WWE 2K20 oyununun rezilliğinden sonra bu senenin sadece WWE 2K Battlegrounds ile geçeceğini öğreneli pek de uzun bir süre olmadı. Geliştirici ekip, WWE 2K21 oyununu atlayıp, direkt olarak 2021 senesinde WWE 2K22 oyununu piyasaya sürmek için hazırlanırken, 2K Games muhtemelen bu seneyi boş geçmek istemedi ve Saber Interactive, WWE 2K Battlegrounds oyununu geliştirdi. Açıkçası benim 3-4 senedir herhangi bir WWE temalı oyundan beklentim yok ama yine de yeni oyunu görüp, nelerin yapıldığını merak etmiştim. Belki bu oyun, gelecek hakkında bazı bilgiler de verebilirdi.
WWE 2K Battlegrounds, ana seri gibi bir simülasyon oyunu değil. Kendisi, küçücük bir günlük oyun. Bu yüzden, beklentilerinizi WWE 2K20 oyununun birkaç kat aşağısına çekmeniz gerekiyor. Aksi halde aradığınız ürünü, burada bulmanız pek mümkün olmayacak. Tabii günlük oyun dediysem, oyunun içerisinde 1-2 içerik var sanmayın. Öncelikle oyun modlarından bahsedeyim: WWE 2K Battlegrounds oyununu açtığımız zaman karşımıza 6 farklı kategoride oynanabilecek olan farklı oyun modları çıkıyor. Bunlardan ilki ise hikaye modu olarak geçiyor.
Hikaye modu deyince yine ana serideki içerikleri hatırlamayın. WWE 2K Battlegrounds oyununun hikaye modunda herhangi bir seslendirme bulunmuyor, kompleks sistemler yer almıyor. Öncelikle, hikaye modundaki hikaye, bir çizgi roman okuyormuşunuz gibi anlatılıyor. Yani, karşınıza çıkan sayfaları okuyorsunuz ve bu oyun boyunca devam ediyor. Ayrıca, bu hikaye modunda kendi karakterinizi oluşturmuyorsunuz; oyunun önceden oluşturmuş olduğu birçok farklı karakteri kullanıyorsunuz. Hikayedeki amaç ise o karakterleri, bir WrestleMania etkinliğinde karşılaşmaya çıkartmak.
Oyunun hikayesinde Stone Cold Steve Austin, 6 farklı şehre giderek, farklı isimleri, WWE içerisinde kurulacak olan yeni bir alt markaya almaya çalışıyor. Tabii bunun için öncelikle yine WWE ile çalışan profesyonel güreşçileri yenmemiz gerekiyor. 6 farklı şehirde de bölüme ait olan karakterleri kontrol ediyoruz, onların mini hikayesini görüyoruz. En sonda da tüm karakterler, bir WrestleMania etkinliğinde toplanıyor ve ayrı ayrı rakipleri ile karşılaşıyorlar. Hikayemiz burada mutlu son ile bitiyor. Eğer sadece ana hikaye görevlerini oynayacaksanız, 2-3 saatte bitirebilmek bence mümkün.
WWE 2K Battlegrounds oyununun bol içeriği, beni şaşırtmaya yetiyor
WWE 2K Battlegrounds oyununda karşımıza öncelikle hikaye modu çıkıyordu. Bu modun içerisinde hem ana görevler var ki kendileri dümdüz bir çizgi üzerinde ilerliyor. Ayrıca bu görevlerin her birinde hikaye anlatımı bulunuyor. Yalnız, bu hikaye modunda bir de yan görevler var. Bu yan görevler, o düz çizgiden yukarı ve/veya aşağı doğru ayrılıyor. Yan görevler, genelde ana hikaye görevlerine göre çok daha zor oluyor ve herhangi bir hikaye parçası bulundurmuyor. Yalnız, yan görevlerdeki karşılaşmaları oynayarak, diğer modlarda kullanabileceğiniz karakterleri ve güçlendirmeleri açabiliyorsunuz.
Bahsetmiş olduğum bu hikaye modunda, toplamda 118 adet nokta bulunuyor. Bu noktaların çoğunluğu karşılaşma, geri kalan büyük bir kısmı ödül ve birkaç tane de ayrıca oluşturulan hikaye anlatımı noktaları var. Eğer tüm bu noktaları bitirirseniz, oyundaki tüm karakterleri değil ama tüm güçlendirme ögelerini açmış olabiliyorsunuz. Hikaye modundan hemen sonra benim ilgimi çeken bir diğer içerik ise Battleground Challenge oldu. Bu oyun modunda da kendi oluşturduğumuz bir karakteri kontrol ederek, yine hikaye modundaki gibi bir çizgi üzerinde ilerliyoruz.
