WWE 2K serisi bir senelik molası ardından WWE 2K22 ile geri dönmüştü ve bu oyunda seri için olumlu ama yetersiz bir adım atılmıştı. Geliştirici ekip belli ki serinin yeni hali için temeller atmıştı; bu temelin üzerine oyun, önümüzdeki senelerde kurulacaktı. Bence bu doğru bir mantık değil. Sonuçta her sene, her oyun 60/70 USD üzerinden satılıyor ama artık alıştık senelik serilerin böyle yapmasına. bu yüzden de WWE 2K23 için heyecanlıydım; stüdyo, sevdiğim ilk oyunun üzerine koyacaktı ve yeni bir oyun yapacaktı. Şimdi ise bu yapıtı oynama ve inceleme imkanı elde ettim. Sonucunda yaşadığım deneyimi ise şimdi sizlere anlatacağım.
WWE 2K23 ile sunulan oynanış, WWE 2K22 ile neredeyse aynı. Buna zaten pek şaşırmıyoruz. Bu seride ve hatta senelik serilerin neredeyse tamamında temel oynanış ve bu oynanışın sunduğu his genellikle değişmiyor. Eğer geçen senenin oyununu oynadıysanız ve sevdiyseniz, bunu da seveceksiniz; sevmediyseniz, bunu da sevmeyeceksiniz. Bu oynanışın temelinde hafif ve ağır saldırılar, bunlarla yapılacak kombinasyonlar, daha farklı “grapple” hareketleri ve daha fazlası yer alıyor. Saldırı yaparken dikkat etmeniz gereken bir dayanıklılık barı bulunuyor; defans yaparken de sınırsız engelleme hakkına sahip oluyorsunuz. Sadece zamanlamanız doğru olmalı.
WWE 2K23 için oynanış kısmında geri dönen özelliklerden bir tanesi, pin edildiğiniz zaman artık opsiyonel olarak tuşlara arka arkaya basmak yerine, doğru zamanda basmak. Bu zamanlamalı pinden kaçış özelliği serinin önceki oyunlarında da mevcuttu ama geçen senenin oyununda yoktu. Bunun haricinde, dikkatinizi çekebilecek tamamen yeni olan bir şey de yeni bir maç tipi olan WarGames. Gerçek hayatta olduğu gibi bu video oyununda da WarGames, iki ring yan yana şekilde sunuluyor ve güreşçiler, belli zaman aralıkları ile giriyor, herkes ringde olmadan da maçı kazanmak veya kaybetmek mümkün olmuyor. Kurallar, gerçek hayat ile aynı yani.
WarGames, WWE 2K23 oyununa yakışıyor ama kendisi benim çok da heyecanlandığım bir maç tipi değildi açıkçası. Tercih imkanım olsa ben WarGames yerine Guest Referee modunun gelmesini tercih ederdim. Neyse, yenilikler arasında ayrıca güreşçiler için yeni yorgun modu animasyonları, kadın hakemler ve klasik olarak iyileştirilmiş ışıklandırmalar bulunuyor. Bu iyileştirilen ışıklandırmalar sayesinde oyun daha doğal görünüyor ve ter, yağ gibi durmuyor. Yalnız ışıklandırmanın ötesini görmeyi öğrendiğiniz zaman grafiklerin ne yazık ki aynı olduğunu anlıyorsunuz. Fizikler hala aynı ve kıyafetler hala birbirinin içinden geçiyor. Saçlar ve sakalların durumu da çoğunlukla aynı. Yani, detaylara baktığınız zaman görsellik, ilgi çekiciliğini kaybediyor.
WWE 2K23, geçen senenin oyunundaki problemlerin tamamını eleyemiyor
WWE 2K23, her ne kadar kendisini belli noktalarda iyileştirse de ve yeni içeriklerle karşımıza çıksa da aslında serinin bitmek bilmeyen problemlerini de içerisinde taşımaya devam ediyor. Mesela, zorluk seviyeleri hala oldukça dengesiz. Kolay ve orta seviyeler bana inanılmaz kolay geliyor ve rakiplerin yapacakları şeyleri her animasyonlarına kadar tahmin edebiliyorum. Zor seviyeler ise kazanması imkansız olan bir deneyim sunuyor ki bu imkansızlık da yapay zekanın akıllıca hareketleri ile gelmiyor, sadece daha agresif oynaması ile zorluk sunuluyor. Yani, ortada öyle karşısında strateji yapılabilecek bir yapay zeka filan hiçbir şekilde yer almıyor.
WWE 2K23 oyunundaki birçok animasyon hala serinin inanılmaz eski oyunlarından taşınıyor ve bu yüzden oyun birkaç nesil gerideymiş gibi hissettirebiliyor bu animasyonlar gerçekleştirilirken. Yeni eklenen animasyonlar da öyle çok etkileyici sayılmaz. Etkileyici olan şey aslında 2K Showcase. Evet, bu mod da kendi içerisinde problemler bulunduruyor. Mesela, görevleri yapabilmek için hala yapay zekanın işinize gelen hareketleri yapmasını beklemeniz gerekiyor ama onun haricinde 2K Showcase, John Cena’nın kariyerindeki en etkili kayıplara odaklanıyor. Evet, bu ikonik ismin zaferlerine değil, kaybettiği maçlarına odaklanıyoruz 2K Showcase modunda.
