tanesi. Şimdi ise bu oyuna bir yeni nesil desteğinin eklenmiş olması, her şeyi daha da iyi yapıyor. Tabii ki bu desteğin bir tık daha iyi olmasını isterdim. Mesela, yükleme sürelerinin üzerine, DualSense üzerinden verilen desteğin üzerine ve görselliğin üzerine bence biraz daha gidilebilirdi. Yine de buna karşılık, oyunun tamamen 60 FPS olarak çalışıyor olması ve en ufak bir performans sorunu bile yaşamamış olmam büyük bir avantaj. Performans deyince, sadece sunucu performansları tarafında biraz sıkıntı çektim, gecikmeler yaşandı, o kadar.