WWE 2K Battlegrounds oyununda karakter oluşturduğumuz zaman kendisinin gücü 100 üzerinden 60 oluyor. Battleground Challenge modunu oynayarak da yeni yetenekler açabiliyorsunuz. Bu yetenekler, sizin gücünüzü arttırıyor ve bu içerikte de toplamda 174 adet nokta bulunuyor. Bu noktaların yarısı karşılaşma, yarısı da ödül diyebilirim. Hikaye modu ve Battleground Challenge, sadece tekli oyunculu olarak oynanabiliyor. Oyunda iki adet de sadece çevrim içi oynanabilir içerik bulunuyor. Zaten bu oyunun odak noktasının da çevrim içi içeriklerde olduğunu görebiliyorum.
Konu, çevrim içi içerikler olduğu zaman Tournament ve King of the Battleground isimli modlar karşımı çıkıyor. Tournament modunda seçebileceğiniz toplamda 4 adet turnuva bulunuyor. Bunlar, sadece erkeklerin, sadece kadınların ve sadece kafes maçlarının aktif olduğu turnuvalar oluyor. Turnuvalarda toplamda 8 adet raunt oluyor ve kazananlara oyun içi para hediye ediliyor. Bu parayla da karakter filan açabiliyorsunuz, bu konuya sonra değineceğim. King of the Battleground ise istediğimiz bir karakter ile başlatılabiliyor ve hiç yenilmeden, en fazla oyuncuyu yenmeye çalışıyoruz.
Tüm bu içeriklerden kazandığımız şeyleri nerelerde kullanacağız?
WWE 2K Battlegrounds oyunundaki hikaye modu, güçlendirme ögelerini açıyordu. Bu güçlendirmeler, karşılaşmalar sırasında kullanılabiliyor. Oyunda bir bar var ve bu bar, zamanla doluyor. Üç seviyeden oluşan bu bara, yine 3 adet güçlendirme geliyor. Saldırı ve savunma temelli bolca güçlendirme var oyunda ve bunları stratejik olarak kullanabiliyorsunuz. Mesela, ilk adımdaki bir güçlendirme, karşınızdaki rakibin dayanıklılığını aşağı çekebiliyor. İkinci adımdaki bir güçlendirme, rakibi çok daha etkili bir şekilde saydırmanızı sağlayabiliyor ve son seviyede de yıldırım fırtınası çıkartma gibi güçlü şeyler yer alıyor.
Siz, tüm bu güçlendirmeleri kazanırken, aynı zamanda oyun içinde kullanılabilecek olan bir para birimini de kazanıyorsunuz. Bu para birimi ile kendi yaptığınız karakteri özelleştirebiliyorsunuz veya yeni karakterlerin kilidini açabiliyorsunuz. Eğer çevrim içi bir şekilde bu oyunu oynayacaksanız, tüm güçlendirmelere sahip olmanız, para biriminiz ile o güçlendirmeleri en yüksek seviyeye çıkartmanız ve tabii ki oyundaki en güçlü karakterlerin de kilidini açmanız bence çok önemli. Bu yüzden de WWE 2K Battlegrounds oyununda bitirmeniz gereken ilk oyun modu, bence bu olmalı.
Bu video oyununda çevrim içi bir yapı olduğu için kendi özelleştirdiğiniz karakterinizi de kullanmak isteyebilirsiniz. Eğer planınız buysa hikaye modunu bitirdikten sonra bir de Battleground Challenge modunu tamamlamanız gerekiyor ki bu sayede karakteriniz için tüm yetenekleri açabilirsiniz ve kendisinin gücünü en rekabetçi seviyeye çekebilirsiniz. Çevrim içi içeriklerde oyuncular genelde gücü 90 ve üstü olan kişileri kullanıyor, sizin de böyle bir ortama hazırlıklı olmanız gerekiyor tabii ki. Aksi halde, ne yazık ki bu video oyununda galibiyet elde etmeniz zor olacaktır.