WWE 2K23 içerisindeki 2K Showcase, bir kere daha benzersiz ve ilgi çekici bir deneyim sunarken, klasik diğer oyun modları da geri dönüyor. MyGM, MyRISE, MyFACTION ve Universe modları bolca iyileştirme ve yenilikler ile sunuluyor. Öncelikle, oyunun oluşturma içeriklerini kullanarak yine kendi güreşçinizi oluşturabiliyorsunuz ve sonunda bu karakteri MyRISE moduna aktarabiliyorsunuz. İsterseniz direkt olarak o modun içerisinde de karakterinizi oluşturabiliyorsunuz tabii. MyRISE, tekrar iki farklı hikaye sunuyor ve yine geçen senelerde olduğu gibi kendisini ciddiye almıyor, komik ve ilgi çekici bir hikaye deneyimlettiriyor. Bu sırada güreşçinizi de geliştiriyorsunuz.
WWE 2K23 içerisinde en büyük iyileştirmeleri ise MyGM modu alıyor. WWE 2K22 ile tanıtılan bu mod, sonunda artık birden fazla sezonu oynamanıza izin veriyor, yeni şampiyonluk kemerleri ve maç tipleri sunuyor. Ayrıca sezonluk görevler tamamlayarak Hall of Fame için de yarışıyorsunuz bu senenin modunda. Geçen sene 0.1 versiyonu gibi hissettiren MyGM, bu sene bir şekle girmiş gibi görünüyor ama uzun vadede biraz daha zamana ihtiyacı var diye düşünüyorum. Yine de MyRISE gibi MyGM de oldukça eğlenceliydi. Universe modu da bu sene rakiplik ilişkilerine yeni aksiyonlarla önem vermişti ama benim için bu moddaki yenilikler çok da yeterli değildi.
MyFACTION, artık çok daha geniş ve ilgi çekici bir deneyim sunmayı başarıyor
MyGM ile birlikte WWE 2K22 oyununda MyFACTION modu da tanıtılmıştı. Bu modda FIFA Ultimate Team içerisinde olduğu gibi güreşçiler, kart olarak sunuluyordu ve kendilerinden bir takım oluşturuyorduk. Mikro ödeme temelli bir deneyim sunuluyordu yani ama geçen oyunda bu mod tamamen tek oyunculuydu. WWE 2K23 ise öncelikle çevrim içi karşılaşmaları ekliyor, daha sonra da kartların arkasındaki karakter modellerine zaman zaman farklı kıyafetler veriyor ki bu da benim çok istediğim bir şeydi. Ben yine modu tek oyunculu olarak oynamaya devam edeceğim, çevrim içi içerikler ilgimi çekmedi ama kartların daha güzel görünmesi ve modellerin değişebilmesi hoş.
Son olarak WWE 2K23 içerisinde bir de oluşturma modları var. İşte, arena oluşturma, güreşçi oluşturma filan. Buralarda da ufak tefek iyileştirmeler var ama bu oluşturma modları ne yazık ki WWE 2K22 oyunundan öncesindeki gibi hissettirmiyor. Mesela, güreşçi için dört sınıftan birini seçmek hala çok sınırlandırıcı hissettiriyor. Ayrıca, bitirici hareket oluşturma modunun geri getirilmemesi de çok hayal kırıklığı yaratıyor benim için. Aynı şey hikaye yaratma modu için de geçerli. Yani, ben kemer ve arena yapabilme yerine bitirici hareket ve hikaye yapabilme modlarını tercih ederdim. Oyunda var olan oluşturma modları beni şu anda pek etkilemiyor.
WWE 2K23 oyununu PC üzerinde deneyimledim ve karşıma çıkan sunum elementlerinden memnun kaldım. Oyunun görselliği kesinlikle fena değil, geçen oyun ile oldukça benzer. Performans tarafında gözle görülür bir problem yok, oyun hataları da serinin bir önceki yapıtında olduğu kadar. Müzikler gayet hoş fakat bana hitap etmiyorlardı. Seslendirmeler ise ortalama seviyedeydi. Yani, MyRISE içerisindeki performanslar güzel ama bence daha önemli olan yorumcular, hala kendilerini çok tekrar ediyor. Ayrıca güreşçilerin seslendirme performansları da var olan her yerde çok zayıftı. Yine de tüm bunlar pek yeni değil; iyi olan her şey önceki oyunda da iyiydi. Kötüler de aynı.
WWE 2K23, başarılı bir devam oyunu olsa bile kendi serisinin klasik aynı hissinden kurtulamıyor. Yani, tamam karşımızda yeni bir oyun var ama her şey WWE 2K22 ile aynı hissettirmeye devam ediyor. Ayrıca, seri geçen oyunda temelden değiştirildiği için erken erişim süreci gibi hissettiriyordu. Aynı his bu oyunda biraz daha zayıf olarak devam ediyor. Muhtemelen önümüzdeki senenin oyununda filan her şey iyice oturacak. Yine de WWE programını aktif olarak takip ediyorsanız, alakalı olarak bundan daha iyi bir video oyunu bulabilmeniz mümkün değil. Bu oyun, şu anda kendi serisinin modern filtresi ile birlikte en iyi deneyimini sunuyor.