Uyandığımız her gün, geleceğe bir adım daha atıyoruz. Video oyunu sektöründeki gelecekte ise büyük bir dijitalleşme ve Netflix tarzında abonelik sistemleri yatıyor. Evet; Uplay+ daha yeni çıkacak; Xbox Game Pass ve EA Access gibi sistemler ise daha yeni popülerlik kazanıyor ama aslında hayatımızda çok uzun süredir olan iki sistem daha var: PlayStation Plus ve Xbox Live Gold.

Bugünkü fikir yazımda, sizlere Xbox Live Gold sisteminin ülkemizdeki çılgın fiyatından bahsetmek ve konuyla alakalı küçük bir hikaye anlatmak istiyorum. Bu fiyattan bahsetmek istiyorum çünkü böylesine bir fiyat bence insanları sadece bu sistemden uzaklaştırmakla yetinmiyor, Microsoft ve Xbox markalarına da hasar veriyor. Bence, Xbox Türkiye ekibinin bir adım atması gerekiyor bu konu hakkında.

Ülkemizin Xbox Live Gold aboneliği fiyatı, beni Xbox markasından uzaklaştırmaya yetti

Xbox Live Gold, hiçbir zaman bu kadar pahalı olmamalıydı

Ben çok uzun zamandır bir PlayStation kullanıcısıyım. Kendimi bildim bileli PlayStation konsollarını kullanıyorum ve 2014 senesinden beri de 1 gün bile aksatmadan PlayStation Plus abonesi olarak kalmayı başarmış bir insanım. Tabii bunda başaracak pek bir şey yok; yıllık abonelik tazeleme günü sürekli olarak doğum günüme denk geliyor ve otomatik olarak kendime bir hediye almış oluyorum.

Yalnız, 1 sene önce kadar gittim ve Xbox One X aldım. Bunu sadece Forza serisi ve Sea of Thieves için yaptım. Hiç de pişman olmadım bu kararımdan. Tabii bu pişman olmama durumu, sadece birkaç ay önce değişti; Xbox Türkiye, Xbox Live Gold sisteminin abonelik fiyatlarını ciddi anlamda yükseltti. Daha önceden PlayStation Plus ile eş değer olan, 180 TL civarındaki etiket, 440 TL oldu.

Bana soracak olursanız PlayStation Plus sistemi için de 180 TL çok ama elimiz mecbur, ödemesini yapıyoruz. Eğer Xbox tarafındaki fiyatlar yükselmeseydi, aynısını Xbox Live Gold için de diyecektim fakat sadece Forza serisinden oyunlar oynamak için yılda 440 TL vermeye hiç mecbur hissetmiyorum kendimi. Eğer ana konsolumu Xbox markasına taşıyacak olsam bile bu fiyattan ötürü taşımam.

Peki, neden? Bu sistem çok mu önemli? Bu soruyu birkaç sene önce sormuş olsanız, muhtemelen size sistemin önemli olmadığını söylerdim ama günümüzdeki birçok video oyunu artık çevrim içi temellere sahip. Özellikle de çevrim içi servis oyunların haftalık görev ve içerik mantığı, internet bağlantısına dayanıyor. Bunu özellikle Forza Horizon 4 ve Forza Motorsport 7 oyununda görebiliyorum.

Xbox Live Gold, PlayStation Plus kadar ucuz olabilseydi, şu an Forza Horizon 4 benim ana oyunlarımdan bir tanesi olabilirdi; oyundaki haftalık ve aylık görevleri yapmayı, çevrim içi etkinliklere katılmayı çok seviyorum ama şimdi biliyorum ki sadece birkaç hafta sonra bitecek olan aboneliğimi yenilemeyeceğim ve tüm erişim haklarımı kaybedeceğim. Ben bu durumda o oyuna neden vakit harcayayım?

Tamam ama hiç mi avantajı yok mu servisin?