Durumu özetlemek gerekirse, WWE 2K Battlegrounds beni içerikleri konusunda önce şaşırttı, sonra memnun etti. Eğer bu oyunu sadece çevrim dışı oynayacak olsanız bile hem hikaye modu, hem de kendi karakterinizi geliştirdiğiniz oyun modu bence gayet yeterli. Yani, çevrim içi olan içeriklere dokunmak bile zorunda değilsiniz. Ayrıca, tüm bu içeriklerden elde ettiğiniz ödüller de tatmin edici. Karakter açma olayı da bana hiç pahalı gelmedi. Yani, sadece hikaye modunu bitirdiğinizde bile oyunun en güçlü 3-4 karakterini açabilecek kadar paraya sahiptim ben.
Çevrim içi servis sistemi, WWE 2K Battlegrounds ile de tanışıyor
WWE 2K Battlegrounds oyununun içeriklerinden bahsettikten sonra, bir de ana menüde görebileceğiniz diğer şeylere değinmek istiyorum. Bunlardan ilki, mağaza. Bu oyunun içerisinde iki adet para birimi var. Bunlardan ilki, tabii ki mikro ödeme ile elde ediliyor. Diğeri ise emek ile kazanılıyor. Bu mağazada da şu anda iki adet kadın karakter, The Undertaker için iki adet tarihsel kıyafet ve Andre the Giant karakteri, yine tarihsel kıyafetleri ile satılıyor. Tüm bunlar, üç farklı pakete ayrılmış durumda ve istediğiniz iki birimden bir tanesi ile satın alım işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.
İşte bu noktada da işin içine bence çevrim içi servis mantığı giriyor ve bu beni aslında heyecanlandırıyor. WWE temalı video oyunlarının en büyük problemi, güncel kalamıyor olmasıydı. Yani, daha oyun çıkmadan bile güncelliğini kaybedebiliyordu. Bu mağaza sistemi ise bence güncellik sorununu çözebilecek güçte. Bence bu mağazada; oyun için yeni karakterler, halihazırda oyunda olan karakterler için hem güncel olan kıyafetler, hem de sezonluk etkinlik olursa temalı kıyafetler, çok büyük bir rahatlıkla satılabilir. Mesela, Alexa Bliss için Sister Abigail temalı bir kıyafet yapılmasın mı?
Yalnız, mağazada veya oyunun diğer noktalarında satılan ögeleri bir süre sonra satın almak zorlaşabilir. Sonuçta, içeriklerin de bir sınırı var. İşte bu noktada da işin içine günlük meydan okuma görevleri giriyor. Oyun, her gün bize 3 adet görev veriyor. Bu görevlerin hepsi, tek tek para ödülü veriyor ve aynı zamanda da toplam 2, 5, 7, 10 ve 15 adet günlük görev bitirdiğiniz zaman da ek para ödülü alıyorsunuz. 20. günlük görevi bitirdiğiniz zaman da bir kozmetik hediyenin sahibi olabiliyorsunuz. Bence bu sistem de WWE oyunlarının geleceği için çok güzel olabilir.
Tabii bir de kullanacağımız karakterler var, değil mi? Oyundaki tüm karakterlerin bir nadirlik seviyesi bulunuyor. Bu nadirlik, aslında güçlere göre ayarlanıyor. Mesela, 91 ve üstü güce sahip olan karakterler efsanevi seviyede yer alıyor. Ayrıca, yine oyundaki bazı karakterler için satın alınabilecek kostümler yer alıyor. Ayrıca her karakterin bir de sınıfı bulunuyor, Powerhouse gibi. Oyunda bu konuda toplamda 5 adet sınıf bulunuyor ve bunlar da aslında karakterlerin dövüş animasyonlarını, genel hızlarını filan belirliyor. Powerhouse olan karakterler, genelde yavaş vuruyor ama çok hasar veriyor.
Sıra geldi bu yapıtın oynanış kısmından bahsetmeye
İnceleme yazımın en başında da söylediğim gibi WWE 2K Battlegrounds, basit bir oynanışa sahip. Zaten en büyük problemler de buradan çıkıyor. Öncelikle, oyunun temelinde canımız, dayanıklılığımız ve havamız bulunuyor. Canımız, aynı ana seride olduğu gibi üç renkli bardan oluşuyor ve kırmızının en dibine ne kadar ulaşılırsa, o kadar yenilmeye yakın oluyoruz. Özellikle de can barımız tamamen boşalırsa ve biri sizi saydırmaya çalışırsa, kaçmanız imkansız oluyor. Dayanıklılık ise klasik olarak hareketleri yapmamızı sağlıyor ve havamız da tam dolduğu zaman bitirici hareketleri yapabiliyoruz.
Problem şu ki WWE 2K Battlegrounds oyununda yer alan hareketlerin sayısı çok sınırlı. Oyunda yumruk vuruşları, tekme vuruşları, karakterimizin sınıfına özel olarak 2 veya 3 adet boğuşma hareketi ve eğer karakteriniz çok popülerse 1 veya 2 adet de özel boğuşma hareketi bulunuyor. Tüm bunların üzerine 1 veya 2 adet de bitirici hareket geliyor. Yani, WWE 2K serisindeki ana oyunlarla bir karşılaştırma yaptığınız zaman bu oyunda en fazla 10’da 1’i kadar hareket, animasyon filan bulunuyordur ki bu durum da hem WWE temalı bir oyuna yakışmıyor, hem de oyunu çok sıkıcı bir hale getiriyor.
Bunun bir de iyi bir yanı var ki hareket sayısı az olduğu için kontrol şeması pek de karışık olmuyor. Bu arada, konusu açılmışken söyleyeyim: Oyunda öyle herhangi bir ayar da bulunmuyor. Yani, sadece ses ayarlarını filan değiştirebiliyorsunuz. Yalnız, yine hareket sayısının az olması ile alakalı olacak ki animasyonlar, geçmiş oyunlara göre çok daha kaliteli ve havalı. Yalnız, kalitenin yanında bu animasyonların havalı olmasının sebebi, abartılı tasarımların yer alması. Yani, gerçek hayatta, havada 20 kere dönerek bir boğuşma hareketi yapılmıyor sonuçta.
Kendimi bildim bileli profesyonel güreşi ve özellikle de WWE markasına ait olan programları takip ederim. Bunun üzerine, senelerdir de markaya ait olan oyunları oynarım. Gözüm kapalı bir şekilde söyleyebilirim ki WWE 2K Battlegrounds, bugüne kadar bir WWE temalı oyunda gördüğüm en basit ve yüzeysel oynanışa sahip. Oynanışta ne yazık ki hiçbir derinlik yok, en fazla güçlendirme sistemi işin içine biraz strateji katıyor ama o da pek etkili değil. Tamam, karşımızda günlük bir oyun var ama bu kadar da yüzeysel bir tasarıma bence gerek yoktu. Oynanış tarafında derinlik arıyorsanız, aramayın.
Yapay zekanın tasarımı WWE 2K Battlegrounds ile de değişmiyor
WWE 2K serisine ait olan video oyunları, beni yapay zeka konusunda hiçbir zaman memnun edememişti. Yani, zorluktan ziyade, gerçekçi bir yapay zeka yoktu ortada. Zorluk ise bence gayet normaldi. Yani, örnek olarak ben WWE 2K19 oyununu en yüksek zorluk seviyesinde oynamıştım ve üzerine bir de detay ayarlara girmiştim oyunu daha da zorlaştırmak için. Yalnız, hangi zorluk seviyesinde olursak olalım, karşılaşmada 2’den fazla oyuncu olunca, yapay zeka her zaman saçmalamaya başlıyordu. WWE 2K Battlegrounds oyununda da bu durum ne yazık ki değişmiyor.
Tag Team, Triple Threat, Gauntlet ve Royal Rumble gibi 2’den fazla oyuncunun yer aldığı tüm karşılaşmalarda yapay zeka, adeta hiçbir zeka belirtisi göstermiyor. Mesela, takım karşılaşmalarında yapay zeka, diğer arkadaşını maça sokmakta zorlanıyor, her saydırma girişiminde ringe zıplıyor ve 3-4 kere bunu tekrarladığınız zaman yapay zeka bir anda pes ediyor ve donmuş gibi bekliyor. Hele bir de ring çok hasar alıp, kırıldığı zaman yapay zekanın sahnenin ortasından kaçıyor olması çok komik. WWE 2K20 oyununun yapay zekasından daha rezil bir şey nasıl yapılmış, çok merak ediyorum.