PlayStation Plus gibi Xbox Live Gold da aylık ücretsiz oyunlar veriyor ve abonelerine özel indirimler sunuyor. Yalnız, bunların hiçbiri benim umurumda değil. Sony ve Microsoft, konsollarındaki çevrim içi oyun deneyimini ücretli yapıyor. Bunu anlayabilirim ama sistemin fiyatını sözde uygun gösterebilmek için bence böyle saçmalıklara gerek yok.

PlayStation için aslında durum farklı olabilir ama Xbox tarafında zaten Xbox Game Pass, tüm ekstraları ile Xbox Live Gold hizmetini öldürüyor. Eğer ben aylık ücretsiz oyun isteyecek olsam, Xbox Game Pass alırım. Eğer oyunlarda indirim isteyecek olsam, yine aynı sistemi alırım. Ben, bu sistemi alıyorum; oyunlara çevrim içi erişim sağlamak istiyorum. İşte bu noktada da bir erişim hakkı, yıllık 440 TL olamaz.

Xbox Türkiye tarafını da düşünmeden edemiyorum. Sony, ülkemizde çok daha büyük bir kitleye sahip ve satışlar da ona orantılı olarak yüksektir. Sony, interaktif eğlence üzerinden muhtemelen Türkiye’den çok daha fazla para kazanıyordur Microsoft tarafına göre. İşte bu noktada da Sony, ülkemizde bu sistemin fiyatını normalden düşük tutabilecek güce sahip olabilir. Belli ki diğer tarafta böyle bir güç yok.

Söylemesi muhtemelen çok kolaydır ama Xbox Türkiye ekibinin bu fiyatlandırmaya acilen müdahale etmesi gerekiyor; ben hiçbir oyuncunun böyle bir sisteme yıllık 440 TL vereceğini hiç sanmıyorum. Bu noktada insanlar Xbox Game Pass Ultimate gibi sistemlere de yönelmek isteyebilir ama hem bu sistem daha pahalı olacaktır, hem de Xbox Game Pass aboneliğine herkesin ihtiyacı yok.

Peki, şimdi ne olacak Xbox Live Gold ile?

Xbox Live Gold ile neler olacak, bunu Xbox Türkiye bilir ama ben bu gidişle yeni nesilde bir Xbox Scarlett sahibi olmayacağım. Xbox One için de daha fazla aboneliğimi yenilemeyeceğim. Konsolumu da muhtemelen yeni nesil gelmeden önce satacağım. Tüm bunların hepsini de bahsettiğim sistemin abonelik fiyatı yüzünden yapmak zorunda kalacağım.

Ben de isterim Forza Horizon 4 oyununu çılgınlar gibi oynamaya devam etmek. Ben de isterim Gears 5 ve Halo Infinite gibi video oyunlarını çevrim içi bir şekilde denemek ama aynı zamanda mantıklı olmak da isterim. Sadece bu oyunları çevrim içi oynayacağım diye 440 TL vermek benim için hiçbir zaman mantıklı bir hareket olmayacaktır. Belki maddi durumu çok iyi olan oyuncular, farklı düşünebilir.

Anlatmış olduğum bu durumun düzelmesi için de ya video oyunlarının çevrim içi servis mantığından vazgeçmesi gerekiyor ki bu neredeyse imkansız; ya Xbox Türkiye ekibinin bu abonelik fiyatını eskiye döndürmesi gerekiyor ki böylesine bir adımın Xbox Türkiye cephesine nasıl zarar vereceğini bilemiyorum; ya da yeni nesil ile birlikte oyunları çevrim içi oynamak tamamen ücretsiz olmalı.

Microsoft ve Sony, Xbox Live Gold ve PlayStation Plus üzerinden milyonlarca aboneye sahipken, böyle bir adım atılır mı, bilinmez ama atılırsa, en azından iki taraftaki oyuncu topluluğunun da çok mutlu olacağını ve çevrim içi oyunlardaki oyuncu sayısının da kesinlikle artacağını düşünebiliriz. Bu oyuncu artışı, kesinlikle dağıtımcıların ve geliştiricilerin işine de gelecektir.