Tüm bunların haricinde, ben bu oyunu PlayStation 4 Pro konsolumda deneyimledim ve oyunda platin kupanın olmaması da beni rahatsız etti. Bunun sebebinin kupaların çok kolay kazanıldığını düşünebilirsiniz. Evet, aslında oyunda hem az kupa var, hem de iki tanesi hariç hepsi, çok kolay kazanılıyor. Yalnız, son iki kupayı kazanmak çok zor olduğu için bir platin kupa da eklenebilirdi. Açıkçası ben platin kupa olmadığı için elde edemediğim son iki kupa üzerinde vakit kaybetmeyeceğim; uğraşmaya değmez. Ayrıca, platin kupanın eklenmesine izin verilmemiş olması, bu oyunun seviyesini de gösteriyor.
Görsellikten, performanstan filan bahsetmeden önce bir de ekonomiden bahsetmek istiyorum. Oyunda para kazanmak bence çok kolay. Yani, her karşılaşmadan 350 civarı birim kazanıyorsunuz ve her seviye atladığınızda da 1000-2000 civarı birim kazanıyorsunuz. Oyundaki en değerli karakterlerin fiyatı da 10 bin ile 16 bin arasında değişiyor. İnternet aleminde birçok oyuncu, bundan rahatsız olmuştu ama ben hiçbir şekilde problem görmüyorum ortada. Karakterler, gayet hızlı bir şekilde açılabiliyor ve oyun, bu konuda hiçbir şekilde sıkıcı bir hal almıyor.
Sonunda oynanabilir bir WWE temalı oyun var mı karşımızda?
İnceleme yazımı bitirmeden önce WWE 2K Battlegrounds oyununun görselliğinden bahsetmek istiyorum. Oyun, daha çok çizgi film tipinde bir tasarıma sahip. Genel kalite bence ortalama üstünde ama işin içine sanat tasarımı filan girdiği zaman bu oyun, WWE 2K serisindeki her oyunu sollamayı başarıyor. Genel anlamda grafik kalitesi ve sanat tasarımının yanında karakter modelleri de bence gayet güzel duruyor ama The Miz ve Alexa Bliss gibi modeller, özellikle yüz bakımından gerçek hayattaki karşılıklarına hiçbir şekilde benzemiyor. Bu da aslında WWE 2K serisinde şaşırılabilecek bir şey değil.
Görselliğin yanında performans da bana gayet güzel geldi. WWE 2K serisi çoğu zaman performans tarafında sıkıntılıydı. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, oyunlar 60 FPS bile değildi. WWE 2K Battlegrounds ise gayet stabil bir şekilde 60 FPS olarak çalışıyor. Yalnız, çok aksiyonlu sahnelerde bazen oyunun performansı yerle bir oluyor. Bu problem, menüyü açana kadar da düzelmiyor. Muhtemelen bir hata var karşımızda; umarım güncelleme ile düzeltilir. Sesler ve müzikler ise idare eder seviyede. Açıkçası ses ve müzik, bu oyunda pek zengin değil ama yine de duyduğum şeyler kötü de değil.
Her şeyi özetlemek gerekirse WWE 2K Battlegrounds, ortalama üstünde yer alan bir oyun. Kendisi ne yazık ki WWE 2K21 gibi bir oyunun yerini doldurabilecek seviyede değil ama WWE 2K20 kadar berbat bir ürün de değil. Evet, oyunda herhangi bir derinlik yok. İşin içine yapay zeka da girince bence bu çok büyük bir probleme dönüşüyor. Yalnız, temel eğlence bence başarılı olduğu için bu oyunu sadece eğlenmek için de oynayabilirsiniz. Oyunda yeteri kadar tekli oyunculu ve çoklu oyunculu içerikler de bulunuyor bence. WWE 2K Battlegrounds, içerik tarafında beni yeterince memnun etti.
Yurt dışında bu oyun 40 Dolar. Ülkemizde ise 330 TL. Ben açıkçası bu oyunu 30 Dolar olarak görmek isterdim ve ülkemizde de 150 TL civarından aşağıya alınması imkansız. Yani, ben bir oyuna 330 TL verdiğim zaman, AAA seviyesinde olan, kaliteli bir oyun görmek isterim. WWE 2K Battlegrounds, kesinlikle öyle bir oyun değil ve 330 TL etmez. Ayrıca, WWE 2K serisinin ana oyunlarındaki gibi bir deneyim arıyorsanız da bu oyundan uzak durmanız gerekir; gidin, WWE 2K18 veya WWE 2K19 filan oynayın. Basit bir WWE oyunu görmek istiyorsanız, buna bir şans verin.